Contactează-ne

Actualitate

Sârma – pamflet

Știre publicată în urmă cu

în data de

În fotografia alăturată se vede cum se trage un cablu electric.

Foarte frumos! Atâta doar că respectiva lucrare se desfăşoară în proximitatea Curţii Domneşti în aria protejată de Legea Patrimoniului, ceea ce presupune condiţii cu totul speciale.

Unu: Trebuie efectuată descărcarea arheologică; va fi cerut-o careva?

Doi: trebuie musai avizul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu; mă îndoiesc că doamna director, după ce s-a fript cu ciorbă avizând ridicarea cafenelelor de sub balustradă, ceea ce i-a pricinuit oarecari neplăceri, nu va fi suflat şi în iaurt înainte de a semna pentru o intervenţie atât de brutală în teritoriul acela minat.

Trei: Ar fi trebuit să existe un panou de pe care noi, prostimea, să aflăm despre ce lucrare este vorba, despre ce autorizaţie, cine e proiectantul, cine e executantul, cât vom îndura deranjul etc. Pe şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii oare nu-l deranjează lipsa acestuia; nici pomeneală de vreo amendă.

Patru: Către ce tablou se îndreaptă cablul? Ştie proiectantul, dacă va fi existând un proiect, că tablourile electrice supraterane în aria protejată sunt interzise? Constructorul sigur nu ştie. Nici distinsul director al Inspectoratului de Stat în Construcţii nu ştie; dacă ar fi ştiut ar fi luat măsuri de înlăturare a unui panou preexistent la nici zece metri de traseul proaspăt săpat.

Cum se explică agitaţia din micul şantier? Nimeni nu cunoaşte legea şi, deci, nu are cum să se împiedice de ea. Este, probabil, una din ultimele zvâcniri ale hidrei din primărie proaspăt decapitată prin recentele alegeri.

Domnule viitor primar, alături de cele câteva zeci de mii de suporteri, nutresc speranţa că veţi responsabiliza aparatul din subordine şi că veţi institui domnia legii, inclusiv a Legii Patrimoniului, atât de greu de citit.

Ioan CLOPOŢEL

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Rocsana Josanu

    9 octombrie 2020 at 9:30 AM

    Stiam ca presa trebuie sa se informeze din 3 surse inainte de a publica un articol dar constat ca oricine poate scrie orice sub anumite influente. Autorul materialului de fata, domnul Clopotel, nu stim cand si prin ce metode a ajuns, din simplu fotograf, un specialist in patrimoniu. L-am cautat in registre si nu l-am gasit. Nu este nici ziarist, domnul Clopotel, pentru ca, daca era, putea sa dea un simplu telefon la Primaria Piatra Neamt si unul la Directia pentru Cultura si ar fi aflat ca au fost emise si aviz si autorizatie pentru lucrarea in discutie, ca a fost si un arheolog in zona in timpul sapaturior, ca totul sa facut cu respectarea legislatiei, pe care dumnealui nu o cunoaste dar despre care isi da cu parerea. E pacat ca publicatia Monitorul isi strica reputatia cu „ziaristul” Clopotel. Inchei prin a-i pune o intrebare distinsului domn, care de ceva vreme critica in stanga si in dreapta Directia pentru Cultura Neamt: domnule Clopotel, erati la fel de vigilent in privinta protejarii patrimoniului cultural din Piatra Neamt si in perioada fostei conduceri a Directiei? Ce atitudine ati luat vis-a-vis de proiectul de restaurare („mutilare”) a Curtii Domnesti?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

A crescut consumul de oxigen, la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Unul dintre „medicamentele“ cel mai des folosite în actuala pandemie de coronavirus este oxigenul. Purtătorul de cuvînt al Spitalului de Urgenţă Roman, Andreea Trifan, a explicat sursele de alimentare ale unităţii cu acest produs vital pentru îngrijirea bolnavilor în cazul diverselor afecţiuni, în care scade saturaţia de oxigen în sînge şi organismul trebuie „alimentat“.

„La Spitalul Municipal de Urgenţă Roman dispunem de două variante de alimentare cu oxigen. Avem reţeaua fixă, în staţia centrală, care este alimentată de la stocatorul Messer, oxigen folosit în special în Blocul Operator, CPU şi ATI, acolo fiind şi cel mai mare consum. De asemenea, în spital se folosesc şi buteliile de oxigen portabile, acestea fiind alimentate de LindeGaz şi care sînt folosite pentru celelalte secţii ale spitalului“, a declarat Andreea Trifan.

Aceasta a spus că aceste butelii mobile sînt folosite pentru pacienţii în stare gravă, care necesită oxigen pentru a putea fi deplasaţi, de la o secţie la alta, în vederea investigaţiilor. „În spital avem 192 de guri de oxigen, din care 20 sunt pe ATI. Acum, în ultima perioadă a anului, de cînd afecţiunile pulmonare au crescut, mai ales din cauza pandemiei Covid-19, a crescut şi consumul de oxigen. În luna octombrie, faţă de luna mai, de exemplu, s-a folosit cu 25% mai mult oxigen din staţia fixă şi a crescut cu 40% mai mult consumul de la butelie“, a mai spus purtătorul de cuvînt al unităţii.

Citește știrea

Actualitate

Se cere sprijin pentru depistarea unor bătăuşi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr de 26 de ani, din Piatra Neamţ, a fost bătut de membrii unui grup de cinci persoane, care încă nu au fost găsiţi de anchetatori. Altercaţia a fost surprinsă de camerele de supravegere de la o societate, iar acum Poliţia Piatra Neamţ solicită sprijinul cetăţenilor pentru identificarea a cinci persoane.

Dosarul penal a fost întocmit sub aspectul comiterii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. „După vizualizarea imaginilor surprinse de camere, poliţiştii au constatat faptul că, la data de 9 septembrie 2020, în jurul orei 23:00, în timp ce un tînar de 26 de ani, din Piatra Neamţ, se afla în faţa unei societăţi comerciale din municipiu, ar fi fost lovit cu pumnii şi cu picioarele de către cinci persoane necunoscute“, anunţă Poliţia Neamţ.

Oricine poate oferi informaţii care pot conduce la identificarea persoanei din imagini este rugat să anunţe Poliţia municipiului Piatra Neamţ, la telefon 0233/211.113 sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112.

Citește știrea

Actualitate

Arestare în dosarul fraţilor lideri interlopi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trei indivizi au fost prinşi în urma unei acţiuni a procurorilor DIICOT ■ au băgat spaima în patronii sălilor de jocuri de noroc, cărora le cereau taxă de protecţie ■ în cauză sînt acuze de şantaj, camătă, hărţuire sau grup infracţional organizat ■ au fost indisponibilizate patru maşini, lei, valută şi telefoane ■

Fraţii Tănase, cei care au băgat spaima în patronii păcănelelor din Roman, au fost arestaţi de magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ. În şedinţa din 24 noiembrie 2020 au fost încătuşaţi, pentru 30 de zile, Sorin Tănase, de 42 de ani, Gheorghe Gabriel Tănase, în vîrstă de 39 de ani, şi Aurel Tănase, 50 de ani.

Cei trei au ajuns după gratii pentru acuze de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, camătă, ameninţare sau nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Imediat după pronunţarea sentinţei, fraţii au atacat decizia Tribunalului Neamţ. Cauza va ajunge pe rolul Curţii de Apel Bacău care va stabili dacă decizia primei instanţe este justă sau nu.

Totul a început pe 23 noiembrie, cînd anchetatorii au descins la Roman, vizaţi fiind membrii unei grupări care desfăşura activităţi ilicite. Din 2017, ei se „ocupau“ de cei care aveau afaceri în domeniul jocurilor de noroc, cărora le cereau taxe de protecţie. În cauză mai sînt cercetate şi alte persoane, fiind acuze de şantaj, camătă, ameninţare, inducerea în eroare a organelor judiciare, influenţarea declaraţiilor, hărţuire şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Pentru documentarea activităţii infracţionale, au fost efectuate nouă percheziţii domiciliare, fiind indisponibilizate patru autoturisme, în valoare de 20.000 de euro, 6.700 de lei, 725 de euro, 12 telefoane mobile şi un cuţit.

„În cursul anului 2017, şase persoane, din Roman, s-ar fi constituit într-o grupare infracţională organizată, bazată pe relaţii familiale şi prietenii apropiate, în scopul obţinerii unor foloase injuste, prin ameninţare şi intimidare, de la reprezentanţii unor firme care administrau săli de jocuri de noroc“, conform unui comunicat al IPJ Neamţ. Aceştia ar fi ameninţat cu acte de violenţă atît angajaţii care îşi desfăşurau activitatea în sălile respective, cît şi clienţii.

Prin aceste acţiuni, ar fi determinat reprezentanţii acestor săli să le achite taxe de protecţie. De asemenea, în perioada 2019 – 2020, cinci persoane, membre ale aceleiaşi familii, ar fi oferit bunuri, precum şi diferite sume de bani, cu împrumut, mai multor persoane din oraş.

„Ulterior, datornicii ar fi urmat să returneze banii, cu dobîndă, într-un interval de timp stabilit de membrii grupării, iar, în cazul nerespectării acestuia, ar fi exercitat acte de violenţă fizică şi verbală asupra acestora“, conform aceleiaşi surse. Totodată, în cazul nerecuperării banilor, la termenul stabilit, dobînzile ar fi crescut zilnic, iar persoanele cu datorii ar fi fost ameninţate şi constrînse psihic şi fizic, în vederea efectuării plăţilor.

Citește știrea

Trending