Contactează-ne

Actualitate

Sănătatea nemțenilor este prioritatea PNL

Știre publicată în urmă cu

în data de

Amenințarea noului coronavirus a testat, practic, Guvernul PNL în fiecare moment. La scurt timp după ce a preluat guvernarea, cabinetul Ludovic Orban s-a văzut în poziția de a gestiona atât resursele bugetare, cât și – la propriu – viețile românilor. Această situație a fost și este o responsabilitate uriașă.

Ce a făcut Guvernul PNL în această perioadă? A luat măsuri pentru a-i proteja eficient pe români.

După guvernarea PSD, guvernul actual a găsit STOCURI ZERO! La sfârșitul lui 2019, rezerva Ministerului Sănătății nu cuprindea medicamente, nici substanțe dezinfectante ori echipamente de protecție a personalului și nici alte tipuri de materiale necesare combaterii unei epidemii.

Pentru a îndrepta situația, Guvernul PNL a întreprins cea mai amplă operațiune de dotare a sistemului sanitar din România. Au fost achiziționate materialele și echipamentele necesare pentru gestionarea pandemiei, în valoare totală de 24 miliarde de lei (bani care au fost investiți pentru medicamente și echipamente sanitare), la care s-au adăugat 9,8 miliarde de lei (plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19).

Guvernul a mobilizat întreg aparatul din ministerul Sănătății pentru a face rost de măști, de echipamente medicale și pentru a arăta lucrurile trebuie să se schimbe în România. Trebuie să susținem mai mult producția locală pentru a nu mai depinde de importuri, pentru a prevenit ulterioare situații dificile, precum pe care o traversăm acum.

Guvernul PNL a mai luat măsuri pentru a spori numărul paturilor de la terapie intensivă, a numărului ventilatoarelor mecanice și a monitoarelor.

Totodată, capacitatea de testare a crescut de la sub 100 de teste/zi în luna martie a acestui an, la peste 40.000 de teste/zi în octombrie.

Altă măsură luată de Guvernul PNL a fost luată pentru stimularea personalului medical (pentru lunile aprilie și mai 2020) a fost plătit stimulentul de risc de 162,6 milioane lei pentru 32.451 persoane (aprilie) și 32.610 persoane (mai). De asemenea, numărul medicilor a crescut cu 2.700 în ultimul an.

Mai mult chiar, Guvernul liberal a început deja proiectele pentru construcția spitalului regional de la Iași.

PSD a câștigat alegerile în 2016 cu promisiunea că va face 8 spitale regionale însă nu au fost în stare să pună nicio cărămidă și au tergiversat trimiterea documentelor la Comisia Europeană, spre aprobarea finanțării, inclusiv documentați aferentă proiectului spitalului de la Iași, pentru care România ceruse deja fonduri europene. Alături de colegii liberali din Neamț am atras, de nenumărate ori, atenția asupra acestor aspecte legate de spitalul regional de la Iași. Guvernul PNL a înțeles că este necesar ca acest proiect să devină realitate în cel mai scurt timp. Este un proiect important pentru zona Moldovei, inclusiv pentru nemțeni. Pesediștii dau dovadă de cinism când spun că sănătatea românilor este prioritatea lor. Au dovedit deja că sunt interesați doar de propriul câștig. Așa cum a fost și cu spitalul modular, cei de la PSD Neamț au manipulat și au mințit. Din păcate, au făcut asta pe banii cetățenilor și jucându-se cu sănătatea lor. De asta este nevoie ca cetățenii să îi sancționeze prin votul lor”, a declarat Mugur Cozmanciuc președintele PNL Neamț.

Pentru Spitalul Regional din Iași, Guvernul PNL a semnat în decembrie 2019 un prim contract de finanțare, astfel încât realizarea lui intră în linie dreaptă. Este vorba despre 143 milioane de euro, bani necesari pentru demararea proiectului Spitalului Regional de Urgență Iași. Da, noi putem spune că sănătatea românilor, în general și a nemțenilor, în particular este prioritatea PNL!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

A crescut consumul de oxigen, la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Unul dintre „medicamentele“ cel mai des folosite în actuala pandemie de coronavirus este oxigenul. Purtătorul de cuvînt al Spitalului de Urgenţă Roman, Andreea Trifan, a explicat sursele de alimentare ale unităţii cu acest produs vital pentru îngrijirea bolnavilor în cazul diverselor afecţiuni, în care scade saturaţia de oxigen în sînge şi organismul trebuie „alimentat“.

„La Spitalul Municipal de Urgenţă Roman dispunem de două variante de alimentare cu oxigen. Avem reţeaua fixă, în staţia centrală, care este alimentată de la stocatorul Messer, oxigen folosit în special în Blocul Operator, CPU şi ATI, acolo fiind şi cel mai mare consum. De asemenea, în spital se folosesc şi buteliile de oxigen portabile, acestea fiind alimentate de LindeGaz şi care sînt folosite pentru celelalte secţii ale spitalului“, a declarat Andreea Trifan.

Aceasta a spus că aceste butelii mobile sînt folosite pentru pacienţii în stare gravă, care necesită oxigen pentru a putea fi deplasaţi, de la o secţie la alta, în vederea investigaţiilor. „În spital avem 192 de guri de oxigen, din care 20 sunt pe ATI. Acum, în ultima perioadă a anului, de cînd afecţiunile pulmonare au crescut, mai ales din cauza pandemiei Covid-19, a crescut şi consumul de oxigen. În luna octombrie, faţă de luna mai, de exemplu, s-a folosit cu 25% mai mult oxigen din staţia fixă şi a crescut cu 40% mai mult consumul de la butelie“, a mai spus purtătorul de cuvînt al unităţii.

Citește știrea

Actualitate

Se cere sprijin pentru depistarea unor bătăuşi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr de 26 de ani, din Piatra Neamţ, a fost bătut de membrii unui grup de cinci persoane, care încă nu au fost găsiţi de anchetatori. Altercaţia a fost surprinsă de camerele de supravegere de la o societate, iar acum Poliţia Piatra Neamţ solicită sprijinul cetăţenilor pentru identificarea a cinci persoane.

Dosarul penal a fost întocmit sub aspectul comiterii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. „După vizualizarea imaginilor surprinse de camere, poliţiştii au constatat faptul că, la data de 9 septembrie 2020, în jurul orei 23:00, în timp ce un tînar de 26 de ani, din Piatra Neamţ, se afla în faţa unei societăţi comerciale din municipiu, ar fi fost lovit cu pumnii şi cu picioarele de către cinci persoane necunoscute“, anunţă Poliţia Neamţ.

Oricine poate oferi informaţii care pot conduce la identificarea persoanei din imagini este rugat să anunţe Poliţia municipiului Piatra Neamţ, la telefon 0233/211.113 sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112.

Citește știrea

Actualitate

Arestare în dosarul fraţilor lideri interlopi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trei indivizi au fost prinşi în urma unei acţiuni a procurorilor DIICOT ■ au băgat spaima în patronii sălilor de jocuri de noroc, cărora le cereau taxă de protecţie ■ în cauză sînt acuze de şantaj, camătă, hărţuire sau grup infracţional organizat ■ au fost indisponibilizate patru maşini, lei, valută şi telefoane ■

Fraţii Tănase, cei care au băgat spaima în patronii păcănelelor din Roman, au fost arestaţi de magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ. În şedinţa din 24 noiembrie 2020 au fost încătuşaţi, pentru 30 de zile, Sorin Tănase, de 42 de ani, Gheorghe Gabriel Tănase, în vîrstă de 39 de ani, şi Aurel Tănase, 50 de ani.

Cei trei au ajuns după gratii pentru acuze de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, camătă, ameninţare sau nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Imediat după pronunţarea sentinţei, fraţii au atacat decizia Tribunalului Neamţ. Cauza va ajunge pe rolul Curţii de Apel Bacău care va stabili dacă decizia primei instanţe este justă sau nu.

Totul a început pe 23 noiembrie, cînd anchetatorii au descins la Roman, vizaţi fiind membrii unei grupări care desfăşura activităţi ilicite. Din 2017, ei se „ocupau“ de cei care aveau afaceri în domeniul jocurilor de noroc, cărora le cereau taxe de protecţie. În cauză mai sînt cercetate şi alte persoane, fiind acuze de şantaj, camătă, ameninţare, inducerea în eroare a organelor judiciare, influenţarea declaraţiilor, hărţuire şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Pentru documentarea activităţii infracţionale, au fost efectuate nouă percheziţii domiciliare, fiind indisponibilizate patru autoturisme, în valoare de 20.000 de euro, 6.700 de lei, 725 de euro, 12 telefoane mobile şi un cuţit.

„În cursul anului 2017, şase persoane, din Roman, s-ar fi constituit într-o grupare infracţională organizată, bazată pe relaţii familiale şi prietenii apropiate, în scopul obţinerii unor foloase injuste, prin ameninţare şi intimidare, de la reprezentanţii unor firme care administrau săli de jocuri de noroc“, conform unui comunicat al IPJ Neamţ. Aceştia ar fi ameninţat cu acte de violenţă atît angajaţii care îşi desfăşurau activitatea în sălile respective, cît şi clienţii.

Prin aceste acţiuni, ar fi determinat reprezentanţii acestor săli să le achite taxe de protecţie. De asemenea, în perioada 2019 – 2020, cinci persoane, membre ale aceleiaşi familii, ar fi oferit bunuri, precum şi diferite sume de bani, cu împrumut, mai multor persoane din oraş.

„Ulterior, datornicii ar fi urmat să returneze banii, cu dobîndă, într-un interval de timp stabilit de membrii grupării, iar, în cazul nerespectării acestuia, ar fi exercitat acte de violenţă fizică şi verbală asupra acestora“, conform aceleiaşi surse. Totodată, în cazul nerecuperării banilor, la termenul stabilit, dobînzile ar fi crescut zilnic, iar persoanele cu datorii ar fi fost ameninţate şi constrînse psihic şi fizic, în vederea efectuării plăţilor.

Citește știrea

Trending