Contactează-ne

Prima pagină

REVOLTĂTOR – Cazul Smicală: “Nu mă pot apăra împotriva abuzurilor. Este mai rău decît în Coreea de Nord”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ afirmaţia aparţine Cameliei Smicală, pietreanca despărţită de copiii ei de autorităţile finlandeze ■ acestea încearcă învinovăţirea ei pentru evadarea copiilor din centrele de plasament ■ “îmi fabrică acuzaţii şi se pregătesc să mă condamne, nevinovată”, afirmă Camelia Smicală ■

Drama Cameliei Smicală, doctoriţa din Piatra Neamţ care luptă de ani buni cu autorităţile din Finlanda pentru a-şi recupera copiii, a căpătat recent dimensiuni nebănuite. Ea este din nou hărţuită de autorităţi care încearcă să o scoată vinovată pentru faptul că Mihai şi Maria au fugit din centrele de plasament în care erau ţinuţi împotriva voinţei lor.

Camelia Smicală a fost audiată vinerea trecută de poliţia din Finlanda, iar modul în care se desfăşoară aşa-zisa anchetă a determinat-o să strige cu disperare: “Nu mă pot apăra împotriva abuzurilor. Este mai rău decît în Coreea de Nord”.

“Autorităţile finlandeze nu au nici un motiv legal pentru care au privat copiii de libertate timp de 5 ani şi pentru care i-au torturat psihic. Aşa că, la fel ca în 2017, îmi fabrică acuzaţii şi se pregătesc să mă condamne, nevinovată, la fel cum au făcut în 2017, împotriva tuturor probelor şi fără drept de apel (deşi MAE afirmă că aş fi avut drept de apel, în realitate, toate instanţele superioare din Finlanda au refuzat judecarea apelului, deci am fost condamnată de către un singur judecător). În documentul de mai jos, din 2006,este scris că fostul soţ ne-a agresat cu o zi înainte, atît pe mine, cît şi pe Mihai (care avea sub un an iar eu eram gravidă la acea dată cu Maria).

Mai este scris că, încă din 2006, voiam să mă întorc în România”, scrie pe pagina de Facebook Camelia Smicală. În mod repetat, ea a făcut public comportamentul tatălui faţă de copii: “Tatăl copiilor a ameninţat în mod permanent copiii. În anul 2013 supraveghetorii (plătiţi de către stat) au fost nevoiţi să întrerupă întîlnirile sub supraveghere „tată-copii” deoarece la aceste întîlniri acesta nu făcea altceva decît să ameninţe copiii. Supraveghetorii au făcut, conform legii, plîngere penală împotriva „tatălui”, plîngere care a rămas, ca şi tentativele de omor, necercetată, adică NUP.

În schimb eu am fost condamnată la plata unor sume exorbitante pentru că „tatăl” a ameninţat copiii cu înecul. Acelasi judecător care m-a condamnat pe mine pentru ceea ce a spus „tatăl” a hotărît şi că, „dacă întîlnirile sub supraveghere nu se mai pot organiza, atunci copiii vor merge la” tată „fără supraveghere”. Asta, deşi tatăl îi ameninţa cu moartea. Instanţele superioare au refuzat apelul şi pe această bază CEDO a refuzat plîngerea considerînd că limitarea dreptului la justiţie înseamnă de fapt (în viziunea lor) că nu am accesat toate instanţele din Finlanda”.

După cum se poate observa, Camelia Smicală prezintă documente în sprijinul afirmaţiilor pe care le face, însă… pentru autorităţi aceste documente par a nu însemna nimic. “Autorităţile finlandeze mă acuză că aş fi manipulat copiii împotriva tatălui, că agresiunea în familie nu ar fi existat şi că totul ar fi o scorneală de a mea. Documentul de mai jos reprezintă raportul poliţiei finlandeze în urma ultimei tentative de omor înregistrată de poliţie, în 2010.

Poliţia a găsit la faţa locului copiii în stare de şoc, au scris că Andreea a fost agresată şi că l-au dus pe Petri la închisoare pentru a „linişti” situaţia. Cercetările s-au oprit aici deoarece eu nu am vrut bani ca şi compensaţii ci am cerut protecţie şi pedepsirea vinovatului. Pentru că nu am cerut daune materiale, poliţia nu a cercetat agresiunea. Totuşi, aici este menţionat că a fost agresată şi Andreea. Este menţionat şi că, în condiţii de auto-apărare l-am muşcat pe Petri. Pozele cu leziunile de auto-apărare sînt dovada că a fost tentativă de omor şi nu „bătaie în familie” cum au scris.

Poliţia a refuzat ancheta medico-legală”, a mai scris recent, pe Facebook, Camelia Smicală. Toate documentele la care face referire au fost postate pe pagina de socializare. Însă tot ea pare că va fi scoasă vinovată. Iar în tot acest timp, Ministerul Afacerilor Externe tace. A, ba nu, mai nou dă drepturi la replică prin presă împotriva articolelor publicate pe această temă.

Amănunte despre situaţia Cameliei Smicală, dar şi despre manifestările de solidaritate puteţi citi aici: http://monitorulneamt.ro/cazul-smicala-situatie-de-criza/ şi aici: http://monitorulneamt.ro/cazul-smicala-situatie-de-criza/

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Patru hectare donate pentru un spital municipal în Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ donaţia este făcută de Altex România ■ terenul este în vecinătatea Sălii Polivalente ■ “nu pot și nu vreau să rămân indiferent la tragedia ce a lovit în luna noiembrie a anului trecut orașul căruia îi datorez atâtea”, a declarat Dan Ostahie ■

Altex România, cel mai mare retailer electro-IT din România, şi-a exprimat recent intenţia de dona Primăriei Piatra Neamţ un teren în suprafaţă de 4 hectare, în vecinătatea Sălii Polivalente, pentru construirea unui spital municipal.

“De la începutul pandemiei, Grupul Altex a făcut donații importante către sistemul sanitar, IGSU și Inspectoratul General al Poliției Române. Cel mai mare retailer electro-IT din România a utilat cu monitoare și ventilatoare paturi de terapie intensivă la spitalele din țară, a donat lanterne, telefoane și laptopuri pentru polițiștii români, milioane de măști pentru personalul medical și echipajele SMURD, echipamente IT pentru unitățile suport Bucureștii Noi și Cluj, a donat Direcției de Sănătate Publică București dispozitive electronice de aproape 30.000 euro și a dotat integral cu aparatură de ultimă generație secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Piatra-Neamț, afectată de incendiul din 14 noiembrie 2020.

Recent, Grupul ALTEX a comunicat autorităților locale din Piatra-Neamț dorința de a dona acestora, în scopul edificării unui nou spital, o suprafață de 4 hectare pe care o deține în Municipiul Piatra Neamț pe Strada Mihai Viteazul, în vecinătatea Sălii Polivalente”, se pune în comunicatul de presă emis de reprezentanţii firmei. Patronul Altex şi-a motivat gestul prin aceea că s-a născut şi s-a format în Piatra Neamţ şi se simte dator să nu rămână indiferent la tragedia de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean.

„Grupul ALTEX a fost și este un pilon al societății românești. M-am născut și m-am format în Piatra-Neamț, aici am urmat școala și liceul. Nu pot și nu vreau să rămân indiferent la tragedia ce a lovit în luna noiembrie a anului trecut orașul căruia îi datorez atâtea”, a declarat Dan Ostahie, CEO Altex.

Altex s-a implicat și continuă să se implice activ în sprijinirea sistemului medical din România. Alături de Fundația Altex, retailer-ul derulează campania „împreună pentru România. Salvăm vieți” prin intermediul căreia, până la acest moment, a fost donată aparatura necesară pentru secțiile de terapie intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș” din București, dar și de la Spitalul Clinic Colentina.

„Încă de la începutul mandatului mi-am propus ca principal obiectiv construirea unui spital municipal la Piatra-Neamț. Motivele care îl fac atât de important sunt evidente și cred că toată lumea este de acord cu necesitatea lui. Parteneriatul cu Altex Româniare prezintă primul pas în acest sens, poate cel mai important, pentru că Municipiul Piatra-Neamț nu deține o suprafață atât de mare de teren, de care este nevoie pentru o investiție de asemenea amploare. Donația Grupului Altex este piatra de temelie a acestui proiect și îi mulțumesc domnului Dan Ostahie, și am convingerea că nu greșesc dacă o fac și în numele întregii comunități, pentru acest  gest  extraordinar” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Citește știrea

Actualitate

Scandalul sexual de la liceu, ce se spune în postări:” Căţea în călduri, handicapată curvă”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un profesor de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“ i-ar fi făcut avansuri sexuale unei eleve de la seral ■ „Credeam că trimiţi o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul“, se arată într-o postare ■ după ce eleva l-a reclamat conducerii, cadrul didactic a insultat-o, spunându-i: „căţea în călduri“, „handicapată curvă“ şi „jigodie ordinară“ ■

O anchetă a fost dispusă de conducerea Inspectoratului Şcolar Neamţ după ce convorbirile dintre o elevă de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“ din Piatra Neamţ şi un profesor, care au conotaţie sexuală, au apărut în spaţiul public.

Respectivele discuţii de pe o reţea de socializare au avut loc spre sfârşitul anului trecut, dar nu în timpul orelor, eleva de la seral, care are 21 de ani, susţinând că profesorul de matematică i-ar fi făcut avansuri sexuale.

„Am aflat despre această neplăcută situaţie şi am le-an spus să procedeze conform regulamentului şcolar. Va fi constituită o comisie de cercetare disciplinară, care va putea dispune sancţiuni în acest caz. La rândul meu voi anunţa Ministerul Educaţiei“, a declarat profesorul Mihai Obreja, inspector general şcolar în Neamţ.

La un moment dat, exasperată de insistenţele profesorului, eleva a prezentat conducerii unităţii de învăţământ conţinutul convorbirilor din mediul virtual, cel vizat a fost sfătuit să înceteze, dar nu s-a luat nicio măsură, considerându-se că era vorba despre dialoguri între două persoane adulte, care nu s-au petrecut în incinta şcolii şi nici la cursuri.

Numai că, după ce respectivului cadru didactic i s-a atras atenţia cu privire la comportamentul său, el s-a dezlănţuit la adresa celei care-l „pârâse“, insultând-o grobian pe Facebook. Acest caz a fost detaliat într-un articol documentat de jurnaliştii de la Rise Project, care au intrat în posesia convorbirilor dintre profesor şi cea care-i era elevă.

„Credeam că trimiţi o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul“, „I-ar înfrumuseţa zilele unui om trecut de 45 de ani“, scria profesorul, care îi sugera tinerei că nu va avea probleme la acel obiect de studiu: „La mate nu am pus niciodată 2 şi 3 la elevele frumoase. Cel puţin nota 6, întotdeauna“. Ziariştii de la Rise Project mai arată că eleva l-a reclamat şi a cerut să fie mutată la alt liceu, dar cel incriminat, după ce a fost chemat să dea explicaţii conducerii unităţii, a trecut la „represalii“, jignind-o, tot pe Facebook: „căţea în călduri“, „handicapată curvă“, „jigodie ordinară“.

Ulterior, pentru aceste invective a avut şi o scuză penibilă: „Era o oră târzie şi am tras singur două damigene de vin (…) deci eram în timpul liber când pot agăţa câte curve vreau“, dar a ţinut să precizeze că nu prea poate fi tras la răspundere, pentru că este cineva: „Sunt strănepot de judecător, frate de grefier, iubitul unei persoane din justiţie, frate de poliţistă“.

În toată această poveste, până astăzi, nu a fost depusă nicio plângere penală. „Deocamdată, în acest caz, nu a fost depusă nici o reclamaţie, însă orice persoană care se consideră lezată are dreptul de a depune plângere penală în termen de 90 de zile. În ce priveşte sesizarea din oficiu, în această situaţie nu se impune deoarece este vorba de o persoană majoră“, a declarat Georgiana Moşu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Înainte ca Inspectoratul Şcolar Neamţ să dispună o anchetă la liceu, conducerea unităţii considera că că nu se poate implica pentru că era vorba despre persoane adulte, cerându-le ambilor protagonişti să nu mai discute, de văzut fiind ce se va stabili în urma noilor verificări ale cazului. Eleva, care este căsătorită, a intrat anul trecut în concediu de maternitate după care a decis să reia cursurile liceale întrerupte din cauza unor probleme personale, astfel că s-a înscris la Secţia de mecanică a Liceului „Dimitrie Leonida“.

Citește știrea

Trending