Contactează-ne

Prima pagină

Rumegatul la români

Știre publicată în urmă cu

în data de

Hai să dăm mână cu mână,/ Cu COVID-ul dimpreună! Aşa-i scris în cartea sorţii: unora le-o fi mai bine. Noi… o să ne plângem morţii.

Altădată, aş fi zis că, nimic nou sub soare, românul nu şi-a pierdut simţul umorului.

Acum, n-am de ales. Încornoratul al 19-lea nu afectează numai plămânii şi pâinea cea de toate zilele a oamenilor, ci şi zonele de spiritualitate. Mai ales când căile pe care circulă sunt pavate cu bune intenţii. Ca şi iadul. Nu, nu sunt vorbe de clacă, ci susţinute de fapte „fragrante“ (cum spunea, nu demult, un al treilea om în stat) care nu pot fi contrazise.

Bravo, domnului preşedinte! L-a pus cu botul pe labe pe tătaru’ de Neluţu. Prea şi-o luase-n… coarne. De când lumea şi pământul sau, mai corect, de când au apărut bovideele printre vieţuitoare, se ştie că nu e bine să-ţi dai drumul la muget înainte de a fi rumegat (fie şi un pic) cum trebuie. Cum să bagi în aceeaşi iesle toată suflarea bovină şi să-i pui între coarne morţii din catastrofa de la Piatra Neamţ? Nici poveste, mai rămân pe dinafară câteva, mai albe ca neaua.

I-a spus-o de la obraz: „O afirmaţie un pic nerumegată. Nu toţi suntem de vină. Sunt de vină cei care au fost la guvernare (evident, nu se numără printre ei, D-sa nu a guvernat), cei care au fost la conducere (idem, D-sa nu a condus), cei care gestionează în judeţe spitalele judeţene şi care (…) au guvernat mai mult în ultimii 30 de ani, şi au permis ajungerea sistemului de sănătate în această stare. Mă refer, desigur (evident), la marele PSD. Ăsta este vinovatul moral. Vinovatul tehnic (….), va fi găsit de anchetatori“. Cu siguranţă, sunt aceiaşi care au lucrat dosarele Giuleşti şi Colectiv; pentru certitudine, era bine să-i antreneze şi pe cei care au… descâlcit dosarele revoluţiei, mineriadelor, flotei şi puzderia de după ele. Bine a făcut. A pus punctul pe i, adică pe PSD. PeSeDe! Păcat că, luat de val, a uitat să amintească de toxicitatea lui. Se mai iartă, oameni suntem.

Numai că… nu ştiu cum să zic, ca să nu tac, mai că i-aş da dreptate domnului ministru. Pentru morţii de la Neamţ, toţi, dar absolut toţi suntem vinovaţi. Fără osebire. Unii cu fărâma, alţii cu puhoiul sau cu muntele. Vina e, mai ales, a celor mulţi. Că n-au pus mâna pe ciomag şi nu i-au gonit pe toţi îmbuibaţii şi nemernicii care au pus mâna pe osia carului (ca să fiu în ton cu rumegatul enunţat de domnul preşedinte), pe avuţia şi pe legile statului, pe toţi ticăloşii şcoliţi cu diplome false, eliberate (culmea !) de intelectualii rasaţi dar avizi după bogăţie.

Din păcate, trăiesc cu sentimentul că lucrurile au scăpat (cu totul şi iremediabil) de sub control şi dacă (semnul întrebării nu-i deloc neavenit) se mai mişcă ceva, este doar din inerţie, din rămăşiţele a ceea ce a fost cândva. Trăim din soluţii pripite (pardon, „nerumegate“), ne aflăm în starea de carantină (şi ea condimentată cu „a fi“, pentru unii sau „a nu fi“, pentru alţii, că doar n-o să ne împiedicăm în procente), ba şi pe buza decretării stării de urgenţă. Numai că o păstrăm cu sfinţenie pentru ziua de 7 decembrie (ora 0,00), ca nu cumva să punem în pericol parlamentarele care ne vor aduce majoritatea absolută. Cu ce preţ ? Nu mai contează.

Am văzut că guvernul a recurs la conducerea militară pentru DSP Sibiu. N-ar fi rău s-o generalizeze. Numai un regim militarizat ne-ar mai oferi o speranţă. Deşi nici armata nu mai e ce-a fost odată. Prea multă deşănţare şi lipsă de respect pentru lege, prea multă domnie a bunului plac, prea multe fărădelegi rămase nepedepsite. Nu ne reuşeşte nimic, ţinem ca orbul de bâtă de primul sau ultimul loc, de ocară, în statisticile UE, trăim de azi pe mâine şi din ce în ce mai prost, am distrus tot ce am clădit ani şi ani de zile, industrie nu mai avem, importăm usturoi din Venezuela şi cartofi din Egipt, nu prea avem pe ce pune mâna, şi o întindem la alţii după ajutor, ca ultimii nemernici şi neisprăviţi, fără să ne putem desprinde de angoasele prezentului şi ale viitorului.

Îmi fac datoria să nu trec sub tăcere o realitate care funcţionează şi care este tripleta 112 – SMURD – UPU. Admir onestitatea jurnalistului Chioţea, tată de copil accidentat care n-a tunat şi fulgerat că salvarea a venit după 26 de minute de aşteptare cumplită, fiindcă a înţeles perfect că singura maşină disponibilă venea de la Otopeni. Şi şi-a făcut datoria.

Mai trebuie subliniat, în toată această degringoladă, perfectă în desfăşurarea ei, devotamentul şi abnegaţia celor care nu-şi precupeţesc nici sănătatea şi nici viaţa, îngrijindu-se de semenii lor. Nenorocirea de la Piatra Neamţ se poate petrece în orice moment şi oriunde în ţară. Numai Dumnezeu ne apără de necaz.

De zeci de ani nu s-a construit nimic nou, nu s-au înlocuit sau revizuit instalaţii, echipamente, toate mari consumatoare de energie. Totul rămâne la mâna improvizaţiilor, a minimei rezistenţe şi, mai ales, a deciziilor lăsate la discreţia unor nechemaţi, necalificaţi şi dezinteresaţi decât de osânza proprie. Umblăm după vaccinurile altora, dar ignorăm cu condamnabilă indiferenţă posibilele vaccinuri româneşti, posibil superioare altora şi mai departe… lătrăm cât sunt ziulica şi noaptea de lungi.

Nu mă poate condamna nimeni pentru amarul şi adânca dezamăgire pe care le încerc când aud că vatra pe care am slujit-o cu credinţă vreme de jumătate din viaţă, şi care, fără nici o grăunţă de infatuare, nu era un motiv de hulă sau dispreţ, capătă, nu fără justificare, atributul de „Spital al morţii“. Am sentimentul că toate generaţiile care au pus umărul la prestigiul medicinei nemţene, au trăit în zadar.

Departe de mine gândul, Doamne fereşte, că am fost nişte îngeri cu stea în frunte şi nemaipomeniţi în fapte. Dar ne-am mulţumit cu puţin, nu am aşteptat să ne spună alţii ce şi cum să facem, am învăţat de la alţi şi de la noi, am încercat să lăsăm după noi profesionişti mai buni şi mai devotaţi decât noi şi, lucru mai puţin obişnuit, am gândit la viitor şi am acţionat pentru perenitate şi continuitate.

Din nefericire, nu se întrevede nimic bun, perspectivele rămân aceleaşi. Toată lumea, în afară de noi, învaţă, ia aminte din propria experienţă sau a altora şi încearcă să facă faţă catastrofei COVID, fără egal în istoria omenirii.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

  1. V.Vasile

    19 noiembrie 2020 at 8:59 AM

    Foarte bun articolul , respectul meu Dle doctor !

  2. Grădinaru Neculai

    20 noiembrie 2020 at 8:53 AM

    Felicitări pentru articol, domnule doctor Virgil Răzeșu. Dumnezeu să vă dea sănătate și viață lungă. Stimă și respect.Dumnezeu să vă binecuvânteze.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Maşini furate, permise false şi percheziţii DNA

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 67 de descinderi au avut loc la nouă instituţii publice, sediile unor firme şi persoane fizice ■ ancheta a pornit de la Suceava ■ este vorba de maşini înmatriculate ilegal şi permise de conducere obţinute tot ilegal ■ acestea din urmă ar fi „costat“ între 5.000 şi 7.000 de euro ■

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, au descins, pe 26 noiembrie, la mai multe instituţii publice, dar nu numai, din cîteva judeţe, inclusiv Neamţ. În cauză sînt acuze de săvîrşire a unor infracţiuni de corupţie, dar şi spălare de bani sau constituire a unui grup infracţional organizat. Faptele ar fi avut loc în perioada 2018 – 2020.

„Sînt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sînt instituţii publice, restul reprezentînd domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi“, conform DNA.

Se pare că ar fi vorba de permise de conducere obţinute ilegal, precum şi de înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme furate din ţări ale UE. Din aceste motive instituţiile publice vizate de anchetă ar fi serviciile de Permise şi Înmatriculări, dar şi RAR. Poliţia Română a anunţat că au fost puse în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie.

„Printre suspecţi sînt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor şi înmatriculare a vehiculelor. Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunînd toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încît acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis“, anunţa Monica Dajbog, purtătorul de cuvînt al MAI.

Neoficial, se pare că în timpul percheziţiilor, anchetatorii ar fi găsit la suspecţi sume impresionante, circa un milion de euro. Banii era ţinuţi în seifuri, pereţi, ligheane sau găleţi. Se pare că în Neamţ ancheta ar fi avut loc la RAR.

Citește știrea

Actualitate

Poliţişti nemţeni pe urmele contrabandiştilor suceveni

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au avut loc 28 de percheziţii după ce o grupare ar fi introdus în ţară 11.000.000 de ţigarete ■ paguba în dauna statului ar fi de 1,6 milioane de euro ■

Poliţiştii nemţeni au participat la o acţiune de amploare a procurorilor DIICOT, care au căutat în Suceava ţigări de contrabandă.

Acţiunea a avut loc pe 26 noiembrie 2020, cînd au avut loc un număr de 28 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţului vecin, într-o cauză vizînd destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvîrşirea infracţiunilor de contrabandă în formă agravantă şi complicitate la contrabandă.

În cauză, s-a reţinut faptul că, pe raza judeţului Suceava, s-a constituit şi a acţionat o grupare infracţională specializată în comiterea infracţiunii de contrabandă calificată, grupare care în perioada 2019 – 2020, ar fi introdus în mod ilegal pe teritoriul României aproximativ 11.000.000 de ţigarete provenite din contrabandă, ulterior marfa ilicită fiind comercializată pe piaţa internă.

Introducerea ţigărilor în România s- a realizat prin trecerea acestora peste „frontiera verde” cu Republica Ucraina, prin locuri stabilite anterior, situate pe raza judeţului Suceava. Infractorii ar fi beneficiat de sprijinul unor poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brodina, cooptaţi în activitatea infracţională de către membrii grupării.

Aceştia ar fi avut rolul de a le furniza liderilor grupării informaţii cu privire la dispunerea patrulelor pe sectoarele de frontieră şi la intervalele orare în care sînt executate misiunile pe fiecare segment de frontieră în parte, eliberînd astfel culoarele de graniţă pretabile pentru introducerea în ţară şi preluarea ţigaretelor de contrabandă. „Prin activitatea infracţionala derulată de membrii acestei grupări infracţionale, s-a cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului în sumă totală de aproximativ 1.600.000 de euro, reprezentînd accizele şi tva“, conform unui comunicat al DIICOT.

Un număr de 18 persoane au fost aduse la audieri. Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Suceava, Neamţ, Bacău, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, al specialiştilor Direcţiei Generale a Vămilor, dar şi al poliţiştilor de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava.

Citește știrea

Actualitate

DNA, percheziţii în Neamţ. Sunt cercetate infracţiuni de corupţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe 26 noiembrie sunt efectuate percheziţii în Bucureşti şi cinci judeţe, printre care şi Neamţ ■ sunt trei dosare ce vizează infracţiuni de corupţie, spălarea banilor şi constituire de grup infracţional ■

DNA efectuează, joi, 26 noiembrie, percheziţii în Bucureşti şi cinci judeţene, printre care şi Neamţ, în trei dosare în care sunt cercetate fapte de corupţie, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat.

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări în trei cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție, de spălare a banilor și de constituire a unui grup infracţional organizat, presupus săvârşite în perioada 2018-2020. În cursul zilei de 26 noiembrie 2020, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 67 de locații situate pe raza municipiului București și a județelor: Suceava, Bistrița – Năsăud, Botoșani, Neamț și Bacău, din care nouă sunt instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și a Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, este comunicatul oficial.

 

Vom reveni.

Citește știrea

Trending