Contactează-ne

Politica

Rezultatul alegerilor parlamentare, o palmă răsunătoare aplicată de români pe obrazul prezidenţial

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prezenţa la vot a românilor, la recentele alegeri parlamentare, a fost de 32%, cea mai slabă înregistrată după 1990. În pofida îndemnurilor insistente ale preşedintelui Iohannis, 68 % dintre români, mai mult de două treimi, au refuzat categoric să-i mai acorde atenţie acestuia, stând departe de secţiile de vot.

Absenteismul masiv la urne, precum şi votul de doar 25% acordat Partidului Naţional Liberal, pot fi asimilate cu un vot masiv împotriva lui Ludovic Orban şi implicit împotriva lui Klaus Iohannis. Palma încasată de cei doi, din partea electoratului, a avut ecou în toată Europa, până dincolo de Ocean. Încă din 2014, când Klaus Iohannis a ajuns preşedintele României, acesta ne-a tot promis proiecte de ţară pentru cel puţin 100 de ani.

După publicarea cărţii sale, intitulată „Pas cu pas“, preşedintele nu a mai făcut nici un pas, încremenind contemplativ între titlurile proiectelor sale. Proiectul său, „România educată“, mort la naştere, este ţinut în fereastra Cotroceniului, într-un borcan cu formol, ca să-l vadă poştaşul care aduce indemnizaţia.

De câte ori a vorbit preşedintele Iohannis, ne-a ţinut discursuri despre normalitate şi unitate, ca parte a proiectelor sale. Dar prin discursurile sale, acesta nu a propagat decât ura, obţinând contrariul, prin divizarea românilor, pe care i-a clasificat în „progresişti“ şi „pesedişti“.

Rezultatul alegerilor arată că electoratul nu dă doi bani pe clasificarea prezidenţială, preluată şi utilizată asiduu şi de liberali. Electoratul nu a considerat că liberalii ar fi „progresişti“. În conferinţele sale de presă, preşedintele a avut acelaşi răspuns robotic pentru orice întrebare pusă de ziarişti, ceea ce a avut darul să înfurie românii de bună credinţă.

Atât absenteismul, cât şi rezultatul votului, nu fac decât să contrazică discursurile repetitive ale preşedintelui despre „Ciuma roşie“ şi despre „România normală“. Românii au hotărât că Partidului Naţional Liberal nu numai că nu trebuie să i se ofere scorul dorit de preşedinte, dar nici să i se permită să formeze la rândul său o majoritate toxică, care să fie confortabilă în Parlament, pentru a nu- şi permite astfel extravaganţe legislative, ca şi în cazul Partidului Social Democrat condus de Dragnea.

Pe de altă parte, voinţa românilor este ca Partidul Social Democrat, dacă rămâne în Opoziţie, să aibă capacitatea de a bloca orice extravaganţă legislativă a liberalilor. Reacţia de ripostă, prin absenteismul a 68% dintre români şi prin votul împotriva Partidului Naţional Liberal din partea a trei sferturi dintre românii prezenţi la vot, a constituit substanţa unui masiv vot anti-Iohannis, perceput ca liderul toxic al liberalilor.

Pentru preşedintele Iohannis, riposta românilor trebuie să constituie o lecţie finală pentru următorii patru ani, în care acesta să renunţe la discursurile şi acţiunile sale care divizează naţiunea. Preşedintele Iohannis trebuie să înţeleagă că i s-a conferit putere, nu pentru a avea capacitatea de a diviza naţiunea sau a emite proiecte de ţară din turnul lui de fildeş, ci pentru a avea capacitatea de a fi un mediator eficient, atât între instituţiile statului, cât şi între partidele parlamentare, fără nicio părtinire.

Contrar rezultatelor scrutinului, Ludovic Orban a declarat în seara zilei de 6 decembrie, după închiderea urnelor, că Partidul Naţional Liberal este câştigătorul moral al alegerilor. Pe 7 decembrie, chemat la Cotroceni, premierul Orban are o discuţie aprinsă cu preşedintele Iohannis, pentru a stabili cine este responsabil pentru eşecul electoral suferit şi pentru blocarea înaltelor aspiraţii prezidenţiale.

Într-o declaraţie din seara respectivă, Klaus Iohannis a recunoscut public, pentru prima oară, că a recepţionat mesajul electoratului, care a transmis, prin rezultatul votului, că „s-a săturat de actuala clasă politică şi de actualul preşedinte“. Mai rămânea să aflăm care a fost reacţia preşedintelui şi a premierului la acest mesaj explicit. Deznodământul a fost stupefiant, pentru că, peste o oră, Ludovic Orban a fost obligat să-şi asume singur eşecul, absolvind-ul astfel pe preşedinte, dându-şi demisia din funcţia de premier, în loc să-şi dea demisia doar din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal. Orban şi-a motivat astfel demisia: „Nu mă cramponez de funcţia de premier“.

Adevăratul motiv al demisiei a fost astfel devoalat. Orban a refuzat, la Cotroceni, ca Partidul naţional Liberal să nominalizeze alt premier pentru viitorul guvern, deşi preşedintele Iohannis îl asigurase public de nenumărate ori, că acesta îşi va continua mandatul de premier, indiferent de rezultate. Promisiunea Preşedintelui s-a dovedit a fi o frunză în vântul rezultatelor votului, Iohannis pretextând că Guvernul Orban nu mai este dorit în fruntea României.

Reacţia lui Orban a fost demisia intempestivă şi iresponsabilă din funcţia de premier, după modelul premierului Tudose la presiunea lui Dragnea. Odată cu demisia lui Orban, este demis şi „Guvernul Meu“, care devine interimar. Astfel, Klaus Iohannis câştigă libertatea de a face următorii paşi sub privirile dezaprobatoare ale majorităţii românilor, crezând că sacrificând-ul pe Orban şi-a cârpit imaginea. România este acum, în perioada de pandemie, într-o stare de provizorat total, având un Parlament interimar şi un Guvern interimar, condus, de un premier interimar, care este generalul de armată Nicolae Ciucă.

În schimb, România are un Preşedinte plin, care concentrează puterea de decizie doar în mâna lui şi care consideră că orice decizie a lui este mai mult decât înţeleaptă. Este semnul indubitabil, că preşedintele Iohannis nu a înţeles mare lucru din votul românilor, ca şi Liviu Dragnea de altfel în 2016.

Klaus Iohannis l-a avut ca model pe Liviu Dragnea şi a asigurat PSD- ului poziţia de cel mai mare partid în 2016 şi 2020

La alegerile locale din 27 septembrie nu am fost la vot. Nu am văzut candidaţi mai de doamne ajută, iar unii dintre ei aveau şi scheleţi prin dulapuri. La aceste alegeri parlamentare am fost la vot. Nu că aş fi remarcat prezenţa unor candidaţi mai de soi, dar am fost la vot din cauză de Klaus Iohannis, de Ludovic Orban şi de Liviu Dragnea. Partidul Social Democrat, în frunte cu Liviu Dragnea şi-a propus să câştige alegerile din 2016, câştigându-le cu 45% cu sprijinul nemijlocit al preşedintelui Iohannis.

Dacă Klaus Iohannis nu cerea demisia Guvernului Ponta, pentru a instala Guvernul Cioloş, PSD-ul nu obţinea doar în vis 45%. Pe parcurs, s-a dovedit că Liviu Dragnea a gestionat execrabil succesul enorm obţinut, nominalizând patru premieri numai într-un an de zile: Shhaideh, Grindeanu, Tudose şi Dăncilă. O ruletă rusească, care a riscat soarta românilor şi care l-a decis pe Klaus Iohannis să mai facă un pas, în preluarea puterii absolute. Acesta i-a nominalizat succesiv ca premieri pe Ludovic Orban şi pe Florin Cîţu, care au avut sprijinul Partidului Social Democrat pentru a se instala.

Liviu Dragnea a fost obsesia maniacală a lui Klaus Iohannis, copiind la amănunt procedurile autocrate ale liderului pesedist. Odată cu dispariţia lui Dragnea de pe scena politică, în obsesia sa, Klaus Iohannis a insistat că „Ciuma roşie“ şi „Majoritatea toxică“ sunt mult mai letale decât COVID -19. Nu a avut nicio preocupare privind un plan de solidaritate naţională, pentru depăşirea crizelor de sănătate şi economie. Nicio consultare cu partidele României asupra soluţiilor de aprobat şi urmat. Preşedintele Iohannis a pendulat, permanent, între două frustrări.

Frustrarea că în Parlament liberalii au o reprezentare modestă, ca urmare a experimentului său cu Guvernul Cioloş în 2015 şi cu Guvernul Orban în 2019. Dar şi frustrarea că după fiecare din aceste experimente ale lui, realizate „pas cu pas“, Partidul Social Democrat a rămas tot pe primul loc în ierarhia partidelor României. Nu a contat că aşa a stabilit electoratul român, pe a cărui voinţă şi prezenţă Klaus Iohannis le-a ignorat constant.

La aceste alegeri, românii au hotărât că nicio forţă din Parlament, nici de stânga, nici de dreapta, să nu deţină o putere discreţionară, iar că preşedintelui Iohannis nu-i rămân ca obiective decât medierea şi căutarea consensului naţional, cu orice preţ. Inclusiv cu preţul călcării orgoliilor proprii şi ale angajamentelor sale în faţa Partidului Popularilor Europeni (PPE).

„Proşti, dar mulţi!“

Duminică am fost la vot şi din cauză de Andrei Caramitru, beizadeaua actorului monarhist Ion Caramitru. Beizadeaua, care face eforturi de a se menţine pe propriile picioare, vrea să ne demonstreze că întâmplător poartă acelaşi nume cu taică-su. Cu ceva zile în urmă, beizadeaua declara public şi iresponsabil că „votanţii Partidului Social Democrat sunt proşti şi leneşi, oameni fără educaţie, fără bani şi fără prieteni“.

M-am dus la vot pentru ai reaminti beizadelei de vorbele voievodului Alexandru Lăpuşneanu, care îi replica lui Moţoc „Proşti, dar mulţi!“. Noul Parlament trebuie să-i reprezinte deopotrivă şi egal pe toţi românii, atât pe „proştii de stânga“, cât şi pe „deştepţii de dreapta“.

Parlamentul lui Dragnea a avut PNL-ul ca Opoziţie de mucava

Klaus Iohannis vrea ca „Parlamentul Său“ să fie mobilat tot cu o Opoziţie de mucava, pe care să o reprezinte Partidul Social Democrat, dar fără dreptul de a participa la luarea deciziilor politice. Românii au stabilit ca acest simulacru de democraţie să nu se mai repete.

La noua guvernare PNL – USR – PLUS, pe care preşedintele Iohannis vrea s-o instaleze, românii au nevoie de o Opoziţie solidă, capabilă să blocheze măsurile aberante ale celor de la Putere. Rolul de Opoziţie nu poate fi acoperit de AUR (Alianţa pentru Unirea Românilor), acest partid apărut din spuma mării şi din meandrele internetului. AUR se disimulează în partid conservator, deşi se vede de la o poştă că este un partid antisistem, apărut pe val. Şi vorba poetului „Ce e val, ca valul trece!“

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Cristian

    9 decembrie 2020 at 12:27 PM

    D-ul Orban pleaca la mai bine, va fi sef al Camerii Deputatilor! Nu-i pasa ca a lasat tara cu un guvern interimar in perioada de criza pandemica si economica! Prin demisia lui, d-ul Iohannis iese „basma curata”, desi are partea lui de vina pt. absenteism si scorul mic obtinut de PNL! Romanii au votat anti PNL!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Act reparator pentru urmașii militarilor căzuți la datorie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Senatorul Eugen Țapu-Nazare, președintele interimar al organizației PNL Neamț, este coinițiatorul unui proiect legislativ, depus în Senat, prin care indemnizația acordată urmaşilor militarilor căzuţi la datorie nu va mai fi condiţionată de veniturile familiilor acestora. Inițiativa legislativă prevede că urmașii militarilor decedați în acţiuni, misiuni şi operaţiuni militare în România sau în străinătate vor beneficia de o indemnizaţie lunară fixă, egală cu câştigul salarial mediu brut.

”Familiile militarilor care activează în teatrele de operațiuni sunt parte din efortul pe care aceștia îl depun pentru a-și îndeplini misiunile. Iar militarii trebuie să știe că, în cazul sacrificiul suprem, familiile lor vor fi protejate, indiferent de veniturile realizate ”, precizează senatorul Eugen Țapu-Nazare.

Inițiativa legislativă modifică o lege anterioară – 168/2020 – prin care doar urmașii militarilor decedați, cu venituri mai mici de 50% din salariul mediu brut, primeau o indemnizație lunară.

Printre ceilalți semnatari ai actului normativ se numără Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, și senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei pentru Apărare.

Citește știrea

Actualitate

Manele, un deputat şi „Zi-le Loredana!“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ deputatul nemţean Iulian Bulai a ieşit iar în evidenţă după o nouă postare controversată pe pagina de socializare ■ „extaziat“ de noua colaborare a Loredanei Groza cu nişte manelişti, parlamentarul nu a ezitat să-şi exprime admiraţia ■ deputatul a fost criticat nu doar de presă, ci şi de internauţi ■

Iulian Bulai, cel care-şi zice „Deputatul tău iubitor de oameni decenţi, doritor de schimbare, gata de implicare… Bicicleta e coloana mea oficială“ a ridicat, încă o dată, ridicolul la rang de artă, prin „măiestria“ de a „maneliza“ politica şi domeniul pe care-l păstoreşte, în calitate de şef al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor.

„Lory de la Oneşti“, după cum se autointulează, mai nou, Loredana Groza, a primit din partea preşedintelui Comisiei de cultură, un mesaj neaşteptat: „Muzica e fericire. Şi curaj să te reinventezi. Loredana a făcut-o de o mie de ori înainte. Acum ne scoate ipocrizia de sub preş şi prejudecăţile din minte Zi-le Loredana!“.

Postarea este urmare a succesului de care s-a bucurat Loredana Groza în urma semnării unui contract muzical alături de zece dintre cei mai cunoscuţi manelişti ai României, prin care joi, 22 aprilie, a fost lansat videoclipul piesei „Fericire“, alături de celebrii manelişti Florim Salam, Vali Vijelie, Jador, Jean de la Craiova şi Costi Ioniţă, clip care le-au adus acestora, în doar cîteva zile, peste un million de vizualizări, maneaua ajungînd în Top 8 melodii în plan mondial.

Iar prin România e o modă ca oamenii politici să se „lipească“ de vreun succes. Postarea deputatului Iulian Bulai, cel care după Revelion se arăta indignat de prestaţia grupului Vacanţa Mare la petrecerea dintre ani de la TVR, uitînd parcă faptul că atunci cerea demiterea conducerii postului de televiziune, a făcut acum un veritabil „laudatio“, care i-a adus, din nou, un „linşaj“ din partea presei şi a internauţilor, artista devenind şi ea victimă colaterală.

Furia postacilor se revarsă, însă, mai ales asupra politicianului. Iată cîteva comentarii apărute pe paginile de socializare sau la articolele de presă, care au publicat informaţia şi care-I iau peste picior pe politicianul „manelist“. „A cunoscut «frumuseţea» manelelor pe vremea cînd cerşea pe străzile din Oslo, iar aceste amintiri frumoase nu-l părăsesc nici astăzi. Înduioşător“, postează Tudor. „Mozart ar fi invidios pe acest succes muzical“, notează cu maliţiozitate un alt comentator.

„Pînă la urmă este dreptul tău de a fi şi puţin manelist“

Marius compune chiar şi o poezioară: „Sub valul nopţii, la Miami/ Sînt fericiţi americanii/ Au importat a noastră sursă/ Să dea valoare la… a lor bursă!/ Precum ei au agreat/ Sursa… uşor, s-a infiltrat/ Bursa… a devalorizat/ Şi recunosc la unison/ Că românii… sînt beton!/ Pînă ieri, erau «pe cai»/ Azi, de capu lor… e vai/eloc nu se lasă duşi/ Recunosc c-au fost seduşi/ Promit că în a lor cultură,/ La loc de cinste mereu va fi. /A noastră limbă română“.

Revenind la postarea politicianului nemţean e de remarcat că ea a generat peste 250 de comentarii, toate critice, unele chiar virulente, din care am mai selectat cîteva. „Nu ratezi nici un moment prin care să îmi arăţi că eşti piatra de moară agăţată de acest partid. Mulţumesc pentru sinceritatea involuntară, pînă la urmă este dreptul tău de a fi şi puţin manelist“, i-a reproşat un susţinător al USR-ului.

Altul, la fel de critic, îl întreabă: „Pe bune!? Crezi că dacă vă manelizaţi luaţi înapoi ceva mai multe voturi de la AUR?! La dat în gropi şi cu mucii-n fasole eşti campion mondial“. Ironia supremă e legată de gafa monumentală din luna ianuarie, Ziua Naţională Culturii, cînd Iulian Bulai, îl invoca pe Eminescu şi mai-mai să îi bage în buzunar carnetul de partid USR: „Eu sînt sigur că dacă marele poet Mihai Eminescu ar trăi, ar fi distribuit pe contul său de Facebook superba capodoperă muzicală a Loredanei, apoi ar fi asculat-o pe rap, în timp ce se iubea cu domniţa Micle, pe lîngă plopii fără soţ“.

Cunoscători în ale metehnelor politice dîmboviţene, unii n-au ezitat să interpreteze postarea politicianului în cheie electorală: „M-am trezit într-o dimineaţă şi am zis: «Băăă, Loredana are fani mulţi… hai s-o lăudăm puţin că poate ne mai cresc cifrele în sondaje!» Greşit! Şi anul trecut de Paştele Ortodox ai debitat numai prostii şi din acest motiv v-au depăşit cei de la AUR. Dacă vă închipuiţi că oamenii v-au votat ca să deveniţi penibili vă înşelaţi, domnule politician!“.

Culmea revoltei internauţilor rămîne însă un îndemn: „Jos labele de pe Lory!“. Contactat telefonic, deputatul Iulian Bulai a declarat că nu are nimic de adăugat faţă de ceea ce a notat pe Facebook. A spus că trăim în democraţie, una în care s-a cîştigat dreptul de a exprima, neîngrădit, opinii, de a asculta, la marile evenimente din viaţă, botez, nuntă, înmormîntare muzica ce-i place. Pe cale de consecinţă, principiul latin De gustibus non disputandum (Gusturile nu se discută) e de actualitate.

Citește știrea

Actualitate

Deputatul USR, Bulai, iar e în centrul unui scandal

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ a fost reclamat de 21 de parlamentari AUR pentru „limbaj calomnios“ ■ alesul nemţeam îşi asumă declaraţiile, susţinînd că AUR trebuie izolat pe scena politică românească ■

Deputatul Iulian Bulai se află în mijlocul unui nou scandal legat de declaraţiile sale privitoare la AUR, în opinia alesului nemţean acesta fiind un partid „fundamentalist, radical şi extremist“.

Ca urmare a declaraţiei politice parlamentarii AUR au depus la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor o sesizare semnată de 21 de persoane ai formaţiunii „ofensate“, care îl acuză pe şeful Comisiei de Cultură din forul menţionat de „limbaj calomnios” şi cer conducerii Camerei Inferioare a Parlamentului sancţionarea alesului nemţean.

Aşa cum susţin deputaţii AUR, la dezbaterea unui proiect privitor la instituirea zilei de 10 august ca Ziua Unităţii Civice, Iulian Bulai a avut o intervenţie la adresa Partidului Alinaţa pentru Unirea Românilor. Contactat telefonic, deputatul neamţean nu a retractat nimic: „Este un crez personal. Nu comentez pe marginea partidelor fundamentaliste, radicale, extreme, care nu iau distanţă faţă de declaraţiile liderilor lor de apărare a simpatiilor neolegionare şi neonaziste.

Aceste forţe trebuie izolate în politica din România. Nu există spaţiu pentru asemenea prezenţe politice, care nu se delimitează de declaraţii de acest tip. Eu îmi asum şi reiterez de fiecare dată mesajul meu. Iulian Bulai apreciază că declaraţile sale nu încalcă Regulamentul Camerei Deputaţilor, pentru că nu au folosit un limbaj injurios. Deputatul nemţean a mai avut şi alte susţineri care au fost intens comentate. Cel care se autodefineşte pe pagina de socializare „Deputatul tău. Iubitor de oameni decenţi. Doritor de schimbare. Gata de implicare.

Bicicleta e coloana mea oficială“ a avut o „năstruşnicie“ în 2019, cîn d afirma că „Isus Hristos provine dintr-o familie ciudată, cu o mamă surogat şi un tată care acceptă paternitatea, fără să fi contribuit la ea“. Afirmaţia acesta i-a adus nu doar critici aspre din partea credincioşilor de toate confesiunile şi ale episcopului de Iaşi, Iosif Păuleţ, ci şi o amendă de 5.000 lei, din partea Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării.

După Revelionul din 2021 a intrat în conflict cu umoriştii de la Vacanţa Mare, pentru că a cerut demiterea conducerii Televiziunii Române, pentru fondurile uriaşe achitate din bani publici, pentru o producţie cultural, apreciată de Iulian Bulai ca fiind cel puţin „îndoielnică“.

Pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale, preşedintele Comisiei de Cultură o face şi mai lată, reuşind să iasă iar din anonimat, postînd pe pagina sa de socializare cîteva rînduri care i-au „adus“ sute de comentarii, în majoritate nefavorabile. „Astăzi s-a vorbit despre Mihai Eminescu mai mult decît în oricare zi a anului. S-a vorbit despre opera lui, valorile lui şi relevanţa lui în contextul actual. Mi- am dorit acest lucru.

Dezbaterea vie este parte a procesului de formare a unei gîndiri critice: cheia prin care putem analiza probleme şi gîndi soluţii – în mod creativ. Mă bucur că de Ziua Culturii Naţionale, prin dezbatere liberă, împreună, l-am descoperit mai mult pe Mihai Eminescu: «Vreme trece, vreme vine, Toate-s vechi şi nouă toate; Ce e rău şi ce e bine, Tu te-ntreabă şi socoate; Nu spera şi nu ai teamă, Ce e val ca valul trece; De te- ndeamnă, de te cheamă, Tu rămîi la toate rece. Glossă – M. Eminescu»“.

Afirmaţiile politicianului culminează cu alegaţia: „Dacă Eminescu ar fi trăit astăzi ar fi semnat pentru Fără penali în funcţii publice; ar fi eliminat pensiile speciale; ar fi desfiinţat inspectoratele şcolare, pe care le ştia bine; ar fi vrut să construim mai repede autostrada A8, pentru a ajunge mai repede de la Iaşi la Viena; ar fi reformat radical TVR, SRR şi CNA. La mulţi ani, Mihai! Mulţumim pentru moştenirea primită de la tine!“.

De reamintit şi faptul că deputatul nemţean a deschis, anul trecut, în casa părintească din Tămăşeni primul Muzeu al colectivizării, unul unic în România, care aduce peste ani mărturii referitoare la deposedarea ţăranilor de pămînt în procesul de colectivizare forţată din anii comunismului.

Citește știrea

Trending