Contactează-ne

Actualitate

S-a vândut conacul boieresc Bogdan

Știre publicată în urmă cu

în data de

n  tranzacția s-a făcut ”la pachet” cu recuperarea datoriilor către bugetul local și Spitalul  de psihiatrie ”Sfântul Nicolae” ■ noul investitor va transforma conacul într-un ambițios proiect turistic ■ acesta va îmbrăca și o componentă culturală ■  noua locație va găzdui și evenimente cultural-științifice, pe lângă  nunți și botezuri, fiind un trend desfășurarea unor astfel de evenimente, într-un loc cu ”blazon” ■

Intenția de vânzare a conacului Bogdan, din Gâdinți, anunțată pe site-ul unei agenții de intermiediere a proprietăților de lux (Sotheby`s International Realty) a fost finalizată după 7 luni de proceduri legale, legate de termene de preempțiune, de achitareaa datoriilor fostului proprietar, Ovidiu Fărcășel, față de bugetul local și față de terțe persoane, monumentul arhitectonic de clasă B, intrând în proprietatea familiei unui potent om de afaceri romașcan, cu intenții ambițioase privind rolul monumentului în industria ospitalieră.

Familia Glod este conștientă de drumul dificil pe care au pornit, dar speră că, în câțiva ani, să poată reda strălucirea și ”blazonul”de altădată a unui asemenea lăcaș. ”Va fi o afacere de familie, în care fiul meu, Alexandru, va avea rolul determinant în punerea în valoare a monumentului, ținând cont de vechea sa pasiunea pentru clădirile de patrimoniu”, a declarat inginera Elena Glod. Fiul acesteia, Alexandru Glod,  destul de rezervat în declarații s-a rezumat în a spune: ”Ne aflăm abia în perioada de tatonări, care constă mai întâi în evaluarea tuturor aspectelor tehnice legate de consolidarea acestui monument arhitectonic, aflat într-o stare avansată de degradare. Apoi va urma o perioadă  de studiere a altor aspecte ce țin de punerea în valoare a conacului, care va trebui să aibă eficiență economică. Nu mă voi hazarda acum să lasez decât câteva idei despre modul de punere în valoare a acestui loc istoric, care după cum se știe va trebui să respecte anumite condiționalități ale Legii monumentelor. Vom începe cu un proiect de reabilitare a monumentului, realizat de un specialist în domeniu. În principiu ideea la care ținem este păstrarea valorii istorice și de adaptare a acesteia la industria ospitalității. Ne gândim ca acest lăcaș să aibă și locuri de cazare și că acolo se vor putea desfășura evenimente având o componentă culturală (conferințe, întâlniri ale oamenilor de afaceri, reuniuni culturale, reuniuni științifice, etc n.r)”, a declarat Alexandru Glod, abosolvent al AS București (specialitatea Managementul Afacerilor și al Facultății de Drept din cadrul Universității București.

Turnul clopotniță al Biserici din Gâdinți

De menționat că familia Glod și în special tânărul a manifestat, încă din studenție,  o pasiune aparte pentru istoria artelor având și cursuri de inițiere în domeniu. La Roman, familia locuiește, de altfel,  în două clădiri de patrimoniu.

”Vom păstra un contact direct cu doamna Rocsana Josanu, directoarea Direcției Judene de Cultură(DJC), care va fi specialista ce ne va îndruma, pas cu pas, în ceea ce privește punerea în valoare a monumentului”, a mai declarat Alexandru Glod.

”Există și un Dumnezeu al monumentelor!”

Cea mai încântată de  noul investitor, pare a fi Rocsana Josanu, directoarea DJC, o adevărată ”Don Quijote” al luptei cu mafia din domeniul monumentelor istorice (vezi cazul demolării uzinei ”Petrocart” din Piatra Neamț și petiția online intitulată ”Stop distrugerii monumentelor!” ). ”Am ajuns la concluzia că există, în unele cazuri și un << Dumnezeu al monumentelor!>> . Mă voi întâlni, din nou, zilele acestea,  cu noul investitor, care mi-a făcut o impresie bună, de seriozitate și respect pentru lege și vom stabili împreună pașii concreți: mai întâi studiul istoric, expertiza tehnică a monumentului, alte studii de specialitate care stabilesc restricțiile și permisibilitățile privind monumentele istorice de grad B ( de importanță locală n.r). Vom ține cont și de opiniile comisiei zonale în domeniu. Rolul nostru după întocmirea proiectului tehnic este acela de a da avizele, pe fiecare fază a derulării proiectului. Sunt încântată că după prima noastră întrevedere noul investitor s-a arătat deschis la oportunitățile legate de componenta culturală a monumentului”, a precizat Rocsana Josanu.

Biserica din Gâdinți

Conacul Bogdan de la Gâdinți a fost construit între 1806-1812 de boierii Dimitrie și Georgeta Bogdan, în apropierea  Bisericii ”Sfântu Dumitru”, construită  tot de vornicul Dimitrie Bogdan și soția sa, Georgeta, între anii 1806-1812, biserică și ea monument istoric. Lăcașul conacului a fost în timpul regimului comunist: sanatoriu TBC pentru copii și ulterior sediu al Spitalului de Bolnavi Neuropsihici ”Sfântul Nicolae” Roman. Prin hotărâre judecătorească, conform declarațiilor date redactorului ”Monitorul” de către  Ovidiu Fărcășel,primul proprietar al conacului,  a fost poprită, după 10 ani de procese, suma de 29 mii euro, reprezentând contravaloarea bunurilor  din inventarul spitalului, aflate în litigiu, pe care acesta ar fi refuzat să le predea unității sanitare atunci când a cumpărat conacul. Pentru a vinde  Ovidiu Fărcășel a trebuit să achite și impozitele la bugetul local al comunei Gâdinți, în valoare de 60 milioane lei.

Conacul amplasat pe 17.500 metri pătrați, din care suprafață construită de 1406 metri pătrați, după negocieri, a fost cumpărat ușor sub suma de 350 mii solicitată de vânzător.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending