Contactează-ne

Actualitate

România 2020 – Şcoli închise de “secetă” şi pacienţi ţinuţi pe scaune în curtea spitalului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ “sunt suspect Covid şi sunt ţinut în curtea Spitalului Judeţean Neamţ sub cerul liber. Am un scaun. Şi un câine are o cuşcă. Eu nu am”, acesta este mesajul unui nemţean suspect Covid -19 ■ două zile majoritatea şcolilor din Piatra şi patru comune, închise pentru că nu au apă ■

România anului 2020. Mesajul unui nemţean suspect de infectare cu Covid -19 şi dus la spital cu salvarea, luni, 5 octombrie: “Sunt suspect Covid şi sunt ţinut în curtea Spitalului Judeţean Neamţ sub cerul liber. Am un scaun. Şi un câine are o cuşcă. Eu nu am. Eu trebuie să stau sub cerul liber. Sunt 18 grade. Am ajuns la 17.10 la spitalul judeţean cu o salvare. La 17.30 mi s-au luat probe de sânge şi urină. Pe la ora 21 am făcut CT. Dar am fost adus tot afară. Este plin spitalul. Eu sunt norocos. Alţii sunt de mai bine de 10 ore. Da, afară. Afară pe un scaun. Să stai afară pe un scaun, sub cerul liber, fără mâncare sau un ceai cald, vi se pare medicină demnă de anul 2020? Nu suntem în război. Cineva putea monta un cort pentru cazuri ca şi mine, măcar să nu stăm sub cerul liber. Suntem oameni, nu animale”.

Acesta este mesajul şi nu prea mai este nimic de adăugat. Sau doar că, în tot acest timp, spitalul modular de la Leţcani, pentru care s-au plătit milioane de euro şi care ar trebui să fie dedicat pentru bolnavii cu Covid-19, zace nefuncţional. La fel cum zace şi spitalul similar de la Bacău. Peste 3 milioane de euro au plătit nemţenii pentru acest spital nefuncţional, de la Iaşi, care a fost folosit doar de politicieni pentru a-şi face fotografii cu care să câştige voturi.

Din ultimele informaţii făcute publice, nu au fost obţinute toate avizele de funcţionare. Nimeni nu spune dacă a fost făcut astfel încât să poată obţine vreodată aceste avize. Iar politicienii se încaieră în continuare între ei, de parcă pe bolnavii de Covid care stau sub cerul liber îi interesează stucheala politrucilor. Cei de la PSD, care au cheltuit banii, ţipă că ăia de la PNL nu vor să dea avize, cei de la PNL spun că pesediştii au cheltuit aiurea banii şi că spitalul nu poate fi avizat spre funcţionare. În tot acest timp, nemţenii stau pe scaune sub cerul liber, noaptea, în curtea spitalului judeţean. Ţara lui “a furat, dar a şi făcut”.

Şcoli închise de lipsa apei

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis, luni, 5 octombrie, să închidă marţi şi miercuri toate şcolile şi liceele din Piatra Neamţ (mai puţin cele din cartierul Mărăţei – Colegiul Tehnic Gheorghe Cartianu, Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida, Liceul Teologic Ortodox Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Şcoala Gimnazială Daniela Cuciuc, Şcoala Gimnazială nr. 2, precum şi structurile arondate acestora). Închise vor fi şi şcolile din comunele Gîrcina, Girov, Dochia, Alexandru cel Bun (satul Bistriţa).

Motivul? Unul halucinant. Pentru că intervine la o avarie, Apa Serv, compania furnizoare de apă, nu poate livra lichidul vital în tot oraşul, excepţie cartierul amintit, şi în cele patru comune. Informaţia, aflăm dintr-o conferinţă de presă susţinută la Prefectura Neamţ, a fost livrată de Apa Serv printr-o adresă scrisă… la o maşină de scris. Ev mediu. La nivelul acesta e şi furnizarea de apă. Şi nu de ieri, şi nu de azi. De mult timp.

Iar preţul plătit pentru apă de nemţeni e al treilea cel mai mare pe ţară. Iar la firma care ar trebui să furnizeze apă director a ajuns un fost angajat al cumătrului preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene. Iar compania respectivă riscă, dacă nu se mişcă rapid, să piardă fonduri europene de peste o sută de milioane de euro. Iar… noi acceptăm. Acceptăm să stăm pe un scaun în curtea unui spital, sub cerul liber, până se va elibera vreun loc în vreun salon, acceptăm să sufere copiii pentru că directoraşii, plătiţi regeşte, ai unei firme furnizoare de apă mai mult sistează decât livrează lichidul vital.

Sigur, situaţia nu e nouă. Durează de mult timp. Nouă ar trebui să fie reacţia noastră. Iar primul pas ar fi să nu mai acceptăm şi să cerem să plece de pe funcţii toţi incompetenţii care ne-au adus aici sau care nu sunt capabili să găsească soluţii. Soluţii pentru un minim de civilizaţie: pacienţi trataţi în spitale, nu în aer liber şi copii în săli de clasă cu apă la toalete, nu acasă mimând că învaţă on-line pentru că nu au altă alternativă.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

 1. mama omida

  7 octombrie 2020 at 6:39 AM

  daca ati fi respectat niste reguli de bun simt stateati acasa !! acuma o sa crapati !!

  • escu

   8 octombrie 2020 at 7:42 AM

   gandire de ……omida

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Controale în şcoli, pentru analiza modului de notare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ inspectorii şcolari efectuează verificări pentru a se vedea cum sînt pregătite pentru încheierea situaţiei şcolare ■ elevii care nu au avut posibilitatea de a participa la lecţiile on-line vor rămîne cu situaţia şcolară neîncheiată ■

Inspectoratul Şcolar este preocupat de pregătirea unităţilor care sînt puse în situaţia de a încheia situaţia elevilor, după un semestru de învăţămînt on-line. E vorba de preoceduri care trebuiesc adaptate situaţiei specifice, în condiţiile în care ministerul, ca şi anul trecut, a decis să se renunţe la teze, din imposibilitatea susţinerii acestora în sistem on-line. În acest sens inspectorii şcolari fac teren, mergînd în fiecare şcoală pentru a constata modul în care fiecare cadru didactic a evaluat cunoştinţele elevilor.

„Colegii inspectori se află în această perioadă în şcoli, unde realizează un control tematic pentru a verifica modul în care unităţile sînt pregătite să încheie situaţia şcolară a elevilor pe semestru. A fost transmis în şcoli ordinul de ministru prin care s-a modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare a instituţiilor de învăţămînt. Se poate încheia situaţia şi cu două note şi, obligatoriu cu a treia notă, acolo unde copilul se află în situaţia de corigenţă. Mai există o modificare a regulamentului, legată de încheierea situaţiei pentru elevii care nu vor putea avea încheiată situaţia, din cauza faptului că nu au avut acces la învăţămîntul on-line, din diverse motive. Pentru eis-a modificat perioada de la 4 la 8 săptămîni, cu scopul ca în cele 8 săptămîni, în care se propune încheierea situaţiei şcolare să derulăm activităţi remediale.

În acest sens, aşa cum v-am mai informat există şi un proiect al ministerului, în valoare de 30 milioane euro, pentru activităţi remediale“, a declarat Mihai Obreaj, inspector şcolar general. Conform estimărilor de la Ministerul Educaţiei, în toate unităţile şcolare din România se estimează că un număr de 65.000 elevi s-ar afla în situaţii de risc, cu privire la imposibilitatea de a li încheia mediile pe semestrul I, din cauza faptului că nu au avut acces la resurse tehnologice pentru a putea participa la învăţămîntul on-line. Reamintim că, în Neamţ, un număr de 147 de gospodării nu sînt conectate la reţeaua de energie electrică.

Plus că vreo cîteva sute de elevi, din diverse motive, nu au intrat în posesia tabletelor. Mai trebuie spus că, încă din mandatul ministrului Monica Anisie, s-a stabilit că media semestrială se calculează prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor obţinute prin evaluarea continuă, la cel mai apropiat întreg. Dacă există o diferenţă de 50 sutimi, atunci rotunjirea se va face în favoarea elevului.

Citește știrea

Trending