Contactează-ne

Actualitate

Salonul de primăvară, manifestare prilejuită și de aniversarea a șase secole de la atestarea „Târgului lui Roman“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cea de a XII ediție a expoziției expun 150 de lucrări artiști plastici din Roman, Piatra Neamț, Bârlad, Vaslui, Arad, Bacău, Brașov, Ploiești și Chișinău ■ este vorba de lucrări de pictură în ulei, în acrilice, grafice, acuarele, sculpturi, fotografii, colaj, artă decorativă ■

Curatorul Muzeului de Artă Roman, muzeograf Mihaela Ciobanu, a fost gazda vernisării joi, 28 martie 2024, a celei  de a XII-a ediții a Salonului de primăvară, expoziție colectivă dedicată anotimpului și în mod special datei de 30 martie. Anul acesta se împlinesc 632 de ani de la prima atestare documentară a „Târgului lui Roman”.

„O expoziție cu tradiție care anul acesta a adunat 39 de artiști din Roman, Piatra Neamț, Bârlad, Vaslui, Arad, Bacău, Brașov, Ploiești, Chișinău. Cele 150 de lucrări expuse pe simezele muzeului, oferă un dialog vizual aparte, într-un regal de culoare, forme și expresivitate. Diversitatea de stiluri, tehnici și tematici abordate de artiști, se dezvăluie privitorului într-un limbaj plastic specific, cu emoții și valențe proprii, care reușesc să ne poarte în universuri creative, mereu cercetătoare, novatoare și provocatoare.

Lucrări de pictură în ulei, în acrilice, grafice, acuarele, sculpturi, fotografii, colaj, artă decorativă, în expresii și contexte diverse, specifice fiecărui artist în parte, se derulează într-o sinteză a unor etape de creație, de manifestare plastică. Opțiunile stilistice sunt diverse: realism, figurativ, suprarealism, constructivism și fovism, impresionism și expresionism, simbolism și pop-art, cubism și abstract.

Lucrările relevă prezența unor artiști vizionari, cu observații și concepte cărora le dau formă și culoare în termeni personali, prin mijloace artistice moderne sau clasicizante. Tematica variată, peisaje, naturi statice, portrete, flori, explorări conceptuale, scene mitice, religioase, pendulează între un trecut și un prezent, dar și un viitor posibil, între lumi văzute și nevăzute, între pământesc și divin, oferind un estetic vizual dinamic.

Floralul cucerește în abordări când lirice, când romantice, în cromatici rafinate și elagante, expansive. Peisajele devin odihnitoare în spații mioritice sau de încărcătură istorică”, a subliniat muzeografa Mihaela Ciobanu, care susține că portretele realizate de artiști surprind prin expresivitate și cromatica luminoasă, prin subtilitatea și finețea redării liniilor grafice, în exprimări delicate a fizionomiilor învăluite în emoții și sentimente.

„Vizualul descoperă structuri geomorfe de echilibru și substanță, evantaie de lumină și culoare în ipostaze de neastâmpăr, în cochetării de efervescență materială, pentru a poposi în grupaje de sensibilă smerenie și cumințenie a spațiului, mângăietoare de suflet, închinate naturii și omului. Studii de atelier, în atmosfere calme sau compoziții dematerializate, metafizic și simbolic, în spații spiritualizate și concentrate, cu zbateri de dramatism și evadare, pensulate în pelicule de cotidian și divin, provoacă la meditație, la căutări și interpretări.

O expoziție intensă cu rezonanțe plastice sensibile și meditative, cu un limbaj cromatic vibrant, cu interferențe narative conceptuale, în perspectiva fenomenului artistic contemporan“, a mai adăugat muzeografa Mihaela Ciobanu, care a precizat și faptul că expoziția de la Roman va fi deschisă până la data de 14 mai 2024.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending