Contactează-ne

Actualitate

Scandal pe examenele naţionale

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sindicaliştii acuză ministerul că a pasat reponsabilităţile privind examenele naţionale numai în teritoriu ■ preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi susţine că sindicaliştii nu ştiu ce vor ■

Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Neamţ, inginerul Gabriel Ploscă, apreciază că atitudinea conducerii Ministerului Educaţiei şi Cercetării de a arunca întreaga responsabilitate referitoare la organizarea examenelor naţionale de Evaluare la clasa a VIII-a şi de Bacalaureat la clasa a XII-a în spinarea inspectoratelor şcolare şi a fiecărei unităţi de învăţămînt în parte este una incorectă.

”Vreau să precizez de la început că afirmaţiile pe care le fac sînt strict punctul de vedere al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Din capul locului noi am atras atenţia că nu este corect ca responsabilitatea a ceea ce eventual s-ar putea întîmpla în timpul examenelor să fie exclusiv lăsată pe umerii unităţilor şcolare, iar de la Minister să fie trimise doar indicaţii preţioase, care de foarte multe ori au venit şi cu întîrziere şi neconforme cu realitatea din teren.

De altfel FSLÎ a atras atenţia că ar fi potrivit ca aceste examene să se desfăşoare on-line, aşa cum se desfăşoară şi în învăţămîntul superior, aşa cum se susţin şi gradele didactice anul acesta. Există un risc enorm să trimiţi copii de 14 ani sau tineri de 17-18 ani să dea examene clasice. Mă gîndesc cu groază cum vor rezista aceşti copii cu masca pe faţă la temperaturi de 27-30 de grade cît se prognozează a fi în timpul examenelor. Noi ne menţinem această poziţie şi ne rugăm Celui de Sus să nu păţească nici copiii şi nici colegii noştri nimic”, a declarat Gabriel Ploscă, preşedintele FSLÎ Neamţ.

La polul opus Federaţia Naţională a Părinţilor din România apreciază eforturile Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi ale Ministerului Sănătăţii de a verifica modul în care fiecare unitate şcolară s-a preocupat de organizarea examenelor şi crede că liderii de sindicat nu ştiu ce vor. ”Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au emis un ordin comun. Şi eu zilele acestea tot am vizitat şcoli din mediul rural şi ştiu că absolut fiecare unitate şcolară a fost verificată de Direcţiile de Sănătate Publică ce au indicat Consiliilor de Administraţie din şcoli şi directorilor să realizeze propriile proceduri interne de organizare a pregătirilor în această perioadă şi, ulterior, a examenelor. Eforturile au fost considerabile şi sînt de apreciat.

Opinia mea este că examenele naţionale se vor desfăşura exemplar din punct de vedere metodologic şi în siguranţă sanitară potrivit măsurilor luate. Reprezentanţii sindicatelor care susţin altceva ar trebui să ştie că în România la învăţămîntul preuniversitar nu există lege care să permită organizarea on-line a examenelor. Cum poţi schimba regula în timpul jocului? Legislaţia organică nu poate fi modificată de pe o zi pe alta”, a precizat Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor, care crede că, în timpul examenelor, din cînd în cînd elevilor li se va permite să scoată masca pentru a-şi umple plămînii cu aer.

Reamintim faptul că Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii au aprobat o serie de măsuri pentru desfăşurarea activităţilor de către persoanele care au acces în unităţile de învăţămînt, în condiţii de siguranţă, în contextul prevenirii şi combaterii îmbolnăvirilor cu SARS CoV 2. Astfel, cele două ministere şi instituţiile din subordinea acestora (inspectoratele şcolare judeţene, direcţiile judeţene de sănătate publică ş.a.m.d.) au responsabilităţi specifice, în raport cu profilul propriu, în vederea desfăşurării în condiţii de siguranţă a sesiunilor de pregătire a examenelor organizate pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a (2 – 12 iunie 2020).

Advertisement








Trending