Contactează-ne

Actualitate

Sărbătorile comunei Farcașa au continuat cu Balul Gospodarilor 2024 și Târgul “Tradiție și Gastronomie”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cuvântul țăran, e cinste, onoare și demnitate ■

O seară de tradiție și bucurie!

Pe 13 octombrie 2024, Farcașa a fost gazda celei de-a treia ediții a Balului Gospodarilor, eveniment care a adus împreună comunitatea într-o atmosferă de sărbătoare autentică, marcată de tradiții și voie bună. O premieră a serii a fost reprezentată de imaginile surprinzând costumele populare purtate cu mândrie și dansurile tradiționale care au însuflețit evenimentul.

Un moment special al serii a fost premierea cuplurilor care au sărbătorit 50 de ani de căsătorie, printre acestea numărându-se familiile:

  1. Luca Mihai și Ioana – Frumosu,
  2. Jbanca Vasile și Elena – Farcașa,
  3. Erhan Ioan și Maricela – Frumosu,
  4. Lupuleasa Mihai și Elena – Bușmei,
  5. Sasu Vasile și Zorica – Frumosu,
  6. Lupu Ioan și Nela – Farcașa,
  7. Țifui Vasile și Maria – Frumosu,
  8. Crețu Dumitru și Maria – Stejaru,
  9. Dumitrașc Niculai și Elena – Farcașa.

Primarul comunei, Țifui Bogdan, și-a exprimat aprecierea față de aceste familii longevive, oferindu-le diplome și subliniind importanța lor în comunitate: “Să ne trăiți mulți ani sănătoși, fericiți și să ne fiți mereu alături cu bună povață!” Distracția a continuat pe ritmuri de muzică populară, până târziu în noapte.

Târgul “Tradiție și Gastronomie” la a III-a ediție

Farcașa a continuat festivitățile pe 14 octombrie 2024, cu Târgul “Tradiție și Gastronomie”, unde muzica, meșteșugurile și gastronomia locală s-au împletit într-o sărbătoare de neuitat, oferind participanților o explozie de culori și arome. Evenimentul a fost un real succes, iar interesul manifestat de comunitate arată că tradițiile au un loc special în sufletele tuturor. În deschiderea oficială a târgului au luat cuvântul primarul Bogdan Țifui, Adrian Păduraru, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț și Ion Cernat, președintele Grupului de Acțiune Locală Ceahlău (GAL).

Acesta a vorbit cu mândrie despre proiectele pe care GAL Ceahlău le are în vedere, dar – mai ales- despre valoarea oamenilor: ”Voiam prima dată să salut țăranii și să nu ne fie rușine că suntem țărani. Nu fermieri, în toată Europa se cheamă țărani, inclusiv în Austria și Germania. Cuvântul ”bauer”, care înseamnă țăran, e cinste, onoare și demnitate”.

Viceprimarul Cristian Gheorghiu a declarat, într-un interviu despre târgul din Farcașa, că este mândru de locurile sale natale și că scopul principal al târgului este promovarea zonei și a produselor tradiționale. El a subliniat faptul că Valea Bistriței este o zonă minunată, dar insuficient promovată. Obiectivele târgului includ susținerea producătorilor locali, promovarea animalelor și a produselor realizate în gospodăriile locale.

Ansamblul Mlădițele Farcașe – un simbol al continuității

Un aspect important menționat de viceprimar a fost crearea Ansamblului Mlădițele Farcașe, format din copii cu vârsta de până la 12 ani. Acești tineri talentați au început să danseze și să cânte, devenind un simbol al continuității tradițiilor locale și al implicării generațiilor tinere în viața comunității.

Extinderea traseului Via Transilvanica și promovarea turismului

De asemenea, Gheorghiu a vorbit despre frumusețea munților din zonă, care au un potențial turistic mare, dar sunt încă insuficient valorificați. El a menționat că, în colaborare cu diverse fundații și organizații locale, se fac eforturi pentru a extinde traseul Via Transilvanica și în zona Farcașa, oferind oportunități pentru drumeții și explorare.

Ion Cernat, președintele Grupului de Acțiunea Locală Ceahlău, avea să declare, chiar în deschiderea Târgului,

Implicarea tinerilor și preocupările comunității

Viceprimarul a subliniat, de asemenea, necesitatea implicării tinerilor, inclusiv a celor plecați în străinătate, în viața comunității. El a evidențiat preocuparea edililor locali legată de scăderea populației și natalității în comună, menționând că mulți tineri ar fi dispuși să se întoarcă acasă dacă ar avea posibilitatea să își câștige existența în Farcașa.

Cuvântul de final al primarului Țifui

Primarul comunei Farcașa, Țifui Bogdan, a încheiat festivitățile cu un mesaj de apreciere adresat tuturor celor implicați: “Vreau să mulțumesc din suflet echipei din primărie, care a muncit neobosit pentru ca acest eveniment să fie unul de neuitat. Fie că a fost vorba de organizarea târgului, de premierea familiilor care au ajuns la 50 de ani de căsătorie sau de asigurarea desfășurării spectacolelor, toți au contribuit cu dăruire și profesionalism. Nu în ultimul rând, le mulțumesc tuturor celor care au participat, fie ca expozanți, artiști sau spectatori, pentru că împreună am creat o atmosferă de bucurie și tradiție autentică. Să fim uniți, să ne păstrăm valorile și să ne revedem cu drag la edițiile viitoare!”

Balul Gospodarilor

Târgul “Tradiție și Gastronomie”

 

  • default

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending