Actualitate
Despre o întâlnire de suflet și spiritul romanvodist
■ de 77 de ani, la București, absolvenții fostului Liceu ”Roman-Vodă” se întâlnesc la Casa Universitarilor, pentru a depăna amintiri ■ inițiativa a aparținut regretatului om de televiziune Virgil Petrovici, Cetățean de Onoare al Romanului ■ întâlnirea nu a fost anulată nici în pandemie ■
De 77 de ani absolvenții fostului Liceu ”Roman-Vodă” păstrează tradiția ca, de două ori pe an, să se întâlnească la București, în preajma a două zile importante în viața românilor: 24 Ianuarie, dată la care se sărbătorește ”Mica Unire” și 8 septembrie, sărbătoarea Sfintei Marii. Inițiativa a aparținut ilustrului om de televiziune, romașcanul Virgil Petrovici (1935-2003), absolvent al Liceului ”Roman-Vodă” și al Facultății de Electrotehnică şi Energetică Bucureşti, promoția 1958, Cetățean de Onoare al Romanului, din 2002, cu studii de specializare la Londra. Doctor în ştiinţe, istoria şi teoria teatrului şi filmului, regretatul profesor a fost recunoscut ca specialist în iluminarea tehnico-artistică la Televiziunea Română. A lucrat la peste o mie cinci sute de emisiuni, peste optzeci de filme documentare, seriale de televiziune, filme de lung metraj. A fost profesor asociat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București, inițiind primele spectacole de sunet şi lumină din România , în 1967.
Actualul organizator el evenimentului, profesorul universitar dr. Gheorghe Ionașcu, absolvent al Liceului ”Roman-Vodă”, promoția 1959 specialist în studiile de amenajarea teritoriului, urbanism, zone protejate, reconstrucție ecologică, reabilitare urbană și dezvoltare durabilă, a funcționat ca director în MLPAT, în paralel cu o carieră universitară recunoscută, fiind co-autorul Strategiei naţionale pentru dezvoltare durabilă a României. Acesta a declarat pentru ”Monitorul” că o asemenea întâlnire se mai organizează la București doar de către absolvenții Liceului ”Gojdu” din Oradia.
”Este vorba despre un prânz colegial luat împreună cu toți absolvenții Liceului <<Roman-Vodă >> din promoțiile mai vechi. Manifestarea se organizează neîntrerupt din anul 1946, la inițiativa lui Virgil Petrovici. Eu am început să particip la aceste întâlniri încă din anii studenției, din 1964. După moartea profesorului Virgil Petrovici mi-am asumat eu organizarea acestei întâlniri bianuale pe care nu am întrerupt-o nici în pandemie. E un prilej de a vorbi despre orașul natal, de a discuta despre realizările noastre profesionale și umane. Anul acesta profesorul Mihai Gavriluț, absolvent al promoției 1955 și fost cadru didactic al liceului a adus la întânire cartea Corneliei Jora, custodele Casei Hogaș, intitulată << Prin timp cu și despre valorile romanvodiste>>, apărută la Editura Papirus Media, anul trecut, când s-au sărbătorit 150 de ani de la înființarea actualului colegiu, discutându-se pe marginea cărții și depănându-se amintiri despre liceu și orașul nostru natal”, a declarat Gheorghe Ionașcu.
Regrete profesionale și nume sonore de participanți
Profesorul Gheorghe Ionașcu spune că răspunde invitației de a vizita Romanul ori de câte ori are prilejul și că regretă că nu a putut materializa proiectul său de restaurare a Cetății Noi a Romanului, monument architectonic situat în comuna Gâdinți, ctitorie a domnitorului Ștefan cel Mare, ridicată în 1466, cetate care făcea parte din planul de apărare al Moldovei. ”Am propus primarului Dan Laurențiu Leoreanu refacerea unui zid și a unuia din cele 7 turnuri ale cetății și redarea monumentului circuitului turistic, știut fiind că această cetate a jucat un rol important în istoria Moldovei, până în 1675, când cetatea a fost distrusă, din ordinul vizirului de atunci, de domnitorul Dumitrașcu Cantacuzino. În timpul comunismului nu s-a dorit refacerea ei, iar după Revoluție nu s-au găsit bani pentru restaurarea unui asemenea monument”, a mărturisit profesorul Gheorghe Ionașcu.
De la întâlnire nu au lipsit frații Sorin și Andrei Dimitriu. Sorin Dimitriu este absolvent al promoției 1963 a LRV și este cunoscut pentru rolul său activ în privatizarea industriei românești post-decembriste, în calitate de consilier în Ministerul Industriei Metalurgice, în calitate de secretar de stat în Ministerul Industriei, de președinte al Fondului Proprietății de Stat și de consilier pe probleme economice al președintelui Emil Constantinescu. Mulți ani a făcut parte din conducerea Camerei de Comerț și Industrie a României. Fratele său, Andrei Dimitriu, a fost până în 2022, director general al Filarmonicii ”George Enescu” din București. De la întâlnire nu a lipsit nici anul acesta inginerul Paul Georgescu, din promoția 1960, fost secretar de stat la Ministerul Energiei, fost director al Hidrocentralei Vidraru, un mare specialist în domeniu. N-a lipsit nici colonelul (r) Ioan Hogaș, din promoția 1957, care locuiește la Câmpina, nici profesoara Florica Ionescu, căsătorită Hociung, din promoția 1957, nici profesoara universitară Mariana Ionescu.
Organizatorii întâlnirii își doresc ca inițiativa să fie preluată de generațiile mai tinere de absolvenți ai bătrânului Gimnaziu ”Roman-Vodă” tocmai pentru ca ceea romașcanii definesc a fi ”spirit romavodist” să poată fi transmis următoarelor generații de absolvenți.
Lasă un răspuns
-
Actualitate8 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima paginăo săptămână,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Eveniment2 săptămâni,
Sindicalismul în Poliția Română: în cătarea cercetării disciplinare
-
Actualitate2 săptămâni,
Curtea de Apel București a respins contestația lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale
-
Actualitate2 săptămâni,
Vacanțe și zile libere în 2025: 205 zile cu tot cu sâmbete și duminici n
-
Actualitateo săptămână,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Eveniment2 săptămâni,
Urmărit internațional arestat în noaptea de Revelion pentru crimă în Italia
Nae Roman
13 septembrie 2023 at 11:32 AM
Floricico, „Gojdu” e în… Oradea!!