Contactează-ne

Actualitate

SANITAS dă startul protestelor în Sănătate şi Asistenţă socială. Se cere aplicarea unei legi în vigoare, nu drepturi suplimentare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ peste 10.000 de sindicalişti din ţară vor lua parte la un miting de protest ■ revedicările vizează aplicarea corectă şi în totalitate a prevederilor Legii salarizării ■ „Sunt o mulţime de prevederi care au fost suspendate în ultimii doi ani, efectul fiind că mai mult de 60% dintre angajaţi au suportat piederi salariale“, a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele federaţiei ■

Sindicaliştii SANITAS se pregătesc de acţiuni de protest în Sănătate şi Asistenţă socială. Deja a fost anunţată organizarea unui miting, pe 15 iunie, la Bucureşti, cu participarea a peste 10.000 de membri din cadrul organizaţiilor din întreaga ţară. Starea de nemulţumire existentă în rîndul personalului s-a acutizat pe perioada pandemiei, dar restricţiile nu au permis timp de doi ani organizarea unor acţiuni de amploare.

Principalele revendicări vizează aplicarea corectă şi în totalitate a prevederilor Legii salarizării, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajaţilor: creşterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor şi plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată, asigurarea finanţării voucherelor de vacanţă de la buget, eliminarea din Legea-cadru nr.153/2017 a plafonului de 30%, care limitează acordarea sporurilor, compensaţiilor, primelor, indemnizaţiilor şi a altor dreptur.

Se mai doreşte rediscutarea cu parteneri sociali a obiectivelor asumate de autorităţi prin PNRR în ceea ce priveşte buna guvernanţă în sectorul public, cel puţin cele referitoare la principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare. Potrivit unui comunicat de presă, decizia organizării mitingului a fost luată spre finalul săptămînii trecute, la întrunirea Consiliului Naţional al Federaţiei Sanitas.

„Liderii judeţeni, reprezentînd cei peste 100.000 de membri de sindicat din Sănătate şi Asistenţa socială, au analizat multitudinea de probleme de natură salarială cu care se confruntă, în prezent, angajaţii din cele două sisteme. Discuţiile s-au raportat inclusiv la obiectivele Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) de reformare a sistemului public de salarizare şi la modul în care guvernanţii îşi propun să construiască un nou cadru legislativ în acest domeniu.

În opinia membrilor Consiliului Naţional, autorităţile s-au angajat, prin PNRR, să modifice sistemul de salarizare, inclusiv cel de acordare a sporurilor, fără să ţină seama de specificul muncii în domeniul Sănătăţii şi al Asistenţei sociale – care diferă semnificativ de celelalte sectoare bugetare(de exemplu, să plafoneze sporurile la 20% din salariul de bază şi să le acorde în cuantum fix, ca procent din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

În situaţia în care viitoarea lege a salarizării va fi construită pe baza principiilor asumate în capitolul Buna guvernanţă din PNRR, principalii perdanţi vor fi angajaţii din Sănătate şi din Asistenţa socială (…). Constatăm că autorităţile şi-au asumat, prin PNRR, modificarea politicii de salarizare în sectorul public şi adoptarea unei noi legi a salarizării pînă în vara anului 2023. Pînă la apariţia unui nou cadru legal, Federaţia SANITAS din România cere aplicarea de urgenţă a legii actuale – Legea nr.153/2017, în totalitatea ei“.

Toate acestea sînt menţionate în comunicatul Federaţiei SANITAS, socilitările fiind pentru toţi angajaţii din sistemele de Sănătate şi din Asistenţa socială din România. Despre nemulţumirea sindicaliştilor a vorbit şi preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, acesta accentuînd faptul că nu se cere altceva decît aplicarea unei legi care este în vigoare şi nu drepturi suplimentare pentru membrii de sindicat:

„Vrem doar ca autorităţile să respecte ceea ce ele însele au legiferat! Vrem ca angajaţilor să li se recunoască valoarea muncii, să fie trataţi corect din punct de vedere salarial, fără discriminări. Sunt o mulţime de prevederi ale Legii 153/2017 care au fost suspendate în ultimii doi ani, efectul fiind că mai mult de 60% dintre angajaţi au suportat piederi de venituri salariale, ceea ce nu este normal! În aceste condiţii, este perfect îndreptăţită nemulţumirea membrilor noştri şi decizia lor de a nu se limita la proteste de stradă, dacă legea nu va fi aplicată corect“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Spectacol pe cer. Perseidele, sau ploia de stele, un fenomen astronomic al cărui nume vine de la constelaţia Perseu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ stelele căzătoare ar trebui să se vadă în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopţii ■ fenomenul coincide cu Luna Plină, astfel că se vor vedea doar stelele căzătoare cele mai luminoase ■

An de an, cei care-s pasionaţi, dar nu numai ei, de fenomenele astronomice aşteaptă finele primei jumătăţi a lunii august pentru a vedea un „spectacol“ pe cer, Perseidele, stelele căzătoare, sau ploaia de stele. De cele mai multe ori s-a întîmplat ca acestea să fie vizibile, cu atît mai mult cu cît nopţile întunecoase favorizau observarea acestui fenomen.

Anul acesta, în noaptea în care fenomenul are cea mai mare intensitate, cea de 12/13 august 2022, mai este şi un alt fenomen astronomic, Luna Plină. Acest lucru va face ca Perseidele să se vadă pe un cer inundat de lumina Lunii Pline, aşa cum a anunţat pe pagina de Facebook Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“.

„Perseidele de anul acesta se vor vedea pe un cer inundat de lumina Lunii Pline. Pasionaţii de stele căzătoare şi spectacole cereşti se pot uita după Perseide în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopţii pînă dimineaţă. În acea noapte se vor afla pe cer Luna Plină, aflată în preajma planetei Saturn, şi planetele Jupiter, înspre sud, foarte strălucitoare, şi Marte, înspre est, de culoare portocalie“, conform sursei citate.

Chiar dacă noaptea nu va fi întunecată, ci luminată de Luna Plină, Perseidele se vor putea vedea, cele mai strălucitoare, nu înspre Lună, ci în partea de est şi sus, deasupra capului. Specialiştii dau asigurări că stelele căzătoare ar trebui să fie destul de numeroase. Singura condiţie care mai trebuie îndeplinită, cel puţin în zona noastră, este ca cerul să fie degajat, să fie senin pentru a putea vedea cît mai multe stele căzătoare.

„Chiar dacă lumina Lunii va face ca cerul să nu mai fie negru, se vor putea vedea stelele căzătoare cele mai strălucitoare, care ar trebui să fie destul de numeroase. Pentru a le vedea nu priviţi înspre Lună, ci înspre est şi sus, deasupra capului. Încercaţi să observaţi cerul măcar o oră pentru a vedea mai multe stele căzătoare, timp în care puteţi învăţa şi cîteva constelaţii. Cer senin!“, anunţă Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“.

O tradiţie din popor spune că dacă îţi pui o dorinţă atunci cînd vezi o stea căzătoare, ea se va împlini negreşit. Conform Wikipedia, Perseide sînt o prolifică ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei „ploi” este datorită punctului de unde par să apară, numit radiant, aflat în constelaţia Perseu. Fenomenul are loc în perioada 23 iulie – 20 august, însă apogeul este în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopţii.

Citește știrea

Actualitate

Incendiu într-un bloc, de la un scurtcircuit

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un incendiu care a semănat panică printre locatarii unui bloc din municipiul Roman s-a produs, joi, 11 august, din cauza unui scurtcircuit electric.

Două persoane s-au autoevacuat, iar alte cinci au fost evacuate de pompieri. O femeie în vârstă de 33 de ani a fost transportată la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Roman.

“La ora 13:30, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la un apartament situat pe strada Fundătura Păcii în municipiul Roman.

La locul solicitării s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Roman și membri ai SVSU Roman.

La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajare mare de fum într-o cameră dintr-un apartament de la al treilea etaj. Din fericire, în interiorul apartamentului nu se afla nicio persoană.

Două persoane s-au autoevacuat, iar alte cinci persoane, patru adulți și un copil, de la etajele 3 și 4 au fost evacuate de către forțele de intervenție. Acestea au fost preluate și evaluate de echipajele medicale, doar o femeie de 33 de ani fiind transportată la CPU Roman.

Concomitent cu evacuarea locatarilor, forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului, dar și pentru evacuarea fumului din interiorul locuinței și de pe casa scării. Au ars elemente de mobilier, articole vestimentare, materiale textile și s-au deteriorat pereții apartamentului și alte bunuri din interiorul apartamentului.

Cauza probabilă de producere a acestui incendiu a fost scurtcircuitul electric”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Accident pe pod. Trei maşini implicate, o victimă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Accident rutier cu trei maşini implicate, pe podul care face legătura între localităţile Horia şi Roman, joi, 11 august. Conform informaţiilor oferite de poliţişti, accidentul s-a soldat cu o victimă, o femeie în vârstă de 52 de ani.

“La data de 11 august a.c., în jurul orei 14.30, polițiștii rutieri din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 2, în afara localității Roman.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, accidentul s-a produs între 3 autovehicule, care circulau pe același sens de mers, pe podul care face legătura între localitățile Horia și Roman.

Un autoturism condus de o femeie de 46 de ani, din Piatra Neamț, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism, condus de o femeie de 52 de ani, din județul Bacău, care ar fi fost proiectat în autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat de 28 de ani, din județul Bacău.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea femeii de 52 de ani.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea
AdvertisementTrending