Contactează-ne

Actualitate

Romii în Norvegia, motiv de călătorie pentru oficialii români

Știre publicată în urmă cu

în data de

”Satul Olimpic” din Roman, imagine a sărăciei indiscriminate

■ viceprimarul Romanului, Radu Samson, a participat în Norvegia  la un schimb de experiență pe tema incluziunii romilor ■ el a făcut parte dintr-o delegație de 30 de reprezentanți ai Fondului Român pentru Dezvoltare Socială, ai Agenției Naționale pentru Romi, din zone care ”au exportat” mulți etnici romi în țara nordică ■

Viceprimarul municipiului Roman, Radu Samson, a participat în perioada 6-10 noiembrie,  la un schimb de experiență româno-norvegian, pe tema incluziunii romilor, în calitate de membru al unei delegații de 30 de reprezentanți ai Fondului Român pentru Dezvoltare Socială, Agenției Naționale pentru Romi și ai autorităților locale românești din zone care ”au exportat” mulți etnici romi în țara nordică.

”Municipiul Roman se regăsește pe o listă a autorităților norvegiene cu localități <<sursă>> de imigranți romi. Din acest motiv, în perioada 6-10 noiembrie am participat la un schimb de experiență româno – norvegian pe tema incluziunii romilor. Am făcut parte dintr-o delegație de peste 30 de reprezentanți de la Fondul Român pentru Dezvoltare Socială, Agenția Națională pentru Romi și diferite autorități locale românești din zone cu mulți emigranți de etnie romă care trăiesc în Norvegia.  În zilele petrecute în Norvegia am vizitat mai multe centre de asistență pentru imigranți, am aflat cum sunt integrați aceștia în piața muncii din Norvegia chiar și atunci când nu au studii sau au unele minimale, am aflat cum emigranților romi, din toată Europa nu doar din România, le este respectată identitatea culturală ca tuturor cetățenilor europeni și am dezbătut cu toții despre soluții pentru îmbunătățirea incluziunii romilor”, a consemnat pe pagina oficială de Facebook edilul șef adjunct al Romanului. Acesta precizează și despre întâlnirea pe care a avut-o cu E.S. Cristian Bădescu, Ambasadorul României în Norvegia, dar și despre contactele pe care le-a stabilit cu membrii echipei Fondului Român pentru Dezvoltare Socială, cu  Iulian Paraschiv, ministru secretar de stat și președinte al Agenției Naționale pentru Romi, cu primari, viceprimari, funcționari din instituții și lideri de comunități rome, din mai multe județe din România.

Viceprimarul Radu Samson a reușit în urma unei asemenea experiențe de execepție să tragă și câteva concluzii personale: ” Sărăcia este o problemă a tuturor, indiferent de etnie, nu doar a comunităților rome, maghiare, tătare etc., iar eradicarea sărăciei ROMÂNILOR necesită mai multă preocupare din partea autorităților locale; incluziunea și integrarea romilor înseamnă acces egal și nediscriminat la servicii publice și viață instituțională, străzi, utilități și civilizație în zonele populate majoritar de romi, nu <<ajutor social>>, cumpărare de voturi, iar apoi segregarea copiilor romi în școli sau excluderea adulților romi la interviuri de angajare; cu respectarea culturii fiecăruia, indiferent de etnie; suntem cu toții români, egali atât în obligații cât și în drepturi. Romii din România, o comunitate tânără, ca medie de vârstă, dar mare ca număr este, și poate fi și mai mult, o resursă pentru România”, punctează Radu Samson.

De menționat faptul că în conformitate cu datele preliminare ale Recensământului populației din 2022, în județul Neamț s-au declarat ca fiind etnici romi un număr de 5761 persoane, din cei 454.203 cetățeni recenzați.

După un asemenea schimb de experiență și prilej de voiaj pentru oficiali, rămâne întrebarea: cum influențează asta în bine viața de zi cu zi a etnicilor romi, în marea lor majoritate săraci lipiți pământului, discriminați, trăind în veritabile ghetouri, de genul ”Satului Olimpic” la Roman?

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending