Contactează-ne

Actualitate

Sanatoriul Bisericani, amendă după alegeri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a sancţionat spitalul cu 250 de milioane de lei vechi ■ amenda a fost dată pentru că bolnavi de tuberculoză au fost duşi cu un microbuz şcolar la vot ■

Sancţiunea aplicată pentru cele petrecute pe data de 24 noiembrie, cînd bolnavii de la sanatoriul unde se tratează tubercoloza au fost transportaţi cu un microbuz şcolar la o secţie de vot, este în valoare de 25.000 de lei.

Primarul Ion Rotaru, cel care a decis ca pacienţii să meargă la urne în acest mod, nu a păţit nimic. Direcţia de Sănătate a aplicat amenda contravenţională pentru că nu au fost respectate normele privind părăsirea unităţii sanitare de către pacienţi fără acordul medicului şef de secţie şi nerespectarea prevederilor epidemiologice de prevenire şi control al răspîndirii infecţiilor.

„Din declaraţiile medicilor de gardă din ziua respectivă, reiese că nu au fost făcute demersuri în termenul legal din partea unităţii sanitare către secţia de votare la care era arondat spitalul, pentru solicitarea deplasării urnei speciale, întrucît pacienţii nu şi-ar fi manifestat intenţia exercitării dreptului la vot pentru scrutinul din data de 24.11.2019. În ceea ce priveşte transportul pacienţilor cu microbuzul şcolar, este de menţionat faptul că, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind internarea şi transportul pacientului pe perioada internării, acesta poate fi transportat doar cu autoturisme autorizate pentru transport medicalizat sau nemedicalizat, care aparţin spitalului sau serviciilor de ambulanţă din judeţ. Microbuzul şcolar are destinaţie specială, neputînd fi utilizat pentru transportul pacienţilor din spital“, se arată în comunicatul DSP Neamţ.

În urma verificărilor, s-a mai constatat că pacienţii internaţi puteau părăsi unitatea sanitară doar cu acordul medicului şef de secţie, dar în foile de observaţie nu a fost consemnat aşa.

„Din foile de observaţie reiese că pacienţii sînt negativi pentru Bacilul Koch, dar nu reiese dacă pacienţii sînt contagioşi, fiind infectaţi cu alţi agenţi patogeni cu transmitere respiratorie. Presupunem că, atît timp cît pacienţii erau internaţi şi nu trataţi la domiciliu, aceştia au necesitat izolare şi tratare în mediu spitalicesc“, mai arată DSP.

În zilele premergătoare datei alegerilor, persoanele internate nu au făcut cereri ca urna mobilă să fie adusă în spital, dar lucrurile s-au precipitat pe 24 noiembrie. Cîteva zeci de persoane au vrut să voteze, dar pentru acest lucru, trebuiau să se deplaseze în comuna Alexandru cel Bun.

Decizia pacienţilor a ajuns şi la primarul Ion Rotaru, care susţine că a încercat să închirieze autovehicule de la firme de transport, dar nu a reuşit. Cum bolnavii insistau să meargă la vot, el a luat decizia de a folosi unul din microbuzele şcolare. „În primul rînd, nu puteam să obstrucţionez dreptul la vot al unor persoane şi din două rele am ales varianta cea mai puţin rea. Să obstrucţionez persoanele să vină la vot este infracţiune, se pedepseşte cu închisoare, aşa că am decis să aduc pacienţii respectivi cu microbuzul“, a declarat Rotaru.

Acesta a mai susţinut că a procedat astfel pentru că a fost de preferat ca bolnavii să vină organizat la secţia de votare, nu să meargă fiecare, pe cont propriu, prin localitate. Şi au fost efectuate două curse, în total fiind aproximativ 30 de persoane. A doua zi după alegeri, autovehiculul nu a mai fost folosit pentru transportul elevilor din satele comunei la cursuri, fiind dezinfectat la sanatoriu.

Actualitate

Elevi, părinţi, directori şi primari, telefoane pentru consilierea lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivel naţional şi judeţean au fost înfiinţate numere de telefon, în sistem telverde, pentru consiliere pedagogică şi psihologică

Conducerea Inspectoratului Şcolar este conştientă de necesitatea existenţei unei comunicări cît mai eficiente, pe probleme ce ţin de consilierea didactică sau psihologică, în perioada de criză pandemică, motiv pentru care la nivelul Ministerului Eucaţiei, cît şi în plan local, au fost deschise mai multe linii telefonice.

„Pentru comunicare în această perioadă de criză, legată de pandemia de coronavirus, există un Telverde la Ministerul Educaţiei – 0800.672.031, pentru părinţi şi elevi şi altul pentru directori şi conducerile unităţilor administrative -0800.672.032. La nivel judeţean există mai multe telefoane gratuite. Este vorba de un număr, 0800.816.233, care este afişat şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Neamţ, dar şi unul la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale (CJRAE) – 0371.092.511. Tot la această instituţie, la care am păstrat cele 69,62 norme didactice, se pot transmite solicitări şi pe adresa de e-mail consiliere@cjrae-neamt.ro. La toate telefoanele anunţate şi la adresa de poştă electronică elevii, părinţii, cadrele didactice sau primarii pot solicita informaţii de ordin metodologic, referitoare la şcoala on-line“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Ministerul precizează că la telefonul destinat directorilor de şcoli şi primarilor se poate acorda consultanţă privind achiziţia de tablete pentru uz şcolar, cu acces la internet sau pentru alte echipamente electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line.

Telefoanele amintite, gratuite, funcţionează de luni pînă vineri, între 08.00 şi 16.00. La telefonul destinat părinţilor şi elevilor se pot transmite plîngeri referitoare la relaţia elev-părinte-profesor. Am sunat la numărul de telefon afişat pe site-ul ISJ Neamţ, la care a răspuns o voce feminină. Am fost curioşi să aflăm cît de des este apelat acest număr de telefon şi vocea de la capătul firului a recunoscut că „nu prea des“.

Citește știrea

Actualitate

Maşini furate, permise false şi percheziţii DNA

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 67 de descinderi au avut loc la nouă instituţii publice, sediile unor firme şi persoane fizice ■ ancheta a pornit de la Suceava ■ este vorba de maşini înmatriculate ilegal şi permise de conducere obţinute tot ilegal ■ acestea din urmă ar fi „costat“ între 5.000 şi 7.000 de euro ■

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, au descins, pe 26 noiembrie, la mai multe instituţii publice, dar nu numai, din cîteva judeţe, inclusiv Neamţ. În cauză sînt acuze de săvîrşire a unor infracţiuni de corupţie, dar şi spălare de bani sau constituire a unui grup infracţional organizat. Faptele ar fi avut loc în perioada 2018 – 2020.

„Sînt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sînt instituţii publice, restul reprezentînd domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi“, conform DNA.

Se pare că ar fi vorba de permise de conducere obţinute ilegal, precum şi de înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme furate din ţări ale UE. Din aceste motive instituţiile publice vizate de anchetă ar fi serviciile de Permise şi Înmatriculări, dar şi RAR. Poliţia Română a anunţat că au fost puse în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie.

„Printre suspecţi sînt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor şi înmatriculare a vehiculelor. Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunînd toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încît acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis“, anunţa Monica Dajbog, purtătorul de cuvînt al MAI.

Neoficial, se pare că în timpul percheziţiilor, anchetatorii ar fi găsit la suspecţi sume impresionante, circa un milion de euro. Banii era ţinuţi în seifuri, pereţi, ligheane sau găleţi. Se pare că în Neamţ ancheta ar fi avut loc la RAR.

Citește știrea

Actualitate

Un moş pervers a vrut ca să fie în arest la domiciliu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 61 de ani a fost arestat pentru perversiuni cu o minoră de 10 ani ■ a cerut înlocuirea detenţiei, dar nu a avut succes ■

„Bunicul“ de 61 de ani, dintr-o comună de lîngă Piatra Neamţ, arestat preventiv după perversiuni cu o minoră de 10 ani, nu-i prieşte detenţia. După ce a ajuns după gratii, inculpatul a cerut judecătorilor înlocuirea cătuşelor cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Nu a avut succes, iar acţiunea a fost respinsă va nefondată. „În temeiul art. 242 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 223 şi art. 202 Cod procedură penală, respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul C. Ion, aflat în stare de reţinere în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată, prev. şi ped. de art. 218 alin.1 şi alin. 3 lit. c) Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, de a se înlocui măsura arestării preventive luată faţă de acesta cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, menţinînd ca fiind legală şi temeinică măsura arestării preventive dispusă faţă de acesta“, conform instanţei.

Inculpatul a contestat decizia la Tribunalul Neamţ, dar în zadar. Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc într-o perioadă mai mare de timp, între 2019 – 2020. Profitînd de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vîrstei, dar şi stărea materială precare a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

Totul a ieşit la iveală, iar în urma anchetei, sexagenarul a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii nu au avut nici o reţinere şi au dispus încătuşarea în şedinţa de pe 10 noiembrie. Imediat după pronunţare inculpatul a contestat decizia instanţei de fond, însă la Tribunal demersul a fost respins ca nefondat.

Citește știrea

Trending