Contactează-ne

Politica

Rezultatul alegerilor parlamentare, o palmă răsunătoare aplicată de români pe obrazul prezidenţial

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prezenţa la vot a românilor, la recentele alegeri parlamentare, a fost de 32%, cea mai slabă înregistrată după 1990. În pofida îndemnurilor insistente ale preşedintelui Iohannis, 68 % dintre români, mai mult de două treimi, au refuzat categoric să-i mai acorde atenţie acestuia, stând departe de secţiile de vot.

Absenteismul masiv la urne, precum şi votul de doar 25% acordat Partidului Naţional Liberal, pot fi asimilate cu un vot masiv împotriva lui Ludovic Orban şi implicit împotriva lui Klaus Iohannis. Palma încasată de cei doi, din partea electoratului, a avut ecou în toată Europa, până dincolo de Ocean. Încă din 2014, când Klaus Iohannis a ajuns preşedintele României, acesta ne-a tot promis proiecte de ţară pentru cel puţin 100 de ani.

După publicarea cărţii sale, intitulată „Pas cu pas“, preşedintele nu a mai făcut nici un pas, încremenind contemplativ între titlurile proiectelor sale. Proiectul său, „România educată“, mort la naştere, este ţinut în fereastra Cotroceniului, într-un borcan cu formol, ca să-l vadă poştaşul care aduce indemnizaţia.

De câte ori a vorbit preşedintele Iohannis, ne-a ţinut discursuri despre normalitate şi unitate, ca parte a proiectelor sale. Dar prin discursurile sale, acesta nu a propagat decât ura, obţinând contrariul, prin divizarea românilor, pe care i-a clasificat în „progresişti“ şi „pesedişti“.

Rezultatul alegerilor arată că electoratul nu dă doi bani pe clasificarea prezidenţială, preluată şi utilizată asiduu şi de liberali. Electoratul nu a considerat că liberalii ar fi „progresişti“. În conferinţele sale de presă, preşedintele a avut acelaşi răspuns robotic pentru orice întrebare pusă de ziarişti, ceea ce a avut darul să înfurie românii de bună credinţă.

Atât absenteismul, cât şi rezultatul votului, nu fac decât să contrazică discursurile repetitive ale preşedintelui despre „Ciuma roşie“ şi despre „România normală“. Românii au hotărât că Partidului Naţional Liberal nu numai că nu trebuie să i se ofere scorul dorit de preşedinte, dar nici să i se permită să formeze la rândul său o majoritate toxică, care să fie confortabilă în Parlament, pentru a nu- şi permite astfel extravaganţe legislative, ca şi în cazul Partidului Social Democrat condus de Dragnea.

Pe de altă parte, voinţa românilor este ca Partidul Social Democrat, dacă rămâne în Opoziţie, să aibă capacitatea de a bloca orice extravaganţă legislativă a liberalilor. Reacţia de ripostă, prin absenteismul a 68% dintre români şi prin votul împotriva Partidului Naţional Liberal din partea a trei sferturi dintre românii prezenţi la vot, a constituit substanţa unui masiv vot anti-Iohannis, perceput ca liderul toxic al liberalilor.

Pentru preşedintele Iohannis, riposta românilor trebuie să constituie o lecţie finală pentru următorii patru ani, în care acesta să renunţe la discursurile şi acţiunile sale care divizează naţiunea. Preşedintele Iohannis trebuie să înţeleagă că i s-a conferit putere, nu pentru a avea capacitatea de a diviza naţiunea sau a emite proiecte de ţară din turnul lui de fildeş, ci pentru a avea capacitatea de a fi un mediator eficient, atât între instituţiile statului, cât şi între partidele parlamentare, fără nicio părtinire.

Contrar rezultatelor scrutinului, Ludovic Orban a declarat în seara zilei de 6 decembrie, după închiderea urnelor, că Partidul Naţional Liberal este câştigătorul moral al alegerilor. Pe 7 decembrie, chemat la Cotroceni, premierul Orban are o discuţie aprinsă cu preşedintele Iohannis, pentru a stabili cine este responsabil pentru eşecul electoral suferit şi pentru blocarea înaltelor aspiraţii prezidenţiale.

Într-o declaraţie din seara respectivă, Klaus Iohannis a recunoscut public, pentru prima oară, că a recepţionat mesajul electoratului, care a transmis, prin rezultatul votului, că „s-a săturat de actuala clasă politică şi de actualul preşedinte“. Mai rămânea să aflăm care a fost reacţia preşedintelui şi a premierului la acest mesaj explicit. Deznodământul a fost stupefiant, pentru că, peste o oră, Ludovic Orban a fost obligat să-şi asume singur eşecul, absolvind-ul astfel pe preşedinte, dându-şi demisia din funcţia de premier, în loc să-şi dea demisia doar din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal. Orban şi-a motivat astfel demisia: „Nu mă cramponez de funcţia de premier“.

Adevăratul motiv al demisiei a fost astfel devoalat. Orban a refuzat, la Cotroceni, ca Partidul naţional Liberal să nominalizeze alt premier pentru viitorul guvern, deşi preşedintele Iohannis îl asigurase public de nenumărate ori, că acesta îşi va continua mandatul de premier, indiferent de rezultate. Promisiunea Preşedintelui s-a dovedit a fi o frunză în vântul rezultatelor votului, Iohannis pretextând că Guvernul Orban nu mai este dorit în fruntea României.

Reacţia lui Orban a fost demisia intempestivă şi iresponsabilă din funcţia de premier, după modelul premierului Tudose la presiunea lui Dragnea. Odată cu demisia lui Orban, este demis şi „Guvernul Meu“, care devine interimar. Astfel, Klaus Iohannis câştigă libertatea de a face următorii paşi sub privirile dezaprobatoare ale majorităţii românilor, crezând că sacrificând-ul pe Orban şi-a cârpit imaginea. România este acum, în perioada de pandemie, într-o stare de provizorat total, având un Parlament interimar şi un Guvern interimar, condus, de un premier interimar, care este generalul de armată Nicolae Ciucă.

În schimb, România are un Preşedinte plin, care concentrează puterea de decizie doar în mâna lui şi care consideră că orice decizie a lui este mai mult decât înţeleaptă. Este semnul indubitabil, că preşedintele Iohannis nu a înţeles mare lucru din votul românilor, ca şi Liviu Dragnea de altfel în 2016.

Klaus Iohannis l-a avut ca model pe Liviu Dragnea şi a asigurat PSD- ului poziţia de cel mai mare partid în 2016 şi 2020

La alegerile locale din 27 septembrie nu am fost la vot. Nu am văzut candidaţi mai de doamne ajută, iar unii dintre ei aveau şi scheleţi prin dulapuri. La aceste alegeri parlamentare am fost la vot. Nu că aş fi remarcat prezenţa unor candidaţi mai de soi, dar am fost la vot din cauză de Klaus Iohannis, de Ludovic Orban şi de Liviu Dragnea. Partidul Social Democrat, în frunte cu Liviu Dragnea şi-a propus să câştige alegerile din 2016, câştigându-le cu 45% cu sprijinul nemijlocit al preşedintelui Iohannis.

Dacă Klaus Iohannis nu cerea demisia Guvernului Ponta, pentru a instala Guvernul Cioloş, PSD-ul nu obţinea doar în vis 45%. Pe parcurs, s-a dovedit că Liviu Dragnea a gestionat execrabil succesul enorm obţinut, nominalizând patru premieri numai într-un an de zile: Shhaideh, Grindeanu, Tudose şi Dăncilă. O ruletă rusească, care a riscat soarta românilor şi care l-a decis pe Klaus Iohannis să mai facă un pas, în preluarea puterii absolute. Acesta i-a nominalizat succesiv ca premieri pe Ludovic Orban şi pe Florin Cîţu, care au avut sprijinul Partidului Social Democrat pentru a se instala.

Liviu Dragnea a fost obsesia maniacală a lui Klaus Iohannis, copiind la amănunt procedurile autocrate ale liderului pesedist. Odată cu dispariţia lui Dragnea de pe scena politică, în obsesia sa, Klaus Iohannis a insistat că „Ciuma roşie“ şi „Majoritatea toxică“ sunt mult mai letale decât COVID -19. Nu a avut nicio preocupare privind un plan de solidaritate naţională, pentru depăşirea crizelor de sănătate şi economie. Nicio consultare cu partidele României asupra soluţiilor de aprobat şi urmat. Preşedintele Iohannis a pendulat, permanent, între două frustrări.

Frustrarea că în Parlament liberalii au o reprezentare modestă, ca urmare a experimentului său cu Guvernul Cioloş în 2015 şi cu Guvernul Orban în 2019. Dar şi frustrarea că după fiecare din aceste experimente ale lui, realizate „pas cu pas“, Partidul Social Democrat a rămas tot pe primul loc în ierarhia partidelor României. Nu a contat că aşa a stabilit electoratul român, pe a cărui voinţă şi prezenţă Klaus Iohannis le-a ignorat constant.

La aceste alegeri, românii au hotărât că nicio forţă din Parlament, nici de stânga, nici de dreapta, să nu deţină o putere discreţionară, iar că preşedintelui Iohannis nu-i rămân ca obiective decât medierea şi căutarea consensului naţional, cu orice preţ. Inclusiv cu preţul călcării orgoliilor proprii şi ale angajamentelor sale în faţa Partidului Popularilor Europeni (PPE).

„Proşti, dar mulţi!“

Duminică am fost la vot şi din cauză de Andrei Caramitru, beizadeaua actorului monarhist Ion Caramitru. Beizadeaua, care face eforturi de a se menţine pe propriile picioare, vrea să ne demonstreze că întâmplător poartă acelaşi nume cu taică-su. Cu ceva zile în urmă, beizadeaua declara public şi iresponsabil că „votanţii Partidului Social Democrat sunt proşti şi leneşi, oameni fără educaţie, fără bani şi fără prieteni“.

M-am dus la vot pentru ai reaminti beizadelei de vorbele voievodului Alexandru Lăpuşneanu, care îi replica lui Moţoc „Proşti, dar mulţi!“. Noul Parlament trebuie să-i reprezinte deopotrivă şi egal pe toţi românii, atât pe „proştii de stânga“, cât şi pe „deştepţii de dreapta“.

Parlamentul lui Dragnea a avut PNL-ul ca Opoziţie de mucava

Klaus Iohannis vrea ca „Parlamentul Său“ să fie mobilat tot cu o Opoziţie de mucava, pe care să o reprezinte Partidul Social Democrat, dar fără dreptul de a participa la luarea deciziilor politice. Românii au stabilit ca acest simulacru de democraţie să nu se mai repete.

La noua guvernare PNL – USR – PLUS, pe care preşedintele Iohannis vrea s-o instaleze, românii au nevoie de o Opoziţie solidă, capabilă să blocheze măsurile aberante ale celor de la Putere. Rolul de Opoziţie nu poate fi acoperit de AUR (Alianţa pentru Unirea Românilor), acest partid apărut din spuma mării şi din meandrele internetului. AUR se disimulează în partid conservator, deşi se vede de la o poştă că este un partid antisistem, apărut pe val. Şi vorba poetului „Ce e val, ca valul trece!“

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Cristian

    9 decembrie 2020 at 12:27 PM

    D-ul Orban pleaca la mai bine, va fi sef al Camerii Deputatilor! Nu-i pasa ca a lasat tara cu un guvern interimar in perioada de criza pandemica si economica! Prin demisia lui, d-ul Iohannis iese „basma curata”, desi are partea lui de vina pt. absenteism si scorul mic obtinut de PNL! Romanii au votat anti PNL!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

PNL Neamț, alături de Florin Cîțu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cu o largă majoritate, Comitetul Județean Director al PNL Neamț (C.D.J.) s-a pronunțat în favoarea ”Moțiunii Cîțu”. Astfel, 93 dintre liberalii nemțeni au votat pentru programul premierului Florin Cîțu, în vreme ce contracandidatul său la președinția PNL, Ludovic Orban, a întrunit doar patru voturi.

”Prin votul acordat în C.D.J., liberalii nemțeni iau o opțiune foarte clară, fermă, de susținere a actualului premier, Florin Cîțu, în competiția pentru președinția PNL. Suntem convinși că în PNL este nevoie de o reformă profundă, care să plece de la baza partidului, singura soluție ca PNL să câștige următoarele runde de alegeri în viitorii opt ani. Iar acest  țel poate fi atins doar de actualul premier, Florin Cîțu”, a precizat George Lazăr, președintele PNL Neamț.

În ceea ce-l privește pe senatorul Eugen Țapu-Nazare, chestor al Senatului și prim-vicepreședinte al PNL Neamț, acesta a salutat decizia C.D.J. și a reiterat ”nevoia unei reforme și apariția  unui suflu nou în Partidul Național Liberal, deziderate ce pot fi atinse doar de echipa coagulată în jurul actualului  premier, Florin Cîțu”.

În urma acestei decizii, la Congresul PNL din 25 septembrie delegații liberali nemțeni îl vor vota pe Florin Cîțu pentru funcția de președinte al Partidului Național Liberal.

Biroul de presă al PNL Neamț

Citește știrea

Actualitate

Populism ieftin şi discuţii sterile în CL Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ proiectele au trecut, în condiţiile în care majoritatea încă “rezistă” ■ social-democraţii joacă în continuare cartea populismului şi a opoziţiei îngrijorate de situaţia cetăţeanului de rând ■

 Populism ieftin şi discuţii sterile, cam aşa poate fi sintetizată situaţia din Consiliul Local Piatra Neamţ. Şi la şedinţa de marţi, 14 septembrie, dar situaţia este aşa de câteva şedinţe încoace. Pe scurt lucrurile arată astfel: majoritatea, fragilă, PNL-USR-PLUS-PRO România (încă) rezistă şi îşi trece, cu mici sincope, proiectele de hotărâre. Minoritarii de la PSD şi PMP joacă în continuare cartea opoziţiei îngrijorate de soarta cetăţeanului şi derapează de multe ori înspre un populism evident şi tocmai de aceea ieftin.

Care s-ar putea traduce în felul următor: nu contează de unde şi câţi bani luăm, nu contează nici dacă avem sau nu bani, dar noi propunem să se dea cetăţeanului amărât şi stimulente pentru natalitate şi pentru a se încălzi la iarnă şi pentru… Acum, evident că ar trebui să i se dea cetăţeanului, amărât e drept, şi ar fi trebuit să i se dea şi până acum, însă nu neapărat pomană.

Ar fi trebuit să i se dea şansa să nu sărăcească, după ce PSD, PNL, PMP şi alţii au guvernat atâţia ani această ţară, şi şansa ca în toţi aceşti ani să aibă condiţii să muncească şi să trăiască decent. Să câştige din salariu cât să trăiască decent şi nu să devină dependent de firmiturile pe care se îndură din când în când să i le arunce unii care pozează în socialişti dar s-au îmbuibat ani la rând încasând lefuri grase de prin funcţii de la buget unde au ajuns… cum au ajuns.

E drept că ei sunt social-democraţi, unii chiar lideri social-democraţi, dar asta nu i-a împiedicat să-şi vadă propriul interes asigurându-şi lefuri grase pe posturi călduţe la stat şi să-şi amintească abia apoi de cetăţeanul amărât şi de nevoile acestuia.

Şi, la fel ca alţi politicieni de la alte partide, sunt aproape convins că îi va roade grija amărâţilor doar cât vor fi în opoziţie. Că au fost la putere şi amărâtul a ajuns mai amărât şi în timpul domniei social-democrate sau a oricăror alte domnii.

În plus, la judeţ, unde social-democraţii “guvernează”, nu am auzit să iniţieze hotărâri de CJ după hotărâri de CJ prin care să dea stimulente pentru mame, ajutoare pentru încălzire sau, mă rog, alte ajutoare pentru amărâţi în general. Din cele 100 de milioane de lei împrumutate recent, partea leului se duce spre “cumătreală” şi nu spre amărâţi, aşa că credem că putem concluziona că politicienii, chiar şi cei social-democraţi, mor de grija sărmanilor doar când sunt în opoziţie şi pentru a ajunge la putere, iar când ajung la putere nu mai mor decât de grija “cumătrilor” lor. Din politică sau din afaceri.

Populism ieftin sau administraţie eficientă?

Revenind la extraordinara, oficial, dar atât de insipida, în fapt, şedinţă de CL Piatra Neamţ de marţi, ea s-a desfăşurat după tipicul obişnuit: majoritatea şi-a trecut proiectele – nu zice nimeni că ar fi bune – iar opoziţia a măcănit populist – nu zice nimeni că ar fi rău – în speranţa că mai câştigă ceva simpatie electorală. Şi să dăm câteva exemple: , la proiectul cu rectificarea de buget, PSD a venit cu un amendament – să se ia 100.000 de lei dintr-o parte, nici nu prea contează de unde, şi să se dea pentru ajutoare de încălzire. Că, şi urmează discursul populist, vine iarna şi pietrenii o duc greu.

Cui să i se dea şi în ce condiţii sunt întrebări de bun simţ dacă nu ne dorim să perpetuăm situaţia, exprimată plastic, în care ajutoare, financiare sau de alt gen, au ajuns şi ajung la unii care coboară din Mercedes să se ducă să le încaseze şi apoi se întorc cu ele în nişte “căsuţe” cu multe camere. În condiţiile în care ei nu au muncit şi nu vor munci vreo oră din viaţa lor şi nici nu au plătit şi nu vor plăti vreo taxă în viaţa lor.

În vreme ce alţii, care nu vor avea niciodată Mercedes şi nici casa lor, ci vor sta toată viaţa doar într-un amărât de apartament pentru care vor plăti chirie, nu apucă niciun fel de ajutoare, deşi muncesc opt ore pe zi pe un salariu mediu de mizerie şi plătesc dări peste dări.

Pot domnii şi doamnele social-democrate să corecteze astfel de derapaje şi inechităţi la care a dus populismul deşanţat pe care îl tot promovează, ei şi alţii ca ei din alte partide? Sau nu contează asta ci doar să poată spune public că ei au vrut să dea şi alţii s-au opus?

Ca o paranteză, când li se acceptă câte o propunere ce miroase a populism, am văzut că votează rectificările de buget cu două mâini, ca să nu uităm ce s-a întâmplat la şedinţa trecută. Drept e că şi găselniţa găsită pentru ca hotărârea privind acordarea de stimulente financiare pentru nou-născuţi să nu fie aplicată, cel puţin nu încă, pare la fel de străvezie şi numai a fair-play nu miroase.

Iar pentru cei ce au urmărit subiectul, să spunem că secretarul municipiului nu a contrasemnat hotărârea – (pseudo)argumentele strict juridice interesează prea puţin – şi acum toată lumea aşteaptă să vadă ce va spune Prefectura.

Revenind la şedinţa de marţi, la fel de sterile au fost şi discuţiile pe marginea altor proiecte. Cum ar fi cel privind acordul pentru un spaţiu într-o unitate de învăţământ în care să fie vândute produse elevilor. Unii, probabil ahtiaţi după imagine publică, au simţit nevoia să atragă atenţia că legea nu permite să fie vândute elevilor orice fel de produse.

Aşa şi? Nu că nu ne-ar interesa sănătatea elevilor, dar e copie fidelă după celebra poveste cu “drobul de sare”. Păi dacă legea spune clar ce se poate sau nu vinde, atunci să fie respectată legea şi să nu ne mai dăm noi de ceasul morţii “să fim mai catolici decât papa”. Spaţiul să fie amenajat, iar elevii să poată cumpăra doar acele produse pe care le permite legea.

Iar timpul pierdut inutil în astfel de discuţii sterile ar putea fi folosit de aleşi să caute şi să găsească soluţii şi fonduri pentru investiţii în şcolile din municipiu şi în folosul elevilor. Că s-au săturat părinţii să cotizeze la fondul clasei sau la alte fonduri ca să poată copiii lor să beneficieze, plătind evident, de aşa-zisul învăţământ “gratuit”.

Ăsta “ajutor” sau “stimulent” financiar mai ales că s-ar adresa direct celor care îl merită, pentru că vor să facă şcoală, şi nu loazelor. Dar aşa ceva ar însemna să se treacă de la populism ieftin – de genul mai punem 100 de lei la pensie, mai ţineţi minte – la administraţie eficientă – condiţii şi stimulente pentru cei ce vor şi pot, ca să poată mai mult. Dar la administraţie mulţi aleşi au dovedit şi dovedesc că sunt corigenţi. Indiferent de culoarea politică. Aşa că îşi dau doctoratul în populism. Ieftin.

 

Citește știrea

Actualitate

Liviu Harbuz este noul vicepreşedinte al PNL

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ „Ataşamentul meu faţă de valorile liberale mi-a oferit posibilitatea ca de-a lungul timpului să-mi fac prieteni foarte mulţi în Partidul Naţional Liberal“, a declarat Liviu Harbuz

Liviu Harbuz a intrat în rândurile liberalilor nemţeni, primind funcţia de vicepreşedinte la nivel judeţean. Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă susţinută la sfârşitul săptămânii trecute de preşedintele PNL Neamţ, prefectul George Lazăr, şi senatorul PNL de Neamţ, chestor al Senatului, Eugen Ţapu-Nazare.

„L-am primit în rândurile Partidului Naţional Liberal pe doctorul Liviu Harbuz , o persoană de mare valoare, un om cu principii solide şi care sunt convins că va aduce plus valoare. Liviu Harbuz va ocupa funcţia de vicepreşedinte al PNL Neamţ şi cred cu tărie că experienţa sa profesională, de viaţă cât şi valorile la care se raportează îl vor face o voce puternică atât în cadrul PNL, dar şi în societate. Bine ai venit, Liviu, în PNL!“, a fost mesajul preşedintelui George Lazăr.

Liviu Harbuz a declarat la rîndul său. „Mă bucur să fiu în faţă dumneavoastră şi să fiţi primii care află că m-am alăturat echipei liberale, pentru că Partidul Naţional Liberal se confruntă cu foarte multe provocări şi are o misiune foarte grea, aceea de a guverna la nivel naţional dar şi la nivel local. Cred că echipa trebuie întărită, iar aportul meu va fi conform pregătirii pe care o am şi experienţei pe care o am. Sper să aduc plus valoare Partidului Naţional Liberal, filiala Neamţ şi mai sper ca împreună să demonstrăm că putem răspunde la provocările cu care se confruntă astăzi ţara. Sunt fericit să fiu alături de echipa PNL şi alături de prietenii mei, pentru că ataşamentul meu faţă de valorile liberale mi-a oferit posibilitatea ca de-a lungul timpului să-mi fac prieteni foarte mulţi în Partidul Naţional Liberal“, a declarat Liviu Harbuz.

Medicul a fost pînă în urmă cu puţin timp coordonator al filialei nemţene a PRO România, postură din care a şi candidat pentru Primăria Piatra Neamţ. După alegeri, a optat pentru o alianţă cu PNL şi USR-PLUS, însă cei din conducerea centrală a partidului şi-au dorit o alianţă cu PSD. Care s-a şi produs la nivel judeţean, în ciuda opoziţiei lui Liviu Harbuz. În acest context, acesta a pierdut funcţia de şef al PRO România, a plecat din partid şi a ajuns în rîndurile echipei liberale nemţene.

Citește știrea

Trending