Contactează-ne

Actualitate

„Riscau să facă boli care mai există doar prin cărţile de istorie a medicinii“. Traiul în Satul Olimpic, printre zeci de tone de gunoaie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în urma raziei făcute de poliţişti în strada Fabricii, s-a cerut primăriei igienizarea zonei ■ echipe ale Rossal au scos circa 100 de tone gunoi ■ factura, carevafi de peste 150.000 de lei, va fi plătiră de primărie ■

La conferinţa de presă a Primăriei Roman, una care a avut loc la sfîrşitul săptămînii trecute, edilul municipiului, Leonard Achiriloaei, a recunoscut că factura ce urmează a fi achitată de administraţie pentru salubrizarea recentă a blocurilor şi zonelor adiacente din strada Fabricii va fi una consistentă, pe măsura mizeriei care a fost scoasă din cele trei pavilioane în care trăiesc cu forme legale 457 persoane.

„Nu ştim în acest moment care va fi valoarea finală a facturii pe care va trebui s-o achităm operatorului de salubritate. Probabil că nu va fi una mică, ţinînd cont de faptul că au fost scoase din interior şi din zonele perimetrale peste 100 tone gunoi menajer. Cert este că locuinţele sociale arată jalnic“, a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Viceprimarul Radu Samson reaminteşte faptul că, de Ziua Internaţională a Copilului, a atras atenţia asupra gravităţii situaţiei ingienico-sanitare precare din strada Fabricii şi a măsurilor ce trebuie luate pentru a se evita izbucnirea vreunei epidemii. Edilul şef adjunct reaminteşte condiţiile în care trăiesc pe lîngă adulţi şi mulţi copii, care nu au nici o vină că s-au născut într-un mediu social defavorizat, plin de promiscuitate şi propune conceptul de „administraţie cu forţa“.

„Semnalam, pe 1 iunie, mizeria în care trăiesc peste 200 de copii în strada Fabricii. Ştiu, adulţii sînt vinovaţi, dar cred că nici toţi adulţii care trăiesc acolo nu-s vinovaţi. Mulţi vieţuiesc în teroarea bătăilor, scandalurilor, abuzurilor şi altor infracţiuni care au loc acolo, zilnic. Nu toţi sînt aşa, dar sînt dominaţi de cîteva zeci de oameni fără educaţie, fără trecut şi fără viitor.

Copiii de acolo sînt şi în grija mea, pentru că sînt coordonatorul activităţii locale de protecţie a copilului. De la mizeria în care trăiau riscau să facă dizenterie, holeră, ciumă bubonică, sau cine ştie ce boli, care mai există doar prin cărţile de istorie a medicinii. După aia bolile se răspândesc în oraş şi sîntem în pericol cu toţi. Din acest motiv am decis să-i sesizez problema domnului primar.

Pe 30 iunie, am sesizat problema Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ . Ca urmare a sesizării, (pe 13 iulie – n.r.) a avut loc în strada Fabricii o razie a poliţiei iar azi (14 iulie – n.r.) s-a făcut curăţenia necesară. Echipe de la primărie, împreună cu locuitorii din Fabricii şi cu angajaţi ai Rossal, au strîns 100 DE TONE DE GUNOAIE. Estimez costul ridicării gunoaielor la peste 150.000 de lei, plătiţi din bugetul local“, a declarat viceprimarul Radu Samson.

Acesta crede că e necesar şi un plan riguros, multianual, de intervenţe, în această zonă defarizată, cu implicarea Direcţiei de Asistenţă Socială, a Poliţiei Locale şi a Poliţiei Naţionale, a instituţiilor de învăţămînr, a Direcţiei de Sănătate Publică, etc. Iată ce mai spune primarul despre acest subiect:

„Toţi, împreună, trebuie să-i civilizăm şi pe oamenii ăia, mai ales pe copii. Cu un plan pe termen lung, mulţi dintre acei copii pot deveni forţă de muncă şi plătitori de taxe în 10-15 ani, nu asistaţi social sau infractori, cum riscă să ajungă acum. Economia ţării şi a oraşului trebuie gîndite pe 50 de ani, nu pînă la sfîrşitul mandatului“.

Viceprimarul Radu Samson susţine că, de cîţiva ani buni, baia comună aflată în exteriorul celor trei pavilioane (foste grajduri ale IAS-ului, transformate în timpul mandatului ex-primarului Dan Ioan Cărpuşor în locuinţe sociale), a fost distrusă şi incendiată, iar oamenii se spală la lighean sau nu se spală deloc.

Consideră că se impune, de urgenţă, angajarea unor mediatori sanitari, a patru asistenţi sociali, a unui poliţist comunitar cu post permanent în strada Fabricii. Directorul DSP Neamţ, Radu Firăstrău, a declarat că, urmare a sesizării primite de la viceprimar, în cursul săptămînii acesteia va trimite un control şi se va întocmi cu primăria un plan de măsuri, în vederea asigurării unei minime igiene colective.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

43 de milioane de lei alocați de Guvernul Nicolae Ciucă pentru Municipiul Piatra-Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

Municipiul Piatra-Neamț beneficiază de o alocare de 43 de milioane de lei pentru modernizarea rețelei magistrale de alimentare cu apă și canalizare și realizarea unui nou pod peste râul Bistrița, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Unul dintre cele mai importante proiecte pentru Piatra-Neamț, realizarea de rețele noi de alimentare cu apă și canalizare pe strada Petru Movilă și bulevardele Decebal și Traian are o alocare de 16,7 milioane de lei.

Contractul pentru achiziția lucrărilor de proiectare și execuție a fost semnat ieri, pe 11 august, urmând să înceapă faza de proiectare. Lucrările la noua rețea de apă și canalizare vor fi corelate cu cele de modernizare a culoarului de mobilitate Bulevardul Decebal – Piața Mihail Kogălniceanu – Bulevardul Traian, pe întreaga porțiune dintre Shopping City Piatra-Neamț și Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”.

26,3 milioane de lei au fost alocați pentru proiectul de construcție a unui nou pod peste râul Bistrița, în zona Căprioara. Podul existent va fi amenajat ca zonă ciclabilă și de promenadă, iar lângă acesta va fi amenajat un pod rutier nou.

„Banii alocați de Guvernul Nicolae Ciucă prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny pentru Piatra-Neamț vor finanța două proiecte de maximă importanță. Este vorba despre schimbarea rețelei magistrale de apă și canalizare, o rețea veche de peste 50 de ani, care creat nenumărate probleme pentru pietreni în ultimii zeci de ani. Acum, prin această alocare, vom moderniza rețeaua pe tronsonul Str. Petru Movilă – Bd. Decebal – Piața M. Kogălniceanu – Bd. Traian, unde va fi montată noua conductă, în paralel cu cea veche. Realizarea unui nou pod în zona Căprioara va însemna, în primul rând, o investiție pentru siguranța cetățenilor și pentru modernizarea infrastructurii din oraș. Sprijinul primit din partea Guvernului se va reflecta în două mari proiecte de investiții cu un real impact în viața pietrenilor.” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Citește știrea

Actualitate

Începe Water Fest pe lacul de acumulare de la Bicaz. Manifestarea este dedicată memoriei lui Ivan Patzaichin

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ evenimentul organizat în comuna Ceahlău, unul în cadrul căruia vor fi întreceri nautice şi multă muzică, începe astăzi ■ artişti şi formaţii cunoscute vor susţine spectacole ■

Asociaţia Green Ties – Cravate verzi organizează a patra ediţie a Festivalului Water Fest, unul cu muzică şi sport, care promovează ieşirea în natură prin activităţi pe apă. Evenimentul va avea loc pe malul lacului Izvorul Muntelui de la Bicaz, în comuna Ceahlău, la poale masivului.

„În perioada 12-14 august 2022, în parteneriat cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, vom continua organizarea competiţiei naţionale pentru vâslit canotci 10+1, Rowmania Water Fest sub egida Apele Unite ale României, în amintirea marelui campion Ivan Patzaichin“, spun organizatorii.

Înafară de întrecerile sportive, în fiecare seară sunt programate concerte ale unor formaţii şi artişti cunoscuţi în România: Emeric Imre, Nightlosers, Kempes, Green Ties, Trupa Tribut Valeriu Sterian, Radu Captari, Fără Zahăr sau Scarlet Aura. Turiştii vor putea campa în locul unde se organizează festivalul, Baza Nautică Green Tiesdar şi la localnicii din Ceahlău.

Cei prezenţi pot să exploareze, cunoaşte şi să vadă locuri pitoreşti din una dintre cele mai frumoase zone din România, având la dispoziţie caiace, plăci stand-up paddle şi stand up-kayak, plus bărci de pescuit, pentru a vâsli pe lac. În acest mod îşi doresc organizatori să atragă un număr mare de iubitori de apă şi sporturi nautice, care să arate importanţa apei în dezvoltarea comunităţii.

Competiţia de vâslit canotci 10+1 Rowmania, organizată în cadrul evenimentului din localitatea Ceahlău se adresează publicului de toate vârstele, numărul maxim de echipe acceptate fiind de 27. Această întrecere, iniţiată de regretatul Ivan Patzaichin, cel care a devenit simbolul naţional al luptei împotriva poluării mediilor acvatice.

Altfel spus, Water Fest 2022 oferă un week-end prelungit în care familiile îşi pot petrece timpul distrându-se împreună pe malul lacului. Vor participa şi membrii unor cluburi de motociclism, lor revenindu-le sarcina de a ecologiza zona. În 2020, chiar Ivan Patzaichin a dat startul manifestări. Apoi, de aici a plecat o expediţie unică în România.

A fost intitulată „Wild Canoeing Tour – Pe urmele plutaşilor de pe Bistriţa – de la munte la mare“, 23 de persoane fiind angrenate într-o aventură ce presupunea străbaterea cu 10 canoe a unui traseu de 460 de kilometri, pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui – Bicaz, pe Bistriţă, Siret şi Dunăre, punct final fiind Sulina. Aici i-a aşteptat tot marele campion Patzaichin.

„Am asistat la plecarea Wild Canoing Tour, o caravană de vâslit pe lacul Bicaz, pe Bistriţa, Siret şi apoi pe Dunăre, până la Sulina. Totul în opt zile! E un proiect pornit de Loredan Popa, campion mondial şi european (în prezent poliţist la IJP Neamţ – n.red.), pe care l-am antrenat. S-a inspirat din vechiul traseu al plutaşilor de pe Bistriţă, care transportau lemn până la Galaţi şi Brăila“, declara, pe 14 august 2020, Ivan Patzaichin.

Citește știrea

Actualitate

Incendiu de mari dimensiuni la o fabrică din Dumbrava Roşie. Un scurtcircuit a provocat dezastrul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ pompierii au fost solicitaţi să intervină la ora 01.35 ■ lupta cu flăcările a durat 5 ore ■ pagubele provocate sînt foarte mari ■

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ au fost anunţaţi, noaptea trecută, în jurul orei 01.35, că o fabrică din comuna Dumbrava Roşie este înflăcări. Către locul indicat au plecat patru autospeciale de la ISU şi o ambulanţă, forţelor de intervenţie profesioniste alăturându-se voluntarii de la serviciul din comună.

La sosirea acestora, incendiul de mari proporţii cuprinsese mai multe construcţii din lemn, cu posibilitatea propagării la locuinţele din apropiere. Cinci ore au necesare pentru stingerea flăcărilor, dar fabrica cu obiect de activitate în industrializarea lemnului a fost distrusă în totalitate, astfel că pagubele sunt imense.

„Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul electric – conductor electric defect. Nu au fost victime“, a comunicat ISU „Petrodava“. Pompierii au mai transmis că a ars un atelier de producţie peleţi cu o suprafaţă de 160 de metri pătraţi, utilajele din interior (uscător peleţi, două maşini de prelucrare a lemnului, transportor rumeguş, sită electrică).

Flăcările au distrus documente, o autoutilitară, o clădire de birouri cu suprafaţa de 100 de metri pătraţi, elemente de mobilier, accesorii de sonorizare şi lumini, o magazie de 480 de metri pătraţi cu bunurile depozitate în interiorul acesteia (scule electrice gospodăreşti, utilaje asamblare şi prelucrare lemn, aparate jocuri de noroc) şi aproximativ 30 de anvelope.

Citește știrea
AdvertisementTrending