Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Scandalul posibililor detinuti CIA din România ia amploare

Știre publicată în urmă cu

în data de

• detinutii CIA doar bãnuiti de terorism se aflã probabil în Polonia si România • UE ia pozitie în scandal, afirmînd cã centrele de detentie CIA sînt incompatibile cu valorile europene • Comisia Europeanã va face o verificare a informatiilor apãrute în presã •

Polonia si România au autorizat probabil CIA sã înfiinteze pe teritoriul lor închisori pentru încarcerarea unor persoane importante din reteaua al-Qaida, a declarat, miercuri, un oficial din cadrul organizatiei americane Human Rights Watch (HRW), citat de AFP. Organizatia, care citeazã registrele de zbor ale avioanelor americane si alte surse, apreciazã cã CIA ar fi putut amenaja închisori secrete în Europa de Est. Tom Malinowski, directorul departamentului de la Washington al HRW, apreciazã cã elementele strînse desemneazã Polonia si România ca fiind tãrile unde CIA ar fi înfiintat astfel de închisori. El sustine cã surse din Afganistan au precizat cã responsabili de rang înalt din al-Qaida, capturati în aceastã regiune, au fost mutati, în septembrie 2003, printre acestia aflîndu-se si Khalid Sheikh Mohammed. În aceeasi lunã, un avion Boeing 737 închiriat de CIA pentru transportarea detinutilor a pãrãsit capitala Kabul si a fãcut escalã pe aerodromuri izolate din Polonia si România, înainte de a pleca apoi spre Maroc si spre baza americanã din Guantanamo (Cuba), potrivit aceleiasi surse. „Este un avion mare, putem sã ne imaginãm cã un grup important de prizonieri a cãlãtorit în acest avion, spre deosebire de avioanele mult mai mici folosite“ de CIA, a declarat Malinowski. „Faptul cã s-a oprit în Europa de Est, apoi în Maroc si la Guantanamo sugereazã cã diferite categorii de prizonieri au putut fi lãsati în locuri diferite“, a adãugat el. „Human Rights Watch a condus o anchetã independentã care sugereazã cã închisorile secrete din Europa de Est (…) ar fi în Polonia si România“, a afirmat, la rîndul sãu, Jean-Paul Marthoz, purtãtorul de cuvînt al biroului european al HRW de la Bruxelles.

Centrele de detentie secrete ale CIA, incompatibile cu valorile europene Comisia Europeanã a fãcut cunoscut joi cã va verifica informatiile apãrute miercuri în cotidianul Washington Post privind existenta unor centre secrete de detentie în tãri din Europa de Est, unde Agentia Centralã de Informatii a SUA /CIA/ ar tine în arest si interoga importanti militanti ai retelei teroriste Al-Qaida. Guvernele din cele 25 de state membre ale Uniunii Europene /UE/ vor fi chestionate în mod neoficial în legãturã cu aceste informatii, a declarat purtãtorul de cuvînt al UE, Friso Roscam Abbing. „Trebuie sã aflãm ce se întîmplã de fapt. Am auzit toti despre acest lucru, deci trebuie sã vedem dacã informatiile pot fi confirmate“, a mai spus el, mentionînd cã astfel de închisori încalcã legile UE privind drepturile omului. Existenta unor închisori secrete ale CIA pe teritoriul UE nu ar fi compatibilã cu valorile fundamentale europene, a anuntat, joi, Comisia Europeanã, comentînd informatiile privind prezenta unor astfel de centre de detentie în Polonia si România. „Existenta unor închisori secrete nu mi se pare compatibilã cu Carta UE privind drepturile fundamentale“, a declarat Riso Roscam Abbing, purtãtor de cuvînt al comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini.

Crucea Rosie cere acces la detinutii SUA Comitetul International al Crucii Rosii /CICR/ a cerut joi acces la toti suspectii strãini bãnuiti de terorism retinuti de SUA, ca urmare a publicãrii unor informatii potrivit cãrora Agentia Centralã de Informatii a Statelor Unite /CIA/ ar fi creat un sistem secret de închisori în care sînt retinuti membri Al-Qaida. „Sîntem îngrijorati în legãturã cu soarta persoanelor capturate în cadrul asa numitului rãzboi global împotriva terorismului, care sînt retinute în centre secrete de detentie“, a afirmat purtãtorul de cuvînt al CICR, Antonella Notari. „Accesul la acesti detinuti este o prioritate a CICR si o continuare logicã a activitãtii noastre din prezent în Afganistan, Irak si la baza americanã de la Guantanamo, din Cuba“, a mai spus ea.

Armata românã: „niznai“ Armata românã nu are cunostiintã despre existenta unui centru de detentie controlat de CIA la baza aerianã Mihail Kogãlniceanu (Constanta) si îi invitã „la fata locului“ pe jurnalistii care doresc sã se convingã. „Armata României nu are cunostintã cã, la Baza Aerianã Mihail Kogãlniceanu, din judetul Constanta, existã sau ar fi existat vreodatã un centru de detentie de genul celui la care fac referire organizatia Human Rights Watch si presa internationalã. Jurnalistii care doresc sã se convingã de acest lucru, la fata locului, o pot face vizitînd baza aerianã“, se spune într-un comunicat al MApN remis, joi, presei. Presedintele Traian Bãsescu s-a consultat cu institutiile statului, iar în urma acestor discutii nu sînt informatii privind existenta unor centre de detentie ale CIA în România, a declarat, joi, consilierul prezidential Adriana Sãftoiu. Pînã la declaratia purtãtorului de cuvînt al Presedintiei, oficialitãtile române nu reusiserã sã dea un rãspuns oficial în privinta informatiilor referitoare la existenta unor centre de detentie ale CIA în România, cu exceptia SRI, desi oficiali din majoritatea statelor est-europene au negat aceste informatii publicate miercuri de cotidianul Washington Post. SRI nu detine informatii care sã ateste existenta unor centre de detentia ale CIA în România, a declarat, anterior, purtãtorul de cuvînt al institutiei, Marius Bercaru. Purtãtorul de cuvînt al SIE sustine cã Serviciul nu comenteazã materialele de presã. Premierul Tãriceanu a fost întrebat încã de miercuri seara, însã întrebarea a fost gresit formulatã, respectiv dacã existã „baze CIA“ în România. „Nu. Nu existã“, a rãspuns Tãriceanu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending