Contactează-ne

Actualitate

Rezultatele la examenul național de Bacalaureat, înainte de contestații, mai bune ca în anii anteriori

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anul acesta rata de promovabilitate este de 76,4% în creștere cu 3,6% față de prima sesiune din anul școlar trecut, când a fost de 72,8% ■ aceasta este cea mai ridicată rată de promovabilitate din ultimii 15 ani ■ în județul Neamț rata de promovabilitae este de 81,5%, în timp ce în județul vecin, Bacău rata de promovabilitate este de 87%

Ministerul Educației a publicat pe site-ul său un comunicat de presă referitor la rezultatele obținute de candidații înscriși la sesiunea I a examenului național de Bacalaureat sesiunea iunie-iulie.

Potrivit datelor înregistrate în aplicația de examen, la nivel național au promovat 99.371 de candidați (95.112 candidați din promoția curentă, respectiv 4.259 din promoțiile anterioare) din totalul celor 130.041 candidați prezenți.

Inspectorul școlar general adjunct al ISJ Neamț, Ana Socea, președinta comisiei județene pentru examenul de Bacalaureat a declarat că este mulțumită de rezultatele obținute la nivelul județului în această sesiune, ținând cont că acestea sunt superioare celor de anul trecut. ” La nivelul județului Neamț avem o rată de promovabilitae peste media națională, cu 1,75% mai mare decât cea la nivel național. Sunt per total rezultate bune, chiar dacă există loc și de rezultate mai bune. Cea mai mare medie este 9,98 obținută, de un candidat de la Colegiul Național <<Roman-Vodă>>. Nu avem înainte de contestații nici o medie de 10, dar avem mulți candidați care au obținut note de 10 pe discipline. În ceea ce privește promoția curentă, procentul de promovabilitate este de 81,46% iar rata cumulată de promovabiliate, incluzând și candidații din promoțiile anterioare este de 78,15%”, a precizat Ana Socea, care a reamintit faptul că la nivel de județ Neamț s-au înscris la Bacalaureat(sesiunea iunie-iulie) 3176 candidați, din care s-au prezentat la probele scrise 3090 și au promovat 2415 candidați.

Și la nivel național rata de promovabilitate este în creștere

La nivel național  rata cumulată de promovare (înainte de contestații) este de 76,4%: în creștere cu 3,6% față de prima sesiune din anul trecut (72,8%), respectiv cea mai ridicată în ultimii 15 ani. Potrivit aceleeași surse în județul Neamț rata de promovabilitae este de 81,5%, în timp ce în județele vecine ea este de: 87% la Bacău, 82,4% la Suceava, 84,2% la Iași, Cea mai mică rată de promovabilitate din Moldova este la Botoșani, de 78,5%.

Pentru promoția curentă, rata de succes este de 81,5%, în creștere cu peste 3% față de prima sesiune din anul anterior (78,4%), în timp ce pentru promoțiile din anii trecuți, procentul se situează la 31,9%, superior cu peste 3%, comparativ cu anul trecut (28,5%). 39 de candidați au încheiat probele scrise cu media 10.

Cei mai mulți candidați (18.426 – toate promoțiile) au obținut medii situate pe segmentul 9 – 9.49.

4.373 de candidați nu s-au prezentat, iar 103 candidați au fost eliminați.

Numărul notelor de 10 pe probe/discipline de examen:

  • Limba și literatura română: 408;
  • Limba și literatura maternă: 21;
  • Proba obligatorie a profilului: 279 (Matematică -2.424 / Istorie – 855);
  • Proba la alegere a profilului și a specializării: 866 (cele mai multe note de 10 au fost obținute la disciplina Logică și argumentare: 1.234).

Contestațiile pot fi depuse/transmise astăzi, 8 iulie, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării lucrărilor trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele au fost afișate atât online, cât și în centrele de examen, cu anonimizarea numelui și a prenumelui candidaților, în concordanță cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR).

Rezultatele finale (după soluționarea contestațiilor) vor fi comunicate în data de 12 iulie.

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții (cumulat):

  1. susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  2. susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  3. obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).
Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending