Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Revoltã pentru popa rãspopit

Știre publicată în urmă cu

în data de

• oamenii din Moreni-Vãleni au iesit în stradã, sã-si apere preotul care urmeazã sã fie înlocuit • sãtenii amenintã cã, în caz contrar, „trec la sectanti sau privatizeazã biserica“ • preotul rãspopit, Claudiu Vasilache, nu a fost de gãsit, acesta avînd si cheia bisericii la el • importante forte de jandarmi si politisti au vegheat ca revolta sã nu degenereze • deznodãmîntul a fost amînat pînã duminicã •

Aproape 100 de persoane, de toate vîrstele, din satul Moreni, comuna Vãleni, au iesit în stradã, miercuri, 1 martie, pentru a se opune deciziei Episcopiei Romanului, de înlocuire a preotului Claudiu Vasilache, rãspopit, cu preotul Cãtãlin Cretu. Anticipînd desfãsurarea de forte, întrucît stiau cã oamenii sînt reticenti cu privire la aceastã schimbare, reprezentantii Bisericii au cerut ajutor oamenilor legii. Asadar, în jurul orei 10, pe un drum în pericol sã se înfunde, un convoi format din „dube“ ale Jandarmeriei, masini personale ale preotilor sau autoritãtilor locale din Vãleni, au descins „la fata locului“: chiar în fata bisericii. Aici, „surprizele“ s-au tinut lant. Mai întîi, oaspetii, cu decizia de instalare a noului preot în mînã, s-au lovit de protestele sãtenilor. Aparitia jandarmilor si a lucrãtorilor Postului de Politie Vãleni a descurajat orice porniri fizice violente, dar nu le-a putut închide gurile celor de fatã. Supãrarea oamenilor era una: nu vor alt preot. Chiar si asa, deocamdatã, demersul reprezentantilor Episcopiei nu a putut fi dus pînã la capãt, din cauza… lipsei „inculpatului“. Mai mult, fostul preot Claudiu Vasilache luase si… cheia de la lãcasul de cult si, brusc, oamenii „si-au dat seama“ cã nu existã nici o dublurã. Nimeni din cei de fatã nu a dorit sã fie spartã usa bisericii, asa încît, în vociferãrile oamenilor „înfierbîntati“, reprezentantii Episcopiei: preotul Mihãitã Popovici si inspectorul Consistoriului, Eugen Gorbãnescu, s-au pus pe asteptat, poate, poate vine vinovatul. Acestia au încercat sã îi lãmureascã pe oameni cã fostul lor duhovnic a fost exclus din rîndurile clerului pe motive concrete. Celor de fatã le-a fost adus aminte faptul cã fostul preot a fost dat afarã pentru cã a divortat de douã ori. „Da’ ce, e cumva betiv?! Ce vinã are el cã l-au lãsat femeile? De ce nu îl iertati?“, au rãspuns sãtenii.

Bisericã privatizatã? Acestia s-au declarat convinsi cã, dintre toti parohii ce au trecut prin Moreni, Claudiu Vasilache a fost cel mai bun. „Îl vrem pe preotul nostru, altfel trecem cu totii la altã religie sau sectã, fãcînd de rusine Biserica. Sau mai putem sã privatizãm biserica si sã ni-l tinem aici pe pãrintele Claudiu. Nimeni nu poate sã ne interzicã asta. Sîntem oameni sãraci, dacã vine un preot tînãr, moare de foame cu noi“, au mai vociferat sãtenii. De fatã a fost si primarul Ionel Stoleru, care, însã, nu a putut interveni. „Cînd este vorba despre credintã, oamenii trebuie sã decidã singuri. Eu nu pot interveni, numai cã nici nu vreau sã se ajungã la altfel de incidente“, a declarat primarul Stoleru. În cele din urmã, dupã o asteptare lungã, oficialii Episcopiei au decis sã se întoarcã la Roman. Acestia au întocmit un proces-verbal, în care au consemnat cele petrecute, amînînd deznodãmîntul pentru duminica aceasta. Atunci, la bisericã va fi slujbã, si nu ar fi micã mirarea oamenilor dacã s-ar pomeni cu doi preoti: unul pe care îl vor, dar nu se poate, altul numit, dar nedorit. „Orice va face acest Claudiu Vasilache este teatru. El nu mai este preot si nu mai are puterea de a sluji“, a conchis pãrintele Mihãitã Popovici. Reamintim cã problemele legate de preotul din Moreni dateazã de cîteva luni, între timp, pãrintele fiind judecat în Consistoriu si rãspopit, pentru cã a divortat de douã ori si cã ar fi „deschis cartea“. Conflictul reprezentantilor Episcopiei cu oamenii a apãrut numai de la luarea acestei decizii, între timp existînd diverse „sicanãri“ între Claudiu Vasilache si cei care îi pregãteau plecarea. Oamenii din Vãleni spun chiar cã pãrintele Eugen Gorbãnescu ar fi intrat, sub un pretext, în altarul Bisericii, de unde ar fi sustras „antimistul“, obiect de cult indispensabil în timpul slujbelor. Acesta a recunoscut fapta, relatînd cã a încercat doar sã îi apere pe oameni de un impostor. „Episodul“ de ieri s-a încheiat cu un discurs al comandantului dispozitivului de jandarmi, care „le-a pus în vedere“ oamenilor cã astfel de manifestãri aduc adesea tulburare linistii publice si cã apãrãtorii legii sînt decisi sã îsi facã datoria. Deocamdatã, „apele s-au linistit“ la Moreni, cel putin pînã duminicã.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending