Contactează-ne

Prima pagină

Rumegatul la români

Știre publicată în urmă cu

în data de

Hai să dăm mână cu mână,/ Cu COVID-ul dimpreună! Aşa-i scris în cartea sorţii: unora le-o fi mai bine. Noi… o să ne plângem morţii.

Altădată, aş fi zis că, nimic nou sub soare, românul nu şi-a pierdut simţul umorului.

Acum, n-am de ales. Încornoratul al 19-lea nu afectează numai plămânii şi pâinea cea de toate zilele a oamenilor, ci şi zonele de spiritualitate. Mai ales când căile pe care circulă sunt pavate cu bune intenţii. Ca şi iadul. Nu, nu sunt vorbe de clacă, ci susţinute de fapte „fragrante“ (cum spunea, nu demult, un al treilea om în stat) care nu pot fi contrazise.

Bravo, domnului preşedinte! L-a pus cu botul pe labe pe tătaru’ de Neluţu. Prea şi-o luase-n… coarne. De când lumea şi pământul sau, mai corect, de când au apărut bovideele printre vieţuitoare, se ştie că nu e bine să-ţi dai drumul la muget înainte de a fi rumegat (fie şi un pic) cum trebuie. Cum să bagi în aceeaşi iesle toată suflarea bovină şi să-i pui între coarne morţii din catastrofa de la Piatra Neamţ? Nici poveste, mai rămân pe dinafară câteva, mai albe ca neaua.

I-a spus-o de la obraz: „O afirmaţie un pic nerumegată. Nu toţi suntem de vină. Sunt de vină cei care au fost la guvernare (evident, nu se numără printre ei, D-sa nu a guvernat), cei care au fost la conducere (idem, D-sa nu a condus), cei care gestionează în judeţe spitalele judeţene şi care (…) au guvernat mai mult în ultimii 30 de ani, şi au permis ajungerea sistemului de sănătate în această stare. Mă refer, desigur (evident), la marele PSD. Ăsta este vinovatul moral. Vinovatul tehnic (….), va fi găsit de anchetatori“. Cu siguranţă, sunt aceiaşi care au lucrat dosarele Giuleşti şi Colectiv; pentru certitudine, era bine să-i antreneze şi pe cei care au… descâlcit dosarele revoluţiei, mineriadelor, flotei şi puzderia de după ele. Bine a făcut. A pus punctul pe i, adică pe PSD. PeSeDe! Păcat că, luat de val, a uitat să amintească de toxicitatea lui. Se mai iartă, oameni suntem.

Numai că… nu ştiu cum să zic, ca să nu tac, mai că i-aş da dreptate domnului ministru. Pentru morţii de la Neamţ, toţi, dar absolut toţi suntem vinovaţi. Fără osebire. Unii cu fărâma, alţii cu puhoiul sau cu muntele. Vina e, mai ales, a celor mulţi. Că n-au pus mâna pe ciomag şi nu i-au gonit pe toţi îmbuibaţii şi nemernicii care au pus mâna pe osia carului (ca să fiu în ton cu rumegatul enunţat de domnul preşedinte), pe avuţia şi pe legile statului, pe toţi ticăloşii şcoliţi cu diplome false, eliberate (culmea !) de intelectualii rasaţi dar avizi după bogăţie.

Din păcate, trăiesc cu sentimentul că lucrurile au scăpat (cu totul şi iremediabil) de sub control şi dacă (semnul întrebării nu-i deloc neavenit) se mai mişcă ceva, este doar din inerţie, din rămăşiţele a ceea ce a fost cândva. Trăim din soluţii pripite (pardon, „nerumegate“), ne aflăm în starea de carantină (şi ea condimentată cu „a fi“, pentru unii sau „a nu fi“, pentru alţii, că doar n-o să ne împiedicăm în procente), ba şi pe buza decretării stării de urgenţă. Numai că o păstrăm cu sfinţenie pentru ziua de 7 decembrie (ora 0,00), ca nu cumva să punem în pericol parlamentarele care ne vor aduce majoritatea absolută. Cu ce preţ ? Nu mai contează.

Am văzut că guvernul a recurs la conducerea militară pentru DSP Sibiu. N-ar fi rău s-o generalizeze. Numai un regim militarizat ne-ar mai oferi o speranţă. Deşi nici armata nu mai e ce-a fost odată. Prea multă deşănţare şi lipsă de respect pentru lege, prea multă domnie a bunului plac, prea multe fărădelegi rămase nepedepsite. Nu ne reuşeşte nimic, ţinem ca orbul de bâtă de primul sau ultimul loc, de ocară, în statisticile UE, trăim de azi pe mâine şi din ce în ce mai prost, am distrus tot ce am clădit ani şi ani de zile, industrie nu mai avem, importăm usturoi din Venezuela şi cartofi din Egipt, nu prea avem pe ce pune mâna, şi o întindem la alţii după ajutor, ca ultimii nemernici şi neisprăviţi, fără să ne putem desprinde de angoasele prezentului şi ale viitorului.

Îmi fac datoria să nu trec sub tăcere o realitate care funcţionează şi care este tripleta 112 – SMURD – UPU. Admir onestitatea jurnalistului Chioţea, tată de copil accidentat care n-a tunat şi fulgerat că salvarea a venit după 26 de minute de aşteptare cumplită, fiindcă a înţeles perfect că singura maşină disponibilă venea de la Otopeni. Şi şi-a făcut datoria.

Mai trebuie subliniat, în toată această degringoladă, perfectă în desfăşurarea ei, devotamentul şi abnegaţia celor care nu-şi precupeţesc nici sănătatea şi nici viaţa, îngrijindu-se de semenii lor. Nenorocirea de la Piatra Neamţ se poate petrece în orice moment şi oriunde în ţară. Numai Dumnezeu ne apără de necaz.

De zeci de ani nu s-a construit nimic nou, nu s-au înlocuit sau revizuit instalaţii, echipamente, toate mari consumatoare de energie. Totul rămâne la mâna improvizaţiilor, a minimei rezistenţe şi, mai ales, a deciziilor lăsate la discreţia unor nechemaţi, necalificaţi şi dezinteresaţi decât de osânza proprie. Umblăm după vaccinurile altora, dar ignorăm cu condamnabilă indiferenţă posibilele vaccinuri româneşti, posibil superioare altora şi mai departe… lătrăm cât sunt ziulica şi noaptea de lungi.

Nu mă poate condamna nimeni pentru amarul şi adânca dezamăgire pe care le încerc când aud că vatra pe care am slujit-o cu credinţă vreme de jumătate din viaţă, şi care, fără nici o grăunţă de infatuare, nu era un motiv de hulă sau dispreţ, capătă, nu fără justificare, atributul de „Spital al morţii“. Am sentimentul că toate generaţiile care au pus umărul la prestigiul medicinei nemţene, au trăit în zadar.

Departe de mine gândul, Doamne fereşte, că am fost nişte îngeri cu stea în frunte şi nemaipomeniţi în fapte. Dar ne-am mulţumit cu puţin, nu am aşteptat să ne spună alţii ce şi cum să facem, am învăţat de la alţi şi de la noi, am încercat să lăsăm după noi profesionişti mai buni şi mai devotaţi decât noi şi, lucru mai puţin obişnuit, am gândit la viitor şi am acţionat pentru perenitate şi continuitate.

Din nefericire, nu se întrevede nimic bun, perspectivele rămân aceleaşi. Toată lumea, în afară de noi, învaţă, ia aminte din propria experienţă sau a altora şi încearcă să facă faţă catastrofei COVID, fără egal în istoria omenirii.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

  1. V.Vasile

    19 noiembrie 2020 at 8:59 AM

    Foarte bun articolul , respectul meu Dle doctor !

  2. Grădinaru Neculai

    20 noiembrie 2020 at 8:53 AM

    Felicitări pentru articol, domnule doctor Virgil Răzeșu. Dumnezeu să vă dea sănătate și viață lungă. Stimă și respect.Dumnezeu să vă binecuvânteze.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Patru hectare donate pentru un spital municipal în Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ donaţia este făcută de Altex România ■ terenul este în vecinătatea Sălii Polivalente ■ “nu pot și nu vreau să rămân indiferent la tragedia ce a lovit în luna noiembrie a anului trecut orașul căruia îi datorez atâtea”, a declarat Dan Ostahie ■

Altex România, cel mai mare retailer electro-IT din România, şi-a exprimat recent intenţia de dona Primăriei Piatra Neamţ un teren în suprafaţă de 4 hectare, în vecinătatea Sălii Polivalente, pentru construirea unui spital municipal.

“De la începutul pandemiei, Grupul Altex a făcut donații importante către sistemul sanitar, IGSU și Inspectoratul General al Poliției Române. Cel mai mare retailer electro-IT din România a utilat cu monitoare și ventilatoare paturi de terapie intensivă la spitalele din țară, a donat lanterne, telefoane și laptopuri pentru polițiștii români, milioane de măști pentru personalul medical și echipajele SMURD, echipamente IT pentru unitățile suport Bucureștii Noi și Cluj, a donat Direcției de Sănătate Publică București dispozitive electronice de aproape 30.000 euro și a dotat integral cu aparatură de ultimă generație secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Piatra-Neamț, afectată de incendiul din 14 noiembrie 2020.

Recent, Grupul ALTEX a comunicat autorităților locale din Piatra-Neamț dorința de a dona acestora, în scopul edificării unui nou spital, o suprafață de 4 hectare pe care o deține în Municipiul Piatra Neamț pe Strada Mihai Viteazul, în vecinătatea Sălii Polivalente”, se pune în comunicatul de presă emis de reprezentanţii firmei. Patronul Altex şi-a motivat gestul prin aceea că s-a născut şi s-a format în Piatra Neamţ şi se simte dator să nu rămână indiferent la tragedia de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean.

„Grupul ALTEX a fost și este un pilon al societății românești. M-am născut și m-am format în Piatra-Neamț, aici am urmat școala și liceul. Nu pot și nu vreau să rămân indiferent la tragedia ce a lovit în luna noiembrie a anului trecut orașul căruia îi datorez atâtea”, a declarat Dan Ostahie, CEO Altex.

Altex s-a implicat și continuă să se implice activ în sprijinirea sistemului medical din România. Alături de Fundația Altex, retailer-ul derulează campania „împreună pentru România. Salvăm vieți” prin intermediul căreia, până la acest moment, a fost donată aparatura necesară pentru secțiile de terapie intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș” din București, dar și de la Spitalul Clinic Colentina.

„Încă de la începutul mandatului mi-am propus ca principal obiectiv construirea unui spital municipal la Piatra-Neamț. Motivele care îl fac atât de important sunt evidente și cred că toată lumea este de acord cu necesitatea lui. Parteneriatul cu Altex Româniare prezintă primul pas în acest sens, poate cel mai important, pentru că Municipiul Piatra-Neamț nu deține o suprafață atât de mare de teren, de care este nevoie pentru o investiție de asemenea amploare. Donația Grupului Altex este piatra de temelie a acestui proiect și îi mulțumesc domnului Dan Ostahie, și am convingerea că nu greșesc dacă o fac și în numele întregii comunități, pentru acest  gest  extraordinar” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Citește știrea

Actualitate

Scandalul sexual de la liceu, ce se spune în postări:” Căţea în călduri, handicapată curvă”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un profesor de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“ i-ar fi făcut avansuri sexuale unei eleve de la seral ■ „Credeam că trimiţi o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul“, se arată într-o postare ■ după ce eleva l-a reclamat conducerii, cadrul didactic a insultat-o, spunându-i: „căţea în călduri“, „handicapată curvă“ şi „jigodie ordinară“ ■

O anchetă a fost dispusă de conducerea Inspectoratului Şcolar Neamţ după ce convorbirile dintre o elevă de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“ din Piatra Neamţ şi un profesor, care au conotaţie sexuală, au apărut în spaţiul public.

Respectivele discuţii de pe o reţea de socializare au avut loc spre sfârşitul anului trecut, dar nu în timpul orelor, eleva de la seral, care are 21 de ani, susţinând că profesorul de matematică i-ar fi făcut avansuri sexuale.

„Am aflat despre această neplăcută situaţie şi am le-an spus să procedeze conform regulamentului şcolar. Va fi constituită o comisie de cercetare disciplinară, care va putea dispune sancţiuni în acest caz. La rândul meu voi anunţa Ministerul Educaţiei“, a declarat profesorul Mihai Obreja, inspector general şcolar în Neamţ.

La un moment dat, exasperată de insistenţele profesorului, eleva a prezentat conducerii unităţii de învăţământ conţinutul convorbirilor din mediul virtual, cel vizat a fost sfătuit să înceteze, dar nu s-a luat nicio măsură, considerându-se că era vorba despre dialoguri între două persoane adulte, care nu s-au petrecut în incinta şcolii şi nici la cursuri.

Numai că, după ce respectivului cadru didactic i s-a atras atenţia cu privire la comportamentul său, el s-a dezlănţuit la adresa celei care-l „pârâse“, insultând-o grobian pe Facebook. Acest caz a fost detaliat într-un articol documentat de jurnaliştii de la Rise Project, care au intrat în posesia convorbirilor dintre profesor şi cea care-i era elevă.

„Credeam că trimiţi o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul“, „I-ar înfrumuseţa zilele unui om trecut de 45 de ani“, scria profesorul, care îi sugera tinerei că nu va avea probleme la acel obiect de studiu: „La mate nu am pus niciodată 2 şi 3 la elevele frumoase. Cel puţin nota 6, întotdeauna“. Ziariştii de la Rise Project mai arată că eleva l-a reclamat şi a cerut să fie mutată la alt liceu, dar cel incriminat, după ce a fost chemat să dea explicaţii conducerii unităţii, a trecut la „represalii“, jignind-o, tot pe Facebook: „căţea în călduri“, „handicapată curvă“, „jigodie ordinară“.

Ulterior, pentru aceste invective a avut şi o scuză penibilă: „Era o oră târzie şi am tras singur două damigene de vin (…) deci eram în timpul liber când pot agăţa câte curve vreau“, dar a ţinut să precizeze că nu prea poate fi tras la răspundere, pentru că este cineva: „Sunt strănepot de judecător, frate de grefier, iubitul unei persoane din justiţie, frate de poliţistă“.

În toată această poveste, până astăzi, nu a fost depusă nicio plângere penală. „Deocamdată, în acest caz, nu a fost depusă nici o reclamaţie, însă orice persoană care se consideră lezată are dreptul de a depune plângere penală în termen de 90 de zile. În ce priveşte sesizarea din oficiu, în această situaţie nu se impune deoarece este vorba de o persoană majoră“, a declarat Georgiana Moşu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Înainte ca Inspectoratul Şcolar Neamţ să dispună o anchetă la liceu, conducerea unităţii considera că că nu se poate implica pentru că era vorba despre persoane adulte, cerându-le ambilor protagonişti să nu mai discute, de văzut fiind ce se va stabili în urma noilor verificări ale cazului. Eleva, care este căsătorită, a intrat anul trecut în concediu de maternitate după care a decis să reia cursurile liceale întrerupte din cauza unor probleme personale, astfel că s-a înscris la Secţia de mecanică a Liceului „Dimitrie Leonida“.

Citește știrea

Trending