Actualitate
Romașcani prezenți la Conferința Internațională ”Latinitate,Romanitate, Românitate”

■ Conferința Științifică Internațională, aflată la a VII-a ediție s-a organizat în perioada 2-4 noiembrie la Chișinău ■ manifestarea a fost desfășurată de Universitatea de Stat Moldova din capitala țării vecine, Univesitatea de Stat din Suceava și cea din Oradea ■ la manifestare au fost invitați și senatorul Liviu Brătescu (din Roman) și pr.dr.Florin Țuscanu ■
Timp de trei zile, în perioada 2-4 noiembrie Universitatea de Stat din Republica Moldova (USM) a găzduit Conferința Științifică Internațională ,,Latinitate, Romanitate, Românitate”, aflată deja la cea de a VII-a ediție, desfășurată cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României.
Într-un context geo-politic complicat atât în Europa de Est, legat de intențiile expansioniste ale Rusiei lui Putin, care la 24 februarie 2022 a invadat Ucraina, declanșând războiul de la granițele României și Republicii Moldova, unioniștii din țările ”surori” continuă să vorbească apăsat despre realitățile istorice legate de latinitatea și românitatea populației trăitoare în Basarabia, legată prin tradiții ancestrale de Țara Mamă. Manifestarea de la Chișinău a fost un prilej pentru valorificarea cunoștințelor, parteneriatelor și activităților între oamenii domeniului istoric.
În deschiderea manifestării științifice au luat cuvântul personalități de pe ambele maluri ale Prutului: Rectorul USM, Igor Șarov, Secretarul de Stat DRRM, Adrian Dupu, Secretarul de Stat al MEC, Valentina Olaru, Senatorul Liviu Brătescu, cercetător științific, Prorectorul Universității din Oradea, Sorin Șipoș, Prorectorul Universității din Suceava, Ștefan Purici.
Ulterior, sesiunile de comunicări au reunit membrii comunității academice, profesori, cât și studenți. Comunicările ștințifice s-au desfășurat în 3 secțiuni diferite, abordând diverse tematici și perspective. Cu ocazia acestei conferințe, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău s-a vernisat expoziția ,,Arta Cămășii cu Altiță”, punând în evidență valorile tradiționale românești în spațiul universal.
Senatorul Brătescu a consemnat faptul că ”Acest simpozion a devenit o platformă academică, ce promovează istoria și cultura moștenirii istorice a spațiului românesc în contextul general european.În continuarea programului de lucru, în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României, am avut o întâlnire cu Ministrul Educatiei și Cercetării din Republica Moldova, domnul Dan Perciun, în cadrul căreia am discutat despre noi forme de colaborare dintre România și Republica Moldova si despre alte inițiative care pot contribui la dezvoltarea și consolidarea relațiilor noastre. În cadrul vizitei la Chișinău am efectuat și o vizită de lucru la Muzeul Național de Istorie a Moldovei”, a spus senatorul. Liviu Brătescu este cercetător ștințific la Institutul ”A.D.Xenopol” din Iași.
Și părintele cărturar dr.Florin Țuscanu a salutat manifestarea de la Chișinău, subliniiind că Republica Moldova are nevoie mai mult ca oricând de solidaritatea ”țării mamă” pentru a se apropia de valorile occidentale.

-
Actualitate2 zile,
De ce mai sărbătorim Ziua Națională?
-
Actualitateo săptămână,
La psiholog venim doar ”de bună voie și nesiliți de nimeni”
-
Prima pagină2 zile,
Frizerul cu tricolorul în suflet. „Noi nu apreciem noțiunea de patriotism decât la zile festive. Foarte mulți nici nu știu ce înseamnă să fii român”
-
Prima paginăo săptămână,
Sindicaliștii de la APIA amenință cu proteste de amploare la București și Bruxelles
-
Actualitate7 zile,
Sătenii din Nemțișor se tem de efectele instalării antenei 5G
-
Actualitate4 zile,
Un proiect Erasmus pentru viitori asistenți medicali
-
Actualitate4 zile,
Ziua Naţională a României, manifestare organizată în parteneriat de Liceul de Arte Victor Brauner şi Colegiul Naţional de Informatică
-
Actualitate6 zile,
Și totuși se fac angajări la stat