Prima pagină
Salvamont, avertizare pentru pelerini și turiști: „Este esențial să vă echipați ca pentru o zi de toamnă târzie” FOTO
■ pe Ceahlău sunt așteptați foarte mulți turiști și pelerini ■ unii vin la hramul mănăstirii, iar alții ca să observe piramida holografică ■ „Mai multe fronturi atmosferice încărcate cu precipitații abundente vor traversa masivul, începând cu ora 02, până în jurul orei 16”, a transmis Serviciul Salvamont ■
În masivul nemțean, data de 6 august a fiecărui an are o semnificație deosebită, fiind hramul așezământului de cult ridicat pe creastă. Tot în acestă zi poate fi observat, de pe vârful Toaca, la răsărit, un fenomen optic interesant, piramida holografică. În aceste condiții, foarte multă lume este așteptată pe munte, dar în acest an condițiile meteo nu se anunță prea prielnice pentru drumeții.
Iar salvamontiștii au transmis o avertizare în care se spune că, deoarece mâine pe Masivul Ceahlău afluxul turistic în zona superioară este mare datorită pelerinajului cu ocazia sărbătorii religioase Schimbarea la Față, în vederea evitării accidentelor și a situațiilor periculoase care vă pot pune viața în pericol, vă aducem la cunoștință că este esențial să vă echipați ca pentru o veritabilă zi de toamnă târzie, cu temperaturi care pot coborî până la 5 grade Celsius.
„Mai multe fronturi atmosferice încărcate cu precipitații abundente vor traversa masivul, începând cu ora 02, până în jurul orei 16. Vizibilitatea mică, umezeala și temperaturile scăzute pot genera accidente soldate cu traumatisme, dar și stări de hipotermie persoanelor epuizate și neechipate corespunzător”, se arată în postarea de pe Facebook a Serviciului Salvomont Neamț. Salvatorii montani au mai precizat:
„Celor care încă mai cred că piramida holografică se poate vedea numai în această zi, le garantăm că soarele va răsări și ulterior acestei date, iar fenomenul va putea fi urmărit în toată splendoarea lui și după data de 8 august, când condițiile meteo se vor ameliora. Salvamont va opera cu tot efectivul disponibil pentru a asigura menținerea climatului de siguranță montană la cote maxime. Vă mulțumim!”.
În fiecare an, pelerinaj la schit
După cum se știe, pe 6 august creştinii ortodocşi sărbătoresc Schimbarea la Faţă, iar cu acest prilej are loc un pelerinaj la Schitul Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, fiind hramul aşezământului din Ceahlău, care-i situat la cota 1.750 metri, foarte aproape de cabana Dochia. În anii din urmă, în fruntea celor care urcă munte a fost este IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care continuă, an de an, tradiţia instituită de actualul Patriarh al României, Daniel.
Pelerinajul face parte din manifestările dedicate sărbătoririi Zilelor sfinţilor nemţeni. Sunt omagiaţi Sfântul Ioan Iacob (Hozevitul) de la Mănăstirea Neamţ, 5 august şi Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, 7 august. Majoritatea credincioşilor urcă pe Traseul 7, pe la Stănile, pentru că până la baza lui se poate ajunge cu maşina. Iar urcuşul până la schit durează doar o oră, maxim una şi jumătate.
De altfel, aceasta este cea mai scurtă potecă ce duce spre înălţimile masivului. Schitul Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt (FOTO Basilica.ro) a fost ridicat din iniţiativa Mitropolitului Moldovei, Daniel. Pe cheltuiala prinţului Dimitrie Sturdza şi a Armatei, care a transportat materiale cu elicoptere, biserica a prins repede contur şi a fost terminată în august 1993. Pisania scrisă în marmură, aflată în pridvor, consemnează:
„Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu lucrarea Sfântului Duh s-a ridicat această sfântă biserică mănăstire cu hramul Schimbarea la Faţă, în memoria sihaştrilor călugări şi călugăriţe care s-au nevoit în aceste părţi de-a lungul vremurilor, coborând prin rugăciune cerul pe pământul Moldovei şi înălţând sufletele oamenilor în împărăţia lui Dumnezeu“. Mulţi credincioşi ajung la aşezământ cu o seară înainte, pentru a asista la slujba Privegherii. Iată ce spunea, în 2020, IPS Teofan, la slujba de la schit:
„Simţim că fără prezenţa Duhului Sfânt în viaţa noastră rătăcim pe căi greşite. (…) Cum putem concepe viaţa noastră ca o urcare continuă, neîntreruptă sau întreruptă prin căderi dar reluată prin pocăinţă, o urcare permanentă pe Muntele Tabor?. Urcarea noastră pe Tabor înseamnă împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului Hristos. Prezenţa noastră la Dumnezeiasca Liturghie dacă nu este împlinită, începută, încheiată, adâncită şi înălţată prin împărtăşirea cu Sfintele Taine, este ca şi cum am fi urcat până la mijlocul muntelui“ (FOTO Basilica.ro).
Fenomenul creat de umbre
Pe 6 august, Ceahlăul este destinaţia și altor turişti, care sunt atraşi de straniul fenomen optic care s-ar produce la intensitate maximă doar în această zi, la răsăritul soarelui: piramida spaţială sau holografică – o fantastică imagine tridimensională, care se vede de pe Vârful Toaca (1.904 metri), doar dacă este senin. El are o explicaţie ştiinţifică.
Unul dintre cei care, de ani și ani, studiază fenomenul de pe Ceahlău este Mihai Marin, din Piatra Neamţ, pasionat nu doar de munte şi mistere, ci şi de fotografie. „E o compunere de patru umbre. Vârful Toaca are formă de piramidă regulată cu baza un pătrat, iar sub acţiunea razelor solare dinspre est, are o umbră în formă de triunghi isoscel.
Stânca Piatra Ciobanului, fiind mai mică şi mai joasă, face altă umbră. La fel, Piatra Vulcanului şi Panaghia. Peste toate se suprapune lumina ce trece prin şaua muntelui. Pe 6 august, datorită poziţiei soarelui, umbrele se unesc la vârf şi se creează o imagine magnifică tridimensională, ca holograma unei piramide“, explica acesta (FOTO Emilian Sterpu).
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate6 zile,
Ministerul Muncii a publicat graficul creşterii pensiilor
-
Prima paginăo săptămână,
Călător(ie) la 1900, la Castelul Sturdza. Istoria zbuciumată a unui palat de poveste
-
Prima pagină2 săptămâni,
Segregarea, avertismentul Inspectoratului Școlar. A fost și o anchetă a ministerului
-
Prima pagină2 săptămâni,
Mii de vizualizări a strâns o piesă a unui unui compozitor romașcan, la Festivalul Mamaia
-
Prima paginăo săptămână,
Caz uimitor cu un urs și un nemțean curajos. Animalul a fost împușcat după prinderea într-un coteț
-
Prima paginăo săptămână,
„S-au reunit legendele!”. Adi Minune, Florin Salam, Monik, Jamarr, Julia și Axinte, show la Piatra Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Raliu automobilistic în centrul orașului – Trofeul Roman Mușat 2024