Actualitate
Rezultatele finale la examenul de definitivat

■ în județul Neamț s-au prezentat la proba scrisă 155 candidați, la 32 de discipline ■ procentul final de promovabilitate, după corectarea celor 38 de contestații, este de 76,77%, în creștere cu 5,16% față de procentul inițial de promovabilitate ■ în total 119 candidați au promovat examenul de definitivat obținând media minimă 8 (opt) ■ 36 de candidați (23,21%) nu au promovat definitivatul ■ la nivel național au fost depuse 1.642 de contestații din cei 5.991 candidați (76,45%) ■ 5.687 candidați au obținut note care au generat medii de examen mai mari sau egale cu 8, media minimă de obținere a calității de profesor definitiv ■
Marți, 6 august, au fost publicare rezultatele finale la examenul de definitivare în învățământ, unde în județul Neamț s-au prezentat la proba scrisă 155 candidați, la 32 de discipline.Procentul final de promovabilitate, după corectarea celor 38 de contestații depuse în Neamț, este de 76,77%, în creștere cu 5,16% față de procentul inițial de promovabilitate, calculat înaintea soluționării contestațiilor.
Conform comunicatului de presă al ISJ Neamț, semnat de inspectorul școlar general adjunct Dana Păiuș, președinta comisiei județene de pregătire și desfășurare a acestui examen, 36 de candidați nu au promovat examenul, ceea ce reprezintă 23,21% din numărul total de candidați, prezenți la proba scrisă. În total 119 candidați au promovat examenul de definitivat obținând media minimă de 8 (opt). Alți 44 de candidați (28,38%) au avut note între 9 și, 99 și doar 3 candidați (1,93%) au obținut nota maximă. E vorba despre Elisabeta Medveș, învățătoare la Școala Profesională Adjudeni, din comuna Tămășeni, de Lorena Bârzu, care lucrează la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Neamț și a susținut examenul de definitivat la consiliere psiho-pedagogică. Cea de a treia candidată care a luat medie maximă la disciplina educație plastică este Ana Maria Calistru de la Liceul de Arte ”Victor Brauner” din capitala județului, Piatra Neamț.
Conform legislației cadrele care au promovat acest examen au dobândit dreptul de practică în învățământul preuniversitar, depășind stadiul de profesor debutant. Potrivit metodologiei proba scrisă este parte constitutivă a examenului, iar nota obținută are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie cel puțin 8(opt) pentru a asigura promovarea.
Mulțime de contestații la nivel național
După evaluarea la nivel național a celor 1.642 de contestații depuse, 5.991 candidați (76,45%), cu 304 mai mulți față de rezultatele inițiale (5.687 candidați), au obținut note care au generat medii de examen mai mari sau egale cu 8, acești candidați obținând definitivarea/dreptul de practică în învățământul preuniversitar. În raport cu rezultatele inițiale, majorarea ratei de succes la examen este de 3,89%.
Reamintim faptul că potrivit metodologiei, proba scrisă este parte constitutivă a examenului, iar nota obținută are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie cel puțin 8(opt) pentru a asigura promovarea. Pentru a putea fi declarat promovat un candidat la examenul de definitivare în învățământ trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele examenului, inclusiv proba scrisă.
Potrivit Biroului de presă al Ministerului Educației în această sesiune proba scrisă a fost susținută la nivel național de către 8072 candidați (94,59%), la 99 de discipline. Au fost înscriși inițial, în 42 centre de examen, 8.534 de candidați cu drept de participare. Trebuie reamintit și faptul că au avut dreptul de a susține proba scrisă doar candidații care au îndeplinit cumulativ condițiile prevăzute de Metodologia de susținere a examenului de definitivare în învățământ, stabilită prin ordin de ministru.
Astfel, candidații trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții; să aibă stagiul de predare în specialitate de cel puțin un an, să fi obținut calificativul BINE sau FOARTE BINE pentru anul școlar în curs. Și o ultimă condiție e aceea ca să aibă cel puțin media 8, medie aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la echivalarea portofoliului professional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective. Conform reprezentanților ME dintre cei 8.072 de candidați prezenți, 228 de candidați s-au retras, 5 candidați au fost eliminați (pentru fraudă sau pentru alte nereguli prevăzute de metodologie), iar lucrările a 3 candidați au fost anulate în perioada de evaluare pentru nerespectarea prevederilor metodologice privind redactarea. Din totalul celor 7.836 candidați cu note la proba scrisă, 5325 candidați s-au situat pe tranșa de note 7,50-10, după soluționarea contestațiilor. Dintre aceștia, 66 de candidaţi au fost notați cu 10, iar 459 de candidați au primit note între 9,50 și 9.99. Cu note sub 5 au fost evaluate lucrările a 360 de candidați, număr în ușoară scădere, comparativ cu anul trecut când au fost 394. Lucrările au fost evaluate/reevaluate digitalizat.

-
Prima pagină2 săptămâni,
Doliu în familia Gheorghe Ștefan, fostul primar al Pietrei și președinte la FC Ceahlăul
-
Actualitateo săptămână,
Ceahlăul-Chiajna: 1-1. Test util pentru galben-negrii
-
Evenimento săptămână,
Papa care a refuzat gloria lumii: cum va fi înmormântat și ce urmează pentru Biserica Catolică
-
Evenimento săptămână,
Patriarhul Daniel transmite condoleanțe după moartea Papei Francisc: „Pierdere profundă pentru creștinătate”
-
Actualitateo săptămână,
Papa Francisc a murit în a Doua Zi de Paște. Anunțul făcut de Vatican
-
Actualitate6 zile,
Când intră pensiile în mai 2025. Poșta Română a făcut anunțul așteptat de seniori
-
Actualitateo săptămână,
Lunea Albă 2025 – A doua zi de Paște: Ce trebuie să faci pentru noroc, sănătate și iertare divină. Tradiții, superstiții și obiceiuri vechi de sute de ani
-
Actualitate2 săptămâni,
Bani de la stat pentru păduri! APIA primește cereri până în iulie