Contactează-ne

Actualitate

S-a cam întors iarna prin Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ registrul meteo s-a schimbat dramatic ■ la munte a nins şi a viscolit ■ meteorologii anunţă valori termice în creştere ■ la finele săptămînii ne putem aştepta la 20 de grade ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi în aceeaşi notă s-au păstrat condiţiile meteorologice în ultima lună a sezonului. La început de Florar, perioadele calde au alternat cu vreme deosebit de rece.

Frig a fost şi ieri, 7 mai 2020, iar la munte pare că s-a întors iarna. Pe Ceahlău precipitaţiile s-au transformat rapid din ploaie în ninsoare. Nu au fost prea multă zăpadă pentru că meteorologii au măsurat un centimetru de nea la staţia de pe Ceahlău – Toaca pe 6 mai, iar pe 7 mai erau 2 centimetri de nea.

Problema a fost vîntul care a viscolit zăpada şi şi a scăzut foarte mult vizibilitatea. „A nins de la 1.200 de metri în sus dar nu este prea multă zăpadă, mai mult a viscolit şi dacă ninge cîţiva centimetri şi bate vîntul se aduna şi jumătate de metru.

Sînt cam patru grade în Durău şi -1,5 grade pe munte, însă ce s-a întîmplat acum nu este ceva neobişnuit, au fost ani cînd la acest moment era strat consistent de zăpadă. Pare neobişnuit pentru că a fost o iarnă blîndă şi lipsită de zăpadă, atîta tot, în rest nu este nici o noutate.

De regulă zăpada de pe Ceahlău dispare la sfîrşit de mai, început de iunie, altfel spus e ceva obişnuit. Nici zăpada de acum nu va ţine mult, e vorba de un episod“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamomt Neamţ.

Frig a fost şi în restul teritoriului şi ieri, 7 mai, la ora 8 termometrele indicau -3 grade Celsius pe Ceahlău, iar în Piatra Neamţ şi Roman erau valori termice de 5 grade. Pare că de azi, 8 mai, scăpăm de precipitaţii şi se face mai cald, iar pe fondul unui cer variabil se vor înregistra 15 grade.

Şi peste noapte va fi cer degajat şi o minimă de 7 grade. Şi mai bine va fi sîmbătă, 9 mai, cînd soarele saltă mercurul din termometre pînă la 18 grade. Nu sînt schimbări în registrul termic nocturn şi rămînem cu minima de 7 grade. Se încălzeşte de la o zi la alta şi foarte bune vor fi condiţiile meteo duminică, 10 mai, iar la finele primei decade a lui Florar de vom bucura de soare şi valori termice diurne de 21 de grade.

Din acest motiv şi noaptea va fi mai blîndă cu temperaturi de 9 grade. Cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de luni, 11 mai cînd la Piatra Neamţ se anunţă o maximă de 22 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa pe cel nocturn şi minima saltă la 13 grade.

O zi mai caldă şi una mai rece, pentru că marţi, 12 mai, valorile termice scad cu cîteva grade bune şi chiar dacă va fi soare nu vor fi mai mult de 18 grade. Deprecierea se simpte şi după lăsarea întunericului şi minima coboară la 6 grade.

Ziua de miercuri 13 mai nu aduce nici un fel de schimbare, va fi soare, cel mult 18 grade peste zi şi cam 6 grade după lăsarea întunericului. Soare va fi şi joi, 14 mai, cînd va fi o maximă diurnă de 17 grade şi o minimă nocturnă de 7 grade. Se încăzeşte rapid şi la mijlocul lui Florar, vineri 15 mai, se anunţă 22 de grade.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending