Contactează-ne

Actualitate

Scandal în CJ Neamţ: miza – 100 de milioane de lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ şeful CJ şi consilierii liberali şi userişti au schimbat replici acide după ce a fost votat împrumutul de 100 de milioane de lei ■ Arsene a scăldat-o cu SF-ul pentru noul spital ■ “Ionel Arsene minte”, spun useriştii, după ce şi-au făcut temele ■

Scandal în toată regula în şedinţa de consiliu judeţean de miercuri, 2 iunie. Replicile acide au avut drept punct de pornire proiectul privind contractarea unui împrumut de 100 de milioane de lei, care ar trebui să fie folosit pentru a continua o serie de investiţii în reabilitarea şi modernizarea unor drumuri şi poduri din judeţ.

Momentul votului a fost unul liniştit şi previzibil: din cei 34 de aleşi prezenţi, inclusiv preşedintele, 20 au votat pentru contractarea împrumutului, respectiv cei de la PSD, PMP, PRO România, PPU-SL şi ALDE. Consilierii din opoziţie, cei de la PNL şi USR-PLUS s-au abţinut.

Nu s-a abţinut însă preşedintele CJ la capitolul diverse. S-a apucat de criticat în stânga şi în dreapta. De fapt, mai mult în dreapta luându-i la ţintă pe cei de la PNL şi USR-PLUS cărora le-a transmis “ să vă fie ruşine” şi le-a reproşat de toate: de la faptul că guvernul actual ar fi tăiat 520 de milioane de lei, că nu au adus niciun ban pentru judeţ, deşi sunt la guvernare, că fac politică în loc de administraţie în CJ, ba chiar că ar sta pe funcţii publice şi ar fura.

Cum nu a adus nicio probă în sprijinul ultimei afirmaţii, liberalul Florin Hopşa l-a contrazis şi i-a cerut să se uite în propria ogradă. Şi l-a întrebat cum a ales 10 din 48 de proiecte pentru a le finanţa din împrumutul votat. Liberalul gândea, conform unei declaraţii făcute după şedinţa de CJ, că au fost alese investiţii în zone în care sunt localităţi cu primari PSD.

N-a primit un răspuns şi, dacă tot a rămas loc de verificări şi clarificări ulterioare, poate ne comunică oficial cei de la CJ şi care sunt firmele cu care sunt contracte în derulare pentru cele 10 proiecte “norocoase”. Că unii se gândesc deja la miros de cumătrie, deşi e posibil să fie doar invidioşi. “În primul mandat nu am împrumutat niciun leu, am plătit însă datorii făcute de preşedinţii de dinaintea mea”, a mai spus Ionel Arsene.

Care a mai formulat o acuză: şi anume că finanţarea spitalului nou pe care doreşte să îl construiască la Piatra Neamţ nu a fost prinsă în PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă). A fost momentul în care au intervenit în dispută consilierii de la USR-Plus. Care au întrebat dacă într-adevăr SF-ul pentru spital există, astfel încât proiectul să fie considerat unul “matur” şi să fie prins spre finanţare în PNRR. Arsene a dat impresia că ar vrea să evite un răspuns clar, dar a spus că SF-ul e urcat pe SEAP.

Adică nu prea este, ci ar urma să fie după ce se va finaliza procedura pe SEAP. Ulterior, după ce şi-au făcut temele, useriştii au revenit cu un comunicat de presă în care îl acuză pe preşedintele CJ Neamţ de minciună. Vă prezentăm în continuare comunicatul USR – PLUS:

Ionel Arsene nu dă bani pentru Spitalul Județean Neamț

 Ședința Consiliului Județean Neamț de astăzi este o nouă dovadă a faptului că președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, îi dezinformează pe nemțeni.

După ce proiectul de hotărâre prin care CJ Neamț se împrumută cu 100 de milioane de lei a trecut cu 20 de voturi, ale coaliției PSD – ALDE – PPU-sl – PMP – ProRomânia, și după ce consilierii județeni USR PLUS au explicat motivele pentru care acest împrumut va deveni o povară pentru județ și că banii nu sunt investiți în direcția potrivită, Ionel Arsene a început atacurile mincinoase la adresa Guvernului.

În realitate, Consiliul Județean Neamț nu a depus niciun proiect matur pentru spital. Colegii noștri, Maria Apostol și Corneliu Bontaș,i-au solicitat informații cu privire la studiul de fezabilitate pentru spital, iar Ionel Arsene a spus că acesta există. Verificând această informație pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), aflăm că Ionel Arsene minte– abia acum câteva zile, pe 26 mai, a fost lansat anunțul de licitație pentru realizarea studiului de fezabilitate.

„Sunt șocat de lejeritatea domnului Arsene de a dezinforma public. Am avut discuții cu președintele CJ Neamț referitoare la posibilitățile de finanțare pentru un spital nou la Piatra Neamț, inclusiv prin PNRR, iar mesajul primit a fost foarte clar: doar proiectele mature, adică cele care au măcar studiu de fezabilitate, pot fi incluse pentru a primi finanțare. Or, Consiliul Județean a lansat procedura de achiziție pentru SF cu doar 5 zile înaintea depunerii PNRR. Să vii să spui astăzi că ai SF, în condițiile în care abia a fost lansată licitația, este o minciună sfruntată și o dovadă clară de sfidare a nemțenilor din partea lui Ionel Arsene”, a declarat Iulian Bulai, președintele USR Neamț.

„Banii pentru investiții se oferă atunci când există o direcție clară, un proiect matur, care are și documentație tehnico-economică, nu pe promisiuni și pe idei. Consiliul Județean Neamț nu a depus niciun studiu de fezabilitate pentru un nou spital județean. Ne vedem, din nou, în situația în care conducerea Consiliului Județean Neamț își uită promisiunile și nu pune deloc preț pe sănătatea nemțenilor”, a adăugat Maria Apostol, liderul consilierilor județeni USR PLUS”.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Frig şi ninsori la munte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost emisă o informare de lapoviţă la munte şi intensificări ale vîntului ■ în judeţ au fost temperaturi sub media perioadei ■

Săptămîna aceasta a fost vreme deosebit de rece pentru acest moment al anului, iar meteorologii au emis o informare de vreme rea, ce a intrat în vigoare de ieri, 22 septembrie 2021, de la ora 10:00 şi expiră azi, 23 septembrie, la aceeaşi oră.

Specialiştii spun că la altitudini de peste 1.700 m vor fi ninsori şi lapoviţă, vremea va fi deosebit de rece şi vor fi şi intensificări ale vîntului. În intervalul menţionat la munte, în general la altitudini mai mari de 1.700 m, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare moderate cantitativ, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali (10…15 l/mp), unde pe arii restrînse se va depune strat de zăpadă.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei. Temporar, vîntul va avea intensificări în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 60 km/h“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Specialiştii mai spun că, joi şi vineri, 23 şi 24 septembrie, vremea se va menţine deosebit de rece în cea mai mare parte a ţării. Vîntul se va intensifica în majoritatea regiunilor, iar la munte va sufla tare. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că în noaptea de 21/22 septembrie, în judeţ au fost valori termice de -3,6 grade la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, 6,6 grade au fost la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, iar la Roman mercurul din termometre s-a oprit la 7,5 grade.

Ieri, 22 septembrie, la ora 11:00, pe munte erau temperaturi negative, de -3 grade, la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ se înregistrau 10 grade, iar la Roman erau 12 grade. Din cauza vîntului, pe munte se resimţeau -5 grade, în reşedinţa de judeţ erau 7 grade şi 10 grade se resimţeau în restul teritoriului. Deosebit de rece va fi şi astăzi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 12 grade la amiază. Minima nocturnă va fi de vreo 6 grade, conform previziunilor.

De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 23 de grade la prînz. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului: Straşnic frig

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000), scriitor, pictor, caricaturist, deltaplanist  şi vorbitor de esperanto romaşcan, dădea viaţă , în urmă cu două decenii şi ceva, nemuritoarelor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă „cronicuţă”, de mare actualitate, în care „Pisălogul” pare a fi anticipat, în urmă cu două decenii, ceea ce li se va întîmpla românilor în această iarnă, după liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaz metan. Adică revenirea frigului de sorginte ceauşistă, din „Epoca dee Aur”. La care se va adăuga din plin şomajul, generator de sărăcie lucie, la majoritatea românilor. Adevăr grăita-i, nea Costică!

„Ianuarie, martie, aprilie”. De ce o fi fost sărită luna ţiganului? De bună ce-i! Mai ales ieri ne-au lins iepurii – dacă cunoaşteţi expresia. E un ger de streche mîţa. Mulţi filosofi, savanţi, scriitori au elaborat tot soiul de teorii, de idei, de maxime, despre o samă de rele de care nu ducem nici noi lipsă, ca de pildă de foame, sărăcie, mîndrie, viciu, invidie, viclenie şi tot aşa mai departe.

Dar puţini au scris despre frig, chiar dacă unii dintre ei l-au cunoscut îndeaproape, ca noi. Nu vorbesc de frigul din inimile înguste, ci de cel din vastele apartamente de la bloc. Pe plan  local s-a vorbit adesea  că multor străzi le plîngi de milă şi că mai de plîns sînt maşinile care merg pe acolo şi trec din groapă în groapă. S-a mai vorbit – tot aşa – că unele firme aplică un adaos comercial de te sperii. De asemenea s-a mai scris mult despre valul de violenţă şi tîlhării, dar nimic despre valul de frig care a venit din Cîmpia Rusă, s-a cuibărit în apartamentele noastre şi nu se mai dă dus, pentru că,  din partea caloriferului rece, nu primeşte nici un ultimatum şi ne îngheaţă mai departe măduva-n ciolane. Nea Cutare n-a plecat la slujbă că i-a rămas mîna lipită pe clanţa uşii.

După ce a desfăcut-o, a aflat între timp că a fost trimis în şomaj şi abia atunci l-au trecut toate căldurile. Da, tată ! E o problemă în faţa căreia nu poţi rămîne rece. Şi bietul om asta-i mai lipsea: copiulul său, îmbrăcat subţire, tremură din gros lîngă caloriferul de la care parcă cerşeşte puţină căldură. La fel suferim toţi, vorba ceea: „de,  boier! Fii şi boier, dar tot dîrdîi cînd e ger!”. Se spune că la cea mai scăzută temperatură, de-i zice zero absolut, mişcarea browniană se linişteşte, atomii stau liniştiţi în banca lor.

Cred că nu mai avem mult pînă acolo. Cel puţin la mine e un frig de-ţi stă mintea. Ni s-au dat asigurări că o să fie bine şi la vară cald, dar după ce-ţi degeră urechea degeaba mai pui căciula. Noroc că afară e mai cald! Cînd în apartament se tremură, îmi trimit copiii la joacă. Poate de aceea cineva mi-a spus că am copii sănătoşi şi zdraveni, se cunoaşte că-s crescuţi în aer curat. Ştiu de la şedinţele de partid că prin discuţie se face lumină. Căldură cum s-ar putea face? Straşnic frig!

Citește știrea

Actualitate

Urmărit internaţional pentru că şi-a bătut concubina

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 35 de ani, din Girov, s-a ales cu belele penale în străinătate, după ce şi-a smintit în bătaie concubina. S-a întîmplat în Italia, iar, după agresiune, bărbatul a plecat acasă. Autorităţile judiciare străine nu s-au dat bătute şi au încercat să-l identifice pe agresor.

Cînd au aflat identitatea au făcut toate demersurile necesare, au emis pe numele lui un mandat european de arestare şi l-au dat în urmărirere internaţională. Aşa stînd lucrurile, pe 21 septembrie 2021 oamenii legii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Postului de Poliţie Girov l-au depistat pe bărbatul de 35 de ani, în Girov. Pe numele acestuia era emis de autorităţile judiciare din Italia un mandat european de arestare.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2015, aflîndu-se în Italia, pe fondul unor neînţelegeri familiale, a exercitat acte de violenţă asupra concubinei sale, producîndu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 25 de zile îngrijiri medicale“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. Acesta a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău.

Individul urmează să fie prezentat în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

Citește știrea

Trending