Contactează-ne

Actualitate

Salvamont trebuie salvat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Salvamont pe targă?

■ 1534 de semnături în favoarea menținerii Salvamont România ■ petiția online conține nume interesante, unul dintre acestea fiind al lui Victor Orban din Budapesta ■ 300 de salvatori montani în 40 de județe ■

Numai pe 15 august, conform Agerpres, Salvamont România a intervenit pentru salvarea a 33 de persoane. Opt dintre acestea au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

Este vorba de un corp de intervenție antrenat pentru situații de urgență, cuprinzând 300 de salvatori montani în toată țara (40 de județe) dintre care 17 la Neamț. Deja se lucrează cu un deficit de personal de 30%, deficit care, în perspectiva unui proiect de ordonanță de urgență cu noi măsuri de austeritate (proiect-ordonanta-reducere-cheltuieli-bugetare 2023), va dispărea oricum din scripte laolaltă cu 15% din cel deja existent. La Neamț e echivalentul a 2,55 oameni, nu se știe dacă 2 sau 3, o cifră nesemnificativă în mii sau zecii de mii, dar critică dacă nu ai om la dispeceratul legat de 112, om pe coardă în munte sau la primul ajutor medical. Cifrele acelea aplicate reducerii unor posturi plătite deja cu parcimonie – 2400 RON pe lună pentru un salvator clasa a III a – pot face diferența viață și moarte.

Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) a demarat pe 8 august o petiție cu titlul “Stopăm intenția politicienilor de desființare a serviciilor Salvamont prin ordonanța austerității aplicată discreționar!”. Inițiativa are ca scop strângerea a minim 3.000 de semnături pentru a opri un OUG considerat potențial periculos pentru siguranța cetățenilor. Până la data de 15 august, petiția a strâns 1.527 de semnături. 

În contextul unei prognoze de deficit bugetar până la sfârșitul anului 2024 de 6,84% din PIB, care nu corespunde angajamentului față de Comisia Europeană (4,4% din PIB), se conturează măsuri menite să consolideze fiscalitatea și bugetul național. În această echilibristică fiscală propunerea de a desființa sau reduce semnificativ personalul serviciilor Salvamont a stârnit preocupări serioase.

În anul 2022, doar la Neamț au avut loc 15 operațiuni de mare risc, inclusiv eliberarea turiștilor blocați în zone abrupte, unele intervenții durând peste 10 ore. În total, s-au gestionat 71 de traumatisme grave, 62 de urgențe de vară, 51 pe pârtia de schi, iar salvatorii au efectuat trei intervenții cu suport aerian. În plus, există puncte de intervenție medicală rapidă menținute în zone precum Ceahlău, unde spitalul a fost închis.

Într-o singură zi, în august 2023, înregistrările din Izvorul Muntelui și Durău dădeau o cifră între 2200 – 2800 de persoane pe Ceahlău. Pentru comparație, în 2012, în tot cursul anului, au fost estimați 14.000 de vizitatori pe Ceahlău.

Reducerea personalului salvator, deja restrâns, nu este eficientă economic. De asemenea, aceasta ar putea pune în pericol siguranța oamenilor care călătoresc în zone montane dificil accesibile. Caracterul unic al acestei ocupații de salvator montan, inclusiv pregătirea extensivă și specializările necesare, nu permit comasarea sau transferul activității fără a pune în pericol eficiența și calitatea intervențiilor de salvare.

Șeful Salvamont Neamț, Raul Papalicef, care este și vicepreședinte al Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani si al Consiliului Serviciilor Publice Salvamont, ne-a declarat că au fost înaintate memorii și făcute demersuri către toate autoritățile române, la Guvernul României, Secretariatul Guvernului, Preşedinţie. Este demersul unor oameni care pentru a lucra în plus, fiindcă nu au soluții financiare și nici de personal, fac voluntariat.

Victor Orban susține salvatorii montani din România 

Semnături de susținere în petiția online

Marea ironie este că, în lista celor care au semnat petiția online, la numărul 966, se află și o persoană numită Victor Orban, din Budapesta, care a comentat în maghiară: Az élet mentésnél semmisem fontosabb! Aki segít azt segíteni kell nem tönkretenni! (Nimic nu este mai important decât salvarea unei vieți! Cei care ajută ar trebui ajutați, nu distruși!).

O fi premierul maghiar?! Dacă da, nu mai este mare lucru de comentat. 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending