Contactează-ne

Actualitate

Salariile bugetarilor ar trebui să fie, în scurt timp, la „vedere“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ITM reamintește angajatorilor din instituțiile publice prevederile Legii 153/2017 ■ angajatorii de la stat sunt obligați, de două ori pe an, să publice date privitoare la retribuțiile angajaților ■

Un comunicat de presă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț atrage atenția la obligativitatea instituțiilor remunerate din bani de la buget să manifeste transparență și de două ori pe an, respectiv în data de 31 martie și apoi în 30 septembrie să publice veniturile angajaților. Acest lucru este reglementat de Legea 153/2017.

Astfel, potrivit art. 33 alin. (1) din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, toate autorităţile şi instituţiile publice enumerate la art. 2 alin. (1) si (3) vor publica la sediul propriu şi pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an, şi vor menţine publicată o listă a tuturor funcţiilor din autorităţile sau instituţiile publice respective, ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice.

Lista cu veniturile angajaților la stat va trebui să cuprindă precizări referitoare la salariul de bază, solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, indemnizaţia de încadrare sau indemnizaţia lunară, după caz; tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor şi premiilor eligibile pentru fiecare funcţie.

Precum şi baza legală a acordării acestora; valoarea anuală a voucherelor de vacanţă, care urmează să fie acordate pentru o perioadă lucrată de un an, precum şi baza legală a acordării acestora. În aceeași categorie intră și  valoarea anuală a indemnizaţiei de hrană, care urmează să fie acordată pentru o perioadă lucrată de un an, precum şi baza legală a acordării acesteia.

Sunt supuse aceleeași reglementări și orice alte drepturi în bani şi/sau în natură, dacă este cazul, precum şi baza legală a acordării acestora, dar și  orice informaţii cu privire la posibile limitări ale venitului salarial, precum şi baza legală a acestora.

Legea stipulează și faptul că verificarea respectării acestei obligaţii intră în competenţa Inspecţiei Muncii.  Nerespectarea prevederilor legale, atrage răspunderea contravenţională a conducătorului autorităţii sau instituţiei publice.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending