Prima pagină
Să fie o mare prostie noua procedură de vaccinare antigripală?
■ unii medici cred că e vorba de o procedură greoaie ■ mare problemă survine din situația în care pacienții trebuie să facă facă drumuri aiurea ■ transportul și păstrarea, în condiții necorespunzătoare, a vaccinului, conduc la ineficiența imunizării ■
Direcția de Sănătate Publică Neamț a publicat detalii despre noua procedură de vaccinare antigripală, valabilă în sezonul 2023-2024, prezentând, în preambulul comunicatului de presă, avantajele acesteia în a ajuta sistemul imunitar să producă anticorpi. Elementul de noutate este acela că imunizarea se face tot la medicul de familie, dar că vaccinul se distribuie la farmacie, unde omul trebuie să primească doza în baza unei rețete electronice.
Sezonul de vaccinare antigripală trebuie să înceapă, teoretic, în luna octombrie și să dureze până în luna mai, în funcție de tipul de virus care circulă în fiecare sezon. „Conform actualei proceduri, vaccinul antigripal va fi procurat de către fiecare pacient asigurat, de la farmacie, pe baza unei prescripții electronice emise de către medicul de familie. Pacientul revine apoi la cabinetul medicului de familie, unde îi va fi administrat vaccinul.
„În cazul în care vaccinul nu va fi administrat imediat după ce a fost preluat de la farmacie, acesta trebuie păstrat în frigider la o temperatură de 2-8 grade Celsius. Se recomandă respectarea acelorași condiții de temperatură și pe perioada transportului. Vaccinul va fi păstrat în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină”, se precizează în comunicatul de presă al DSP Neamț.
Anul acesta, beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare de 100% : copii cu vârsta peste 6 luni și sub 19 ani; gravidele, persoanele cu vârsta peste 19 ani și sub 65 de ani, aflate în una dintre următoarele situații: au fost diagnosticate cu boli cronice – cardiovasculare, respiratorii, renale, hepatice, neurologice, boli metabolice, oncologice, autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, infecție HIV/SIDA.
Ar mai fi cele cu imunosupresie congenitală; urmează terapie imunosupresoare; au transplant de organe; persoane cu vârsta de peste 65 de ani; personal de specialitate medico-sanitar și auxiliar. Persoanele asigurate cu vârsta peste 45 de ani și sub 65 de ani, fără boli cronice, beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 50%, din prețul de referință al vaccinului antigripal. Lucian Florin Costin, doctor familie la Stănița, apreciază că noile proceduri de vaccinare sunt o mare prostie.
„În fiecare sezon ni se cerea o estimare a comenzii de vaccin. Se pare că existau mulți colegi, care făceau comenzi fictive și care erau, ulterior, aruncate la gunoi. Din punctul meu de vedere, noua procedură este una greoaie. Chiar discutam cu soția (medic de familie la Sagna – n.r.) despre inconvenientele majore ale noii proceduri. În primul rând, pacientul trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde să stea la coadă.
Apoi, acesta merge în farmacia pe care a indicat-o (care poate avea sau nu poate avea, în acel moment, vaccinul antigripal prescris – n.r). Drumul pacientului din mediul rural până la farmacie costă destul de mult, în raport cu posibilitățile materiale din ce în ce mai scăzute ale multora”, a declarat, pentru Monitorul medicul Florin Lucian Costin.
Acesta susține că marea problemă este alta: modul de transport, manipulare și păstrare a vaccinului: „Nu avem o populație disciplinată și educată din punct de vedere al comportamentului medical. Nu e ca în străinătate, de unde s-a copiat procedura. În România, omul poate să facă orice cu doza de vaccin cumpărată: poate s-o vândă pe nimic la crâșma din sat, poate s-o vândă vecinei sau unei asistente, care la rândul ei o valorifică mai ieftin, etc.
Dar marea problemă vine de acolo că doza de vaccin trebuie transportată corespunzător și păstrată, în ladă frigorifică, la minus 8 grade. Ori pacientul bagă doza în buzunar sau într-o sacoșă și se poate prezenta la medicul de familie și peste o săptămână, timp în care a ținut vaccinul la temperatura camerei sau lângă sobă. Dacă nu respectă temperatura indicată în prospect, vaccinul devine ineficient și sunt bani aruncați pe fereastră”, a explicat medicul Costin.
Acesta este sigur că noul regulament va diminua numărul de persoane care se vor vaccina. „La Stănița, solicitam până acum ceva timp 100 de doze, pe care le administram în totalitate pacienților care acceptaseră imunizarea. Pe măsură ce numărul pacienților care doreau să se vaccineze a scăzut, în ultimii doi-trei ani, am comandat între 50 și 75 de doze. Ei, anul acesta au venit să se intereseze de vaccin mai mulți pacienți. După ce le-am explicat noua procedură au spus că renunță, pentru că nu merită să facă 50 de kilometric.
Și să plătească drumul până la farmacie, la Roman, pentru că n-au bani”, susține doctoral Lucian Costin. E posibil, însă, ca pe viitor să se renunțe la acest sistem, cei care l-au pus la cale dându-și seama despre inconvenientele amintite, dar acest lucru nu mai este posibil pentru acest sezon de imunizare, din cauza faptului că deja vaccinul antigripal a fost achiziționat de Ministerul Sănătății, prin licitație publică, procedură care se realizează cu câteva luni înainte de demararea sezonului.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Prima pagină2 săptămâni,
Trafic ilegal de câini care-s „exportați”? A fost declanșată o anchetă
-
Administrație4 zile,
Protocolul de la Tarcău : o înțelegere secretă a dinamitat Consiliul local
-
Actualitate2 săptămâni,
Tinerii din Ansamblul „Mlădițele Farcașei” au explorat Masivul Ceahlău
-
Actualitate2 săptămâni,
Ministerul Sănătății a autorizat, prin DSP, furnizorii de servicii de îngrijiri la domiciliu
-
Actualitate6 zile,
Organigrama spitalului s-a completat cu un nou medic specialist
-
Actualitateo zi,
,,ROSSAL SRL – REAMINTEȘTE LOCUITORILOR DE LA CASE, ZİLELE DE COLECTARE ȘI TRANSPORT A DEȘEURILOR VEGETALE ÎN LUNILE NOIEMBRIE SI DECEMBRİE 2024. VĂ RUGĂM SĂ RESPECTAȚI ACEST GRAFIC, ÎNTRUCÂT ÎN ALTE ZILE FAȚĂ DE CELE MENȚIONATE, NU SE VOR RIDICA.”
-
Actualitate5 zile,
Nou director interimar la Teatrul Tineretului Piatra Neamț