Contactează-ne

Actualitate

S-a dat startul în noul program Casa Verde

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ proiectul prin care se pot monta panouri fotovoltaice are finanţare pentru 33.000 de persoane fizice ■ suma nerambursabilă acordată este de 20.000 de lei ■

Programul destinat instalării de panouri fotovoltaice a început de săptămîna trecută şi se adresează persoanelor fizice, care pot deveni şi producători de energie electrică. Conform datelor Ministerului Mediului, prezentate recent de către ministrul Graţiela Gavrilescu, prin bugetul alocat vor putea fi finanţate circa 33.000 de unităţi locative. Astfel, pot fi instalate sisteme pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului propriu şi livrarea surplusului în reţeaua naţională. Bugetul alocat proiectui e de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la Administraţia Fondului de Mediu (AFM). „Minimul de putere instalată este de 3 Kw şi se va putea din acel moment să negocieze şi cu societăţile de electricitate şi încheia contractul de racordare. Ne gîndim de pe acum ce sume să identificăm, împreună cu Ministerul Dezvoltării, alţi bani pentru un alt program şi lărgirea acestuia şi la persoane juridice şi instituţii publice. Dăm dovadă de mare responsabilitate, prin acest program. Încercăm să facem şi noi lucruri pe care alte ţări le-au făcut mai demult. Consider că a venit momentul în care fiecare dintre cei care doreşte să facă o economie, la buget să poată accesa banii prin Programul Operaţional Regional şi de la Administraţia Fondului pentru Mediu“, declara Gabriela Gavrilescu. Contractul de finanţare pentru instalarea de sisteme fotovoltaice a fost parafat luna trecută, de preşedintele AFM, Cornel Brezuică, şi viceprim-ministrul şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Daniel Suciu. Dosarele se pot depune doar electronic, iar finanţarea se acordă în procent de pînă la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional. Pentru a beneficia de finanţare, persoana fizică trebuie să respecte criteriile de eligibilitate a solicitantului, criteriile de eligibilitate a proiectului şi cerinţele tehnice ale componentelor sistemului de panouri fotovoltaice. De asemenea, solicitanţii trebuie să prezinte documentele necesare pentru înscriere aşa cum se regăsesc în Ghidul de finanţare disponibil pe site-ul AFM, la secţiunea aferentă programului. Tot de pe 26 august, lista cu instalatorii aprobaţi în cadrul programului a fost publicată pe site-ul AFM, iar cei validaţi în cadrul proiectului Casa Verde au semnat contractele de participare în perioada 2-6 septembrie.

Iată care sînt cheltuielile eligibile în program

Cele cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, avînd ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; materiale conexiuni; structura de montaj a sistemului; modul de comunicaţie; contor inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice şi care permite colectarea şi transmiterea datelor relevante de la distanţă, în format electronic; tablou electric curent continuu/curent alternativ. 2. Cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice. 3. TVA aferentă cheltuielilor eligibile. Sînt considerate eligibile numai cele efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă încheiat între beneficiarul final şi AFM. Înscrierea solicitantului persoană fizică se va face la unul dintre instalatorii validaţi, care au încheiat contract de participare cu AFM, în limita fondurilor alocate regiunii în care se află imobilul pe care se implementează proiectul. Înscrierea solicitantului la instalatorul validat se face prin prezentarea documentelor solicitate prin Ghidul de finanţare acestuia. Dacă actele sînt conforme cu cerinţele din ghid, iar solicitantul îndeplineşte criteriile, instalatorul rezervă suma solicitată, care se scade din valoarea alocată regiunii din care face parte solicitantul. În ceea ce priveşte aprobarea finanţării, AFM analizează actele depuse de solicitant în momentul înscrierii şi introduse de instalator în aplicaţia informatică şi publică pe site-ul propriu listele cu persoanele fizice aprobate. În 90 de zile de la data publicării rezultatelor, persoana fizică aprobată, prin instalatorul ales, are obligaţia să comunice la AFM avizul tehnic de racordare (ATR). Urmează ca implementarea proiectului să se realizeze în termen de 8 luni de la semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, perioadă în care beneficiarul depune la instalatorul validat certificatul de racordare şi încheie cu acesta toate formalităţile privind recepţia sistemului de panouri fotovoltaice, emiterea facturii şi plata contribuţiei proprii. Monitorizarea finanţării acordate în cadrul programului, a investiţiilor realizate, precum şi a respectării condiţiilor prevăzute în ghid se face de către AFM pe o perioadă de 6 ani de la data obţinerii de către beneficiarul final a certificatului de racordare.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

 1. Varga Iosif

  24 septembrie 2019 at 6:12 PM

  Voi, de la Monitorul, habar n-aveți ce publicați. Preluați texte din alte surse pentru a vă umple ziarul!. Programul ăsta de rahat a fost amânat de câteva ori și acum este suspendat din 10 sept. 2019, ora 16,30. Măi PSD-iștilor, nu mai mințiți populația degeaba. Măcar deschideați și voi siteul AFM-ului să vedeți ce scrie acolo.

  • Cezar Filip

   25 septembrie 2019 at 10:24 AM

   Programul a fost suspendat din motive de posibilă fraudă. Nu înţelegem de unde aţi concluzionat că nu ar fi debutat, atît timp cît e logic că un lucru trebuie să înceapă pentru a putea fi suspendat. Cît priveşte partea cu PSD-ul, sînteţi într-o gravă eroare. Daţi o simplă căutare pe site şi număraţi doar cîte articole critice am publicat la adresa reprezentanţilor acestei formaţiuni politice. La pachet cu PNL, USR sau alţii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending