Contactează-ne

Actualitate

SANITAS dă startul protestelor în Sănătate şi Asistenţă socială. Se cere aplicarea unei legi în vigoare, nu drepturi suplimentare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ peste 10.000 de sindicalişti din ţară vor lua parte la un miting de protest ■ revedicările vizează aplicarea corectă şi în totalitate a prevederilor Legii salarizării ■ „Sunt o mulţime de prevederi care au fost suspendate în ultimii doi ani, efectul fiind că mai mult de 60% dintre angajaţi au suportat piederi salariale“, a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele federaţiei ■

Sindicaliştii SANITAS se pregătesc de acţiuni de protest în Sănătate şi Asistenţă socială. Deja a fost anunţată organizarea unui miting, pe 15 iunie, la Bucureşti, cu participarea a peste 10.000 de membri din cadrul organizaţiilor din întreaga ţară. Starea de nemulţumire existentă în rîndul personalului s-a acutizat pe perioada pandemiei, dar restricţiile nu au permis timp de doi ani organizarea unor acţiuni de amploare.

Principalele revendicări vizează aplicarea corectă şi în totalitate a prevederilor Legii salarizării, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajaţilor: creşterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor şi plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată, asigurarea finanţării voucherelor de vacanţă de la buget, eliminarea din Legea-cadru nr.153/2017 a plafonului de 30%, care limitează acordarea sporurilor, compensaţiilor, primelor, indemnizaţiilor şi a altor dreptur.

Se mai doreşte rediscutarea cu parteneri sociali a obiectivelor asumate de autorităţi prin PNRR în ceea ce priveşte buna guvernanţă în sectorul public, cel puţin cele referitoare la principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare. Potrivit unui comunicat de presă, decizia organizării mitingului a fost luată spre finalul săptămînii trecute, la întrunirea Consiliului Naţional al Federaţiei Sanitas.

„Liderii judeţeni, reprezentînd cei peste 100.000 de membri de sindicat din Sănătate şi Asistenţa socială, au analizat multitudinea de probleme de natură salarială cu care se confruntă, în prezent, angajaţii din cele două sisteme. Discuţiile s-au raportat inclusiv la obiectivele Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) de reformare a sistemului public de salarizare şi la modul în care guvernanţii îşi propun să construiască un nou cadru legislativ în acest domeniu.

În opinia membrilor Consiliului Naţional, autorităţile s-au angajat, prin PNRR, să modifice sistemul de salarizare, inclusiv cel de acordare a sporurilor, fără să ţină seama de specificul muncii în domeniul Sănătăţii şi al Asistenţei sociale – care diferă semnificativ de celelalte sectoare bugetare(de exemplu, să plafoneze sporurile la 20% din salariul de bază şi să le acorde în cuantum fix, ca procent din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

În situaţia în care viitoarea lege a salarizării va fi construită pe baza principiilor asumate în capitolul Buna guvernanţă din PNRR, principalii perdanţi vor fi angajaţii din Sănătate şi din Asistenţa socială (…). Constatăm că autorităţile şi-au asumat, prin PNRR, modificarea politicii de salarizare în sectorul public şi adoptarea unei noi legi a salarizării pînă în vara anului 2023. Pînă la apariţia unui nou cadru legal, Federaţia SANITAS din România cere aplicarea de urgenţă a legii actuale – Legea nr.153/2017, în totalitatea ei“.

Toate acestea sînt menţionate în comunicatul Federaţiei SANITAS, socilitările fiind pentru toţi angajaţii din sistemele de Sănătate şi din Asistenţa socială din România. Despre nemulţumirea sindicaliştilor a vorbit şi preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, acesta accentuînd faptul că nu se cere altceva decît aplicarea unei legi care este în vigoare şi nu drepturi suplimentare pentru membrii de sindicat:

„Vrem doar ca autorităţile să respecte ceea ce ele însele au legiferat! Vrem ca angajaţilor să li se recunoască valoarea muncii, să fie trataţi corect din punct de vedere salarial, fără discriminări. Sunt o mulţime de prevederi ale Legii 153/2017 care au fost suspendate în ultimii doi ani, efectul fiind că mai mult de 60% dintre angajaţi au suportat piederi de venituri salariale, ceea ce nu este normal! În aceste condiţii, este perfect îndreptăţită nemulţumirea membrilor noştri şi decizia lor de a nu se limita la proteste de stradă, dacă legea nu va fi aplicată corect“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending