Contactează-ne

Actualitate

Şapte nominalizaţi la premiul Ion Creangă

Știre publicată în urmă cu

în data de

- cîştigătorul va fi anunţat pe 1 martie, la Humuleşti, în ziua în care s-a născut cunoscutul scriitor şi povestitor Ion Ceangă - la prima ediţie, premiul de 5.000 de euro a fost obţinut de academicianul Dumitru Radu Popescu -

În scurt timp va fi cunoscut al doilea cîştigător al premiului naţional Ion Creangă, în cadrul competiţiei menite să pună în evidenţă importanţa operei scriitorului nemţean, în ţară şi în lume. La sfîrşitul lunii februarie şi începutul lunii martie vor avea loc, la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, manifestări prilejuite de proiectul Premiul Naţional pentru Proză Ion Creangă, Opera Omnia, aflat anul acesta la ediţia a doua. În prima etapă a fost stabilit juriul naţional care va desemna laureatul ediţiei de anul acesta. Preşedinte al juriului este academicianul Nicolae Manolescu, ceilalţi membri fiind: Daniel Cristea-Enache, Ioan Holban, Cristian Livescu, Gabriel Coşoveanu, George Neagoe şi Vasile Spiridon. În urma anchetei realizată de organizatori în cadrul filialelor Uniunii Scriitorilor, redacţiilor de reviste, fundaţiilor culturale de profil, incluzînd şi votul unor critici literari şi al academicianului Dumitru Radu Popescu, laureatul de anul trecut (care, conform Regulamentului proiectului, poate să facă nominalizări), s-a stabilit lista finală din care va fi ales laureatul ediţiei 2018. Această listă cuprinde numele a şapte scriitori din prima linie a prozei româneşti contemporane: Gabriela Adameşteanu, Nicolae Breban, Radu Cosaşu, Dan Stanca, Dumitru Ţepeneag, Eugen Uricaru, Varujan Vosganian. Programul de anul acesta al proiectului prevede o sesiune de comunicări ştiinţifice pe tema Creangă în conştiinţa literară europeană şi lansări de carte, toate acestea urmînd a se desfăşura pe 28 februarie la sala Calistrat Hogaş a Consiliului Judeţean Neamţ. A doua zi, la Humuleşti, pe 1 martie, ziua de naştere a lui Ion Creangă, va avea loc anunţarea şi decernarea Premiului Ion Creangă celui de-al doilea laureat. La prima ediţie, valoarea premiului obţinut de academicianul Dumitru Radu Popescu a fost de 5.000 de euro, bani alocaţi de Consiliul Judeţean Neamţ. De menţionat că tradiţionala manifestare Zilele Creangă va avea loc tot în luna martie 2018, pentru că nu s-a putut organiza în decembrie, cum era obiceiul în anii din urmă, pentru că se suprapunea peste perioada de doliu naţional pricinuit de decesul Regelui Mihai I. Tradiţionala manifestare Zilele Ion Creangă a fost reprogramată, urmînd să aibă loc în martie, luna naşterii povestitorului. În cadrul manifestării urmează ca profesorului univ. dr. Constantin Parascan, custodele Bojdeucii din Ţicău, autorulul mai multor volume despre opera şi viaţa scriitorului humuleştean, să-i fie decernat de către autorităţile tîrgnemţene titlul de cetăţean de onoare.

Studiile despre viaţa şi opera scriitorului Ion Creangă, semnate de Constantin Parascan, sînt un real reper atît pentru exegeţi, cît şi pentru cititorii de toate vîrstele. Domnul Constantin Parascan, atît prin activitatea la Bojdeuca din Ţicău ca profesor muzeograf, cît şi ca profesor universitar, şi-a ales ca unic deziderat cultural limpezirea şi promovarea a tot ceea ce a fost legat de viaţa şi opera marelui scriitor Ion Creangă“, se arata într-un proiect de hotărîre a CL Tîrgu Neamţ.

Titlul de cetăţean de onoare va fi acordat şi actorului Dorel Vişan, omagiat în special pentru interpretarea rolului principal în pelicula „Un bulgăre de humă“ ce a fost proiectat la Bojdeucă, în cadrul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi. Dorel Vişan a intrat în „pielea“ scriitorului şi a mărturisit că acesta a fost unul dintre rolurile sale de suflet. Va primi titlul de cetăţean de onoare şi scriitorul, dramaturgul şi scenaristul de film Dumitru Radu Popescu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending