Contactează-ne

Actualitate

Să ne obișnuim cu mersul la psiholog

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Psiholog Dr. Ana Aurelia Huţanu ■

Așa cum mergem la medic atunci când ne doare corpul, ar trebui să ne devină un obicei să mergem la psiholog atunci când ne doare sufletul.

Este adevărat că timpul vindecă toate rănile dar nu întotdeauna este în avantajul nostru să îl pierdem. Sunt situații care cer o “deblocare” mai rapidă pentru a nu rata oportunități importante care nu stau după noi.

Să luăm un exemplu concret și “de sezon”. În această perioadă de examene, elevii se confruntă cu emoții care mai de care, unele mobilizatoare, altele inhibitoare ale performanței. Cum îi poate ajuta psihologul în acest caz și, adaptat situației, în toate celelalte (doliu, divorț, anxietate, depresie, traumă, paralizie decizională, autocunoaștere)?

În timpul ședințelor, elevii:

  1. Descoperă resursele de care dispun;
  2. Identifică blocajele și învață să le depășească;
  3. Deprind tehnici de memorare și de concentrare a atenției pentru organizarea mai eficientă a informației;
  4. Deprind tehnici de relaxare și de respirație pentru controlul anxietății;
  5. Pun lucrurile în perspectivă pentru a nu se lăsa copleșiți de provocările de moment;
  6. Descoperă singuri soluții alternative la problemele cu care se confruntă;
  7. Își definesc scopurile și se canalizează constructiv către atingerea lor;
  8. Au parte de un spațiu sigur unde își pot exprima cele mai intime și mai “ridicole” temeri dacă se tem de judecata celorlalți. Vă asigur că psihologul nu percepe nimic ca ridicol, dimpotrivă, suntem familiarizați cu complexitatea psihicului uman și știm cum să validăm trăirile fiecăruia;
  9. Sunt apreciați pentru autenticitatea și specificitatea lor astfel încât fiecare se simte înțeles și susținut;
  10. Ies de la ședință bine dispuși și încrezători în forțele proprii.

Psihologul este acea persoană care vede pe fiecare așa cum este numai că în loc să judece sau să întoarcă spatele, psihologul însoțește oamenii în rezolvarea problemelor lor ajutându-i să-și cunoască, să-și confrunte și să-și depășească blocajele care îi țin pe loc sau îi trag înapoi.

Ideal ar fi ca fiecare dintre noi să apelăm la psiholog atunci când ne simțim copleșiți, descumpăniți, furioși, triști peste măsură, avem nevoie să gestionăm ce ni se întâmplă dar simțim că singuri sau fără ajutorul unui specialist parcă ne afundăm și mai tare.

De asemenea, putem apela fără reținere la psiholog atunci când ne aflăm în fața unor decizii grele sau a unor schimbări majore. Psihologul nu ne spune ce să facem dar are metodele sale de a ne ajuta să descoperim singuri ce este cel mai bine pentru noi și să fim împăcați în sufletul nostru acum și în viitor.

Mersul la psiholog este o achiziție pe termen lung, o investiție în propria persoană. Abia atunci când suntem în armonie cu sine și cu ceilalți, viața este cu adevărat frumoasă și plină de oportunități de care să ne bucurăm pe deplin.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending