Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

SATANA, OARE CUI VA DA SATISFACTIE

Știre publicată în urmă cu

în data de

• destui dintre cei intervievati despre meciul România – Grecia credeau în calificarea tricolorilor la CM Brazilia 2014 • mizau pe 2-0 • în lumea sportului, Miriutã si Ouatu au fost contra „curentului“ si au prezis calificarea elenilor • printre pesimisti erau deputatul Ioan Munteanu si comisarul sef Paul Tablan • declaratiile lor sînt edificatoare: „Performanta depinde de creier, iar cînd nu-l ai nu ai cum sã obtii rezultate“, si „Abia astept sã scãpãm de Piti cel smecher. Parcã ai nostri se încaltã pe dos, atît de prost joacã“ •

Ne-am calificat la mondiale? Ne vor face iar fotbalistii nopti albe? La ora la care s-a documentat si scris acest articol existau mãcar sperante cã DA. Am intervievat oameni cunoscuti din judet despre ce scor prevesteau pentru România – Grecia de asearã. Vã lãsãm sã cititi în rîndurile urmãtoare pronosticurile. Cei care vor rãsfoi ziarul, vor avea astfel ocazia de a compara rezultatul cu cele ce ziceau unii. De ce am ales varianta de a da o zi mai tîrziu pronosticurile pentru partida de ieri? Din experienta trãitã cu alte astfel de ocazii. Cu mai bine de 24 de ore înaintea unui astfel de meci, intervievatii n-au pãrut conectati la partidã. Erau cu gîndurile lor, cu problemele lor. Erau distanti fatã de moment. Ieri situatia s-a schimbat cu 180 de grade. Majoritatea asteptau sã treacã orele mai repede pentru a se posta în fata televizorului sau pentru a ajunge pe National Arena. Visau la victorie, la calificare. Credeau. Chiar dacã în tur România lui Piturcã, zis „Satana“, a pierdut cu 3-1. Au existat si pesimisti. Sau poate realisti. Dar credem cã, desi n-au recunoscut, pe undeva în adîncul sufletelor lor ar fi vrut sã nu aibã dreptate. În consecintã, ar fi frumos însã ca astãzi sã se discute despre tragerea la sorti din 6 decembrie, cu România în urne. Sfîntul Neculai ar putea sã ne dea nouã, românilor, o grupã frumoasã la mondialul brazilian.

În sport, pronosticuri de la 3-0, la 0-0

Viorel Mãstãcãneanu, presedintele CA al FC Ceahlãul, deborda ieri de optimism. „3-0“, a spus din prima. Dupã care a pus si o conditie: „Sã marcãm în primele 20 de minute“. Din punctul sãu de vedere nu contau marcatorii unei calificãri care sã aducã iar tricolorul între participantele la un mondial dupã 16 ani. Gheorghe Stefan credea într-un 2-0 al bucuriei maxime pentru iubitorii de sport din România. Valentin Gavril, directorul CS Ceahlãul, îsi dorea ca scorul la pauzã sã fi fost 1-0 pentru elevii lui Piturcã, iar aceastã diferentã sã fi fost dublatã în ultimele 45 de minute. „Dumnezeu va fi de partea celor mai sãraci, chiar dacã în Grecia sînt mai multe mãnãstiri“, sustinea ieri Gavril. Cu opinii contrare dorintei oamenilor au apãrut ieri Vasile Ouatu si Vasile Miriutã. Seful de la Unic nu astepa nimic notabil: „Poate vom cîstiga cu 2-1, însã asta n-ar însemna nimic. Doar o victorie si multe regrete. Am vãzut în tur care este echipa mai valoroasã. Pe noi Olanda ne-a adus la baraj, asa cã nu cred în calificare“. Antrenorul Ceahlãului, Vasile Miriutã, nu credea în calificare: „Cred cã se va termina 0-0. Grecia are maturitate si nu riscã nimic. Se va apãra si va încerca sã ne surprindã prin contraatacuri. As vrea însã sã gresesc si sã ne bucurãm de calificare“.

Optimism în administratie

Prefectul George Lazãr îsi dorea nespus ca România sã învingã: „Sper într-un 2-0. Desi, dacã am în vedere prestatia lui Piturcã, pe care nu-l apreciez, am mari emotii. Dar sper în victorie, pentru a ne bucura si noi, suporterii nationalei. Acum dau dovadã de un optimism debordant si cred în victorie“. Dan Manoliu, vicepresedinte al CJ, spera tot în victorie: „Zic 3-1 la final, dupã care vor urma lovituri de departajare. Si la final, România va cîstiga. Acum jucãtorii sînt obligati sã se implice mai mult la presiunea spectatorilor, care vor fi în numãr de circa 55.000. Eu am fãcut handbal de performantã si am rãmas fidel sportului“. Adrian Grigoras, viceprimar de Piatra Neamt, spera si el în succesul nationalei. „Nu sînt un microbist înrãit, dar cînd joacã România, Steaua si Ceahlãul mã uit la meciuri. Disearã astept o victorie cu 3-0“. Viorel Stan, inspector general scolar, nu face linie discordantã cu sefii administratiei: „Mã multumesc cu 2-0. Sper ca fotbalistii nostri sã ne facã o searã frumoasã“. Destul de pesimist, dar dorea o victorie tricolorã, era inginerul Mihai Cojoc, de la Directia Agricolã: „Meciul este unul extrem de important pentru noi, pentru fotbalul nostru. Din pãcate, cred cã avem maximum 30% sanse de calificare, meciul tur din Grecia fiind unul foarte slab. Însã mã rog din tot sufletul ca bãietii nostri sã se mobilizeze. Un pronostic optimist ar fi 2-0 pentru România, iar varianta pesimistã este 2-1, tot pentru noi“.

Medicii nu sînt microbisti, dar mizau pe români

Lumea medicalã nu e foarte interesatã de fotbal, dar cu toate acestea, spera într-o victorie a echipei nationale. „Nu mã uit la fotbal. Nu am timp si nici nu sînt un fan înfocat, dar am auzit de miza meciului cu Grecia. Sper într-o victorie a echipei noastre, dar nu pot face pronosticuri“, zicea ieri Ioan Lazãr, managerul Spitalului Judetean. La fel a rãspuns si presedintele Colegiului Medicilor, chirurgul Iosif Koszeghi. Directorul Directiei de Sãnãtate, Dan Morenciu, este însã mult mai implicat în acest domeniu, fiind si spectator fidel, dar si medic de medicinã sportivã. De voie, de nevoie a participat la numeroase competitii sportive locale, fiind la un moment dat si medicul unor echipe din judet: „Mizez pe o mobilizare exemplarã a echipei noastre. Sper din tot sufletul ca România sã ajungã la Rio, iar meciul cu Grecia cred cã se va sfîrsi 2-0“. Interesant este cã desi cei mai multi bãrbati medic s-au arãtat neinteresati de subiect, am gãsit si doctorite care au avut curajul de a face pronosticuri. Medicul Roxana Pipirigeanu, sefa Serviciului Epidemiologic de la DSP, nu crede în sansele României: „Asa cum la medicinã se pricep toti, iatã cã risc si eu sã fac declaratii despre fotbal. Sînt în afara subiectului, dar am auzit de meci si îi stiu miza. Nu cred în victoria echipei noastre care nu a dovedit nimic în ultimii ani. Vom fi înfrînti cu 2-0“. Mai încrezãtor în sansele României era Eugen Simion, sef serviciu la Directia de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului: „Avînd în vedere cã din 22 de meciuri directe jucate de România împotriva grecilor, 17 au fost cîstigate de-ai nostri, mizez si acum pe o astfel de victorie. Sper ca fotbalistii nostri sã se mobilizeze si sã producã o mare bucurie tuturor. As zice cã se va termina 2-0“.

Cei din justitie credeau în calificare

„Mi-as dori din suflet ca meciul cu Grecia sã se termine 3-0 pentru noi. Este varianta optimistã, dar cred cã scorul final va fi de 3-1 si se va ajunge la lovituri de la 11 metri, unde-i batem pe greci cu sigurantã“, era de pãrere procurorul Virgil Cornea, seful Sectiei judiciar din cadrul Parchetului Neamt. „E greu de spus care va fi scorul. Mai toatã lumea vorbeste de 2-0, dar ar fi prea frumos. Mã gîndesc totusi la un 3-1, dar probabilitatea este destul de micã, nici nu vreau sã mã gîndesc ce s-ar putea întîmpla. Totusi, la 3-1 ajungem în prelungiri, cu ajutorul lui Dumnezeu îi batem. Însã sînt prea multe conditionalitãti pînã acolo, asa cã vom vedea la meci ce se va întîmpla“, ne-a declarat judecãtorul Iulian Mitrofan, purtãtor de cuvînt al Tribunalului. „Partida cu Grecia mi-as dori sã se încheie cu 2-0, dar mã îndoiesc cã se va ajunge la acest rezultat. La ce s-a vãzut în tur, nu sîntem în stare. Dacã va iesi 2-0 chiar nu pot sã nominalizez cine va marca. Cred cã vor fi la întîmplare, cine se nimereste, pentru cã asa se întîmplã la o echipã care nu are lider si nici o idee de joc. Asta este realitatea si nu trebuie sã ne ascundem dupã deget. Asteptãrile au fost mari si în tur si s-a vãzut ce echipã avem. Din aceste motive nu trebuie sã ne facem iluzii pentru meciul acesta, chiar dacã se joacã acasã“, a fost opinia procurorului Stelian Olteanu, seful Sectiei urmãrire penalã, din cadrul Parchetului Neamt. Ceva mai multe sanse a acordat nationalei seful Comisariatului pentru Protectia Consumatorului, Vlad Ciurea: „Sînt optimist si cred cã meciul se va încheia cu 2-0, ambele goluri fiind marcate de Alexandru Maxim, pentru cã are potential“.

„Abia astept sã scãpãm de Piti cel smecher“

Deputatul Ioan Munteanu a cîstigat pe scor corect 1.000 de lei la meciul tur de la mai multi colegi de Parlament si ieri credea cã Piturcã n-are inteligenta de a elimina Grecia: „Performanta depinde de creier, iar cînd nu-l ai nu ai cum sã obtii rezultate. Piti nu are cum sã facã perfomantã, pentru cã asta depinde de… Numai cu talent nu faci nimic. Cred cã va fi 1-1“. Pe aceeasi lungime de undã a fost si comisar sef Paul Tablan, seful Politiei Neamt: „Abia astept sã scãpãm de Piti cel smecher. Batem doar cu inima, cu mintea nu. Va fi 1-1. Nu stiu, parcã ai nostri se încaltã pe dos, atît de prost joacã. Cred si o echipã de club ar fi obtinut un rezultat mai bun în tur decît actuala nationalã. M-as bucura enorm sã cîstige, dar cu ce, cã sînt catastrofe. Mai nou se pune presiune pe Maxim, de parcã el poate rezolva problema de unul singur. Poate vom avea parte de o minune si ne întîlnim la miezul noptii în centrul orasului sã sãrbãtorim calificarea“. Un alt comisar sef, Ioan Pînzariu, seful Serviciului Economic, nu a prevãzut nici el vreun rezultat aducãtor de calificare: „O sã vedem Rio la TV, dar nu vor fi acolo si tricolorii. Mã gîndesc la un egal, 1-1, sau în cel mai bun caz o victorie cu 2-1. În România, în toate domeniile trebuie fãcut ceva, inclusiv în fotbal. Mi-ar plãcea sã ne calificãm, însã trebuie sã fim realisti si sã recunoastem cã este greu. Mã rog ca pronosticul meu sã nu se adeverascã“. Seful ISU, colonel Ioan Niticã, era decis sã nu se uite la meci. A vãzut jocul din tur si s-a declarat nemultumit si afectat de prestatia tricolorilor. „Nu o sã mã uit la meci. M-am uitat la toate meciurile nationalei, iar dacã în seara asta am hotãrît sã nu urmãresc meciul sper sã batem cu 2-0, sã fie o victorie care sã-i facã fericiti pe românii. Din punctul meu de vedere, ai nostri nu se luptã asa cum ar trebui sã o facã“.

„Urmãresc meciurile nationalei României pentru cã trãiesc în România“

Laurentiu Leoreanu, primarul Romanului: „Sînt convins cã românii vor juca mult mai bine decît au fãcut-o în Grecia, Voi merge la meci sã sustin nationala. Am avut oportunitatea de a merge si în Grecia, m-au sunat niste prieteni care au plecat cu un charter, însã totul era prea din scurt. Am de rezolvat probleme în Bucuresti si conjunctura este favorabilã. Vom bate cu 2-0 si ne vom califica la mondialul brazilian“. Ozcan Aksoy, afacerist, finantatorul echipei de minifotbal Oz-er Golden: „Urmãresc meciurile nationalei României pentru cã trãiesc în România de multi ani. Va fi fãrã discutii 2-0 pentru România. Dacã va fi asa voi iesi dupã meci în oras sã mã plimb cu masina. Grecia nu a jucat nimic, are jucãtori lenti si a fost ajutatã de arbitrii portughezi. Oricine va apãra România nu va primi gol“. Gheorghe Carnariu, secretarul Primãriei Roman: „Va fi 3-0 pentru România. Voi urmãri meciul cu mare interes la televizor, pe Valea Prahovei. Va fi un avantaj mare cã jucãm pe Arena Nationalã cu sustinerea a 50.000 de oameni. Va fi un meci total diferit fatã de cel din Grecia. Fotbalistii nostri vor juca mult mai bine“. Doinel Grumezescu, primarul Bozienilor: „Vom bate, dar nu ne vom califica. Îmi pare rãu cã spun asta. Sînt patriot as dori din suflet sã mergem la mondiale dupã atîtia ani de secetã, însã nu cred cã se poate în aceastã campanie. Am avut si asa noroc cã am prins barajul. Scorul va fi 3-2 în favoarea României. Grecii ne vor surprinde din nou si vor înscrie. Sînt ageri, stiu sã speculeze orice oportunitate. Dar sã rãmîn eu cu pesimismul si România sã se califice“. Petricã Cãpraru, consilier PDL, vicepresedinte SCM Petrotub: „Voi fi în tribunã, pe Arena Nationalã pentru a sustine nationala. Sîntem români si trebuie sã credem în calificare. Trebuie sã fim optimisti si cred cã fotbalistii nostri vor lupta pentru a cîstiga la un scor care sã asigure prezenta în Brazilia, tara lui Pele si Neymar. Scorul va fi 2-0“. Dan Ailincãi, purtãtor de cuvînt al CJ Neamt: „Nu mã mai uit de mult timp la jocurile echipei nationale, nu cã nu m-ar interesa. Nu m-am uitat nici la meciul tur, asa cã nu pot sã dau un pronostic. Locuiesc însã într-o zonã unde se adunã multi microbisti. Cu sigurantã vor striga la fiecare gol. Asa cã indirect voi fi si eu la curent cu evolutia meciului“.

„La meciul tur am aprins si candela“

Nicolae Sãlãgean – primarul orasului Bicaz: „În general, desi nu sînt un împãtimit al fotbalului, sustin acest sport cînd este vorba despre echipa nationalã. Ca majoritatea românilor, doresc ca în confruntarea cu Grecia, echipa noastrã sã se mobilizeze si sã facã un minim 2-0. Speranta tuturor iubitorilor de fotbal meritã sã devinã realitate. Este greu, dar nu imposibil“. Traian Stanciu – profesor: „Am încredere cã va fi 2-0, pentru cã românii se pot mobiliza cînd le ajunge cutitul la os. Avem fotbalisti talentati, buni, dar trebuie sã-si învingã timiditatea si sã elimine din subconstient obsesia cã altii sînt mai puternici decît ei. Revenind la meciul cu Grecia, importatnt este sã nu primim gol, cãci în acest caz se dãrîmã toate sperantele“. Maria Buruean – pensionarã: „Îmi doresc foarte mult sã cîstige echipa noastrã si-i tin pumnii lui Piturcã, desi este cam moale. Sper ca echipa sã joace energic si cu rãspundere cã reprezintã o natiune. As dori un 2-0, cu toate cã mi-ar plãcea si mai mult. La meciul tur cu Grecia am aprins si candela, sperînd cã o sã le ajute Dumnezeu, dar n-a fost sã fie. Regret. Poate acum. Hai România!ã” Petru Burlacu – mecanic auto – „Nu mai sper nimic. Sã dea Dumnezeu, dar nu mai am nici o sperantã. Grecii sînt mai tari ca noi. Dacã am putea face mãcar un meci egal, ca sã iesim onorabil din acest rãzboi fotbalistic“. Rodica Scripcariu – învãtãtoare – „Un 2-0 ar fi posibil, dar pentru asta este cazul ca fotbalistii sã depãseascã starea de încorsetare si sã intre în starea de învingãtori. Ar merita ca si românii sã participe dupã atîtia ani de absentã la un campionat mondial de fotbal. Hai, România!“.

„Strategia si alcãtuirea echipei este deficitarã“

Emil Creangã, presedintele FC Cetatea: „Dacã ar juca echipa nationalã cu spiritul celor care urmãresc meciul, ar bate cu 7-0. Din pãcate, am avut surprize neplãcute în ultimii ani, la competitii de anvergurã. Pãrerea mea este cã avem un lot capabil sã batã Grecia la peste douã goluri. Însã, foarte importantã este discutia dintre antrenor si jucãtori de dinainte de meci. Trebuie sã stii ce sã le comunici, sã-i mobilizezi acolo unde e nevoie“. Vlad Anghelutã, subprefect: „Nu sînt foarte legat de fotbal, mai mult de tenis de cîmp, sport pe care îl si practic. Dar, la un astfel de meci nu am cum sã stau deoparte, voi fi în fata televizorului. Eu as fi foarte multumit sã se termine 2-0 si sper sã dea goluri Torje si Marica. Speranta moare ultima. Cred în sansele echipei nationale, sper ca si antrenorul sã fie mai inspirat si sã nu mai trimitã în teren pe Mãtel si alti jucãtori de care nici nu am auzit“. Vasile Apopei, city-manager Tîrgu Neamt: „Sper în victorie. Nu stiu dacã ne calificãm, dar un rezultat de 2-0 nu este foarte greu, nu e imposibil. M-as încumeta sã spun cã ne vom califica dupã prelungiri. Toatã lumea merge pe criterii de performantã, de motivare a jucãtorilor si am înteles cã premiile sînt substantiale. Strategia si alcãtuirea echipei este deficitarã. Nu sînt suficient de motivati jucãtorii, nu sînt adusi cei care trebuie“. Mihai Onu, sustinãtor al fotbalului din Tîrgu Neamt: „Cred cã România are 33% sanse sã se califice. Eu sînt realist. Sînt mai multe probleme la nationalã, începînd cu antrenorul, Victor Piturcã. În echipa nationalã, Chivu, Mutu, Rãdoi si Tamas ar trebui sã fie titulari, pentru cã sînt jucãtori de mare performantã. Însã Piturcã nu a jucat la mari echipe din strãinãtate si e gelos pe ei. De asta nu-i aduce“. Constantin Matasã, primar Grumãzesti: „Sper cã vom cîstiga acest meci. Cred cã se poate cîstiga chiar la o diferentã de un gol. Fiindcã noi, românii, sîntem buni la toate. Avem toate conditiile sã cîstigãm, sper sã ni se ofere si sansa, si Dumnezeu sã fie alãturi de noi“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhivă 2005-2017

Proces şi la Curte în cazul fraudelor de la postliceală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au atacat sentinţa prin care s-au aplicat pedepse cu suspendare şi achitări ■ 19 din cei 96 de inculpaţi au uzat de calea de atac ■ 26 de lucrări au fost anulate de instanţa de fond ■ unii elevi nici nu treceau pe la şcoală, fiind plecaţi în străinătate ■ erau promovaţi contra unor sume de 1.000 de lei ■ unii profesorii-medici pătaţi completau în locul candidaţilor testele tip grilă ■

Procesul fraudelor de la postliceala sanitară continuă la Curtea de Apel Bacău după ce sentinţa instanţei de fond a fost atacată. Au declarat apel atît procurorii cît şi parte din inculpaţi, 19 din totalul din 96, profesori care şi-au pătat onoarea la corectarea tezelor, dar şi elevi care au cotizat pentru a deveni asistenţi medicali. Reamintim că Tribunalul Neamţ a aplicat pedepse cu suspendare, iar parte dintre cei deferiţi justiţiei au fost exoneraţi de răspundere penală, fiind achitaţi. 26 de lucrări ale elevilor „cotizanţi“ au fost anulate de instanţă, titularii rămînînd fără diploma care le atesta studiile. Acuzele de dare şi luare de mită nu au putut fi dovedite nici din probatoriu, nici din interceptări şi confruntări, astfel încît profesorii şi cei din comisia de examinare au fost inculpaţi numai pentru abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În ceea ce priveşte alţi acuzaţi, ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar cursanţii şcolii postliceale fiind inculpaţi pentru cumpărare de influenţă. Cele două părţi vătămate din dosar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Şcoala Posliceală Sanitară Piatra Neamţ, nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Curtea de Apel Bacău va da în cauză o sentinţă definitivă. Conform actelor de urmărire penală, lanţul neregulilor pleca încă de intrarea în şcoală şi se termina la finele studiilor, cu examenul de certificare, unul care era de cele mai multe ori măsluit grosolan. Oamenii legii s-au sesizat despre nereguli în 2013, iar cercetările au durat aproape doi ani. Au ajuns în faţa judecătorilor membrii comisiilor de certificare a studiilor, diriginţii celor trei clase din Piatra Neamţ care au absolvit în 2013, secretarul unei postliceale din Roman, care în anul 2013 a scos ultima promoţie, apoi şi-a închis porţile, precum şi de mulţi din cei care au cumpărat bunăvoinţa profesorilor şi a medicilor şi au cumpărat o diplomă de asistent medical, deşi în unele cazuri chiar cei din comisia de examinare se minunau cît de neinstruiţi erau candidaţii. Acheta a relevat faptul că la postliceala din Roman succesul examenului era asigurat contra sumei de 1.000 de lei de persoană. În mod normal, taxa legal instituită era de 170 de lei, iar diferenţa pînă la 1.000 de lei însemna cumpărarea indulgenţei profesorilor examinatori. De toate demersurile s-a ocupat secretara unităţii, cea care strîngea banii de la cotizanţi, le spunea că această practică este valabilă de ani de zile şi că pentru cei care dau bani, poate rezolva problema examenului la Piatra Neamţ. Tot ea făcea drumurile la „judeţ“, unde era centru de examinare şi rezolva problema. Femeia le-a spus oamenilor legii că această taxă ilegală era de cînd lumea, că iniţial a fost mai modestă, dar că din 2009 rămăsese la pragul de 1.000 de lei. Din cei 34 de elevi înscrişi în promoţia 2010 – 2013, au venit la examenul de certificare numai 24, dar instanţa le-a anulat lucrările. Pentru unii, cursurile din cei trei ani au fost opţionale, nici măcar nu au trecut pe la şcoală fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pentru majoritatea candidaţilor secretara le-a făcut rost şi de proiecte pe care le avea de la promoţiile anterioare. La Piatra Neamţ examenul de final costa mai puţin, cam 500 de lei. Ca orice examen şi cel de la postliceala sanitară era monitorizat audio şi video, aşa că anchetatorilor nu le-a trebuit decît niţică răbdare pentru a studia înregistrările. Aşa a ieşit la iveală că acolo unde toată comisia era „cumpărată“, medicii au muncit pe brînci, şi- au scos din poşete mai multe pixuri, au stabilit care este mai aproape de culoarea cu care s-a scris teza şi au trecut la treabă. La testele tip grilă erau întrebări care aveau unul, două sau chiar trei răspunsuri corecte. Corectorii au completat tot ce trebuia pentru note cît mai mari. Totuşi, mediciii care nu s-au lăsat cumpăraţi au rămas uimiţi de neştiinţa candidaţilor, catalogînd promoţia 2013 ca fiind cea mai slabă din istoria şcolii. La examenul din 2013 au fost un număr total de 212 candidaţi care au avut de susţinut proba scrisă şi proiectul. Dacă la cea de-a doua probă toţi au trecut cu brio, la teza scrisă, şapte candidaţi nu au reuşit să obţină minim nota 5. Din cei care au trecut însă, mulţi s-au bucurat de sprijinul comisiei de corectare, în unele cazuri modificările fiind evidente. În aceste condiţii, a fost dispusă o expertiză grafologică în urma căreia a ieşit la iveală că din totalul de 212 de teze, un număr de 113 prezintă modificări ale substanţei cu care s-a scris, dar nu s-a putut stabili dacă au făcut menţiunile pe foaie una, sau două persoane.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Martori la strania aparitie a unui obiect luminos pe cer

Știre publicată în urmă cu

în data de

• doi pietreni, la fel ca multe persoane din tarã, au observat pe cer un obiect luminos care se comporta ciudat • ei plecaserã la pescuit si au fost martorii aparitiei stranii în dimineata zilei de 26 decembrie • „Acum rememorez cele trãite si parcã am avut ceva fiori reci. Chiar i-am zis amicului: «Hai sã ne tinem de mînã, cã acum ne trag ãstia sus»“, spune Dragos Vintilã •

Dragos Vintilã, un pietrean de 38 de ani, îsi fãcuse planuri mari pentru ziua de marti, 26 decembrie. Împreunã cu un amic, a decis sã meargã la o partidã de pescuit la Sascut, cu barca, pe un lac de acumulare din zonã, cã de, poate, poate o fi cu noroc. Ulterior am aflat cã n-a fost sã fie prea spornicã iesirea (doar niste bibãnasi), dar ce le-a fost dat sã vadã în drum spre lac celor doi pietreni i-a marcat si cu sigurantã îsi vor aminti de întîmplare mult timp. Concret, au observat un straniu obiect luminos, foarte bine conturat pe cerul încã întunecat al diminetii, ei alãturîndu-se altor persoane din diverse zone ale tãrii care au vãzut acelasi lucru. De altfel, au si imortalizat aparitia cu telefonul mobil, realizînd cîteva fotografii, dar nu prea au iesit clare. Însã, imaginile care ilustreazã acest articol au fost realizate de un romascan, prieten cu unul dintre pietrenii mentionati, martor si el al fenomenului pomenit. Mai trebuie spus cã subiectul a fost extrem de comentat în presã, fie ea scrisã sau vorbitã, în ultimele zile si pe retelele de socializare. „Am plecat din Piatra Neamt în jur de 4.30 – 4.40 mergînd destul de încet, pentru cã aveam tractat peridocul cu barca. Dupã ce am trecut de Buhusi si Racova, cam pe la 5.30 am observat strania luminã de pe cer. De altfel, am vãzut-o de la depãrtare si ne tot întrebam ce putea fi. Ne-am dat cu presupusul, gîndindu-ne cã poate era lumina vreunui reflector puternic, de la o discotecã sau vreun club. Dar ceva nu era în regulã, nu putea fi o luminã venitã de jos, era ceva straniu. Chiar foarte straniu. Plus cã lumina dispãrea, dar rãmînea conturul perfect si se tot mãrea. Era ca o ceatã lãptoasã pe cer, doar într-un loc. Nu putea fi un fenomen meteo. Era ca o parã întoarsã. Cum ne apropiam tot mai mult de locul unde era localizatã pe cer, îsi mãrea forma. Am oprit si am fãcut fotografii, dupã care ne-am continuat drumul, trecînd pe sub ea. Acum rememorez cele trãite în dimineata de 26 decembrie si parcã am avut ceva fiori reci. Chiar i-am zis amicului: «Hai sã ne tinem de mînã, cã acum ne trag ãstia sus». Am mai mers un pic, lãsînd conturul ciudat în stînga noastrã si am oprit iar, dar lumina dispãruse la fel de straniu cum si apãruse. Tot ce am vãzut noi, cred cã a durat între 3 si 5 minute. Oricum, a fost o experientã unicã si nu am o explicatie despre ceea ce ar fi putut fi“, ne-a povestit Dragos Vintilã. A continuat spunînd cã în nici un caz nu a putut fi vorba despre vreo luminã proiectatã de la sol.

Declaratii care adîncesc misterul

Obiectul luminos neidentificat a fost vãzut, conform Digi24, în aceeasi dimineatã, de localnici din Vrancea, Bihor, Ilfov, de lîngã Bucuresti, dar si de la Roman, ei postînd pe retelele de socializare fotografii si filmulete. Si cam toti au arãtat cã misteriosul obiect, unii i-au spus minge de luminã, a dispãrut la fel de brusc precum apãruse si a lãsat în urmã o formã conicã, asemenea unei perdele de ceatã. Exact cum a relatat si Dragos Vintilã. Întrebat despre strania aparitie, celebrul Alexandru Mironov, realizator Digipedia, a declarat: „Sînt imagini aproape clasice într-un domeniu care se numeste ufologie, un fel de stiintã a OZN-isticii. Poate cã stiintã este mult spus. Este vorba de fenomene care se întamplã adesea. Se întîmplã si pe teritoriul României. S-ar putea ca o explicatie sã vinã de la ingineri care sã spunã: e o treaptã a unei rachete, e vorba de un proiectil de mari dimensiuni militar, cu care s-a fãcut un exercitiu. În urmã cu cîtiva ani, la Celiabinsk, în nordul Rusiei, un asemenea obiect ceresc a explodat. S-a dovedit cã era vorba de un meteorit care venea spre pãmînt. S-a frecat cu aerul, a explodat si s-a comportant ca o bombã. A spart toate geamurile din oras. Este vorba deci de fenomene de care nu mai trebuie sã ne speriem. Poate o sã stim odatã si odatã mai mult despre ele. Este clar însã cã din ce în ce mai des ele sînt observate. Atunci cînd raportãrile vin din mai multe pãrti despre un acelasi fenomen întîmplat la un acelasi moment, atunci este într-adevãr un fenomen care trebuie investigat“. Misterul în acest caz este dat si de faptul cã obiectul luminos apãrut în dimineata zilei de 26 decembrie nu a fost detectat de radare, dupã cum sustine Marius Ioan Piso, presedinte – director executiv al Agentiei Spatiale Române, într-o interventie la Digi24: Noi avem niste surse de informare foarte clare, cum ar fi Comandamentul Strategic al Fortelor Spatiale SUA. Existã un sistem si în Europa, care urmãreste aceste lucruri. Pînã si în România existã un sistem numit Allsky, fiind gestionat de astronomi si de amatori care urmãresc cerul. Mãrturisesc cã nici una din aceste surse nu a detectat nimic la acea orã. Nu a apãrut nimic. Cel putin noi nu am fost informati despre asa ceva“. Alte surse au avansat ipoteza cã a fost vorba despre o rachetã lansatã de agentia spatialã chinezã, cu cîtiva sateliti artificiali, sau cã obiectul observat ar fi o bucatã din statia spatialã chinezã Tiangong-1, care se presupune cã ar urma sã se prãbuseascã pe Terra la început de 2018. O altã variantã ar fi cã a fost un meteorit care s-a dezintegrat la intrarea în atmosferã. Dincolo de aceste declaratii si ipoteze care nu au lãmurit deloc subiectul, strania aparitie vãzutã si de cei doi pietreni si de alte persoane din tarã va rãmîne pentru ei tot la stadiul de straniu si nemaivãzut.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Enache nu-si uitã fostii elevi

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Vlad Achim este cel mai nou membru al formatiei de Liga 1 pregãtite de Costel Enache • Gigi Becali a fost de acord ca Achim sã plece la FC Botosani • pe lîngã antrenorul cu care a mai lucrat la FC Ceahlãul, Achim se va reîntîlni si cu un alt fost coleg, Sebastian Chitoscã •

Microbistii din Neamt au motive sã urmãreascã ceva mai interesat partidele din partea a doua a campionatului Ligii 1, dupã cum a început perioada de transferuri din minivacanta de sãrbãtori. În lipsa unei formatii din judet pe prima scenã fotbalisticã, cunoscãtorii de fotbal din judet ar putea sã „adopte“ o grupare care are deja în lot trei fosti componenti ai echipei din Piatra Neamt. Este vorba de FC Botosani, pregãtitã de antrenorul Costel Enache (ex-jucãtor si antrenor al FC Ceahlãul), formatie aflatã foarte aproape de performanta de a pãtrunde, în premierã, în turneul play-off, fazã ce va da campioana editiei 2017-2018 a Ligii I. Pentru a pune umãrul la acest obiectiv, în rîndurile echipei botosãnene a intrat si Vlad Achim, jucãtor de bazã al FC Ceahlãul în perioada 2007-2015. Ieri, jucãtorul în vîrstã de 28 de ani a fost cedat de FCSB la FC Botosani, patronul moldovenilor, Valeriu Iftime, precizînd cã s-a luptat pentru Achim cu alte douã cluburi din Liga 1. „Cu Gigi Becali nu a fost nici o problemã. Dînsul ne-a spus de la început cã vrea sã ni-l dea pe Vlad Achim, dar nouã ne era teamã cã nu doreste jucãtorul sã vinã la noi. El mai avea si alte douã oferte din Liga 1, însã am discutat cu el si ne-am înteles. Achim a semnat cu noi pe un an si jumãtate, atît cît mai avea contract si cu Steaua“, a declarat Iftime pentru Fanatik. Presa sportivã a aflat cã 100.000 de euro este clauza de reziliere pentru Vlad Achim, însã dacã cineva va plãti aceastã sumã, banii vor intra în conturile FCSB pentru cã jucãtorul a fost lãsat sã plece gratis la Botosani. De mentionat cã echipa din Botosani este a patra în ultimii doi ani pentru care Achim evolueazã, de la momentul plecãrii sale de la Ceahlãul. Dupã opt sezoane în care a apãrat culorile echipei pietrene (6 în Liga 1 si douã în liga secundã), pentru care a jucat 155 de partide si a înscris 18 goluri, în primãvara anului 2015 mijlocasul s-a transferat la Viitorul Constanta. Pentru echipa lui Hagi, Vlad a evoluat doar un tur de campionat. Desi pãrea se se fi integrat bine în angrenajul echipei, a fost cedat la FC Voluntari unde a jucat în returul sezonului 2015-2016. În campionatul 2016-2017 a ajuns la Steaua, unde a evoluat inconstant, fiind victima relatiei dificile dintre antrenorul Reghecampf si finantatorul Becali. În acest sezon, Nicolae Dicã a vrut sã mizeze mai mult pe Achim, dar soarta nu i-a surîs nici de aceastã datã jucãtorului. La FC Botosani, Achim ar putea avea sanse mai mari sã evolueze în linia medianã, dacã antrenorul Enache va gãsi oportunitãti sã-l foloseascã în cele patru meciuri rãmase de disputat din retur si, ulterior, în faza a doua a campionatului (play-off sau play-out). În lotul moldovenilor, Achim se va reîntîlni cu alte douã cunostinte de la Piatra Neamt: cu atacantul Sebastian Chitoscã, si el un implant nereusit la Steaua, respectiv portarul Alberto Cobrea, jucãtor originar din Piatra Neamt, format la Liceul cu Program Sportiv din urbea de sub Pietricica, dar care nu a evoluat sub culorile clubului FC Ceahlãul. Sebastian Chitoscã a ajuns la Botosani dupã ce a avut un parcurs asemenãtor cu al lui Achim. A plecat din curtea formatiei pietrene la un an dupã Achim, în toamna anului 2016, odatã cu alti doi tineri jucãtori cedati la Steaua (Stefãnescu si Popadiuc). Nu a avut prea multe sanse de a arãta de ce este capabil la echipa lui Becali, si a fost repede împrumutat la Voluntari si FC Brasov (Liga 2), echipe pentru care a evoluat în ultimul an în 11 partide si a marcat doar douã goluri. Si Chitoscã sperã sã-si relanseze cariera la Botosani, primele semne fiind încurajatoare. Enache a mizat pe atacant în 7 partide oficiale (Liga I si Cupa României), iar evolutia sa a fost deja apreciatã în mediul sportiv.

Citește știrea

Trending