Contactează-ne

Actualitate

Sărbătoare mare – Ziua Marinei la Bicaz

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 15 august marchează Ziua Marinei Române și sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor ■

În Bicaz, oraș adăpostit de munții Carpați și străjuit de lacul Izvorul Muntelui, sărbătoarea Zilei Marinei Române a prins rădăcini adânci în inima comunității încă din anii 1960. Cu fiecare trecere a anilor, tradiția s-a dezvoltat, a devenit un eveniment așteptat cu entuziasm de toți locuitorii și vizitatorii orașului, menținut cu dedicație de edili.

Primarul orașului Bicaz, Nicolae Sălăgean

Primarul orașului Bicaz, Nicolae Sălăgean, este unul dintre oamenii care, de-a lungul timpului, au făcut eforturi să mențină tradiția sărbătorii Zilei Marinei pe singurul lac de interior din România. Cu pasiune și determinare, el a contribuit la păstrarea acestei sărbători în inima comunității locale.

O pluta alegorică va fi prezentată în timpul evenimentului, simbolizând importanța râului Bistrița în istoria și viața comunității. Aceasta va naviga cu mândrie pe apele lacului Izvorul Muntelui, amintind tuturor participanților de legătura strânsă dintre Bicaz, Bistrița și oamenii locului.

Manifestările dedicate Zilei Marinei nu doar că onorează trecutul și prezentul Marinei Române, dar pun și în valoare bogăția culturală și tradițiile zonei Neamțului. Dansurile și muzica tradițională, expozițiile de artă și meșteșuguri locale vor oferi participanților la sărbătoare ocazia de a explora talentul și creativitatea comunității.

Cu o istorie ce începe acum 121 de ani, Ziua Marinei Române a fost marcată pentru prima dată la bordul crucișătorului „Elisabeta” în data de 15 august 1902, în orașul Constanța. De atunci, sărbătoarea a continuat să crească și să se îmbogățească, aducând împreună elemente tradiționale marinărești și evoluții semnificative ale Marinei Militare Române. Anul acesta sărbătoarea are o semnificație deosebită, căci festivitățile de Ziua Marinei au loc în ciuda faptului că o mină marină a explodat luni, după ce s-a lovit de un dig în Constinești.

Vor avea loc, peste tot spectacole cu artificii, drone, personal maritim. Dar cei prezenți știu că sărbătorile de astăzi stau sub semnul războiului din Ucraina, a cărui umbră acoperă acum Marea Neagră și granițele noastre.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending