Contactează-ne

Actualitate

Roman: Criza apei, iar va fi Comitet pentru Situaţii de Urgenţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ primarul Romanului a solicitat prefectului George Lazăr convocarea unei şedinţe ■ la Roman, apa continuă să fie oprită noaptea ■

Primarul Romanului, Lucian Micu, a solicitat prefectului George Lazăr convocarea unui nou Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în criza apei din oraşul menţionat.

În opinia edilului, problema e departe de a se fi rezolvat, de vreme ce noaptea continuă ca apa să nu aibă presiune sau chiar să fie întrruptă. „Din punctul meu de vedere, criza apei la Roman nu a fost rezolvată de vreme ce în timpul nopţii apa continuă să fie oprită.

Am purtat discuţii şi cu prefectul judeţului, George Lazăr, inclusiv vineri, 3 ianuarie şi cel mai probabil în cursul acestei săptămîni va fi convocat un nou Comitet pentru Situaţii de Urgenţă pentru a vedea măsurile care se impun a fi luate. Deşi această criză afectează locuitorii municipiului Roman, pîrghiile administrative se află în altă parte“, a declarat primarul Lucian Micu.

Criza apei la Roman s-a manifestat la începutul toamnei trecute, cînd Compania ApaServ a comunicat faptul că debitul în stratul de pînză freatică a scăzut considerabil, situaţie în care s-a impus chiar oprirea totală a serviciului sau, cel mai frecvent, livrarea cu presiune scăzută, mai ales în timpul nopţii.

Anul trecut a mai fost convocat un Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în încercarea de a se impulsiona investiţiile de amenajare a albiei rîului Moldova, lucrare care a rezolvat, parţial, problema. La puţurile de la staţia de captare de la Pildeşti nivelul hidrostatic al apei a scăzut şi din cauza secetei de anul trecut.

Şeful staţiei, Mihai Tamaş, susţinea că 2019 este cel mai secetos an din ultimii zece, lucru care a cauzat scăderea nivelului, motiv pentru care s-a decis ca soluţie tehnică de rezolvare a problemei prin devierea cursului Moldovei.

Într-o conferinţă de presă de la finalul lunii noiembrie 2019, Vlad Angheluţă, director general ApaServ, spunea că staţia de captare funcţionează cu 76 de pompe şi că viiturile din 2018 au distrus o bună parte a investiţiilor din zonă:

„Debitul rîului Moldova, în 25 noiembrie era de 8,2 metri cubi pe secundă, în 26 noiembrie, un pic în creştere, de 9,2 metri cubi pe secundă. Dar o medie anuală a debitului rîului în zona captării Plideşti – Simioneşti este de 15 metri cubi pe secundă, deci este vizibil că ne confruntăm cu acest fenomen de secetă“.

În ceea ce priveşte reţeaua de distribuţie, una învechită, acesta mai spunea că situaţia se înregistrează la multe companii din România, care nu pot ţine pasul înlocuirii conductelor cu măsura în care acestea se uzează, susţinînd că pentru înlocuirea tuturor reţelelor de apă din Neamţ ar fi nevoie de bugetul firmei pe 100 de ani. Probleme cu apa sînt şi la Tîrgu Neamţ şi în cîteva comune din zonă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending