Contactează-ne

Actualitate

România, sub Zodia Sparanghelului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Joi 9 aprilie, în plină Stare de urgenţă, am fost martorii unui episod de teatru absurd, menit să ne şocheze o dată în plus, după şocul Covid – 19. Pe aeroportul din Cluj, circa 2000 de români s-au înghesuit umăr la umăr, o zi întreagă, pentru a se îmbarca în 13 avioane, în regim de charter, cu destinaţia Germania.

Măsura suspendării zborurilor către Germania, stabilită prin Ordonanţă militară, expirase cu o zi înainte, pe 8 aprilie. Germania, care nici pe departe nu este un paradis în ce priveşte prezenţa coronavirusului, se dovedeşte că şi-a deschis porţile, pentru a primi lucrători din România.

Să nu creadă cineva că porţile deschise ale Germaniei asigură locuri de muncă românilor, pentru activităţi de specialitate deosebită. Germanii au nevoie de mână de lucru pentru recoltarea sparanghelului, ceea ce este sub demnitatea lor.

A doua zi, vineri 10 aprilie, aeroporturile din Iaşi, Bucureşti, Sibiu, sau de aiurea au fost luate cu asalt de români, cu aceeaşi destinaţie, Germania. Dacă nouă, românilor, rămaşi acasă, ni se cere Declaraţie pe proprie răspundere şi pentru a duce gunoiul la tomberon, ajungi să te întrebi, ca prostul, pe ce căi şi pentru ce motive au fost lăsaţi mii de români să parcurgă sute de kilometri, pentru a ajunge neîntrebaţi de nimeni la aeroporturi.

Asaltul românilor la îmbarcări nu poate fi explicat decât ca o dovadă a solidarităţii lor cu problema germanilor, de a nu rămâne cu sparanghelul nerecoltat. Dar şi ca dovadă a grijii faţă de românii rămaşi acasă, care riscă să nu găsească sparanghel din import pe piaţă, pentru masa de Paşti.

Rămâne să constatăm, la sfârşitul sezonului de recoltare a sparanghelului german, dacă România trebuie să fie pregătită pentru un nou vârf de coronavirus de import. Am avut coronavirus de China, de Italia, de Spania, ne lipsea cel de Germania. Joi, 9 aprilie, a fost ziua în care noua stea a politicii româneşti, europarlamentarul Rareş Bogdan, ajuns la Bruxelles din spuma mării, a lansat briliantul slogan: „Mi se rupe de sparanghelul german. Este exclusiv treaba lor, nu a românilor“.

Sloganul a fost plin de contagiune, mai tare ca coronavirusul. Mult mai convingător decât sloganul nostru, cel de toate zilele, cu „Staţi în casă!“. Contagiaţi de Rareş Bogdan, românilor de acasă a început să li se rupă şi lor de sparanghelul nemţesc. Trebuie să ţinem seama de mesajul lui Rareş, că prea insistă să credem că nu s-a descoperit încă vreun domeniu, în care acesta să nu-şi dea cu părerea.

Totuşi, trebuie să fim de acord cu Rareş Bogdan, pentru că urmează exodul românilor spre Italia, spre Spania, având şi aceste meleaguri sparanghel de cultivat. Guvernul României, recte premierul Orban, a declarat că „România nu va restricţiona circulaţia muncitorilor români în străinătate pentru activităţi sezoniere în agricultură“. Astfel, Ludovic Orban speră ca România să rămână conectată la circuitul european al sparanghelului.

Are şi Guvernul Orban habarnişti de marcă

Starea de urgenţă ,decretată de Klaus Iohannis în 16 martie, a restricţionat mobilitatea românilor, până la un prag greu suportabil, dar dictat de gravitatea crizei medicale. Această gravitate a impus suspendarea curselor aeriene dinspre şi spre ţările afectate de COVID-19.

Tuturor românilor, împrăştiaţi prin lume, Klaus Iohannis le-a recomandat, ca din patriotism să nu vină acasă de Paşti. Pentru că de Paşti, nu vom avea nici noi voie să mergem la biserică. Stă şi el acasă. Ludovic Orban, în compensaţie, a permis românilor să meargă în Germania, să sărbătorească Paştele la bisericile de acolo.

Joi, 9 aprilie, sub efectul Cluj, unii de prin Guvernul Orban se mirau, ca tuta în târg, că cine a permis românilor să ia cu asalt aeroportul şi cine a permis decolarea avioanelor spre Germania. Atât amatorism poate fi găsit doar la primarul din comuna suceveană Pătrăuţi.

Cu toate că această comună este în carantină, primarul le-a dat doritorilor de Germania, adeverinţă prin care confirma că aceştia nu sunt în carantină. Aşa şi cu Guvernul Orban, care nu s-a sinchisit de epidemie şi a dat dezlegare la exodul spre Germania, fără minimum de prevederi privind procedura.

Despre scandalul cu aeroportul Cluj, guvernul a găsit acarul Păun, în persoana managerului aeroportului. Mai mult, premierul Orban s-a dat cocoş ameninţând că „se va face o anchetă fără milă“. Ancheta nu începe însă cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode, care nu a fost capabil să anticipeze ce urmează odată cu expirarea suspendării transportului aerian către Germania, Italia, Spania.

Lucian Bode nu a anticipat ce se va întâmpla în aeroporturi, când aceasta era la mintea cocoşului. Pe Bode nu-l atinge nimeni cu o floare. Acesta, senin, după cazul Cluj, a scăpat porumbelul, declarând că „s-a ajuns în situaţia în care instituţiile statului român nu s-au implicat“.

De parcă ministerul Transporturilor, pe care îl conduce, era o covrigărie, nu era una din instituţiile statului care trebuia să se implice. Acest Bode Lucian nu are nicio pregătire specifică domeniului transporturilor, care să-l recomande să conducă un astfel de minister, mai ales în această perioadă. Dar rezistă.

Candid, acesta a sugerat că ar fi nevoie de o nouă Ordonanţă militară, care să stabilească că „instituţiile statului român să aibă controlul pe tot ce înseamnă programarea acestor zboruri“ . Zise Franţ a treia zi după Scriptură.

Guvernul Orban asigură sezonieri pentru agricultura altor ţări, nu a României

Se tot motivează că românii pleacă în lume, deoarece statul român nu le oferă nicio speranţă de a avea un loc de muncă. Aceasta în condiţiile în care statistica relevă un deficit major de forţă de muncă în România.

Experţii avertizează că România va traversa o gravă criză alimentară, atât din cauza secetei, cât şi din cauza lipsei mâinii de lucru în agricultură. Guvernul Orban se declară surprins, că numai în zilele trecute au fost exportate 700 de mii de tone de grâu. Nu se întrevede nici un program de chivernisire a rezervelor statului de hrană, nici de refacere a sistemelor de irigaţii sau de relansare a agriculturii româneşti.

În schimb, românii sunt încurajaţi să plece din ţară, pentru relansarea altor agriculturi. Premierul Orban speră ca măcar 90.000 de români să ia drumul bejeniei, în perioada imediat următoare. Ei pleacă, coronavirusul rămâne.

Actualitate

Închisoare şi daune de 6,7 miliarde vechi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul s-a urcat băut la volan şi a intrat într-o maşină în care era un cuplu ce urma să se căsătorească ■ tînărul a murit, iar femeia a fost grav rănită ■ şoferul vinovat a fost condamnat la închisoare cu executare ■ judecătorii au acordat daune de 675.000 lei ■

Un grav accident de circulaţie, soldat cu un mort şi un rănit, după ce un şofer s-a urcat băut la volan, a fost aspru pedepsit de judecători.

Şoferul vinovat, Dragoş Vasile Moroşanu, de 38 de ani, la data faptei consilier local în Vînători Neamţ şi patron al pensiunii Branişte, a fost găsit vinovat de săvîrşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice.

Pentru prima dintre fapte magistraţii din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ au aplicat o pedeapsă de 3 ani de detenţie, sancţiunea pentru a doua faptă a fost de 6 luni de închisoare, iar pentru ultima s-a aplicat o condamnare de un an.

Pedepsele au fost contopite şi a rezultat o sancţiune de 3 ani şi 6 luni de închisoare, pentru care s-a dispus executarea în regim de detenţie.

„Constată că infracţiunile deduse judecăţii sînt concurente şi, în temeiul art. 38 alin. 1 – art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 6 luni, reprezentînd o treime din totalul celorlalte două pedepse cu închisoarea, stabilite în cauză, urmînd ca inculpatul Moroşanu Dragoş-Vasile să execute, în regim de detenţie, pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani şi 6 (sase) luni închisoare“, conform instanţei.

Pe parte civilă au fost acordate daune substanţiale, atît către familia tînărului ucis în accident, cît şi pentru viitoarea lui soţie care a fost grav rănită. Acesteia i-au fost acordaţi bani pentru suferinţele pricinuite atît de leziunile produse, cît şi de pierderea logodnicului.

În total, celor 8 părţi civile le-au fost acordate despăgubiri morale şi materiale care însumează 675.000 lei, la care se mai adaugă cheltuieli judiciare ce depăşesc 22.000 lei. De menţionat este faptul că daunele, dar şi o parte din cheltuielile judiciare trebuie suportate de firma la care inculpatul era asigurat în momentul producerii tragediei.

Atît Moroşanu, cît şi unele din părţile civile au contestat decizia instanţei de fond, urmînd ca o hotărîre definitivă să dea magistraţii de la Curtea de Apel Bacău. Tragedia a avut loc în noaptea de 11/12 august 2018, pe şoseaua DN 15, care leagă Piatra Neamţ de Roman.

Două maşini s-au tamponat frontal, aproape de limita satului Turtureşti, comuna Girov, unul dintre şoferi stingîndu-se pe loc, aparent nevinovat. Din ancheta preliminară a poliţiştilor, acesta conducea se întorcea cu maşina de la muncă cînd a fost lovit, în plin, de un autoturism care venea, cu viteză, din sens opus.

Conform purtătorului de cuvînt al Poliţiei Neamţ de la acel moment, Robert Costan, din cercetările efectuate de oamenii legii la faţa locului, s-a stabilit faptul că un bărbat de 36 de ani, din Vînători Neamţ, care conducea un autoturism pe DN 15 (dinspre Girov spre Piatra-Neamţ), a pătruns pe contrasens unde a intrat în coliziune (impact frontal) cu un alt autoturism care circula din sens opus, condus de un tînăr de 27 de ani din comuna Ştefan cel Mare.

În urma impactului a rezultat decesul tînărului de 27 de ani, rănirea şoferului de 36 de ani şi a unei pasagere de 19 ani, din Ştefan cel Mare, pasageră în maşina condusă de şoferul de 27 de ani. Poliţiştii au deschis atunci un dosar penal cu acuze de săvîrşire a infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

În urma impactului extrem de violent (în autoturismul condus de şoferul care a produs accidentul, acul kilometrajului s-a oprit la peste 140 km/oră), ambele autoturisme au fost proiectate în afara carosabilului. Maşina care mergea cu viteză a intrat în şanţ, iar celălalt autoturism pe un teren agricol. După ce au reuşit să scoată toate cele trei victime dintre fiare, cadrele medicale le-au preluat pe două dintre ele (pe şoferul vitezoman şi pe tînăra din cealaltă maşină).

Din păcate, tînarul care o însoţea era în stop cardio-respirator. A fost resuscitat aproximativ 45 de minute dar, din păcate, medicii nu au mai putut face nimic pentru el. Fata a fost şi ea grav rănită şi şi-a piardut splina. Mai trebuie spus că în noaptea fatidică, tînărul de 27 de ani venea spre casa, din municipiul Piatra-Neamţ, unde se angajase la o benzinărie.

Pe locul din dreapta era viitoarea lui soţie. Autorul accidentului a scăpat doar cu picioarele rupte, iar analizele au evidenţiat că era băut în momentul producerii accidentului fatal, ceea ce a dus la cea de-a treia acuză din procesul penal, şi care, cel mai probabil, a cîntărit mult în aplicarea pedepsei închisorii cu executare.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 13 cazuri noi. Naţional – 565 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este 0,64 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost raportate 38 de decese ■

Până pe 16 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.071.899 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.025.145 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 565 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 102 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 29.523 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 15.05.2021 (10:00) – 16.05.2021 (10:00) au fost raportate 38 de decese (22 bărbați și 16 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Harghita, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui și Vrancea.

Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 50-59 de ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

36 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 2 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 4.904. Dintre acestea, 777 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.644.702  teste RT-PCR și 1.033.521 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 12.957 de teste RT-PCR (4.733 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.224 la cerere) și 5.792 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 13.903 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.294 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 40.259 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 98 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 590 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 15 mai, 1.703 sancțiuni contravenționale, în valoare de 414.200 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 6 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.536 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.542 în Italia, 16.778 în Spania, 195 în Marea Britanie, 127 în Franța, 3.124 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia,  141 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 58 în Elveția, 4 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 13 în Cipru, 4 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 14 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 5 în Singapore, 5 în Tunisia, 8 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Croația, Finlanda și Polonia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 190 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia, unul în Iran și unul în Polonia, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

 

 

Citește știrea

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Trending