Prima pagină
S-au furat gaze și energie electrică în valoare de peste 1,3 milioane de euro
■ în primele 9 luni din 2024, reprezentanții Delgaz Grid au identificat 1.024 cazuri de consum fraudulos ■ dintre acestea, 436 sunt în sistemul de distribuție gaze, iar 588 de energie electrică ■ volumul de energie sustras în cele 1.024 de cazuri se ridică la circa 15,3 milioane kWh, valoarea fiind 6,9 milioane de lei ■ în Neamț au fost descoperite 18 cazuri de sustrageri ■
Departamentul de Inspecție Energetică, structură din cadrul Delgaz Grid, a transmis că a identificat, în primele nouă luni din 2024, 1.024 de cazuri de consum fraudulos, din care 436 în sistemul de distribuție gaze naturale, iar 588 în cel de energie electrică. În timp ce numărul de cazuri de fraude pe segmentul de gaze naturale a înregistrat o scădere cu 36%, pe segmentul de electricitate numărul celor care fură energie electrică a crescut cu 31%.
Potrivit sursei citate, în perioada analizată volumul de energie sustras în cele 1.024 de cazuri se ridică la circa 15,3 milioane kWh, cu o valoare de circa 6,9 milioane de lei, adică aproximativ 1.380.000 de euro. Comparativ, spune sursa citată, această cantitate este echivalentă cu un consum anual de energie electrică al consumatorilor casnici dintr-o localitate de mărimea municipiului Pașcani sau al celor de gaze naturale dintr-o localitate de dimensiunea orașului Azuga.
Consumul fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform Codului Penal. Pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului au fost întocmite plângeri penale către instituțiile abilitate. Instalațiile clandestine utilizate, intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale/electricitate pot duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave, ignorate în primul rând de cei care consideră că în acest mod pot beneficia de energie gratuită.
Orice astfel de instalație improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicație, etc. Pentru un câștig nesemnificativ în raport cu unele consecințe posibile, oamenii își riscă bunurile, locuința, afacerea, sănătatea sau chiar viața. Pot avea de suferit atât cei care „se bucură” de consumul fraudulos prin facturi mai mici, dar și persoanele, locuințele, agenții economici din vecinătate și nu în ultimul rând, mediul.
În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut și atunci nici rețelele nu funcționează la parametri normali, având de suferit și consumatorii onești ce își plătesc cu regularitate facturile. Acțiunile de identificare și limitare a consumului fraudulos derulate de Delgaz Grid au caracter permanent. Firma apelează la spiritul civic al cetățenilor, dar și la reflexul natural de a se proteja de riscuri și le solicită să îi transmită situațiile de potențial consum fraudulos de care iau cunoștință.
Adresa de e-mail:raporteazafrada@eon-romania.ro la numărul de telefon 0371.700.157 apelabil gratuit (prin înregistrarea unui mesaj vocal) sau la cea mai apropiată secție de poliție. Pentru siguranța cetățenilor specailiștii recomadă și o serie de măsuri de prevenție: Nu lăsați persoane neautorizate să intervină la contoarele de energie sau gaze naturale; Nu acceptați soluții de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie venite din partea unor persoane care vă oferă posibilitatea unor consumuri contorizate mai mici.
Nu acceptați folosirea unor materiale care nu sunt dedicate instalațiilor de energie electrică sau gaze naturale (exemplu – izolație cabluri cu bandă scotch, coliere de sârmă la instalația de gaz etc). Românii s-au folosit de tot felul de modalități pentru a ocoli sistemele de măsurare sau au intervenit direct în rețelele de distribuție cu scopul de a scăpa de plata facturilor. Au fost descoperite situații în Caraș-Severin, cu 7 cazuri de consum fraudulos de gaze naturale și Timiș – 5 cazuri.
La Arad au fost 4 cazuri, Vaslui, Suceava și Neamț – câte 2 cazuri și câte unul la Maramureș și Sălaj. În distribuția de energie electrică, Delgaz Grid acoperă șase județe din regiunea Moldovei, fiind descoperite în primul trimestru al anului un număr de 194 de cazuri de furturi. Ieșenii sunt fruntași în regiune, cu 73 de cazuri de practici ilegale depistate, fiind urmați de Bacău, cu 42 de cazuri, Botoșani și Suceava, cu câte 26 de cazuri în fiecare județ, Neamț cu 18 cazuri și Vaslui 9 cazuri.
-
Actualitate19 ore,
MARSAT SA Roman
-
Prima paginăo săptămână,
Trafic ilegal de câini care-s „exportați”? A fost declanșată o anchetă
-
Actualitate2 săptămâni,
Expofashion 2024 la Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Tinerii din Ansamblul „Mlădițele Farcașei” au explorat Masivul Ceahlău
-
Administrație2 zile,
Protocolul de la Tarcău : o înțelegere secretă a dinamitat Consiliul local
-
Actualitate2 săptămâni,
Ministerul Sănătății a autorizat, prin DSP, furnizorii de servicii de îngrijiri la domiciliu
-
Actualitate2 săptămâni,
Daniel Harpa a preluat președinția Consiliului Județean Neamț
-
Actualitate4 zile,
Organigrama spitalului s-a completat cu un nou medic specialist