Contactează-ne

Economie

România crește economic, dar nu toți urcă în același tren! Bucureștiul zboară, Moldova – la sol

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acestea sunt evidențiate de profesorul universitar Petrișor Peiu, senator al României în Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital și membru în Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale ■ potrivit senatorului Petrișor Peiu nivelul de performanță economică a României era de 78% din  media Uniunii Europene, cu un procent mai mare decât al Poloniei și Ungariei ■ acesta este efectul ”nesimțirii clasei politice” conchide Peiun

Unul dintre cei mai apreciați analiști economici ai României, profesorul universitar Petrișor Peiu, fost consilier al premierilor Radu Vasile, în perioada 1998-1999 și al premierului Adrian Năstase în 2001-2002, fost subsecretar de stat pentru politici economice în 2002-2003, vicepreședinte al Agenției pentru Investiții Străine(2003-2004), președinte al Sidex Galați(1999-2000),  profesor universitar la catedra de  Telecomenzi și electronică în transporturi la Universitatea Politehnică București,  în prezent senator al României ales pe listele AUR, a publicat pe pagina sa de Facebook o statistică interesantă, referitoare la nivelul de performanță economică a României arătând că în 2023, acest indicator era de 78% din media UE, peste Polonia și Ungaria (ambele cu 77%). Acest indicator se calculează în funcție de PIB-ul fiecărei țări.

Într-un interviu telefonic acordat redactorilor ”Monitorul”, senatorul Petrișor Peiu spune că economia funcționează mult mai bine decât statul și punctează, însă, și câteva lucruri legate de situația la nivel regional, aratând cum se „compune” nivelul de 78% pe regiuni geografice ale țării.

Potrivit sursei citate  Regiunea Vest (Banatul) ajunge la media națională (78% din media UE), regiunea Nord- Vest la 71%, regiunea Centru (Transilvania) la 70%, regiunea Sud-Vest (Oltenia ) la 62%, regiunea de Sud-Est (Dobrogea ) la 61%, regiunea de Sud (Muntenia) la 60% și regiunea Nord-Est (Moldova) la doar 47%.

Profesorul Petrișor Peiu susține și faptul că ” În Ungaria discrepanțele nu sunt chiar atât de mari: Budapesta se găsește la 168% din media UE, cea mai performantă regiune din țara vecină la 68%, iar cea mai slab performantă la 54%. Un echilibru regional chiar mai bun îl are Polonia,Varșovia fiind( la 155%), cea mai performantă regiune.

Întrebat fiind care sunt cauzele acestor discrepanțe majore, profesorul Petrișor Peiu,susține că ”Una dintre marile probleme ale României rămâne acest uriaș dezechilibru de dezvoltare regională, în favoarea capitalei și a regiunilor de la granița de Vest. Discrepanța uriașă (3 la 1) între nivelul economiei din București și regiunea din jurul său nu mai există nicăieri în Europa. În Oltenia, Dobrogea, Muntenia și Moldova trăiesc, totuși, jumătate dintre români”.

Senatorul Peiu mai adaugă faptul că aceste discrepanțe se explică prin  lipsa investiților în infrastructura rutieră, efectele construcției Autostrăzii A 7 urmând a se vedea abia în următorii 3-4-5 ani.

”O altă cauză o reprezintă nesimțirea politicienilor care au reprezentat regiunile slab dezvoltate, politicieni ce au ajuns la vârful Puterii. În anul 2024 guvernul Ciolacu a avut la dispoziție cel mai mare buget din istoria ultimilor 10 ani ai țării.

România a avut tot anul trecut creșterea economică cea mai mică din ultimii 10 ani, de doar 0.9%; investiții străine mai reduse cu 1 miliard de euro față de 2023; căderea producției industriale cu 1,5%( al treilea an consecutiv); deficitul bugetar de 152 de miliarde de lei, cel mai mare din istorie; deficitul comercial la bunuri a ajuns la 33 de miliarde de euro.

Explicațiile privind această creștere foarte scăzută rezidă în faptul că economia este sănătoasă și încă produce. Problema este că statul extrage mult prea mulți bani din economie, lăsând companiile în imposibilitatea de a fructifica aceste rezultate, relativ bune, încă. În aceste condiții e clar că lucrurile încep să se strice și în economie”, a spus profesorul Petrișor Peiu.

Întrebat fiind de redactorul ”Monitorul” dacă economia românească se îndreaptă spre colaps, senatorul susține că  „Nu e vorba despre sănătatea economică a țării, ci despre faptul că statul e bolnav și se îndreaptă spre colaps, dacă lucrurile vor evolua la fel și în continuare. Singura soluție este aceea  ca să se echilibreze raportul între stat și mediul privat, fiind necesară  o reducere drastică a cheltuielilor bugetare, pentru a evita ca economia să se sufoce”, a mai adăugat profesorul.

Întrebat fiind cum se poate valorifica în Parlament expertiza pe care o are, senatorul Peiu a spus că, deocamdată nu s-a putut face acest lucru, ținând cont de faptul că a ”intrat în pâine”, efectiv de la 1 februarie și că singurul lucru serios care s-a întâmplat a fost votarea bugetului de stat pentru 2025, care s-a făcut, însă, ”pe repede înainte” fiecărui minister alocându-i-se la dezbateri doar 10 minunte. La comisia buget finațe dezbaterile pe buget au durat 20 de ore, timp în care s-au aprobat 50-60 de bugete.

 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending