Actualitate
„Riscau să facă boli care mai există doar prin cărţile de istorie a medicinii“. Traiul în Satul Olimpic, printre zeci de tone de gunoaie

■ în urma raziei făcute de poliţişti în strada Fabricii, s-a cerut primăriei igienizarea zonei ■ echipe ale Rossal au scos circa 100 de tone gunoi ■ factura, carevafi de peste 150.000 de lei, va fi plătiră de primărie ■
La conferinţa de presă a Primăriei Roman, una care a avut loc la sfîrşitul săptămînii trecute, edilul municipiului, Leonard Achiriloaei, a recunoscut că factura ce urmează a fi achitată de administraţie pentru salubrizarea recentă a blocurilor şi zonelor adiacente din strada Fabricii va fi una consistentă, pe măsura mizeriei care a fost scoasă din cele trei pavilioane în care trăiesc cu forme legale 457 persoane.
„Nu ştim în acest moment care va fi valoarea finală a facturii pe care va trebui s-o achităm operatorului de salubritate. Probabil că nu va fi una mică, ţinînd cont de faptul că au fost scoase din interior şi din zonele perimetrale peste 100 tone gunoi menajer. Cert este că locuinţele sociale arată jalnic“, a declarat primarul Leonard Achiriloaei.
Viceprimarul Radu Samson reaminteşte faptul că, de Ziua Internaţională a Copilului, a atras atenţia asupra gravităţii situaţiei ingienico-sanitare precare din strada Fabricii şi a măsurilor ce trebuie luate pentru a se evita izbucnirea vreunei epidemii. Edilul şef adjunct reaminteşte condiţiile în care trăiesc pe lîngă adulţi şi mulţi copii, care nu au nici o vină că s-au născut într-un mediu social defavorizat, plin de promiscuitate şi propune conceptul de „administraţie cu forţa“.
„Semnalam, pe 1 iunie, mizeria în care trăiesc peste 200 de copii în strada Fabricii. Ştiu, adulţii sînt vinovaţi, dar cred că nici toţi adulţii care trăiesc acolo nu-s vinovaţi. Mulţi vieţuiesc în teroarea bătăilor, scandalurilor, abuzurilor şi altor infracţiuni care au loc acolo, zilnic. Nu toţi sînt aşa, dar sînt dominaţi de cîteva zeci de oameni fără educaţie, fără trecut şi fără viitor.
Copiii de acolo sînt şi în grija mea, pentru că sînt coordonatorul activităţii locale de protecţie a copilului. De la mizeria în care trăiau riscau să facă dizenterie, holeră, ciumă bubonică, sau cine ştie ce boli, care mai există doar prin cărţile de istorie a medicinii. După aia bolile se răspândesc în oraş şi sîntem în pericol cu toţi. Din acest motiv am decis să-i sesizez problema domnului primar.
Pe 30 iunie, am sesizat problema Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ . Ca urmare a sesizării, (pe 13 iulie – n.r.) a avut loc în strada Fabricii o razie a poliţiei iar azi (14 iulie – n.r.) s-a făcut curăţenia necesară. Echipe de la primărie, împreună cu locuitorii din Fabricii şi cu angajaţi ai Rossal, au strîns 100 DE TONE DE GUNOAIE. Estimez costul ridicării gunoaielor la peste 150.000 de lei, plătiţi din bugetul local“, a declarat viceprimarul Radu Samson.
Acesta crede că e necesar şi un plan riguros, multianual, de intervenţe, în această zonă defarizată, cu implicarea Direcţiei de Asistenţă Socială, a Poliţiei Locale şi a Poliţiei Naţionale, a instituţiilor de învăţămînr, a Direcţiei de Sănătate Publică, etc. Iată ce mai spune primarul despre acest subiect:
„Toţi, împreună, trebuie să-i civilizăm şi pe oamenii ăia, mai ales pe copii. Cu un plan pe termen lung, mulţi dintre acei copii pot deveni forţă de muncă şi plătitori de taxe în 10-15 ani, nu asistaţi social sau infractori, cum riscă să ajungă acum. Economia ţării şi a oraşului trebuie gîndite pe 50 de ani, nu pînă la sfîrşitul mandatului“.
Viceprimarul Radu Samson susţine că, de cîţiva ani buni, baia comună aflată în exteriorul celor trei pavilioane (foste grajduri ale IAS-ului, transformate în timpul mandatului ex-primarului Dan Ioan Cărpuşor în locuinţe sociale), a fost distrusă şi incendiată, iar oamenii se spală la lighean sau nu se spală deloc.
Consideră că se impune, de urgenţă, angajarea unor mediatori sanitari, a patru asistenţi sociali, a unui poliţist comunitar cu post permanent în strada Fabricii. Directorul DSP Neamţ, Radu Firăstrău, a declarat că, urmare a sesizării primite de la viceprimar, în cursul săptămînii acesteia va trimite un control şi se va întocmi cu primăria un plan de măsuri, în vederea asigurării unei minime igiene colective.

-
Prima paginăo săptămână,
Frizerul cu tricolorul în suflet. „Noi nu apreciem noțiunea de patriotism decât la zile festive. Foarte mulți nici nu știu ce înseamnă să fii român”
-
Actualitateo săptămână,
De ce mai sărbătorim Ziua Națională?
-
Actualitate2 săptămâni,
La psiholog venim doar ”de bună voie și nesiliți de nimeni”
-
Actualitate4 zile,
Și locuitorii din Pângărați refuză noi antene Digi
-
Prima pagină2 săptămâni,
Sindicaliștii de la APIA amenință cu proteste de amploare la București și Bruxelles
-
Actualitate2 săptămâni,
Sătenii din Nemțișor se tem de efectele instalării antenei 5G
-
Actualitateo săptămână,
Un proiect Erasmus pentru viitori asistenți medicali
-
Actualitateo săptămână,
Ziua Naţională a României, manifestare organizată în parteneriat de Liceul de Arte Victor Brauner şi Colegiul Naţional de Informatică