Contactează-ne

Actualitate

Roman: Scad impozitele la deţinătorii de terase

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din cauza crizei economice provocată de coronavirus, proprietarii de baruri şi restaurante au fost grav afectaţi ■ primăria propune consiliului local diminuarea cu 50% a taxelor pentru terase ■

Primarul Lucian Micu a convocat pentru 12 iunie o şedinţă a Consiliului Local Roman, propunînd aleşilor şi un proiect de hotărîre prin care se propune reducerea cu 50% a taxelor pentru terase, începînd cu 1 iulie.

În referatul de aprobare a documentului, unul iniţiat de Direcţia Juridică, se explică necesitatea adoptării lui, în condiţiile în care în care, în timpul stării de urgenţăşide alertă proprietarii au fost nevoiţi să ţină închise localurile.

Şi după deschiderea teraselor, numărul de clienţi deserviţi este mai mic, în condiţiile impuse de distanţarea socială. „După intrarea în vigoare a acestor norme, la nivelul Primăriei Roman s-au primit mai multe cererei de la diferiţi agenţi economici deţinători de terase pe domeniul public, prin care se solicită acordarea unor facilităţi fiscale de către autoritatea publică locală, fie prin scutirea, fie prin reducerea cuantumului taxei de ocupare a domeniului public.

În acest moment, potrivit prevederilor HCL nr.252/2019 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2020, taxa pentru ocuparea locurilor publice pe trotuar, pentru vînzarea de produse sau servicii diverse pentru anul 2020 este de 0,8 lei mp/zi pentru zona I, 0,7 lei m/p/zi pentru zona II şi 0,6 lei mp/z pentru zona III. Cum din cauza reducerii numărului de mese în vederea asigurării distanţării sociale impuse pentru pentru limitarea riscului de răspîndire a coronavirusului încasările agenţilor economici se vor diminua în mod corespunzător, apreciez că se impune luarea unor măsuri de susţinere a acestora şi reducerea cuantumului taxei pentru ocuparea domeniului public cu 50% în anul 2020“, a susţinut primarul Lucian Micu.

Conform proiectului de hotărîre propus dezbaterii şi aprobării Consiliului Local, prin articolul 1 „Se aprobă reducerea cu 50%, în anul 2020 a taxei pentru ocuparea domeniului public cu terase faţă de cuantumul aprobat prin HCL nr. 252/2019 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2020. Taxele care se vor încasa pentru terasele menţionate la alin.(1), începînd cu data de 01.06.2020, sînt următoarele: Zona I – 0,4 lei/mp/zi; Zona II – 0,35 lei/mp/zi; Zona III – 0,3 lei/mp/zi; Pietonal Ştefan cel Mare – 0,2 lei/mp/zi“.

Actualitate

Neamţ: Tânăr decedat într-un accident rutier

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tânăr în vârstă de 23 de ani şi-a pierdut viaţa, miercuri, 28 octombrie, în urma unui accident rutier produs pe un drum judeţean din localitatea Păstrăveni.

“La data de 28 octombrie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Tîrgu-Neamț au intervenit la un accident rutier produs pe DJ 155 I, soldat cu decesul unei persoane.

Din cercetările preliminare efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat de 42 de ani, din Grumăzești, conducea un autoturism pe DJ 155 I, în localitatea Păstrăveni, a surprins și accidentat un tânăr de 23 de ani, din Tupilați, care s-ar fi aflat pe partea carosabilă.

La fața locului s-a prezentat un echipaj medical care a constatat decesul tânărului.

Conducătorul auto a fost testat de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, în vederea stabilirii, cu exactitate, a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ

Citește știrea

Actualitate

Dragoş Chitic: “Pensiile speciale sunt furt din banul public”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Dragoş Chitic, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ şi candidat al PMP la alegerile parlamentare a declarat recent că “pensiile speciale sunt furt din banul public” şi a cerut decidenţilor politici să ia măsuri pentru a îndrepta acest lucru.

“Statul român plătește peste 12 miliarde de lei pensii speciale, în vreme ce, după zeci de ani de muncă, mulți dintre seniorii României au pensii extrem de mici, la limita sărăciei.

Mă voi bate în Parlamentul țării, împreună cu colegii mei din PMP pentru eliminarea pensiilor speciale.

Ipocrizia majorității politicienilor decidenți trebuie să înceteze. Opriți-vă din a vă mai bate joc de români! Criteriul corect și moral de acordare a pensiilor este contributivitatea.

Este nedrept și rușinos pentru politicieni să beneficieze de pensii speciale. Parlamentarii, primarii sau președinții de consilii județene sunt primii pentru care trebuie să se elimine aceste privilegii.

Vă invit pe 6 decembrie să facem dreptate și să Mișcăm România!”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Cerinţe aberante şi fără bază juridică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Ministerul Educaţiei vrea să oblige elevii, părinţii şi cadrele didactice să de o declaraţie că nu vor filma şi difuza în spaţiul public lecţiile on-line ■ Gabriel Ploscă, liderul FSLI Neamţ, este de părere că iniţiativa Ministerului Educaţiei este una bună ■

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a solicitat marţi, 27 octombrie, părinţilor, elevilor şi profesorilor să semneze o declaraţie, pe proprie răspundere, prin care părinţii şi elevii se obligă să nu înregistreze şi să nu difuzeze cursurile on-line.

Atît reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor, cît şi ai Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi îşi exprimă dezacordul faţă de un asemenea document, care în opinia părinţilor nu are nici o valoare juridică. „Este clar că avem nevoie de disciplină şi regulamente la nivelul sistemului de educaţie, dar nu prin documente acre nu sînt redundant.

Susţinem necesitatea instaurării disciplinei şi susţinem şi dreptul cadrelor didactice de a-şi apăra imaginea. Şi noi, părinţii, vrem aceste lucruri. Solicitarea ministerului de a primi astfel de declaraţii, pe proprie răspundere, trebuiau să meargă pe filiera contracului educaţional, un document care este specificat în Regulamentul de organizare şi funcţionare, ca act subsecvent în Legea Educaţiei.

În acest moment o asemenea declaraţie nu are nici un temei legal şi nu face altceva decît să semene discordie în rîndul părinţilor. Mulţi dintre aceştia vor refuza, pe bună dreptate, să dea asemenea declaraţii“, a precizat, pentru Monitorul, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din România.

Declaraţia pentru elevi şi părinţi invocă două articole din Legea Educaţiei şi Ordinul 5.545 din 2020 al Ministrului Educaţiei, dar şi un articol din Codul Penal. Reprezentanţii elvilor şi ai părinţilor apreciază că în plină criză pandeemică, cînd tot mai multe şcoli trec pe scenariul roşu, altele ar trebui să fie priorităţile Ministrului Educaţiei şi Cercetării, respectiv cele legate de asigurarea infrastructurii şcolare.

Contactat telefonic, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt, Gabriel Ploscă, este de părere că iniţiativa Ministerului Educaţiei este una bună, ţinînd cont de faptul că de cîţiva ani elevii îşi permit să filmeze diverse aspecte în timpul orelor de curs, pe care apoi le publică pe paginile de socializare, încălcînd dreptul la imagine al cadrelor didactice.

Citește știrea

Trending