Actualitate
Sătenii din Nemțișor se tem de efectele instalării antenei 5G
■ oamenii s-au adresat instituțiilor publice ■ Primăria Vânători nu a primit încă documentația oficială ■
O lucrare începută deja de RCS RDS pentru construcția unei antene 5G i-a alertat pe sătenii din satul Nemțișor, comuna Vânători.
În apropiere de casele lor urmează să fie instalată o antenă de care Primăria Vânători a fost informată, dar care – conform declarației doamnei primar Maria Petrariu – se află pe un teren privat.
Primăria a cerut RDS & RCS să revină cu lista de aprobări necesare de la instituțiile statului; până în prezent, nu a eliberat nici o aprobare.
5G – un risc pentru sănătate?
Oamenii consideră că antena 5G le-ar putea periclita, pe termen mediu și lung, sănătatea deoarece se află aproape de locuințele lor și de sursa de apă a localității eminamente agrare. O listă cu 48 de semnături a fost trimisă către Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția de Sănătate, Prefectura de Neamț și Primăria comunei Vânători semnalând problema respectivă.
Printre îngrijorările sătenilor se numără influențarea stării de sănătate a copiilor și adulților din sat, citând surse care vorbesc despre posibile efecte cancerigene.
Un alt operator, Orange, informează: ”5G utilizează benzi de frecvență cunoscute pentru care autoritățile din domeniul sănătății au emis avize.
Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) stabilesc limite de expunere de la 0 la 300 GHz. OMS a concluzionat că expunerea legată de rețelele fără fir și de utilizările acestora nu provoacă efecte adverse cunoscute asupra sănătății populației dacă expunerea este sub limitele recomandate. Sub pragurile definite de OMS, agentiile de sănătate internaţionale şi naţionale sunt aliniate la siguranţa frecvenţelor radio folosite în telefonie”.
Carcinogen ca …aloe vera
Să nu mai spunem că, în aceste condiții de neclaritate, conform Organizației Mondiale a Sănătății și informațiilor publice, antenele 5G ar fi la fel carcinogene ca …aloe vera și castraveții murați.
”OMS IARC a clasificat frecvențele radio, inclusiv 5G, ca posibil agent cancerigen pentru om, care este o categorie în care riscul cancerigen nu este nici demonstrat, nici complet exclus. Această categorie include multe alte substanțe, inclusiv, de exemplu, castraveții tip cornișon sau aloe vera… Prin urmare, trebuie să avem o viziune de ansamblu asupra acestei clasificări.” Care ar fi ansamblul? Că există un hiatus în studii și cazuistica legală?
Rezultă că pot fi și efecte adverse necunoscute și exact de acelea se tem cetățenii din Nemțișor. Mai ales că, în anumite instituții ale statului, se plătește așa numitul ”spor de antenă”, inserat printre sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă.
Perfect pentru operatori
”Primăria nu a eliberat nimic încă. (…) Dar știți că legea acordă facilități operatorilor de telefonie mobilă. Pentru comună nu vor exista facilități financiare, decât un semnal mai bun de telefonie, cum ne-a precizat RDS-ul. Nu sunt depuse avize sau altă documentație, vom vedea ce urmează” a declarat primărița comunei Vânători.
În 2020, Nota de fundamentare a proiectului de lege pentru rețele 5G prevedea:
„Eliminarea anumitor restricții privind instalarea unor elemente ale rețelelor de comunicații electronice este esențială pentru furnizarea către utilizatorii finali a noii tehnologii 5G. În acest sens, pentru a facilita implementarea tehnologiei 5G, proiectul de transpunere completează legislația actuală privind accesul furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice la infrastructurile fizice, prin stabilirea instalării și operării în mod gratuit a punctelor de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă pe infrastructurile fizice proprietate publică sau privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale. Gratuitatea instalării are în vedere, în primul rând, infrastructurile fizice care constituie mobilierul stradal, precum stâlpii de iluminat public, semnele de circulație, semafoarele, panourile și stațiile de autobuz, de tramvai, metrou ori a altor mijloace de transport în comun. Se vor instala gratuit inclusiv branșamentele la rețeaua de distribuție a energiei electrice, necesare pentru funcționarea punctului de acces, cât și elementele de rețea sau infrastructură fizică necesare pentru conectarea acestor puncte fie la segmentul de transport, fie la cel de distribuție, dintr-o rețea publică de comunicații electronice.”
Perfect pentru operatori. Partea pozitivă cuprinde navigare pe internet la viteze mari, conectivitate continuă pentru aplicațiile de afaceri, etc. Dar despre efecte de sănătate și mediu negative, datele concrete parvin mult mai greu.
Riscuri potențiale versus beneficii
În 2021, un studiu Delloite cuprindea evalua opiniile consumatorilor despre riscuri și beneficii ale rețelelor 5 G. Cităm de pe site-ul Comitetului Economic si Social European: ”S-au discutat propunerile de îmbunătățire a cadrului legislativ și pentru a lua în considerare necesitatea unor noi standarde de siguranță bazate pe expunerea cumulată.
Eric van Rongen, din partea Comisiei internaționale pentru protecția împotriva radiațiilor neionizante (International Commission on Non-Ionising Radiation Protection – ICNIRP), susținea că ”singura dovadă a efectelor potențial dăunătoare provenea din creșterea temperaturii peste anumite praguri și din stimularea nervilor, fără să existe dovezi că radiațiile electromagnetice de radiofrecvență ar fi dus la boli precum cancerul”.
De partea opusă s-au situat Mădălina Apostol, reprezentând Coaliția Română STOP 5G și Maurizio Martucci, în numele Alianței europene STOP 5G.
Mădălina Apostol a solicitat încetarea urgentă a desfășurării tehnologiei 5G, subliniind că aceasta ar crește masiv expunerea la radiații de radiofrecvență, care s-au dovedit a fi dăunătoare pentru sănătatea umană și pentru mediu. Cetățenii sunt proprietarii de drept ai resurselor 5G, cum ar fi frecvențele, clădirile și datele; ei ar trebui să decidă cu privire la punerea lor în aplicare, pe baza consimțământului liber și pe deplin informat, sub forma unei „licențe sociale” la nivel comunitar, în urma publicării datelor privind emisiile de radiații și a riscurilor implicate.
Într-un mesaj video, dl Martucci a afirmat că una dintre cele mai mari probleme este compartimentarea, și anume concentrarea dezbaterii doar asupra anumitor pericole ale tehnologiei 5G, pierzând astfel imaginea de ansamblu a schimbărilor epocale inițiate deja odată cu lansarea proiectelor Smart City and Gigabit Society. El a solicitat ca Europa să adopte imediat un moratoriu internațional privind introducerea tehnologiei 5G, pentru a împiedica această tehnologie să-i folosească pe cetățenii europeni drept cobai”.
-
Actualitate13 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Ministerul Muncii a publicat graficul creşterii pensiilor
-
Actualitate6 zile,
Petrocart Piatra Neamț: o tăcere asurzitoare
-
Prima pagină2 săptămâni,
În PSD există viaţă şi după Marcel Ciolacu. Vechea Gardă se pregătește pentru „Noaptea cuţitelor lungi”
-
Prima pagină2 săptămâni,
Catalogul electronic. Iată școlile din Neamț care-l vor folosi
-
Actualitateo săptămână,
Starea învățământului nemțean la deschiderea noului an școlar (II)
-
Actualitateo săptămână,
PNL Neamț și-a anunțat lista de candidați la alegerile parlamentare
-
Actualitate2 săptămâni,
46 de școli din Neamț vor folosi catalogul electronic în noul an școlar