Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

România s-a suparat pe Consiliul Europei

Știre publicată în urmă cu

în data de

• raportul Marty a fost adoptat de APCE miercuri, cu un vot zdrobitor în defavoarea tarii noastre si a Poloniei • documentul întocmit de Dick Marty acuza cele doua state ca ar fi gazduit închisori secrete ale CIA pe teritoriul lor • parlamentarii români delegati la APCE anunta ca nu vor mai participa la activitati pîna nu vine Dick Marty în România •

România s-a suparat pe Consiliul Europei. De fapt, pe Adunarea parlamentara a acestui for european. Motivul unic îl constituie raportul Marty, care acuza tara noastra si Polonia ca ar fi gazduit centre de detentie secrete gestionate de CIA pe teritoriul lor, document care a fost adoptat miercuri de APCE. Parlamentarii din delegatia României la APCE dau o replica furibunda la adoptarea raportului Marty. Printr-o declaratie oficiala, ei reitereaza faptul ca tara noastra n-a avut închisori secrete americane, apreciaza ca nefundamentata si tendentioasa abordarea raportorului elvetian, îsi exprima consternarea fata de refuzul acestuia de a veni în România sa se documenteze, subliniaza ca adoptarea raportului Marty aduce grave prejudicii de imagine României si „anunta ca nu va mai participa la activitatile APCE pîna cînd raportorul nu va veni personal în România sa verifice asa-zisele informatii si probe secrete pe baza carora tara noastra este incriminata ca ar fi gazduit centre de detentie secrete. Raportul Marty a fost adoptat miercuri de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei cu un vot covîrsitor de 122 de voturi pentru, 30 împotriva si 6 abtineri. Documentul elaborat de senatorul elvetian Dick Marty acuza România si Polonia ca, în perioada 2003-2005, ar fi gazduit pe teritoriul lor centre de detentie secrete ale CIA, fiind astfel complicii Statelor Unite la transferul ilegal de detinuti suspectati de terorism. În dezbaterile APCE, Dick Marty a condamnat „zidul tacerii“ ridicat în jurul subiectului „închisorile CIA“ de catre guvernele europene, ca raspuns la acuzatiile de complicitate cu serviciile secrete americane. „Secretul de stat este inacceptabil cînd se încalca drepturile omului“, a declarat Dick Marty, citat de Reuters. „Ne-am lovit de un zid al tacerii din partea guvernelor europene“, a adaugat senatorul elvetian în dezbaterea raportului prin care acuza tara noastra ca a permis americanilor sa aiba centre de detentie secrete pe teritoriul sau. România si Polonia au negat categoric acuzatiile, parlamentarii celor doua state facînd rînd ca sa-l atace pe Marty în dezbatere. Polonezii au raspuns ca raportul Marty „este o teorie a conspiratiei asezonata cu anti-americanism“, „o fictiune“. România, prin vocea social-democratului Vasile Ungureanu, membru în Delegatia Parlamentului României la APCE, considera raportul Marty „un scenariu de film“ si a cerut respingerea lui. Senatorul elvetian a notat în raportul sau ca are dovezi ce sustin acuzatiile la adresa României si Poloniei, de la surse din servicii de informatie europene si americane. Cu toate ca Marty a numit chiar si un „cerc de suspecti“ care ar fi fost la curent cu practicile ilegale ale CIA – în cazul României fiind vorba de Ion Iliescu, Traian Basescu, Sergiu Medar, Ioan Talpes si Ioan Mircea Pascu – el nu a adus date noi în fata APCE.

„Drepturile României de vot în APCE nu au fost suspendate“

Parlamentarii români si polonezi au replicat ca acestea sînt vorbe goale pentru ca nici un oficial nu a fost nominalizat în raport. Marty a aparat folosirea surselor sub acoperirea anonimatului spunînd ca ele trebuie protejate pentru ca ar putea fi acuzate de înalta tradare în tarile natale, daca identitatea le este dezvaluita. Raportul Marty spune ca România si Polonia au gazduit cu buna stiinta, timp de doi ani, centre secrete de detentie gestionate de CIA. Raportul acuza si alte state europene, printre care Germania si Italia, ca au îngreunat procesul de aflare a adevarului, invocînd secretul de stat. Consiliul de la Strasbourg a adoptat odata cu raportul si o rezolutie prin care României i se cere sa lamureasca problema. S-ar putea spune ca, deocamdata, am scapat basma curata, avînd în vedere ca tara noastra risca sanctiuni dure care mergeau pîna la suspendarea dreptului de vot în Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. „Rezolutia APCE arata ca exista un «mare grad de probabilitate» ca România si Polonia sa fi gazduit centre secrete de detentie gestionate de CIA si solicita celor doua state sa elucideze circumstantele. S-a adoptat în acelasi timp si un Raport, avînd aproximativ acelasi text cu Rezolutia, care urmeaza sa fie discutat în Consiliul de Ministri ai Uniunii Europene în aceasta toamna. Drepturile României de vot în APCE nu au fost suspendate“, precizeaza senatorul Silvia Ciornei. Potrivit lui Andei Salagean, reprezentantul permanent al României la UE, rezolutia insista si asupra „reabilitarii si oferirii unei compensatii victimelor“, amintind ca „detentia secreta încalca angajamentele asumate de Statele Unite si tarile din Consiliul Europei“. Statele din CE sînt invitate „sa-si asume fara rezerve angajamentul de a nu mai avea nici un rol în autorizarea transferarii prin teritoriul lor a unor persoane închise la Guantanamo, nici detentia acestor persoane, indiferent de durata“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending