Contactează-ne

Actualitate

Scandal în CJ Neamţ: miza – 100 de milioane de lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ şeful CJ şi consilierii liberali şi userişti au schimbat replici acide după ce a fost votat împrumutul de 100 de milioane de lei ■ Arsene a scăldat-o cu SF-ul pentru noul spital ■ “Ionel Arsene minte”, spun useriştii, după ce şi-au făcut temele ■

Scandal în toată regula în şedinţa de consiliu judeţean de miercuri, 2 iunie. Replicile acide au avut drept punct de pornire proiectul privind contractarea unui împrumut de 100 de milioane de lei, care ar trebui să fie folosit pentru a continua o serie de investiţii în reabilitarea şi modernizarea unor drumuri şi poduri din judeţ.

Momentul votului a fost unul liniştit şi previzibil: din cei 34 de aleşi prezenţi, inclusiv preşedintele, 20 au votat pentru contractarea împrumutului, respectiv cei de la PSD, PMP, PRO România, PPU-SL şi ALDE. Consilierii din opoziţie, cei de la PNL şi USR-PLUS s-au abţinut.

Nu s-a abţinut însă preşedintele CJ la capitolul diverse. S-a apucat de criticat în stânga şi în dreapta. De fapt, mai mult în dreapta luându-i la ţintă pe cei de la PNL şi USR-PLUS cărora le-a transmis “ să vă fie ruşine” şi le-a reproşat de toate: de la faptul că guvernul actual ar fi tăiat 520 de milioane de lei, că nu au adus niciun ban pentru judeţ, deşi sunt la guvernare, că fac politică în loc de administraţie în CJ, ba chiar că ar sta pe funcţii publice şi ar fura.

Cum nu a adus nicio probă în sprijinul ultimei afirmaţii, liberalul Florin Hopşa l-a contrazis şi i-a cerut să se uite în propria ogradă. Şi l-a întrebat cum a ales 10 din 48 de proiecte pentru a le finanţa din împrumutul votat. Liberalul gândea, conform unei declaraţii făcute după şedinţa de CJ, că au fost alese investiţii în zone în care sunt localităţi cu primari PSD.

N-a primit un răspuns şi, dacă tot a rămas loc de verificări şi clarificări ulterioare, poate ne comunică oficial cei de la CJ şi care sunt firmele cu care sunt contracte în derulare pentru cele 10 proiecte “norocoase”. Că unii se gândesc deja la miros de cumătrie, deşi e posibil să fie doar invidioşi. “În primul mandat nu am împrumutat niciun leu, am plătit însă datorii făcute de preşedinţii de dinaintea mea”, a mai spus Ionel Arsene.

Care a mai formulat o acuză: şi anume că finanţarea spitalului nou pe care doreşte să îl construiască la Piatra Neamţ nu a fost prinsă în PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă). A fost momentul în care au intervenit în dispută consilierii de la USR-Plus. Care au întrebat dacă într-adevăr SF-ul pentru spital există, astfel încât proiectul să fie considerat unul “matur” şi să fie prins spre finanţare în PNRR. Arsene a dat impresia că ar vrea să evite un răspuns clar, dar a spus că SF-ul e urcat pe SEAP.

Adică nu prea este, ci ar urma să fie după ce se va finaliza procedura pe SEAP. Ulterior, după ce şi-au făcut temele, useriştii au revenit cu un comunicat de presă în care îl acuză pe preşedintele CJ Neamţ de minciună. Vă prezentăm în continuare comunicatul USR – PLUS:

Ionel Arsene nu dă bani pentru Spitalul Județean Neamț

 Ședința Consiliului Județean Neamț de astăzi este o nouă dovadă a faptului că președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, îi dezinformează pe nemțeni.

După ce proiectul de hotărâre prin care CJ Neamț se împrumută cu 100 de milioane de lei a trecut cu 20 de voturi, ale coaliției PSD – ALDE – PPU-sl – PMP – ProRomânia, și după ce consilierii județeni USR PLUS au explicat motivele pentru care acest împrumut va deveni o povară pentru județ și că banii nu sunt investiți în direcția potrivită, Ionel Arsene a început atacurile mincinoase la adresa Guvernului.

În realitate, Consiliul Județean Neamț nu a depus niciun proiect matur pentru spital. Colegii noștri, Maria Apostol și Corneliu Bontaș,i-au solicitat informații cu privire la studiul de fezabilitate pentru spital, iar Ionel Arsene a spus că acesta există. Verificând această informație pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), aflăm că Ionel Arsene minte– abia acum câteva zile, pe 26 mai, a fost lansat anunțul de licitație pentru realizarea studiului de fezabilitate.

„Sunt șocat de lejeritatea domnului Arsene de a dezinforma public. Am avut discuții cu președintele CJ Neamț referitoare la posibilitățile de finanțare pentru un spital nou la Piatra Neamț, inclusiv prin PNRR, iar mesajul primit a fost foarte clar: doar proiectele mature, adică cele care au măcar studiu de fezabilitate, pot fi incluse pentru a primi finanțare. Or, Consiliul Județean a lansat procedura de achiziție pentru SF cu doar 5 zile înaintea depunerii PNRR. Să vii să spui astăzi că ai SF, în condițiile în care abia a fost lansată licitația, este o minciună sfruntată și o dovadă clară de sfidare a nemțenilor din partea lui Ionel Arsene”, a declarat Iulian Bulai, președintele USR Neamț.

„Banii pentru investiții se oferă atunci când există o direcție clară, un proiect matur, care are și documentație tehnico-economică, nu pe promisiuni și pe idei. Consiliul Județean Neamț nu a depus niciun studiu de fezabilitate pentru un nou spital județean. Ne vedem, din nou, în situația în care conducerea Consiliului Județean Neamț își uită promisiunile și nu pune deloc preț pe sănătatea nemțenilor”, a adăugat Maria Apostol, liderul consilierilor județeni USR PLUS”.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Actualitate

Au fost trei victime în două accidente

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii nemţeni au intervenit la două accidente de circulaţie, care s-au soldat cu trei victime, nedoritele incidente fiind consecinţa neatenţei în conducere. O septuagenară a fost luată pe capotă în timp ce traversa strada, iar în alt caz doi şoferi care s-au „pupat“ între ei au fost răniţi.

Unul dintre evenimentele rutiere a avut loc în dimineaţa zilei de 17 iunie, cînd o femeie de 76 de ani, din Piatra Şoimului, care traversa strada a fost accidentata de un autoturism, condus de un tînăr de 24 de ani, din aceeaşi localitate. Femeia a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetarile sînt continuate de poliţişti pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul. Dosar penal cu acuze de vătămare corporală din culpă a fost întocmit şi în cazul unui accident ca a avut loc în seara de 16 iunie, în jurul orei 21:30, pe raza oraşului Tîrgu Neamţ.

Conform primelor date, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din Tîrgu Neamţ a acroşat o maşină, care era condusă de un tînăr de 21 de ani, din Păstrăveni. Din impact, ambii conducători auto au suferit leziuni, fiind transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Citește știrea

Trending