Contactează-ne

Cultural

S-a stins o personalitate a culturii nemțene: criticul literar Cristian Livescu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Sursa : ziarul Ceahlăul

■ marele om de cultură avea 78 de ani ■ era membru al Uniunii Scriitorilor din România, Asociaţia Iaşi, din 1989; al Consiliului Asociaţiei Iaşi, din 1996 ■

Cristian Livescu, o personalitate marcantă a culturii nemțene, a murit la vârsta de 78 de ani lăsând în urma sa un gol imens. Jurnalist, critic literar,” părintele” Târgului de carte ”Libris”, conducea Editura ”Crigarux” Neamț unde au văzut lumina tiparului numeroase cărți de valoare.

A fost jurnalist la cotidianul Ceahlăul, titular al rubricii de cultură, începând din 1968. Cristian Livescu a creionat manifestări culturale şi artistice, a scris elegant cronică teatrală. A publicat în reviste literare naţionale de prestigiu, cum au fost „România literară“, „Luceafărul“, „Convorbiri literare“, „Cronica“, „Tribuna“, „Teatrul“, „Viaţa românească“, „Flacăra“, „Opinia studenţească“, „Contemporanul“, „Antiteze“, „Rampa“, „Asachi“, „Panteon“, „Hyperion“.

A fost elev al Liceului ”Petru Rareș” din Piatra Neamț și al Liceului Nr.3 din Brăila. A absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universității București, promoția 1968.I-a avut ca profesori, între alții, pe  G. Călinescu, T. Vianu, Al. Piru, G. C. Nicolescu, Al. Graur, Emanuel Vasiliu, Dan Hăulică, Romul Munteanu, Ovidiu Drimba;

Între 1969-1990 a fost redactor la ziarul „Ceahlăul” din Piatra Neamţ, la rubrica de cultură. Publică numeroase articole, cronici, recenzii, interviuri legate de fenomenul artistic, literar şi teatral. Din 1990 a fost consilier, iar din 2004, consilier superior la Inspectoratul pentru Cultură al judeţului Neamţ, devenit Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Neamţ. A fost  căsătorit, soţia – Gabriela Livescu fiind un cunoscut și apreciat avocat. Fiica – Christina Ruxandra Livescu a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea „Petre Andrei”, Iaşi, cursuri de zi, fiind redactor la Editura CRIGARUX din Piatra Neamţ.

S-a implicat și în viața politică a județului fiind consilier judeţean între anii 1996-2012, preşedinte al Comisiei de cultură, învăţământ, sănătate, cercetare ştiinţifică între 1996-2008, contribuind la reforma instituţiilor de cultură din judeţ.

Debut literar, în revista „Ateneu” – 1971, publicaţie la care, în perioada 1973-1989, susţine cronică literară permanentă, iar din 1980 studii şi eseuri despre Mihai Eminescu.

Din 1997 a susţinut Cronica literară la revista „Convorbiri literare”, între 1997-2001, despre cărţile de critică literară-eseu; din 2002  despre cărţile de poezie.

Doctor în Filologie al Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi, cu teza „Mihai Eminescu – Strategiile textuale ale debutului literar”, coordonator ştiinţific – prof. univ. dr. Dan Mănucă, referent – acad. Mihai Cimpoi, calificativ Magna cum laude.

A publicat volume de referință ca:Introducere în opera lui Ion Pillat, eseu monografic (Minerva, 1980);  Scene din viaţa imaginară, studii şi eseuri (Cartea Românească, 1982); Voluptatea Labirintului (Ed. Timpul, 1995), studii critice despre proza fantastică la M. Eminescu, Ion Creangă, M. Sadoveanu, Mircea Eliade, Nicolae Breban etc.; Întâiul Eminescu (Ed. Crigarux, 1999), incluzând Addenda „Copiii lui Saturn. Digresiuni despre geniu”. Ediţia a II-a a apărut în 2003, în colecţia „Eminesciana” a editurii Junimea din Iaşi; Ascuns într-o lojă. O istorie pe alocuri sentimentală a Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, Ed. Crigarux, 2002, 362p.;  Magiştri & hermeneuţi. Prin ruinele canonului literar, Ed. Timpul, Iaşi, 2007; Gânditorul de la Humuleşti (coordonator), studii şi articole despre Ion Creangă, Ed. Crigarux, 2008. Eminescu şi enigmele Caietului vienez, cu prefaţă de acad. Mihai Cimpoi, Editura Crigarux, 2011; ediţia a II-a a apărut în 2013, la Editura TipoMoldova din Iaşi; ”Ion Creangă în viziunea contemporanilor. De la imagine la mit (panorama mărturiilor în epocă), Editura Crigarux, 2012

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Asociaţia Iaşi, din 1989; al Consiliului Asociaţiei Iaşi, din 1996; participant ca delegat la congresele şi conferinţele U.S.R. de după 1989.

Recent, la festivitatea de acordare a premiilor anuale ale Revistei „Convorbiri Literare“ de la Iași, i se decerna Premiul pentru Critică literară Opera Omnia. Cu dispariția lui Cristian Livescu se mai închide o ușă din trecutul jurnalistic și literar al acestui loc.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending