Contactează-ne

Actualitate

Romașcanii comentează pe tema monotoniei din urbea natală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ subiectul unei postări pe Facebook este lipsa infrastructurii în domeniul cultural ■ fără cinematograf, cu discoteci și cluburi închise, Romanul este considerat un oraș îmbătrânit ■

Iulian Iulian a adus în dezbatere publică, pe Facebook, o problemă de larg interes cetățenesc, care frământă nu doar generația tânără, ci și pe cea adultă. E vorba de modul în care edilii romașcani asigură petrecerea timpului liber, într-un oraș pe care generația tânără îl apreciază a fi rămas în urmă din punct de vedere al infrastructurii culturale, dar și a organizării de evenimente.

„Am și eu o întrebare, pe care o au toți tinerii de vârsta mea, ce au ales să rămână acasă, în acest oraș «fantomă», unde m-am născut și am crescut”. Tânărul se întreabă de ce edilii nu fac, mai nimic, pentru generația lor, care nu are nici cinematograf, nici discoteci, nici prea multe săli de spectacole, unde să se poată organiza concerte, care în ultimul timp se rezumă doar la cele oferite de administrație de sărbători.

„La ora 22 se închide tot. Apă nu, facultăți nu, întreprinderile mari au fost închise, până și acel bâlci anual a fost desființat… ne simțim bătrâni la cei mai frumoși ani, care nu mai vin niciodată”, spune tânărul romașcan. În discuție intervine jurnalistul Alex Nistor, care amintește faptul că înainte de a se închide, cinematograful Unirea era aproape gol la proiecțiile de film, lucru care s-ar întâmpla și acum. El susține că pentru a vedea un film lumea se deplasează la Bacău. Cât despre cluburile din Roman, acestea s-au închis, rând pe rând, din cauza nerentabilității lor. Cât despre tineri, cu sau fără cinematografe și cluburi și locuri în care să se distreze, ei tot vor pleca din oraș, spune Alex Nistor.

„Mare parte din deciziile astea, legate de viața socială a orașului, sunt politice, luate de niște oameni complet depășiți de realitatea anului 2023, pentru că totul se măsoară în voturi. Tinerii nu aduc voturi, nu se implică în politică, nu îi interesează. Subcultura nu merge, mână în mână, cu o viață socială ofertantă. Să vedeți cum va fi orașul ăsta peste vreo 15 ani, o să îi plângeți de milă. Acum încă e bine… Iar cei care au prins cluburile Inter, Save, Freedom, Grafitti, Black Wolf, Tempus, Hera, Atlas se pot considera niște romașcani norocoși”, susține jurnalistul.

Există și opinii potrivit cărora nici în state civilizate, precum Danemarca, nu se asigură din bani publici organizarea de spectacole, ccare trebuie să fie afaceri private. Sorin Stanciu apreciază că de la Revoluție și până în zilele noastre autoritățile nu au făcut mare lucru și s-au rezumat doar la „afacerea panseluțe”. Alte intervenții ale internauților se rezumă la calculele costurilor de întreținere a unor astfel de lăcașuri: cinematogarfe, cluburi, casă de cultură, ce au nevoie de fonduri pentru salarii, utilități, plata artiștilor, etc.

Loredan Șuhan, unul din întreprinzătorii care s-aimplicat în organizarea de evenimente culturale la Clubul Black Wolf din Pietonal, închis de anul trecut, a rămas doar cu Casa Veche, unde de-a lungul timpului a adus formații renumite, în special de muzică rock. Același întreprinzător a organizat până nu demult și concursuri de talente locale (Vocea Romanului), pentru a încuraja educația, pentru o muzică de calitate. „Nimic nu se face în orașul acesta…Și când se face, nu vine lumea!”, susține întreprinzătorul.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending