Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Sabotaj sau presiuni asupra sindicalistilor din învãtãmînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

• 52 de cadre didactice au semnat cã nu mai vor drepturile pentru care sindicatul a dat în judecatã Inspectoratul Scolar • anterior, ei se pronuntaserã pentru proces • în joc era un spor salarial • „Sentimentul meu este cã asupra lor s-au fãcut niste presiuni, dar acest lucru nu poate fi probat“, a declarat viceliderul Constantin Baroi •

Procesul dintre conducerile a peste o sutã de scoli, Consiliul Judetean si Inspectoratul Scolar Judetean Neamt, pe de o parte, si sindicalistii din învãtãmînt, pe de altã parte, a luat o altã turnurã. Dupã ce a fost amînat de trei ori din diverse motive, la ultimul termen sindicalistii au aflat cã 52 de membri nu-i mai sustin în demersul lor. Situatia este destul de ciudatã, dat fiind faptul cã respectivii dascãli – educatoare si învãtãtori – au semnat, în urmã cu cîteva luni, cã sînt de acord cu deschiderea actiunii în instantã pentru a primi un spor salarial de care nu beneficiazã în prezent. „ La ultimul termen, am aflat cu stupoare cã 52 de învãtãtori si educatoare au dat declaratii cã renuntã la drepturile pe care le solicitãm noi. Sentimentul meu este cã asupra lor s-au fãcut niste presiuni, dar acest lucru nu poate fi probat. Dar nu vãd logica în aceastã situatie – cum sã renunte un om de bunãvoie la un drept care i se cuvine? Si, mai mult, în urmã cu ceva vreme s-a declarat dornic sã beneficieze de el! Cum, însã, n-am dovada faptului cã asupra celor 52 s-au fãcut presiuni, nu mã pot pronunta în vreun fel. Rãmîne ca instanta sã cheme cîteva dintre aceste cadre didactice care au semnat pentru renuntare, desi initial se pronuntaserã pentru primirea sporului la salariu, si sã concluzioneze în ce conditii au trecut de partea cealaltã a baricadei. Eu rãmîn la pãrerea mea cã s-a petrecut ceva nu tocmai ortodox în aceastã treabã. Noi detinem tabelele cu cele peste 800 de semnãturi strînse de la învãtãtorii si educatoarele care se considerã neîndreptãtiti la salarii si asteptãm decizia justitiei în acest caz“, a declarat Constantin Baroi, vicelider al Sindicatului Liber al Lucrãtorilor din Învãtãmînt si Cercetare Stiintificã Neamt.

Bãnuieli nejustificate?

Pentru gãsirea unei explicatii în situatia de fatã, au apãrut unele rãspunsuri, care însã nu sînt confirmate oficial. Surse care vor sã-si pãstreze anonimatul sustin cã unele dintre cadrele didactice care au semnat cã renuntã la a mai sustine sindicatul în procesul intentat Inspectoratului Scolar ar fi primit oarece „recomandãri“, cînd si-au depus dosarele la Inspectorat pentru a primi gradatia de merit. Mai mult, unii dintre acesti dascãli chiar au fost declarati cîstigãtori si beneficiari ai acestui spor, pe o perioadã de patru ani. Se poate ca totul sã fie o simplã coincidentã si sã primeascã acest drept pentru merite de exceptie. Dar, la fel de posibil este ca astfel de zvonuri sã fie reale. Rãmîne de vãzut care va fi, pe viitor, atitudinea învãtãtorilor si a educatoarelor care au semnat cã nu mai vor sã fie reprezentate în proces, au depus dosar pentru gradatie si nu le-a fost aprobat. Reprezentantii sindicatului nemtean sînt interesati sã discute cu cîteva din aceste cadre didactice, în speranta cã vor afla dacã asupra lor s-au fãcut presiuni sau nu. Reamintim cã filiala Neamt a Sindicatului Liber al Lucrãtorilor din Învãtãmînt si Cercetare Stiintificã a dat în judecatã conducerile a peste o sutã de scoli, Inspectoratul Scolar si Consiliul Judetean, pe motiv cã educatoarele si învãtãtorii cu vechime de peste 25 de ani în învãtãmînt si care au gradul didactic I nu beneficiazã de un drept care li se cuvine, fiind plãtiti mai putin, în comparatie cu munca prestatã. Sindicalistii din scoli au adunat datele celor care se considerã nedreptãtiti pentru cã nu încaseazã un spor financiar, constatînd cã în aceastã situatie se aflã 857 de dascãli. La începutul lui decembrie 2006, în zeci de scoli, dar si la Inspectoratul Scolar au ajuns citatiile pe baza cãrora pîrîtii sînt chemati la judecatã. Conform Statutului cadrelor didactice, atît profesorii, cît si învãtãtorii si educatoarele cu gradul didactic I au dreptul, atunci cînd îndeplinesc criteriile de vechime, la norma didacticã de 16 ore pe sãptãmînã, în loc de 18-24, cîte presteazã în prezent. Diferenta de 2-8 ore nu este plãtitã, pentru cã acelasi Statut al cadrelor didactice are douã articole care prevãd cã plata învãtãtorilor si educatoarelor se face pe post, iar nu dupã normarea pe ore.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending