Contactează-ne

Prima pagină

Revolta medicilor de familie. „Întreg sistemul medical va intra în colaps”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a intrat în transparență decizională noul contractual pentru medicii de familie și din policlinici ■ de la 1 februarie urmează ca valoarea punctului de decontare să fie mai mică cu 30-40% ■ medicii de familie protestează în întreaga țară ■

După valul de proteste ale fermierilor și transportatorilor în stradă, o altă categorie de nemulțumiți este cea a medicilor de familie și din policlinici, care nu este de acord cu noile prevederi ale contractului de servicii medicale, pe care trebuie să-l încheie de la 1 februarie 2024. Vicepreședinta Patronatului Medicilor de Familie Neamț (PMF), Angela Bica, punctează principalele cauze ale protestului doctorilor din medicina primară.

„Nemulțumirile noastre țin de faptul că a intrat pe transparență decizională un act normativ, ce vizează intrarea în vigoare a noilor tarife din contractul cadru cu cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Vechiul contract expiră la data de 31 ianuarie 2024. De la 1 februarie ni s-a comunicat că trebuie să semnăm un act adițional, lucru pe care noi nu-l vom face, din mai multe motive.

În primul rand, suntem nemulțumiți că au fost modificate valorile punctajului, acestea micșorându-se cu 30%, față de perioada anterioară, ceea ce presupune că factura de decontare va fi cu 30-40% mai mică, în condițile în care la sănătate contribuția angajatorilor și angajaților a crescut de 3 ori, de la 7.200 anul trecut, la 9.800 în 2024. Impozitele se aude că vor crește, salariile asistenților medicali au fost majorate încă de anul trecut.

Personal am făcut acest lucru în semestrul al II-lea al anului 2023, când ni s-au decontat mai mulți bani. Pentru anul acesta nu mai știm cum vom putea plăti aceste salarii, în condițiile în care prețurile la utilități: energie electrică, gaz metan, apă, au explodat. Asta însemnă intrarea noastră în incapacitate de plată și închiderea cabinetelor medicale. Medicii mai tineri vor pleca care încotro, asta în condițiile în care peste 50-60% din actualii medici au peste 60 de ani.

Asta presupune și pensionarea masivă a celor ajunși la vârsta legală”, a declarat medicul Angela Bica. Aceasta spune că, în anul 2024, se va înregistra un nou exod de medici spre țări ca: Anglia, unde există o criză fantastică de doctori și personal medical, fiind o ofertă de muncă, foarte atrăgătoare. Se va mai pleca în țări ca Franța, Spania, Danemarca, de unde vin oferte generoase.

Medicii de familie acuză Guvernul, CNAS și Ministerul Sănătății de lipsa unor politici coerente de sănătate publică, astfel că va fi pus la pământ sistemul de medicină, ajuns în pragul colapsului. În încercarea Patronatului Medicilor de Familie de a negocia cu CNAS, prin intermdiul Colegiului Medicilor, a fost planificată o întânire în cursul zilei de joi, 18 ianuarie, dar mari așteptări nu se anunță pentru că medicii sunt puși în fața faptului împlinit.

„În această situație se află și medicii din Ambulatoriu, cei care funcționează în policlinici, cărora le-au scăzut și lor veniturile. E vorba de disciplinele medicale Cardiologie, Pediatrie, Oftalmologie, Dermatologie, Peneumologie, etc. Majoritatea acestor  cabinete au contracte cu CNAS și lucrează în regim privat. La Neamț așteptăm să vedem ce se va întâmpla la negocierile de la nivel național, dar nu avem mari speranțe.

De altfel, Colegiul Național al Medicilor și Societatea Națională a Medicilor au reclamat situația  la Banca Mondială, care a încheiat un contract cu Guvernul României, care s-a angajat să majoreze finanțarea pentru medicina primară. În toate sistemele de sănătate occidentale, medicina primară și cea de ambulatoriu sunt bine finațate, pentru că ele sunt osatura de bază a sistemului sanitar.

Dacă nu se revine asupra decizilor proaste anunțate, medicii de familie nu vor mai acorda consultații gratuite și pacienții vor lua cu asalt CPU și UPU, iar medicii din spitale nu vor mai face față numărului ridicat de cazuri, cu aceleași resurse financiare și umane. Întreg sistemul medical va intra în colaps”, a opinat dr. Bica. O altă nemulțumire este legată de faptul că, până la acestă dată, nu au fost achitate drepturile cuvenite cabinetelor de medicină primară, care au accesat, anul trecut, proiecte de modernizare a cabinetelor, prin  PNRR.

„În județul Neamț, eu sunt unul din medicii de familie care am semnat un asemenea contract de modernizare a cabinetului medical, pe care-l dețin în comuna Ion Creangă. Din  păcate, până acum nu s-a decontat nici un leu, în condițiile în care noi a trebuit să achităm lucrările firmelor de construcții, pentru a putea să-și încheie situația financiară pentru anul 2023. În contractul încheiat cu Ministerul Dezvoltării se stipula că la 10 zile de la trimiterea facturilor acestea vor fi decontate.

Eu am trimis două facturi: una în 10 octombrie și o alta în 16 ianuarie și niciuna nu ne-a fost încă decontată. Lucrurile în sistemul de sănătate sunt grave și nimeni nu este interesat de ce se întâmplă în societate. E un heirupism total. Acum au ieșit în stradă fermierii și transportatorii, astă vară cadrele didactice, mâine vor ieși alte categorii sociale, iar noi suntem plimbați de la CNAS la Ministerul Sănătății și de aici la Ministerul de Finanțe.

Concluzia la care am ajuns este că se urmărește desființarea medicinii de familie și pe  cale de consecință ruinarea sistemului de sănătate, în condițiile în care lipsesc 2.500 medici de familie. Dacă la organizarea sistemului de medicină primară, în 1991 când s-a înființat Societatea Medicilor de Familie, eram 13.500 doctori, acum am mai rămas 9.200. În Neamț suntem acum 270 de medici și 80 de posturi sunt vacante”, a mai adăugat  medicul. În întrega țară medicii de familie protestează. La Roman, s-au adunat în fața statuii lui Roman Mușat, la ora 12.30, doi medici de familie, susținuți de cinci pacienți.

 

 

 

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Eugen

    18 ianuarie 2024 at 12:37 AM

    Măriți șpagă ca va pricepeți sa luați bolnavilor și ultimii bani…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending