Contactează-ne

Actualitate

Salvat din mare de scafandrii nemţeni

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trei scafandri din cadrul ISU Neamţ au salvat de la înec un bărbat catamaranul său s-a răsturnat pe mare ■ „victima“ le-a mulţumit din suflet militarilor nemţeni Filimon Daniel, Cucolaş Gheorghe şi Grecu Mario ■ „Emblema de onoare a IGSU“ i-a fost oferită de ministrul Vela plutonierului adjutant Mihăiluc Constantin ■ ceremonia a avut loc la Bucureşti cu ocazia Zilei Pompierilor din România ■

O echipă de scafandri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, aflată în misiune pe litoralul Mării Negre, a salvat de la moarte un bărbat a cărui ambarcaţiune s-a răsturnat.

S-a întîmplat pe 11 septembrie 2020, cînd un apel la numărul unic de urgenţă 112, anunţa pompierii din Constanţa că un catamaran s-a răsturnat în mare, iar o persoană e pe cale să se înece.

În cel mai scurt timp, forţele de intervenţie au ajuns la locul evenimentului şi au salvat persoana, iar ambarcaţiunea a fost tractată în port. Din echipa salvatorilor au facut parte scafandrii din cadrul ISU Neamţ, respectiv plutonierul adjutant Filimon Daniel, plutonierul adjutant Cucolaş Gheorghe şi plutonierul adjutant Grecu Mario.

„Această întîmplare ar fi trecut neobservată dacă persoana salvată de colegii noştri nu ne-ar fi mulţumit pentru profesionalismul de care au dat dovadă aceştia. Vă mulţumim pentru cuvintele frumoase adresate echipei ISU Neamţ“, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de urgenţă Neamţ Petrodava Neamţ.

„Echipa de scafandri ISU Neamţ m-a ajutat la ananghie. Cînd ai nevoie de o echipă de scafandri, nu eşti într-o situaţie prea roz: de obicei, înseamnă ca eşti la ore sau minute de moarte. Nu ştiu ce mi-aş fi putut dori mai mult de la acţiunile oamenilor care m-au salvat, Ghiţă şi colegii lui au făcut mai mult decît era nevoie, asta mi-e clar.

Cînd ai nenorocul să te numeşti «victimă», felul în care şi se adresează salvatorul contează mult. E greu să recuperezi omul, e şi mai greu să oferi suport emoţional atunci cînd o faci. Cîteva vorbe, un zîmbet, o glumă şi «victima» se simte mai om. Îmi e clar, din discuţiile cu ei, că asta le vine natural.

Sînt nişte oameni inimoşi, stofă bună. Eu sper să nu mai am vreodată nevoie de serviciile echipei ISU Neamţ, dar le sînt profund recunoscător“, a spus „victima“ salvatorilor nemţeni.

Pompier decorat

Plutonierul adjutant Constantin Mihăiluc, din cadul ISU Neamţ – Garda de intervenţie nr. 1 Tîrgu Neamţ, a fost decorat cu „Emblema de onoare a Inspectoratului general pentru Situaţii de Urgenţă“. S-a întîmplat pe 14 septembrie 2020, de Zua Pompierilor, în cadrul unei ceremonii din faţa sediului Ministerului de Interne din Bucureşti. Ddistincţia a fost înmînată de ministrul Marcel Vela unor pompieri cu rezultate remarcabile. Subofiţerul e încadrat pe funcţia de comandant de echipaj şi conducător de autospecială la unitatea din Tîrgu Neamţ, îndeplininind şi atribuţii de ajutor de şef de tură.

„A participat şi a condus acţiunile de intervenţie pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor şi bunurilor materiale, pe timpul manifestării fenomenelor meteo periculoase, precum şi pentru acordarea primului ajutor calificat.

A dat dovadă de responsabilitate şi implicare, îndeplinind la un standard ridicat toate sarcinile şi misiunile încredinţate, pe funcţia de comandant de echipaj şi conducător autospeciale de lucru cu apă şi spumă, autoscară de intervenţie şi salvare de la înălţime, autocamion de intervenţie, cît şi pe funcţia de paramedic pe ambulanţa SMURD din cadrul subunităţii. S-a implicat activ în pregătirea lotului sportiv al unităţii pentru participarea la concursurile serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă, avînd o experienţă în acest domeniu de peste 13 ani, fiind un reper şi un model de urmat, pentru ceilalţi membri ai lotului sportiv.

De asemenea, a participat activ la pregătirea voluntarilor de la serviciile pentru situaţii de urgenţă ale comunelor din raionul subunităţii din Tîrgu Neamţ. Se implică în mod deosebit în activităţile de pregătire a personalului de pe tura de serviciu, precum şi în activităţile administrativ gospodăreşti. În cadrul turei de serviciu reuşeşte să se impună în faţa colegilor prin cunoştintele de specialitate acumulate, prin modul propriu de abordare a diferitelor probleme şi prin exemplul personal. Subofiţerul are o ţinută morală ireproşabilă“, transmite ISU Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Autoturism în şanţ, pasager la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Un tânăr în vârstă de 19 ani a ajuns la spital, vineri seara, 22 ianuarie, după ce a fost victima unui accident rutier produs în comuna Gârcina.

“În jurul orei 22:29, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Gârcina. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD.

În urma accidentului rutier produs, în care un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț, a rezultat o victimă.

Până la sosirea forțelor de intervenție, cei doi ocupanți ai autoturismului erau ieșiți din autoturism. Pasagerul, un tânăr de 19 ani, a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor autoturismului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending