Contactează-ne

Prima pagină

Rumegatul la români

Știre publicată în urmă cu

în data de

Hai să dăm mână cu mână,/ Cu COVID-ul dimpreună! Aşa-i scris în cartea sorţii: unora le-o fi mai bine. Noi… o să ne plângem morţii.

Altădată, aş fi zis că, nimic nou sub soare, românul nu şi-a pierdut simţul umorului.

Acum, n-am de ales. Încornoratul al 19-lea nu afectează numai plămânii şi pâinea cea de toate zilele a oamenilor, ci şi zonele de spiritualitate. Mai ales când căile pe care circulă sunt pavate cu bune intenţii. Ca şi iadul. Nu, nu sunt vorbe de clacă, ci susţinute de fapte „fragrante“ (cum spunea, nu demult, un al treilea om în stat) care nu pot fi contrazise.

Bravo, domnului preşedinte! L-a pus cu botul pe labe pe tătaru’ de Neluţu. Prea şi-o luase-n… coarne. De când lumea şi pământul sau, mai corect, de când au apărut bovideele printre vieţuitoare, se ştie că nu e bine să-ţi dai drumul la muget înainte de a fi rumegat (fie şi un pic) cum trebuie. Cum să bagi în aceeaşi iesle toată suflarea bovină şi să-i pui între coarne morţii din catastrofa de la Piatra Neamţ? Nici poveste, mai rămân pe dinafară câteva, mai albe ca neaua.

I-a spus-o de la obraz: „O afirmaţie un pic nerumegată. Nu toţi suntem de vină. Sunt de vină cei care au fost la guvernare (evident, nu se numără printre ei, D-sa nu a guvernat), cei care au fost la conducere (idem, D-sa nu a condus), cei care gestionează în judeţe spitalele judeţene şi care (…) au guvernat mai mult în ultimii 30 de ani, şi au permis ajungerea sistemului de sănătate în această stare. Mă refer, desigur (evident), la marele PSD. Ăsta este vinovatul moral. Vinovatul tehnic (….), va fi găsit de anchetatori“. Cu siguranţă, sunt aceiaşi care au lucrat dosarele Giuleşti şi Colectiv; pentru certitudine, era bine să-i antreneze şi pe cei care au… descâlcit dosarele revoluţiei, mineriadelor, flotei şi puzderia de după ele. Bine a făcut. A pus punctul pe i, adică pe PSD. PeSeDe! Păcat că, luat de val, a uitat să amintească de toxicitatea lui. Se mai iartă, oameni suntem.

Numai că… nu ştiu cum să zic, ca să nu tac, mai că i-aş da dreptate domnului ministru. Pentru morţii de la Neamţ, toţi, dar absolut toţi suntem vinovaţi. Fără osebire. Unii cu fărâma, alţii cu puhoiul sau cu muntele. Vina e, mai ales, a celor mulţi. Că n-au pus mâna pe ciomag şi nu i-au gonit pe toţi îmbuibaţii şi nemernicii care au pus mâna pe osia carului (ca să fiu în ton cu rumegatul enunţat de domnul preşedinte), pe avuţia şi pe legile statului, pe toţi ticăloşii şcoliţi cu diplome false, eliberate (culmea !) de intelectualii rasaţi dar avizi după bogăţie.

Din păcate, trăiesc cu sentimentul că lucrurile au scăpat (cu totul şi iremediabil) de sub control şi dacă (semnul întrebării nu-i deloc neavenit) se mai mişcă ceva, este doar din inerţie, din rămăşiţele a ceea ce a fost cândva. Trăim din soluţii pripite (pardon, „nerumegate“), ne aflăm în starea de carantină (şi ea condimentată cu „a fi“, pentru unii sau „a nu fi“, pentru alţii, că doar n-o să ne împiedicăm în procente), ba şi pe buza decretării stării de urgenţă. Numai că o păstrăm cu sfinţenie pentru ziua de 7 decembrie (ora 0,00), ca nu cumva să punem în pericol parlamentarele care ne vor aduce majoritatea absolută. Cu ce preţ ? Nu mai contează.

Am văzut că guvernul a recurs la conducerea militară pentru DSP Sibiu. N-ar fi rău s-o generalizeze. Numai un regim militarizat ne-ar mai oferi o speranţă. Deşi nici armata nu mai e ce-a fost odată. Prea multă deşănţare şi lipsă de respect pentru lege, prea multă domnie a bunului plac, prea multe fărădelegi rămase nepedepsite. Nu ne reuşeşte nimic, ţinem ca orbul de bâtă de primul sau ultimul loc, de ocară, în statisticile UE, trăim de azi pe mâine şi din ce în ce mai prost, am distrus tot ce am clădit ani şi ani de zile, industrie nu mai avem, importăm usturoi din Venezuela şi cartofi din Egipt, nu prea avem pe ce pune mâna, şi o întindem la alţii după ajutor, ca ultimii nemernici şi neisprăviţi, fără să ne putem desprinde de angoasele prezentului şi ale viitorului.

Îmi fac datoria să nu trec sub tăcere o realitate care funcţionează şi care este tripleta 112 – SMURD – UPU. Admir onestitatea jurnalistului Chioţea, tată de copil accidentat care n-a tunat şi fulgerat că salvarea a venit după 26 de minute de aşteptare cumplită, fiindcă a înţeles perfect că singura maşină disponibilă venea de la Otopeni. Şi şi-a făcut datoria.

Mai trebuie subliniat, în toată această degringoladă, perfectă în desfăşurarea ei, devotamentul şi abnegaţia celor care nu-şi precupeţesc nici sănătatea şi nici viaţa, îngrijindu-se de semenii lor. Nenorocirea de la Piatra Neamţ se poate petrece în orice moment şi oriunde în ţară. Numai Dumnezeu ne apără de necaz.

De zeci de ani nu s-a construit nimic nou, nu s-au înlocuit sau revizuit instalaţii, echipamente, toate mari consumatoare de energie. Totul rămâne la mâna improvizaţiilor, a minimei rezistenţe şi, mai ales, a deciziilor lăsate la discreţia unor nechemaţi, necalificaţi şi dezinteresaţi decât de osânza proprie. Umblăm după vaccinurile altora, dar ignorăm cu condamnabilă indiferenţă posibilele vaccinuri româneşti, posibil superioare altora şi mai departe… lătrăm cât sunt ziulica şi noaptea de lungi.

Nu mă poate condamna nimeni pentru amarul şi adânca dezamăgire pe care le încerc când aud că vatra pe care am slujit-o cu credinţă vreme de jumătate din viaţă, şi care, fără nici o grăunţă de infatuare, nu era un motiv de hulă sau dispreţ, capătă, nu fără justificare, atributul de „Spital al morţii“. Am sentimentul că toate generaţiile care au pus umărul la prestigiul medicinei nemţene, au trăit în zadar.

Departe de mine gândul, Doamne fereşte, că am fost nişte îngeri cu stea în frunte şi nemaipomeniţi în fapte. Dar ne-am mulţumit cu puţin, nu am aşteptat să ne spună alţii ce şi cum să facem, am învăţat de la alţi şi de la noi, am încercat să lăsăm după noi profesionişti mai buni şi mai devotaţi decât noi şi, lucru mai puţin obişnuit, am gândit la viitor şi am acţionat pentru perenitate şi continuitate.

Din nefericire, nu se întrevede nimic bun, perspectivele rămân aceleaşi. Toată lumea, în afară de noi, învaţă, ia aminte din propria experienţă sau a altora şi încearcă să facă faţă catastrofei COVID, fără egal în istoria omenirii.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

  1. V.Vasile

    19 noiembrie 2020 at 8:59 AM

    Foarte bun articolul , respectul meu Dle doctor !

  2. Grădinaru Neculai

    20 noiembrie 2020 at 8:53 AM

    Felicitări pentru articol, domnule doctor Virgil Răzeșu. Dumnezeu să vă dea sănătate și viață lungă. Stimă și respect.Dumnezeu să vă binecuvânteze.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Acuze de corupţie la Ocolul Silvic Pipirig

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au avut loc nouă percheziţii, iar opt persoane, între care doi funcţionari publici, au ajuns la audieri ■ sînt acuze de corupţie, fals şi infracţiuni silvice ■ la descinderi au participat poliţişti din alte şapte judeţe şi jandarmi ■

Localitatea Pipirig, dar nu numai, a vuit în zorii zilei de joi, 13 mai, după ce Ocolul Silvic Pipirig, dar şi locuinţele unor salariaţi, au fost luate cu asalt de forţele de ordine. Au avut loc mai multe percheziţii pentru acuze de corupţie, fals şi infracţiuni silvice.

În total, au fost nouă descinderi imobiliare, din care una la ocolul silvic menţionat, iar la plecare, anchetatorii au luat cu ei, pentru audieri, opt persoane, între care şi doi funcţionari publici.

Toţi au fost duşi în faţa procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, care instrumentează acest dosar. Poliţiştii anticorupţie nemţeni nu au lucrat singuri la caz, iar la descinderi au participat colegi din alte şapte judeţe din ţară.

„Astăzi, 13 mai 2021, poliţişti anticorupţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ, cu sprijinul altor şapte servicii judeţene anticorupţie, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, pun în executare nouă mandate de percheziţie, dintre care unul la sediul unei instituţii publice, precum şi opt mandate de aducere emise pe numele a doi suspecţi (funcţionari publici) şi alte şase persoane fără calitate specială“, conform unui comunicat al Serviciului Judeţean Anticorupţie Neamţ.

Pe 13 mai au demarat cercetările faţă de cei opt suspecţi pentru săvîrşirea unor infracţiuni prevăzute de Codul Silvic, infracţiuni de corupţie şi de fals. Cercetările au continuat la sediul unităţii de parchet pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a tuturor persoanelor implicate.

Suportul de specialitate în cauză a fost asigurat de Direcţia de Operaţiuni Speciale – Brigada de Operaţiuni Speciale Suceava. La efectuarea percheziţiilor au mai participat cadrele Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Hoţ prins în flagrant de un preot

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul a vrut să jefuiască o casă parohială din Roman ■ pentru fapta sa a fost arestat preventiv ■

Un bărbat de 43 de ani, din Maramureş, venit cu gînduri necurate prin judeţul nostru, a fost prins în flagrant de un preot, în timp ce încerca să jefuiască casa parohială a victimei din Roman. Imediat după incident, preotul a solicitat sprijinul poliţiştilor, care l-au încătuşat pe cel în cauză.

Oamenii legii din cadrul Poliţiei municipiului Roman l-au identificat şi reţinut pe bărbatul din judeţul Maramureş, bănuit că ar fi încercat să sustragă bunuri din casa parohială.

„La data de 10 mai a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi de către un bărbat de 44 de ani, cu privire la faptul că a surprins o persoană necunoscută care a pătruns într-o casă parohială din Roman“, a anunţat poliţia Neamţ. Imediat, echipajul de poliţie s-a deplasat la faţa locului, fiind identificat un bărbat de 43 de ani, din Maramureş.

Din investigaţiile efectuate de anchetatori, s-a stabilit că, prin forţarea unui ferestre, cel în cauză ar fi pătruns în incinta casei parohiale, moment în care ar fi provocat mai multe zgomote, fiind depistat în flagrant de persoana vătămată.

În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, fiind bănuit de comiterea infracţiunii de tentativă de furt calificat. În cursul aceleiaşi zile, acesta a fost prezentat în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Ulterior a fost dus la instanţă, iar la finele deliberărilor, judecătorii au decis privarea de libertate pentru 30 de zile. „Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Roman în dosarul de urmărire penală nr. 1262/P/2021 şi, în consecinţă: În temeiul art. 223 alin. 2 teza a II – a Cod de procedură penală şi art. 225, 226 Cod procedură penală dispune arestarea preventivă a inculpatului Bişoc Marcel, sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de tentativă la furt calificat, faptă prev. şi ped. de articolul 32 alin. (1) C.p., rap. la art. 228 alin. (1) – 229 alin. (1), lit. b) si d) şi alin. (2) lit. b) C. pen., cu aplicarea art. 41 alin. (1) şi art. 43 alin. (5) din Codul penal, pentru o perioadă de 30 de zile, începînd cu data de 11 mai 2021 şi pînă la data de 09 iunie 2021“, conform instanţei.

Decizia Judecătoriei Roman nu este definitivă şi poate fi atacată la Tribunalul Neamţ, însă la pronunţare inculpatul nu a uzat de beneficiul legii şi nu a contestat cătuşele.

Citește știrea

Actualitate

În dosarul unui medic şantajat, primul termen

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul este acuzat de şantaj şi distrugere pentru că a incendiat un cabinet de medicină dentară şi a provocat o pagubă de 50.000 de lei ■ ulterior i-a cerut medicului 8.000 de lei sau o scrisoare în care să-şi ceară scuze ■

La Judecătoria Piatra Neamţ începe săptămîna viitoare procesul un şantaj, al cărui victimă a fost un medic. Totul a avut loc la Podoleni, iar pietreanul Vasile Cireaşă, în vîrstă de 42 de ani, a fost acuzat de săvîrşirea infracţiunilor de şantaj şi distrugere prin incendiere.

Procesul a trecut de procedura de Cameră preliminară, iar prima înfăţişare a fost stabilită pe 19 mai. Cel în culpă a fost pus sub acuzare după ce a incendiat cabinetul de medicină dentară al victimei, un imobil din Podoleni şi a provocat o pagubă estimată la 50.000 de lei.

Mai apoi, pietreanul a trecut la şantaj şi i-ar fi cerut victimei suma de 8.000 de lei. În cazul în care medicul nu ar fi avut banii necesari, avea posibilitatea să redacteze o scrisoare prin care să-şi ceară scuze. La mijloc ar fi vorba de o poveste de natură neprecizată, oficialii limitîndu-se să spună că şantajul nu are legătură cu activitatea prefesională a stomatologului.

Totul a devenit public în după amiaza de 8 februarie 2021, cînd un comunicat al Poliţiei Neamţ anunţa faptul că oamenii legii au documentat activitatea infracţională a unui bărbat de 42 de ani, din Piatra Neamţ, bănuit de comiterea infracţiunilor de distrugere şi şantaj. La data de 5 februarie 2021, poliţiştii au pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, fiind descoperite mai multe bunuri cu valoare probatorie în cauză.

Din investigaţiile efectuate a reieşit faptul că, în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie 2021, bărbatul ar fi incendiat mai multe bunuri din interiorul unui cabinet medical din Podoleni, provocînd un prejudiciu estimat la aproximativ 50.000 de lei. De asemenea, în perioada 12 ianuarie – 1 februarie 2021, acesta ar fi pretins de la persoana vătămată diferite sume de bani, pentru a nu dezvălui anumite informaţii pe care le deţine despre aceasta. Solicitările au fost făcute prin mesaje telefonice.

„Din datele anchetei nu s-a stabilit în mod concret care au fost motivele, dar se pare că nu ar avea legătură cu activitatea profesională a persoanei vătămate“, a declarat procurorul Mihai Ovidiu Tanasă, purtător de cuvînt al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ.

Pe 7 februarie, suspectul a fost reţinut 24 de ore, pentru săvîrşirea infracţiunilor de distrugere şi şantaj, iar pe 8 februarie acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Ulterior inculpatul a contestat la Tribunalul Neamţ privarea de libertate, dar nu a avut succes.

După o vreme arestul preventiv a fost înlocuit cu arestul la domiciliu, iar de pe 12 aprilie 2021 inculpatul a fost plasat sub control judiciar avînd de respectat o serie întreagă de obligaţii pentru a-şi păstra libertatea limitată. Rămîne de văzut ce vor stabili judecătorii pietreni la finele procesului.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending