Contactează-ne

Actualitate

S-a intrat în Postul Crăciunului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acesta este primul post din noul an bisericesc, început la 1 septembrie și ultimul din anul calendaristic 2024 ■ această sărbătoare reprezintă un moment de tranziție de la o perioadă de abundență alimentară la una de restricții și curățare spirituală ■ există însă în calendarul bisericesc 14 zile cu dezlegare la pește ■

Vineri, 15 noiembrie creștinii ortodocși au intrat în Postul Crăciunului, primul post din anul bisericesc, început la 1 septembrie. Acesta este și ultimul din anul calendaristic 2024. Postul Crăciunului se va încheia în ziua de 24 decembrie.

De regulă, potrivit rânduielilor bisericești Lăsata Secului a început anul acesta în seara zilei de 14 noiembrie.Această sărbătoare din luna noiembrie are o semnificație aparte, reprezentând un moment de tranziție de la o perioadă de abundență alimentară la una de restricții și curățare spirituală. Potrivit site-ului CreștinOrtodox.ro, prin durata lui de 40 de zile, acest post ne amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii postind timp de 40 de zile se învrednicesc să primească Cuvântul lui Dumnezeu, întrupat și născut din Fecioara Maria. Tot rânduielile bisericești stabilesc ca în timpul acestui post, miercurea și vinerea să nu se consume alimente gătite cu undelemn și să nu se bea vin, până la orele 15-16. În aceste zile creștinii trebuie să mânânce numai hrană de post urscată sau legume fierte. Dacă în cele două zile cade un sfânt atunci se mănâncă o singură dată pe zi și există permis la a mânca untdelemn, vin și pește. Marțea și joia se poate consuma pește, untdelemn și vin.

Una dintre cele mai cunoscute tradiții referitoare la această zi a lăsatului de sec, care se mai păstrează încă în unele localități din Moldova este ”spolocania” sau ”polocania”, cuvânt de origine slavă care înseamnă ”a spăla”, a curăța.În această zi, gospodinele curăță vasele în care s-a gădit și s-a mâncat de dulce și se folosesc doar cele care n-au atins alimentele din carne. În această zi, vasele în care s-a gătit și s-a mâncat se curăță și se dau deoparte, folosindu-se altele care nu au atins mâncarea de dulce. În postul Crăciunului creștinii sunt îndemnați de preoți să se pregătească prin post și rugăciune pentru primirea Mântuitorului Hristos, născut din Fecioara Maria pentru mântuirea lumii.

Fiind un post al bucuriei, Biserica a rânduit mai multe zile în care credincioșii au dezlegare la pește, respectiv: joi, 21 noiembrie-Intrarea Maicii Domnului în Templu; sâmbătă, 23 noiembrie; duminică, 24 noiembrie: luni, 25 noiembrie-Sărbătoarea Sfântului Grigore Decapolitul; sâmbătă, 30 noiembrie-Sărbătoarea Sfântului Andrei; duminică, 1 decembrie; marți, 3 decembrie- sărbătoarea Sfântului Gheorghe, joi, 5 decembrie-sărbătoarea Sfântului Sava, vineri 7 decembrie, duminică, 8 decembrie, joi, 12 decembrie, sîmbătă, 14 decembrie și duminică, 15 decembrie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending