Contactează-ne

Actualitate

Salvatorii nemţeni: Eroi şi acasă, şi în Grecia

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ISU Neamţ a prezentat CV-urile celor 12 pompieri care au intervenit la stingerea incendiilor din Grecia ■ toţi au o mare experieţă şi misiuni extrem de dificile ■ toate acestea i-au recomandat pentru a participa la misiunea internaţională ■

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a organizat o conferinţă de presă în care i-a prezentat pe militarii care au intervenit în infernul din Grecia, în perioada 20 – 28 august 2021, cînd au luptat cot la cot cu salvatorii eleni şi pompieri din alte state care au venit în ajutor.

De la Detaşamentul Piatra Neamţ a fost prezent la misiunea din Grecia plutonierul adjutant Buţurcă Dragoş-Ştefăniţă, comandant de echipaj şi conducător de autospecială. Militarul a intrat în structurile ISU Neamţ în anul 2010 după absolvirea cursurilor Şcolii de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu“, Boldeşti. În cei 11 ani de activitate a îndeplinit funcţii de comandant de echipaj şi de alpinist intervenţie în oraşul Tîrgu Neamţ, apoi la Piatra Neamţ. Cea mai complexă misiune la care a participat este cea de stingere a incendiului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ din noiembrie 2020.

Este căsătorit, are un băiat de 3 ani şi îi place pescuitul şi plimbările în natură. Acesta a fost însoţit în Grecia de plutonierul adjutant Brem Ionuţ Ciprian, subofiţer operativ şi alpinist de intervenţie în cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ. Militarul a fost încadrat la ISU Neamţ pe 1 septembrie 2006. Dintre misiunile la care a participat, Ionuţ aminteşte stingerea incendiului de la o fabrică de vopseluri din Săvineşti, din 2015 şi misiunea de degajare a persoanelor aflate în microbuzul scufundat în canalul rîului Bistriţa, în comuna Alexandru cel Bun, în 2018.

În timpul liber obişnuieşte să facă drumeţii montane cu soţia şi fiica în vîrstă de 18 ani. Lor li se alătură plutonierul adjutant Cozar Cezar-Andrei, subofiţer operativ la Piatra Neamţ. A fost încadrat la ISU Neamţ pe 1 decembrie 2021după absolvirea şcolii de la Boldeşti.

Una dintre misiunile dificile la care a participat şi care are un puternic răsunet asupra salvatorului, este cea din localitatea Vaduri, aprilie 2018, cu microbuzul scufundat cu pasageri cu tot în canalul hidro. La această misiune au murit nouă oameni. Rezultate de excepţie a obţinut şi în domeniul sportiv, fiind atlet de performanţă.

Subofiţerul a cîştigat mai multe competiţii naţionale, iar în 2019 a participat la World Police and Fire Games, unde a cîştigat două medalii de bronz. Timpul liber îl petrece, în principal practicînd sportul amintit şi bodybuilding-ul. Plutonier adjutant şef Onofrei Vasile, conducător autospeciale la Detaşamentul Piatra Neamţ, a fost încadrat la ISU Neamţ în 2007, prin încadrare directă. În perioada 2010-2014 a îndeplinit atribuţiile funcţiei de subofiţer operativ principal la aceeaşi subunitate, următorii 2 ani fiind conducător auto la Garda de Intervenţie Poiana Teiului. Din 2016 ocupă funcţia actuală.

Cea mai complexă misiune la care a participat este cea de stingere a incendiului de amploare provocat de o explozie la un bloc de pe strada Dimitrie Leonida din municipiul Piatra Neamţ în luna octombrie 2018. La această misiune a participat din timpul liber, fără sa fie chemat la serviciu. Vasile Onofrei are un băiat de 12 ani şi îi plac plimbările în natură. Plutonier adjutant Trifescu Lucian Ioan, subofiţer operativ principal la Detaşamentul Piatra Neamţ a fost încadrat la ISU Neamţ la data de 01.11.2007. A participat la o serie de misiuni ce rămîn în amintirea pompierilor – stingerea incendiului produs la Piaţa Centrală Piatra Neamţ, stingerea incendiului de la fabrica de vopseluri din Săvineşti din 2015, misiunea de degajare a persoanelor aflate în microbuzul scufundat în canalul hidro, în aprilie 2018 şi explozia din cartierul Dărmăneşi din ianuarie 2021. În timpul liber face sport, fotbal, fitness şi ciclism.

Alte cadre şi misiunile care le-au rămas în memorie

Plutonier adjutant Asmarandei Florin Sebastian, comandant de echipaj şi conducător auto la Detaşamentul Roman a fost încadrat la ISU Neamţ pe 30 iulie 2010, după terminarea şcolii de la Boldeşti. Din gama diversă de intervenţii la care a participat aminteşte incendiul produs în iunie 2019 la moara dezafectată din satul Budeşti, comuna Făurei. În interior se aflau 40 de butelii de oxigen ruseşti (200 l). Prima parte a acelei misiuni a fost condusă de Florin. Această misiune a fost un argument care a cîntărit consistent ca titlul de Pompierul anului 2019 să îi fie acordat.

Subofiţerul are o bogată activitate sportivă şi a obţinut rezultate excepţionale, dintre care punctăm cele patru titluri de campion mondial al pompierilor şi poliţiştilor la disciplina atletism, proba aruncarea ciocanului, obţinute în anul 2011 la New York, 2013 la Belfast, 2017 la Los Angeles şi 2019 la Chengdu. Florin este căsătorit şi are o fetiţă de 4 ani. Plutonier adjutant Chelaru Ionel, subofiţer operativ principal la Roman a ajuns la ISU pe 1 septembrie 2006. Dintre misiunile la care a participat, subofiţerul aminteşte de stingerea unui incendiu de pădure din anul 2015, produs în judeţul Suceava, misiune care a durat 5 zile.

Este căsătorit şi are trei copii de 4, 8 şi 14 ani. Plutonier major Lucaci Paul Ştefan, subofiţer operativ principal la Roman a fost încadrat la ISU pe 1 august 2015, după terminarea şcolii de la Boldeşti. A participat la stingerea incendiului produs la o locuinţă din comuna Cordun, unde a fost nevoie de o muncă de aproximativ 8 ore pentru protejarea locuinţelor vecine şi lichidarea incendiului, care a distrus o casă şi anexe. Tînărul subofiţer este proaspăt căsătorit şi este pasionat de tenisul de masă.

Plutonier Andrieş Ionut-Gabriel, subofiţer principal la Roman, a fost încadrat la ISU pe 6 august 2018, după absolvirea cursurilor Şcolii de Subofiţeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu”. Tînărul subofiţer este necăsatorit şi practică fotbal şi tenis de masă. Maistrul militar principal Dumitru Florin, şef de garaj la Detaşamentul Tîrgu Neamţ, a fost încadrat la ISU pe 31 august 2004, după absolvirea şcolii de la Boldeşti. A participat la foarte multe intervenţiii de amploare, experienţa sa cuprinzînd stingerea incendiilor la depozite, pensiuni ori locuinţe, salvări din diferie medii şi limitarea efectelor inundaţiilor care au loc cu mare frecvenţă în zona Tîrgu Neamt.

Are o fată de 10 ani, un băiat de 7 ani şi îi place să pescuiască. Plutonier adjutant şef Răucescu Dumitru a fost încadrat la ISU pe 1 septembrie 2006, îndeplinind în toţi aceşti 15 ani atribuţiile de conducător auto, fapt care a făcut ca experienţa să fie una vastă. Subofiţerul îşi aminteşte de stingerea incendiului produs la o fabrică de cherestea în ianuarie 2018, unul care a distrus o hala de aproximativ 1.000 mp. Este tatăl a două fete de 15 şi 20 de ani şi are ca pasiuni drumeţiile şi natura. Plutonier adjutant şef Murariu Mihai, subofiţer principal tot la structura din Tîrgu Neamţ a intrat în rîndul salvatorilor la 1 septembrie 2006.

Dintre intervenţiile dificile, Murariu Mihai aminteşte stingerea incendiului din Săvineşti (septembrie 2019), la o locuinţă unde, din păcate, au decedat doi copii, de la jarul căzut din sobă. Este căsătorit şi are doi copii, de 2 şi 8 ani. Îi plac pescuitul şi plimbările cu motocicleta.

Diplome de onoare oferite de prefectul judeţului

Pompieri care au participat la stingerea incendiilor din Grecia au primit diplome de onoare, luni, 6 septembrie, din partea prefectului George Lazăr. „Am înmânat diplomele de onoare din partea Instituţiei Prefectului ţ celor 12 pompieri din cadrul ISU Petrodava Neamţ, care au participat la misiunea de stingere a incendiilor din Grecia. Este un prilej de mare onoare pentru mine, în calitate de prefect al judeţului Neamţ, să fiu alături de pompierii nemţeni, oameni care au dat dovadă de curaj, de implicare şi care au fost în prima linie în stingerea incendiilor din Republica Elenă.

Este prima misiune internaţională la care au participat colegii pompieri din cadrul ISU Neamţ şi au făcut cinste României, judeţului şi instituţiei din care fac parte. Ne mândrim cu aceşti oameni deosebiţi care ne fac cinste cu profesionalismul lor şi cu dăruirea de care dau dovadă zi de zi. Îi felicit în numele Instituţiei Prefectului Judeţului Neamţ!„, a declarat prefectul George Lazăr.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Eugen Țapu-Nazare (PNL): ”Măsuri concrete de sprijin pentru locuitorii din zonele montane”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Comisia pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României, a avizat favorabil o serie de măsuri pentru încurajarea înființării de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui, fructelor de pădure, ciupercilor, plantelor medicinale și aromatice. Aceste măsuri au ca principale obiective dezvoltarea localităților rurale, crearea de noi locuri de muncă și stoparea migrației populației către zone mai dezvoltate. Promovarea unui lanț alimentar este, de asemenea, un alt obiectiv bine definit.

Termenul final până la care se aplică schema de ajutor este 31 decembrie 2022, iar plățile aferente vor fi efectuate până la 29 decembrie 2023.

Pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui, bugetul alocat schemei de ajutor, pentru anul 2022, este 60 de milioane euro. Beneficiarii programului pot primi maximum 40% din cheltuielile necesare înființării de centre de colectare, iar ajutorul poate ajunge la 50% în cazul înființării și componentei de prelucrare.

Pentru fermierii care doresc să înființeze centre de colectare și prelucrare primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice, bugetul total este 65,5 de milioane euro, iar valoarea ajutorului acordat este de maxim 40% din totalul cheltuielilor eligibilepentru înființarea de centre de colectare și de maxim 50% pentru prelucrarea primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice.

Valoarea ajutorului oferit poate crește până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile în cazul tinerilor fermieri, a investițiilor colective (asociative) și a investițiilor realizate în zone cu constrângeri naturale.

Eugen Țapu-Nazare, președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României

Citește știrea

Actualitate

Sistemul de management inteligent al traficului – de ce avem mai multe semafoare în oraş?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Piatra Neamţ se implementează un proiect de management adaptiv al traficului, care are o valoare de 35 de milioane de lei ■ până la finalizarea lui vor funcţiona vechile semafoare, iar la final vor rămâne doar cele noi ■

În vederea menţinerii unei fluenţe a circulaţiei pentru vehiculele private, asigurarea priorităţii pentru vehiculele de transport public la trecerea prin intersecţiile semaforizate, precum şi pentru creşterea siguranţei deplasărilor pentru toate tipurile de participanţi la trafic (şoferi, pietoni, biciclişti), se implementează un proiect de management adaptiv al traficului.

Acesta vine în completarea proiectelor de modernizare a principalelor artere din oraşul nostru şi asigură eficienţa lor. Valoarea totală a proiectului este de 35 de milioane de lei, iar implementarea lui se va realiza corelat cu celelalte proiecte de mobilitate urbană aflate în execuţie.

Străzile care sunt cuprinse în proiect sunt următoarele: Bd. Decebal, Piaţa Mihail Kogălniceanu, Bd. Traian, Bd. 9 Mai, str. Dimitrie Leonida, str. Mihai Viteazu, str. Petru Rareş, reprezentând un total de 53 intersecţii înfiinţate sau modernizate. Sistemul de gestiune inteligentă a traficului este implementat pentru a îndeplini următoarele funcţii importante:

  1. Asigurarea priorităţii pentru vehiculele de transport public în intersecţiile semaforizate şi a adaptării în timp real a ciclurilor de semaforizare în funcţie de informaţiile referitoare la poziţia vehiculelor de transport public.

  2. Asigurarea unui management adaptiv al traficului prin capacitatea de modificare a timpilor de semaforizare în funcţie de informaţiile în timp real asupra traficului; 3. Monitorizarea video în locaţiile semaforizate, în vederea creşterii siguranţei pentru toţi participanţii la trafic; 4. Oferirea de informaţii relevante pentru şoferi, cu efectul alegerii unor rute optime.

„În acest moment, sunt montate în paralel atât semafoarele vechi, cât şi cele noi. Până la finalizarea proiectului vor funcţiona vechile semafoare, iar la final vor rămâne în funcţiune doar cele noi, care fac parte din sistemul de management inteligent al traficului. Important de menţionat este şi că nu toţi stâlpii montaţi în prezent sunt pentru sistemul de semaforizare, ci pentru mai multe echipamente: camere, radare şi panouri de informare“, se arată într- un comunicat al Primăriei Piatra Neamţ.

Pentru asigurarea funcţionării optime a sistemului de management al traficului este necesară şi controlarea trecerilor de pietoni dintre intersecţiile semaforizate, astfel încât sistemul să poată calcula cu o predictibilitate suficientă corelarea semafoarelor din locaţii aflate în apropiere una de alta.

Trecerile de pietoni sunt prevăzute cu butoane de cerere pentru pietoni/biciclişti, după caz, astfel încât acestea să poată fi corelate cu diagramele de semaforizare din intersecţiile alăturate şi să asigure o perturbare cât mai mică a fluxului de vehicule, dar şi o traversare în condiţii de siguranţă de către pietoni.

În mod similar, pentru intersecţiile cu străzi laterale cu trafic redus, sistemul va asigura un timp de verde pentru ieşirea de pe străzile laterale doar în momentele în care sunt sesizate vehicule care vor să execute această mişcare. Prin aceste funcţionalităţi, fluxul de vehicule de pe direcţia principală va fi oprit în locaţiile respective doar dacă este sesizată o cerere din partea pietonilor sau a vehiculelor de pe străzile laterale.

Creşterea vitezei de circulaţie în special pentru transportul public şi respectarea graficelor de circulaţie sunt corelate cu alte măsuri de promovare a acestui mod de transport: achiziţia de vehicule ecologice şi implementarea de staţii inteligente de transport, care să permită planificarea călătoriei, comunicarea în timp real a momentului sosirii în staţie a vehiculelor de transport public, precum şi un confort sporit al aşteptării.

Toate acestea sunt măsuri care au rolul de a creşte gradul de utilizare a transportului public, prin renunţarea la deplasările cu vehicule personale. Scăderea traficului pe principalele artere rutiere ale municipiului şi implementarea sistemului adaptiv de management al traficului vor conduce la menţinerea unei fluenţe bune a circulaţiei pentru traficul general, conducând astfel la reducerea poluării, a gazelor cu efect de seră şi creşterea calităţii vieţii cetăţenilor municipiului.

Citește știrea

Actualitate

Investiții în rețeaua de apă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Roman se lucrează, de zor, la înlocuirea conductelor din str. Anton Pann ■ viceprimarul și-ar dori plecarea Romanului de la ApaServ ■ el critică lentoarea celorlate investiții asumate de municipalitate, făcînd supoziția că se vrea finalizarea lor înainte de viitoarea campanile electorală, din 2024 ■

După scandalul imens din această vară legat de avariile repetate care au lăsat Romanul fără apă zile întregi, după furnizarea în continuare a apei potabilie în regim de oprire a acesteia pe timp de noapte, la presiunile Primăriei Roman s-a trecut la programul de schimbare a rețelelor de apă, în zonele unde acestea au și cea mai mare vechime. Viceprimarul Radu Samson a anunțat că în aceste zile se lucrează la schimbarea conductelor de aducțiune în cartierul cel mai vechi al municipiului, pe strada Anton Pann.

”În octombrie 2021 am participat la o negociere între Primărie și ApaServ, unde am stabilit cine și ce își asumă dintr-o listă de probleme urgente. Noi, Primăria, ne-am asumat un proiect de sectorizare a rețelei de apă, adică să construim 8 cămine noi de sectorizare și să montăm debitmetre la cele 6, care deja există. Totodată, am agreat să reparăm rezervorul care este nefuncțional, respectiv cel de la autogară. Celelalte puncte din listă au fost asumate de ApaServ. Din primăvară, de cînd coordonez activitatea de furnizare a apei, am avut, periodic, discuții cu reprezentanții tehnici și conducerea companiei ApaServ, despre soluțiile optime și despre stadiul proiectelor”. “Contrar unor opinii, activitatea mea nu se rezumă la a-mi face poze lîngă gropile de la avarii”, spune viceprimarul Radu Samson, ca răspuns la admonestările unor romașcani, de pe paginile de socializare, cînd a fost ironizat că-i place să se fotografieze lîngă locurile în care se lucrează la remedierea avariilor.

Edilul șef adjunct trece apoi în revistă investițiile în rețeaua de apă a municipiului, cu referire la cele de la Stația de captare Pildești, de înlocuire în acestă vară a 360 metri de conductă în zona de captare pentru eliminarea pierderilor din acest sector. „Punctele 4 și 5 vizează înlocuirea conductelor de transport a apei, pe străzile Anton Pann și Libertății. Conductele mari de transport duc apa din rezervoare în diferite zone ale orașului, iar din acestea apa trece în conductele mai mici, de distribuție, la care sînt branșate casele noastre. Majoritatea conductelor de transport au între 30 și 100 de ani vechime și se sparg frecvent. Săptămîna trecută a început lucrarea de înlocuire a conductei de transport pe strada Anton Pann, cu foraj orizontal dirijat. Se fac găuri la distanță de 180 de metri, se execută forajul și apoi se introduce conducta. Curat, eficient și modern, fără să întoarcem strada pe dos. În maxim 3 săptămîni va fi gata lucrarea de pe Anton Pann (720 metri), după care utilajele se mută pe Libertății”, a mai spus viceprimarul Radu Samson.

Acesta nu ezită însă să critice lentoarea cu care se derulează celelalte investiții asumate de Primărie. ”Sub coordonarea domnului primar abia s-au montat 2 debitmetre și se lucrează la al 3-lea. Despre cămine pentru sectoare noi nu există nicio discuție. Pentru rezervor abia e gata studiul de fezabilitate și e aprobată finanțarea lucrării cu fonduri de la Guvern, mai urmează, proiect, avize, autorizație, licitație și apoi execuție. Adică o să-l termine domnul primar de reparat aproape de alegerile din 2024, numai bun de o inaugurare electorală. Sau poate domnul primar consideră că dacă dumnealui nu face mare lucru în legătură cu problema apei mă sabotează politic pe mine. Dacă aș avea ocazia să votez plecarea de la ApaServ, încă aș vota cu două mîini PENTRU. Părerea mea rămâne neschimbată pînă cînd o să avem apă non-stop, echipă de mentenanță și intervenții destinată doar municipiului Roman, nu întregii zone de operațiuni (Roman + 9 comune),” mai spune Radu Samson.

Citește știrea
Advertisement

Trending