Contactează-ne

Actualitate

Roman: Lucifer, un tip „rătăcit“, spargere la bibliotecă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a intrat pe un geam, dar s-a declanşat alarma ■ el se crede Lucifer ■ acum e cercetat penal pentru violare de sediu profesional şi distrugere ■ avînd în vedere paguba infimă şi starea de sănătate, primăria nu se va constitui parte civilă ■

În dimineaţa zilei de joi, 14 mai, la Biblioteca Municipală George Radu Meliodon din Roman alarma a început să sune prelung. La faţa locului, agenţii firmei de pază au să constate că în incintă, pe un geamul spart a intrat un bărbat, care era dezorientat şi speriat de declanşarea alarmei, fiind chemată Poliţiei.

„Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că o persoană ar fi pătruns în incinta unei instituţii publice. A fost întocmit dosar penal“, a precizat Georgiana Moşu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ. Prim procurorul Parchetului Roman, Tudor Ionuţ Vieru a declarat că, avînd în vedere starea de sănătate a făptuitorului, se va dispune o expertiză psihiatrică, pentru a se vedea dacă bărbatul avea discernămînt.

Surse din cadrul anchetei susţin că personajul bizar se închipuia Lucifer, nume atribuit Satanei, în credinţa creştină. Angajaţii primăriei au înlocuit geamul spart, iar administraţia nu se va constitui parte civilă, ţinînd cont că e vorba despre un bolnav.

Medici psihiatri vorbesc despre o creştere a cazurilor de „ideaţie delirantă“. „Ideaţia delirantă sau convingerile delirante fac parte dintr-un mare diagnostic schizofrenic, adică tulburări psihotice. În cadrul acestui diagnostic există tot felul de convingeri delirante, credinţe false care nu se bazează pe realitate. Bolnavul se poate crede Lucifer, sau orice alt personaj. Pacientul se crede hărţuit, urmărit.

Există o fază în care pacienţii au tot soiul de halucinaţii, care sînt percepţii fără obiect, în care li se pare că văd persoane, activităţi, aud tot felul de şoapte, de îndemnuri şi de sarcini pe care trebuie să le facă. Gîndirea acestora e dezorganizată, vorbirea incoerentă, sar de la una la alta, fac asociaţii logice nepotrivite.

Dacă boala este netratată, devine ceea ce se cheamă «salată de cuvinte», puse anapoda, fără logică, fără cap şi coadă. Comportamentul pacientului este bizar, manifestat prin agitaţie, nelinişti, care duc la fapte antisociale, cum ar fi furturi, spargeri, loviri, vătămări, omoruri şi suicid. Din cauza pandemiei şi a izolării, cînd nu se ştie dacă bolnavii s-au tratat corespunzător, există o creştere de asemenea patologii psihiatrice.

Sîntem sunaţi la spital de familii şi rugaţi să internăm pacienţii cronici, pe care-i avem în evidenţă. Chiar dacă iau tratament acasă, bolnavii nu mai pot fi ţinuţi în frîu de familie. Sîntem în acestă perioadă nevoiţi să refuzăm, pentru că se internează doar urgenţele. Nu ne rămîne decît să eecomandăm tratament la dociciliu. În această perioadă ne confruntăm nu doar cu decompensarea bolnavilor cronoci, ci apar tot mai des asemenea simptome la oameni care nu au fost pînă acum diagnosticaţi cu vreo boală psihică.

Apar tulburări obsesiv convulsive, tulburări de anxietate, şocuri post traumatice în cazul bolnavilor de Coronavirus. La acest tip de bolnavi contribuie şi toată nebunia întreţinută de televiziuni, care afectează emoţional, de aşa natură încît cei sensibili clachează“, a declarat medicul Anca Hîncu, directorul Spitalului de Psihiatrie Sfîntul Nicolae Roman.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending