Contactează-ne

Actualitate

21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ovidiu Ștefeligă: O pădure în nord...

■ Guvernul a aprobat astăzi hotărârea de guvern prin care cumpără 4000 hectare de pădure la Grințieș ■

La 2 octombrie a.c., Guvernul României a adoptat o hotărâre privind alocarea a 104,32 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în vederea achiziționării a 4.013,971 hectare de teren forestier în județul Neamț. Achiziția este considerată strategică pentru extinderea fondului forestier public, iar diferența de preț și taxele aferente vor fi acoperite din fondurile proprii ale Romsilva.

Terenurile, situate în comuna Grințieș și Ceahlău, sunt deținute de Eric Ioan Sturdza și au fost oferite spre vânzare prin Societatea Profesională Equity, notar public Guțiu Simona. Conform Ziarului Atitudinea, Comisia de evaluare a Gărzii Forestiere Suceava a stabilit o valoare totală de 104,315 milioane lei, echivalent cu 21,008 milioane euro, la un curs de 4,9655 lei/euro, în iulie 2024.

Statul român, având drept de preempțiune conform Codului Silvic, a considerat oferta avantajoasă. Achiziția va adăuga cele 4.000 de hectare la cele 161.085 hectare deja administrate de Direcția Silvică Neamț.

În contextul interesului pentru terenurile forestiere din România, potrivit Profit.ro, o subsidiară locală a concernului danez agro-forestier Ingleby, controlat de familia miliardarului de origine suedeză Hans Rausing, care deținea deja în România 3 ferme agricole și 3 exploatații forestiere, cu o suprafață totală de aproape 20.000 de hectare, a finalizat recent o tranzacție pentru achiziția a circa 1.000 de hectare de pădure în județul Buzău. Vânzătorul era Buzau Skovdistrikt A/S, înregistrată în Danemarca. Unul dintre acționarii acesteia este o altă companie daneză, cu profil financiar – Niwa Holding A/S, scrie Profit.ro.

Înainte de finalizarea tranzacției, negocierile privind prețul terenurilor s-au purtat în intervalul de 3.500 – 4.000 euro/hectar.

Cumpărarea pădurii de la Grințies este un pas cu atât mai remarcabil, cu cât statul român a făcut puține și anemice eforturi în a recupera pădurea aflată în vânzare în diverse locuri din țară. ”Pădurea este o investiție care, în timp, se amortizează și aduce profit. Pentru un stat reprezintă, ca și pentru o bancă, acoperirea în aur, așa cum era cu ceva timp în urmă” a afirmat un expert.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending