Contactează-ne

Actualitate

S-au săturat de școală. A doua sesiune a Bacalaureatului a început cu absențe la prima probă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ s-au înscris 708 candidați, din care 498 absolvenți ai seriei de anul acesta și 210 din cele anterioare ■ la proba de Limba română s-au înscris 342 de candidați, dar 48 au absentat ■ există doi absolvenți cu cerințe educaționale speciale, cărora le-au fost asigurate condiții specifice de examen ■

Luni, 19 august 2024, au început probele scrise pentru candidați înscriși la susținerea celei de a doua sesiuni a examenului de Bacalureat. Conform comunicatului de presă publicat pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean, în această sesiune s-au înscris în Neamț 708 candidați, din care 498 din seria curentă și 210 din seriile anterioare.

Pentru cea de a doua sesiune au fost stabilite 3 centre de examen, la Colegiul Tehnic Forestier Piatra Neamț, la Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman și la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamț. Președinta Comisiei pentru examenul de Bacalaureat Neamț, inspector școlar general adjunct, Ana Socea, a făcut câteva precizări referitoare la modul de desfășurare a examenului în județul Neamț.

„La proba Ea, la Limba și literatura română scris, s-au înscris 342 de candidați, 48 dintre aceștia absentând, 294 fiind prezenți în sălile de examen. Am înregistrat și două solicitări de adaptare a condițiilor de examen, în situația a doi elevi având cerințe educaționale speciale (CES). Avem implicați în desfășurarea examenului 254 cadre didactice și personal didactic auxiliary, la care se adaugă 10 membri ai comisiei de evaluare.

În privința elevilor restanțieri, care trebuie să achite taxa de examen stabilită de minister, am trimis către fiecare centru de examen o solicitare și, după ce se va studia fiecare dosar în parte,  vom ști numărul celor obligați de lege să achite taxa de examen și cât trebuie să achite fiecare candidat. Pentru noi nu este relevant acest aspect, dar pentru că ne-ați solicitat vom verifica lucrul acesta, pentru că această taxă se achită în funcție de numărul de probe susținute”.

Declarația aparține președintei Comisiei județene de Bacalaureat, inspector școlar general adjunct, Ana Socea. Conform calendarului examenului, marți, 20 august, candidații sunt așteptați la Proba obligatorie a profilului-Ec, iar miercuri 21 august la Proba la alegere a profilului și specializării-Ed. De menționat că la proba obligatorie a profilului candidații au fost puși în situația de a opta pentru Matematică sau Istorie.

La proba la alegere a profilului și specializării candidații au avut de optat, în funcție de filieră, profil și specializare, pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie. La nivel național s-au înscris la cea de a doua sesiune 33.600 candidați, conform site-ului Edupedu acesta fiind cel mai mic număr de elevi prezenți în ultimii 20 de ani la sesiunea a doua de examen.

Reamintim faptul că, la prima sesiune a examenului, s-au înscris în județul Neamț 3.176 candidați, din care s-au prezentat la probele scrise 3.090 și au promovat 2.415 candidați. La nivel național, în prima sesiune, au promovat 99.371 de candidați, din care 95.112 de absolvenți din promoția curentă, respectiv 4.259 din promoțiile anterioare, din totalul celor 130.041 candidați prezenți.

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții (cumulat): să susțină toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; să fi obținut nota 5(cinci) la probele scrise; să obțină cel puțin media 6 la probele scrise. Media notelor se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, aceasta fiind media generală. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, aceasta se rotunjeşte la 6,00.

Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile, precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi”, conform regulilor în vigoare. Dacă un candidat nu a reușit să promoveze Bacalaureatul în primele două sesiuni, începând cu a treia sesiune este obligat, la înscriere, să achite taxa de 464 lei, stabilită prin Ordin de Ministru.

Fiecare comisie stabilește taxa pentru candidații din promoțiile anterioare, care nu au promovat examenul. Aceasta se plătește diferențiat, în funcție de numărul probelor, luându-se în calcul toate cheltuielile necesare examinării fiecărui candidat, cu aplicarea prevederilor articolelor 3, 4, 36 și 37 din Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat – 2011, aprobată prin OMECTS nr.4799/ cu modificările şi completările ulterioare.

Rămâne ca membrii Comisiei Județene să solicite membrilor comisiilor din cele 3 centre de examen, să verifice suma pe care fiecare din cei 210 restanțieri din Neamț au plătit-o ca taxă de examen. Conform calendarului în data de 26 august vor fi afișate rezultatele la probele scrise (până la ora 12.00) urmând apoi  depunerea contestațiilor, între orele 12.00 – 18.00. Între 27 și 29 august se vor rezolva contestațiile, iar în 30 august vor fi afișate rezultatele finale.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending