Contactează-ne

Actualitate

Rezultate finale la Definitivat, ceva mai bune după corectarea contestațiilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Neamț, la examen s-au înscris 165 cadre didactice ■ dintre acestea au absentat 4 și s-au retras 7 ■ au fost depuse 23 de contestații ■ după recorectarea lucrărilor, procentul de promovabilitae s-a modificat de la 81,68%, la 85,62% ■

Pe pagina de internet a ministerului și în centrele de examen au fost publicate nominal, în ziua de 1 august, rezultatele definitive ale concursului pentru definitivarea în învățământul preuniversitar. În Neamț, s-au înscris 165 cadre didactice. În urma reevaluării celor 23 de contestații, conform precizărilor inspectorului școlar Mihaela Aldea, vicepreședintă a Comisiei de examen, rezultatele sunt ușor modificate.

„După afișarea rezultatelor inițiale la examenul național pentru definitivarea în învățământul preuniversitar nu au obținut medii de trecere 28 de candidați, din cei 165 înscriși. Dintre aceștia, 23 au depus contestații și 7, după recorectarea lucrărilor scrise, au reușit să promoveze examenul. Procentul de promovabilitae s-a modificat de la 81,69% inițial, la 85,62% după contestații”, a precizat Mihaela Aldea.

De reamintit că, din cei 165 de candidați care au trecut toate probele pentru susținerea examenului de defintivat 4 au absentat, iar 7 s-au s-au retras din examen, din motive personale sau medicale. O lucrare a fost anulată în centrul de examen pentru că nu respecta metodologia de desfășurare a examenului (pentru un candidat la disciplina învățământ preșcolar n.r).

Procentul de promovabilitate e calculat la numărul de lucrări corectate, fiind peste cel la nivel de țară, 79,37%. Trei candidați au obținut la scris nota 10: Bianca Elena Darabă, profesor de franceză la Liceul „Vasile Conta din Târgu Neamț, Gheorghe Lucian Cucoș, profesor de Educație fizică la LPS Roman și Mihaela Elena Matei, de la Școala Postliceală „Moldova” Roman. Candidații picați și după contestații se vor putea prezenta la un nou examen în sesiunea din 2024.

Conform comunicatului de presă publicat de Ministerul Educației, rata finală de promovare din sesiunea 2023 (medii mai mari sau egale cu 8), înregistrată în urma soluționării contestațiilor depuse este de 79,37%. În raport cu rezultatele inițiale din sesiunea 2023 se consată o creștere de 2,41% (76,97%), respectiv de peste 5,5%, comparativ cu procentul din 2022, care a fost de 73,82%.

Astfel, după evaluarea celor 1.235 de contestații depuse, număr inferior celui din 2022, 1.528 candidați, dintre care 6.089 au reușit să obțină medii mai mari sau egale cu 8, cu 184 mai mulți față de prima afișare (5.905 candidați). Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minim media 8 ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen (inspecția la clasă, portofoliu și lucrare scrisă).

Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, medie care trebuie să fie de cel puțin 8. Proba scrisă a fost susținută în 42 centre de examen la 105 discipline, iar lucrările au fost evaluate în 7 centre la nivel național. Dintre cei 8.485 candidați înscriși au fost prezenți la proba scrisă 8.008. S-au retras 330 candidați, 4 au fost eliminați pentru fraudă, două lucrări au fost, iar 131 de profesori au fost evaluați cu 10.

Alți 421 de dascăli au primit note între 9,50 și 9, 99, iar 394 lucrări au fost evaluate cu note sub 5. Cadrele didactice care promovează acest examen, ce poate fi susținut fără plată de 3 ori, dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Pentru candidaţii (cadre didactice debutante) care nu au dobândit definitivarea şi au ocupat un post didactic vacant, prin concurs naţional, directorul unităţii încheie contractul de muncă pe cel mult un an şcolar.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending