Contactează-ne

Actualitate

Revoltă la Borca, împotriva etnicilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ după ce un adolescent a fost bătut cu bestialitate şi jefuit, localnicii au organizat o manifestaţie de protest ■ oamenii s-au săturat de comportamentul unei părţi a comunităţii de romi, care cerşesc, fură sau comit infracţiuni cu violenţă ■ „Sunt o teroare pentru noi toţi“, se precizează într-o postare pe Facebook ■

Stare tensionată este de câteva zile în comuna Borca, acolo unde muntenii s-au săturat de ceea ce le este dat să îndure, de mult timp, de atitudinea unor membri ai comunităţii rome, tot mai numeroasă pe an ce trece.

Iar o infracţiune cu violenţă, petrecută la începutul acestei săptămâni, a determinat reacţia localnicilor, după ce un adolescent, Damian Cârjă, a fost bătut cumplit de patru etnici, care l-au jefuit, luându-i un telefon mobil. În urma agresiunii, victima a ajuns desfigurată şi cu grave leziuni craniene la un spital universitar din Iaşi.

Incidentul s-a petrecut duminică 20 septembrie şi a determinat mobilizarea fără precedent a localnicilor, prima dată pe reţelele de socializare, fiind creat şi un cont intitulat „Şi eu pot fu Damian“, fiind pus la cale o acţiune de protest, dar şi de solidaritate cu tânărul aflat acum în spital, care a avut loc joi, 24 septembrie, la ora 13.00. Se dorea organizarea unui marş prin comună, punctul de plecate fiind din faţa Liceului „Mihail Sadoveanu“, dar acesta nu a fost aprobat din cauza epidemiei de COVID-19, fiind aprobată doar o adunare, cu maxim 100 de persoane, cu respectarea măsurilor de siguranţă.

Dar, la manifestaţie, s-au adunat mai multi săteni decât s- a dat voie în bazarul din Borca, unii asistând de la distanţă, semn că răbdarea oamenilor a ajuns la limită. „În urma evenimentului neplăcut ce a avut loc în comuna Borca, am hotărât să organizăm un marş în semn de solidaritate faţă de Damian. Punctul de plecare e de la poarta liceului. Marşul este legal, fiind aprobat de primărie“, spunea organizatorul, Radu Emil Constantin, pe contul lui de Facebook.

Că nemulţumirile faţă de o parte a etnicilor, care-s acuzaţi că cerşesc, că se comportă antisocial, fură sau se dedau la violenţe, sunt la cote maxime o atestă şi faptul că pe contul „Şi eu pot fi Damian“, s-au adunat în două zile aproape 1.700 de membri. Iar sutele de postări nu sunt deloc măgilitoare la adresa celor consideraţi vinovaţi de starea de nesiguranţă creată în localitate. Oamenii au adus acuzaţii şi administraţiei locale, că le acordă ajutoare sociale şi le permite să locuiască fără forme legale, dar şi poliţia, care nu s-at implica suficient pentru a controla fenomenul infracţional, fiind multe îndemnuri gen: „Să ne unim şi să-i scoatem afară din comună!“.

Pe tema acestor probleme au fost luări de cuvânt şi la mitingul de protest şi solidaritate, muntenii opinând că numai luând toţi atitudine, atunci când e cazul, minoritarii pot fi determinaţi să aibă alt comportament. Pe nimeni nu a mulţumit faptul că cei patru agresori, cu vârste între 17 şi 23 de ani, au fost arestaţi preventiv, menţionându-se că trebuie solidaritate, fără a îndemna însă la ură de rasă sau acţiuni care să contravină legii. după comiterea jafului.

„Este adevărat, răutaţile etnicilor au cam umplut paharul şi cred că suntem cu toţii extrem de porniţi, însă trăim într-o ţară cu autorităţi şi legi. Toate astea trebuiesc respectate. Ne exprimam în stradă dorinţa de a fi în siguranţă în localitate. Nu legea pumnului, furcii sau toporului, nu astea ne vor aduce liniştea, ba dimpotrivă, ne vor aduce noi conflicte“, se precizează într-o postare. Alta, este cam în acelaşi registru: „Nu avem voie să fim rasişti şi să declanşăm acţiuni violente sau huliganism. Noi ne dorim ca autorităţile să înţeleagă că prezenţa noastră în stradă este dorinţa de siguranţă a cetăţeanului, că autorităţile trebuie să se implice şi mai mult pentru ca alţi copii, alţi părinţi, alte familii să nu mai treacă prin suferinţele şi necazul familiei Cârjă“.

Oamenii au mai cerut ca forţele de ordine să ia atitudine, să facă verificări în ceea ce priveşte domiciliul unora dintre etnici, iar dacă nu au forme legale să fie determinaţi să plece „acasă“. Un alt mesaj postat este ceva mai dur şi explică starea de lucru din comunitatea de la Borca: „De s-ar lua măsuri şi i-ar da afară din comună, sunt o teroare pentru noi toţi, la şcoală ţi-e frică de ei, se agaţă de tine fără nici un motiv, fură, ameninţă şi noi sîntem fără apărare.

Până şi cadrelor didactice le este frică; personal nu am avut de-a face, dar am cunoştinţe care s-au confruntat cu probleme. Duminică, când ieşi ca omul la piaţă, nu ai loc de ei, imediat vine câte un cerşetor şi e în stare să te ia la bătaie dacă nu îi dai bani“. Manifestarea s-a desfăşurat civilizat, nu au fost luări de poziţie care să frizeze bunul simţ şi nici îndemnuri rasiale.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Autoturism în şanţ, pasager la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Un tânăr în vârstă de 19 ani a ajuns la spital, vineri seara, 22 ianuarie, după ce a fost victima unui accident rutier produs în comuna Gârcina.

“În jurul orei 22:29, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Gârcina. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD.

În urma accidentului rutier produs, în care un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț, a rezultat o victimă.

Până la sosirea forțelor de intervenție, cei doi ocupanți ai autoturismului erau ieșiți din autoturism. Pasagerul, un tânăr de 19 ani, a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor autoturismului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending