Contactează-ne

Actualitate

Salvatorii nemţeni: Eroi şi acasă, şi în Grecia

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ISU Neamţ a prezentat CV-urile celor 12 pompieri care au intervenit la stingerea incendiilor din Grecia ■ toţi au o mare experieţă şi misiuni extrem de dificile ■ toate acestea i-au recomandat pentru a participa la misiunea internaţională ■

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a organizat o conferinţă de presă în care i-a prezentat pe militarii care au intervenit în infernul din Grecia, în perioada 20 – 28 august 2021, cînd au luptat cot la cot cu salvatorii eleni şi pompieri din alte state care au venit în ajutor.

De la Detaşamentul Piatra Neamţ a fost prezent la misiunea din Grecia plutonierul adjutant Buţurcă Dragoş-Ştefăniţă, comandant de echipaj şi conducător de autospecială. Militarul a intrat în structurile ISU Neamţ în anul 2010 după absolvirea cursurilor Şcolii de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu“, Boldeşti. În cei 11 ani de activitate a îndeplinit funcţii de comandant de echipaj şi de alpinist intervenţie în oraşul Tîrgu Neamţ, apoi la Piatra Neamţ. Cea mai complexă misiune la care a participat este cea de stingere a incendiului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ din noiembrie 2020.

Este căsătorit, are un băiat de 3 ani şi îi place pescuitul şi plimbările în natură. Acesta a fost însoţit în Grecia de plutonierul adjutant Brem Ionuţ Ciprian, subofiţer operativ şi alpinist de intervenţie în cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ. Militarul a fost încadrat la ISU Neamţ pe 1 septembrie 2006. Dintre misiunile la care a participat, Ionuţ aminteşte stingerea incendiului de la o fabrică de vopseluri din Săvineşti, din 2015 şi misiunea de degajare a persoanelor aflate în microbuzul scufundat în canalul rîului Bistriţa, în comuna Alexandru cel Bun, în 2018.

În timpul liber obişnuieşte să facă drumeţii montane cu soţia şi fiica în vîrstă de 18 ani. Lor li se alătură plutonierul adjutant Cozar Cezar-Andrei, subofiţer operativ la Piatra Neamţ. A fost încadrat la ISU Neamţ pe 1 decembrie 2021după absolvirea şcolii de la Boldeşti.

Una dintre misiunile dificile la care a participat şi care are un puternic răsunet asupra salvatorului, este cea din localitatea Vaduri, aprilie 2018, cu microbuzul scufundat cu pasageri cu tot în canalul hidro. La această misiune au murit nouă oameni. Rezultate de excepţie a obţinut şi în domeniul sportiv, fiind atlet de performanţă.

Subofiţerul a cîştigat mai multe competiţii naţionale, iar în 2019 a participat la World Police and Fire Games, unde a cîştigat două medalii de bronz. Timpul liber îl petrece, în principal practicînd sportul amintit şi bodybuilding-ul. Plutonier adjutant şef Onofrei Vasile, conducător autospeciale la Detaşamentul Piatra Neamţ, a fost încadrat la ISU Neamţ în 2007, prin încadrare directă. În perioada 2010-2014 a îndeplinit atribuţiile funcţiei de subofiţer operativ principal la aceeaşi subunitate, următorii 2 ani fiind conducător auto la Garda de Intervenţie Poiana Teiului. Din 2016 ocupă funcţia actuală.

Cea mai complexă misiune la care a participat este cea de stingere a incendiului de amploare provocat de o explozie la un bloc de pe strada Dimitrie Leonida din municipiul Piatra Neamţ în luna octombrie 2018. La această misiune a participat din timpul liber, fără sa fie chemat la serviciu. Vasile Onofrei are un băiat de 12 ani şi îi plac plimbările în natură. Plutonier adjutant Trifescu Lucian Ioan, subofiţer operativ principal la Detaşamentul Piatra Neamţ a fost încadrat la ISU Neamţ la data de 01.11.2007. A participat la o serie de misiuni ce rămîn în amintirea pompierilor – stingerea incendiului produs la Piaţa Centrală Piatra Neamţ, stingerea incendiului de la fabrica de vopseluri din Săvineşti din 2015, misiunea de degajare a persoanelor aflate în microbuzul scufundat în canalul hidro, în aprilie 2018 şi explozia din cartierul Dărmăneşi din ianuarie 2021. În timpul liber face sport, fotbal, fitness şi ciclism.

Alte cadre şi misiunile care le-au rămas în memorie

Plutonier adjutant Asmarandei Florin Sebastian, comandant de echipaj şi conducător auto la Detaşamentul Roman a fost încadrat la ISU Neamţ pe 30 iulie 2010, după terminarea şcolii de la Boldeşti. Din gama diversă de intervenţii la care a participat aminteşte incendiul produs în iunie 2019 la moara dezafectată din satul Budeşti, comuna Făurei. În interior se aflau 40 de butelii de oxigen ruseşti (200 l). Prima parte a acelei misiuni a fost condusă de Florin. Această misiune a fost un argument care a cîntărit consistent ca titlul de Pompierul anului 2019 să îi fie acordat.

Subofiţerul are o bogată activitate sportivă şi a obţinut rezultate excepţionale, dintre care punctăm cele patru titluri de campion mondial al pompierilor şi poliţiştilor la disciplina atletism, proba aruncarea ciocanului, obţinute în anul 2011 la New York, 2013 la Belfast, 2017 la Los Angeles şi 2019 la Chengdu. Florin este căsătorit şi are o fetiţă de 4 ani. Plutonier adjutant Chelaru Ionel, subofiţer operativ principal la Roman a ajuns la ISU pe 1 septembrie 2006. Dintre misiunile la care a participat, subofiţerul aminteşte de stingerea unui incendiu de pădure din anul 2015, produs în judeţul Suceava, misiune care a durat 5 zile.

Este căsătorit şi are trei copii de 4, 8 şi 14 ani. Plutonier major Lucaci Paul Ştefan, subofiţer operativ principal la Roman a fost încadrat la ISU pe 1 august 2015, după terminarea şcolii de la Boldeşti. A participat la stingerea incendiului produs la o locuinţă din comuna Cordun, unde a fost nevoie de o muncă de aproximativ 8 ore pentru protejarea locuinţelor vecine şi lichidarea incendiului, care a distrus o casă şi anexe. Tînărul subofiţer este proaspăt căsătorit şi este pasionat de tenisul de masă.

Plutonier Andrieş Ionut-Gabriel, subofiţer principal la Roman, a fost încadrat la ISU pe 6 august 2018, după absolvirea cursurilor Şcolii de Subofiţeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu”. Tînărul subofiţer este necăsatorit şi practică fotbal şi tenis de masă. Maistrul militar principal Dumitru Florin, şef de garaj la Detaşamentul Tîrgu Neamţ, a fost încadrat la ISU pe 31 august 2004, după absolvirea şcolii de la Boldeşti. A participat la foarte multe intervenţiii de amploare, experienţa sa cuprinzînd stingerea incendiilor la depozite, pensiuni ori locuinţe, salvări din diferie medii şi limitarea efectelor inundaţiilor care au loc cu mare frecvenţă în zona Tîrgu Neamt.

Are o fată de 10 ani, un băiat de 7 ani şi îi place să pescuiască. Plutonier adjutant şef Răucescu Dumitru a fost încadrat la ISU pe 1 septembrie 2006, îndeplinind în toţi aceşti 15 ani atribuţiile de conducător auto, fapt care a făcut ca experienţa să fie una vastă. Subofiţerul îşi aminteşte de stingerea incendiului produs la o fabrică de cherestea în ianuarie 2018, unul care a distrus o hala de aproximativ 1.000 mp. Este tatăl a două fete de 15 şi 20 de ani şi are ca pasiuni drumeţiile şi natura. Plutonier adjutant şef Murariu Mihai, subofiţer principal tot la structura din Tîrgu Neamţ a intrat în rîndul salvatorilor la 1 septembrie 2006.

Dintre intervenţiile dificile, Murariu Mihai aminteşte stingerea incendiului din Săvineşti (septembrie 2019), la o locuinţă unde, din păcate, au decedat doi copii, de la jarul căzut din sobă. Este căsătorit şi are doi copii, de 2 şi 8 ani. Îi plac pescuitul şi plimbările cu motocicleta.

Diplome de onoare oferite de prefectul judeţului

Pompieri care au participat la stingerea incendiilor din Grecia au primit diplome de onoare, luni, 6 septembrie, din partea prefectului George Lazăr. „Am înmânat diplomele de onoare din partea Instituţiei Prefectului ţ celor 12 pompieri din cadrul ISU Petrodava Neamţ, care au participat la misiunea de stingere a incendiilor din Grecia. Este un prilej de mare onoare pentru mine, în calitate de prefect al judeţului Neamţ, să fiu alături de pompierii nemţeni, oameni care au dat dovadă de curaj, de implicare şi care au fost în prima linie în stingerea incendiilor din Republica Elenă.

Este prima misiune internaţională la care au participat colegii pompieri din cadrul ISU Neamţ şi au făcut cinste României, judeţului şi instituţiei din care fac parte. Ne mândrim cu aceşti oameni deosebiţi care ne fac cinste cu profesionalismul lor şi cu dăruirea de care dau dovadă zi de zi. Îi felicit în numele Instituţiei Prefectului Judeţului Neamţ!„, a declarat prefectul George Lazăr.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Actualitate

Stimulente financiare pentru nou-născuţi, episodul pe Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un grup de şapte consilieri locali a depus un proiect de hotărîre de interes social ■ ei propun acordarea din bugetul local a unor indemnizaţii pentru nou-născuţi ■ acestea ar urma să stimuleze natalitatea şi aşa scăzută la Roman ■

Grupul de consilieri PSD, consilierul Pro România Dragoş Barcă şi colegul lor consilierul Dragoş Viorel Moroşanu (PPU-SL) au iniţiat şi depus, luni, 20 septembrie, la Biroul Unic un proiect de hotărîre referitor la acordarea, începînd cu luna noiembrie 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi.

„Ştiut fiind faptul că declinul demografic afectează întreaga Europă, dar cu preponderenţă statele slab dezvoltate, state între care se regăseşte, evident, şi România, politicile publice ar trebui să se axeze pe politici economice, de ocupare a forţei de muncă şi de protejare a familiei. Mă refer aici la adoptarea unor politici publice care să fie un cadru stabil pentru deciziile privind maternitatea şi să contribuie la asigurarea securităţii sociale pentru numărul crescut de mame singure, respectiv să asigure diverse facilităţi în îngrijirea copiilor.

În acest context, chiar dacă la noi, în România, actuala coaliţie de guvernare nu a avut nici voinţa şi nici putinţa de a găsi banii necesari pentru mărirea alocaţiilor copiilor, pentru a se ajunge la un cuantum decent, măcar pe plan local să încercăm să încurajăm şi să stimulăm natalitatea. Fideli ideii de politică bazată pe principii social-democrate, grupul consilierilor locali PSD format din consilierii: George-Alexandru Bălan, Andreea-Alexandra Broască, Ionuţ-Liviu Ciocoiu, Radu-Cătălin Curpăn, Iulia Havrici Tomşa (PSD), alături de Dragoş Viorel Moroşanu PPU-SL, împreună cu George-Dragoş Barcă, Pro România, am înregistrat astăzi la Biroul Unic referatul de aprobare privind acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuţi, însoţit de metodologia privind acordarea acestui stimulent” a precizat liderul consilierilor PSD, George Bălan.

Proiectul presupune acordarea, începînd cu luna noiembrie anul 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi, cuantumul acestuia fiind stabilit după cum urmează: pentru primul născut – 1.000 lei net; pentru al doilea născut – 1.200 lei net; pentru al treilea sau următorii născuţi – 1.500 lei net, cu menţiunea că este necesar a fi îndeplinite obligatoriu o serie de condiţii, stipulate de altfel în documentele elaborate.

Iniţiatorii speră ca propunerea lor legislativă să fie materializată într-un proiect de hotărâre ce se va regăsi pe ordinea de azi a proximei şedinţe ordinare a Consiliului Local Roman, rămînînd la latitudinea şi conştiinţa celor 21 aleşi locali să voteze proiectul sau nu. Aleşii PSD şi ai celorlalte două formaţiuni speră însă ca proiectul lor să obţină sprijinul consilierilor avînd în vederea că majoritatea sînt părinţi, indiferent de înregimentarea lor politică. De spus că un proiect identic a fost votat în CL Piatra Neamţ, dar nu este încă aplicabil pentru că secretarul municipiului reşedinţă de judeţ nu a contrasemnat de legalitate şi se aşteaptă în prezent o decizie a Prefecturii Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Nici 500 de cereri de personal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare ■ la polul opus se află Tîrgu Neamţ şi localităţile limitrofe ■

Piaţa muncii nu dă semne de redresare nici în ultima decadă a lunii septembrie, iar angajatorii au raportat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ un număr total de 485 de job-uri. În continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare, iar pe piaţă sînt 269 de locuri de muncă vacante.

Descrescător, urmează zona Piatra Neamţ, cu 178 de oportunităţi de angajare, iar la Tîrgu Neamţ pot obţine un contract de muncă doar 38 de persoane. Trebuie spus faptul că personalul de înaltă calificare nu are prea multe oportunităţi, iar în principal se caută ingineri.

Astfel, la Piatra Neamţ se recrutează, dacă s-ar găsi, un proiectant inginer construcţii, mai este de lucru pentru un inginer zootehnist, precum şi un economist sau doi directori de vînzări. În rest, ar fi nevoie de 6 persoane calificate ca şi lăcătuş mecanic, mai este nevoie de 7 lucrători comerciali, se mai recrutează 15 manipulanţi mărfuri, ori 10 montatori pereţi şi plafoane din gips-carton.

Pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt pe piaţă 17 posturi, dar alte 9 posturi sînt pentru operator prelucrare mase plastice, 6 şoferi, 6 sudori sau 8 tîmplari şi 12 zidari. Mai multe relaţii despre cererea de personal din zona reşedinţei de judeţ pot fi obţinute la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

La Roman este nevoie de mai mulţi ingineri, între care 4 specializaţi în electrotehnică, un inginer responsabil vînzări, la care se mai adaugă cîte un post pentru un inspector măsură contor gaz natural, un inspector resurse umane sau un inspector specializat în sănătatea şi securitatea în muncă. La polul opus, pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt libere 74 de posturi din care cele mai multe în industria uşoară.

Alte 34 de job-uri sînt pentru cei care pot presta ca şi confecţioneri – asamblori articole textile, dar s-ar mai putea angaja în această săptămînă 4 faianţari şi tot atîţia fierari – betonişti, 8 persoane calificate ca lăcătuş mecanic, 6 manipulanţi mărfuri sau 10 operatori producţie ceramişti. În multe alte calificări sînt mai puţine cereri de personal. La Tîrgu Neamţ este numai un post pentru personal de înaltă calificare şi se caută un inginer constructor. Mai este de lucru pentru bucătari, cameriste, confecţioneri textilişti, gaterişti, muncitori necalificaţi, ospătari sau sudori.

Citește știrea

Trending